Perzefona » wrote:Biologiju i primordijalnost rabiš kao argument. Pa seruckaš. Ajmo konkretnije:
Da je tako, muškarci bi željeli jebat ovo:
Ona je zbita, jaka, dobro uhranjena, može iznijeti trudnoću i podnijeti sve napore rađanja i dojenja. Uzastopnih trudnoća, rađanja i dojenja. Ona će uspješno prenijeti tvoje gene. Mlada je. Uzbuđuje li te?
Ne. Niti vidim po čemu bi bilo 'logično' da je suprotno. Dapače, takvu neprirodnu debljinu vidim kao (nekadašnji) kulturološki fetiš, možda posljedica gladi i fascinacije 'obiljem' - no inače, debeli ljudi pate od niza zdravstvenih problema i nema te logike po kojoj bi oni 'trebali' biti prirodno privlačniji od onih normalne težine.
Da ne govorim da je debele žene teže razlikovati od debelih muškaraca. I jedni i drugi imaju sise i sličan oblik tijela, a spolni organi im se skoro ne vide od šlaufa.
Perzefona » wrote:I nema tome dugo, manje od stoljeća, da i jesu takvim ženama davali prednost u odabiru majke svoje djece. Ima genijalan dijalog u Kolarovoj Brezi, tamo seoske žene ogovaraju Janicu, tanku i slabu kakti breza, i nije im jasno kak ju je Marko štel ženiti, a mogel je dobiti curu debelu, jaku i rumenu, kakti mesaricu. (Napomena, ni Marku se nije sviđala, al je njegov šef rekao da je elegantna i profinjena, pa ju je odabrao da se dodvori šefu i pokaže gospodski ukus.)
To je moj prvi pokušaj obaranja tvoje teze da u seksualnoj privlačnosti presudno ono animalno i biološko.
Ja i nisam siguran da je to tako kako ti gore tvrdiš.
To odabiranje debelih je bila socijalna anomalija, rekoh, reakcija na oskudicu ili tako nešto. No to je racionalni odabir, a ne nužno nagonski. Brakovi se često i nisu sklapali po nekakvim 'afinitetima', nego su npr. roditelji napravili taj izbor umjesto svoje djece. I ti iz toga zaključuješ nešto o nagonskoj privlačnosti? Bez veze. Za ovo nagonsko, trebalo bi pogledati kako su tada izgledale kurtizane - kod njih taj faktor 'racionalnog' nije dolazio do velikog izražaja. A ja o tome govorim, o nagonskom, primordijalnom, a ne o racionalnim socijalnim izborima.
Perzefona » wrote:Ako smo toliko animalni, onda bi ženka u skladu s ovim što ti gore pišeš odabrala mužjaka koji može ubiti mamuta, koji je najjači, najbolji i najspretniji lovac, dobavljač hrane za mladunčad, a koji time stječe i status u plemenu i zajednici, poštovanje i snishodljivost ostalih mužjaka. Dakle, odabrala bi mladog i jakog.
Nije točno. Žena se loži na onog koga percipira 'sposobnim'; čak i dan danas se fizička snaga i pokazatelji iste, primjerice, široka ramena, velike šake itd - smatraju 'privlačnim' (u tom nagonskom smislu) premda to već dugo nije osobito relevantno za preživljavanje. No rekoh, poanta je u nesvjesnoj percepciji sposobnosti; a to je malo širi pojam od uspješnosti u ubijanju mamuta.
Da ne govorim da ni mamute ljudi nisu ubijali samo snagom i mladošću - nego i lukavštinom, inteligencijom. Prema tome, mladi i jaki, ali evidentno stupidni lik, teško da ima neki intenzivni appeal na ženski mozak (osim ako je i ta žena dovoljno neinteligentna da ne može to razlikovati...)
(Da me netko OPET ne bi krivo shvatio, ovim zadnjim NISAM htio reći da je tjelesna snaga, mladost i izgled tijela 'posve nebitna' ženama

)
Perzefona » wrote:Ali ne, zaboga, pa mi smo napredovali, mi smo se obložili slojevima civilizacije i kulture, nije to tako jednostavno, to je užasno složeno.
To je užasno složeno, a i dalje se svodi na guranje penisa u vaginu.

Rekoh, onaj koji misli da je kultura TOLIKO bitna - a biologija razmjerno nebitna - mora mi bar nekako objasniti činjenicu dominantne heteroseksualnosti u društvu. Ako misli da je utjecaj kulture toliki, možda će mu se svidjeti
ova teorija o ljudskoj seksualnosti.
Perzefona » wrote:Pa, zaboga, današnji uspješni muškarci ne ubijaju mamute nego burzovno mešetare. Žene su evoluirale, pa im je to seksej, a muškarci su ostali primitivni pa ih kod žena i nadalje pali samo plodnost i mladost.
Nisu žene uopće evoluirale.

I dalje ih privlači 'sposobnost', samo što je današnja 'sposobnost' nešto drugačija od ubijanja mamuta.
S druge strane, rađanje djece je ostalo rađanje djece, tu nije bilo nekakve dramatične promjene. Promijenila se 'želja' za potomcima, no želja za potomcima je komplicirana psihološka stvar, vjerojatno dosta pod utjecajem kulture i razuma, a ne nešto što je izravno povezano sa spolnim nagonom. Kao što rekoh, za spolni nagon 'želja' za potomcima ne može biti presudna, jer kad bi bila - onda životinje koje nisu sposobne shvatiti da seks rezultira potomcima, ne bi uopće mogle imati taj 'spolni nagon'.
Nego je spolni nagon ono što jedinke tjera na seksualno ponašanje, a to seksualno ponašanje rezultira potomcima bez da su individue koje se u njega upuštaju, nužno svjesne tog procesa. To što ljudi jesu toga svjesni, generira svakakve interesantne psihološke i socijalne fenomene, ali ne bih rekao da tek tako 'dokida' onaj temelj iz kojeg izvire sam seksualni nagon, a to je nešto duboko zakopano u nesvjesnom.
Perzefona » wrote:I tako si ti od cijele te složene priče sebi složio konstrukciju da su privlačne mlade i plodne žene i stari muškarci upitnog spermiograma.
Ti zapravo ispisuješ ovdje uvredljive stvari za muškarce.
Nisam ja sebi 'složio' nikakvu 'konstrukciju', nego i sam priznam da postoji gomilu čudnih fetiša kod ljudi. (Pa i ja ih imam hrpu.

)
Samo tvrdim da se ti fetiši nadograđuju na biološku osnovu, a ne mijenjaju je iz korijena. Onaj tko vjeruje u mijenjanje iz korijena, rekoh, mora mi nečim objasniti predominantnu heteroseksualnost u društvu.
I ne ispisujem ništa 'uvredljivo' za čovjeka koji zna odvojiti ideološke postavke od racionalnog promišljanja. Euklid valjda ne zna, šta'š.