Abortus u "sekularnoj" državi

Sve od javnog i tajnog interesa
jednokratni klon
Posts: 3502
Joined: 19 Nov 2011, 07:45

11 Jul 2013, 06:15

Potaknuta ovom viješću malo sam guglala i našla još zanimljiviji članak.

Uglavnom ih liječnik upućuje socijalnoj radnici humanitarne udruge Zadarske nadbiskupije «Pro Vita», koja je zaposlena u Općoj bolnici Zadar.
«Sve počinje u bolnici nakon razgovora s liječnikom, a veliku ulogu imaju i svećenici. Kada se sve u bolnici riješi te žene se upućuju kod nas u udrugu «Pro Vita» koja djeluje pri župi Srca isusova.


Znači, ako ja dobro ovo razumijem, žena nema pravo odbiti razgovor sa socijalnom radnicom iz Nadbiskupije i još joj na glavu natovare svećenike. S kojim pravom? Ako je žena ateist i ako ne želi da ju se propituje o njenim motivima, kakvo legalno pravo liječnici imaju da na taj način postupaju? To bi trebao biti eventualni prijedlog ako vide da se žena dvoumi, a nikako prisila. Također, udruga Pro Vita se pohvalila da im svi ginekolozi iz Zadra i okolice šalju svaku ženu koja odluči pobaciti.
Znači, svaka žena mora proći kroz crkveni tretman.
Ako to nije gaženje ljudskih prava, onda ne znam što jest. Jer niti je svaka žena vjernica niti po zakonu imaju na to pravo.

Rečenicu s paštom od Talijana koja je argument ženi koja jedva prehranjuje troje djece da rodi četvrto nanka neću komentirati.

Nisam ni bila svjesna razmjera ludila u ovoj džamahiriji. Vjerojatno će uskoro doći vremena kad će žene opet odlaziti kod mesara (s tim da većinu to ionako nije ni briga jer ako je odlučila pobaciti, valjda treba i umrijeti), a ne bih se čudila da već sad i idu s obzirom da u protivnom prolaze komisiju kod svećenika i pomahnitalih fanatičnih babetina. Sekularizam, da.

Zanimljiv je i ovaj članak.
Znači, abortus je još jedino legalan u glavnom gradu, valjda i zasad. Sve ostalo se svodi na progon vještica.


User avatar
Silajn
Posts: 1518
Joined: 19 Sep 2011, 10:25

11 Jul 2013, 08:27

U Splitu, po statistikama, praktički nema abortusa :zubo:, ali to je samo zato jer doktori imaju prigovor savjesti i šalju te na razgovor svećeniku kad su na poslu u državnoj bolnici. Taj isti prigovor savjesti nemaju u privatnoj klinici gdje također rade, a ti se abortusi ne bilježe.
Što se ovog zadarskog slučaja tiče, mislim da bi ih trebalo prijaviti. Općenito mislim da bi trebalo prijavljivati sve katotalibanske postupke u RH, zakonski okvir im zapravo ne ide na ruku - ovo je moguće samo zato jer se nitko ne buni.
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3913
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

11 Jul 2013, 11:47

Kako bi ih ja lansirala iz državne bolnice u privatni sektor, pa nek tamo rade mirne savjesti :puke:
User avatar
Leteća
babin nakurnjak
Posts: 2552
Joined: 26 Sep 2011, 13:25
Location: Welt am Draht

11 Jul 2013, 12:34

Zaista ne zagovaram abortus kao kontracepciju, ali ovo je teška svinjarija. I diskriminacija. Trebalo bi to malo poganjati po europskim sudovima.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
jednokratni klon
Posts: 3502
Joined: 19 Nov 2011, 07:45

11 Jul 2013, 19:31

Šokantno mi je da se time hvale po novinama. Pa jebo ih pas. Neka mi se više ikad netko usudi reći da ne živimo u katolibaniji, al' ono ikad.
Mislim da u ovom gradu nema doktora koji nije nekako povezan s tom Pro Vita udrugom. Ugledni zadarski psihijatar, sad je u privatnoj praksi, recenzira knjigu Iskorak iz homoseksualnosti ili tako nekako. Ginekolozi šalju ovim babetinama i popovima žene. Onako, jesu oni pri sebi?

Nisam sigurna da EU tu što može s obzirom da je i Irska članica EU, a tamo se desilo da su ženu prisilili da rodi pa je umrla. :ne zna: Kod njih je abortus i zabranjen, mislim. Dakle, postoji šansa da tako bude i kod nas, unatoč EU. A ovo što trenutno rade, mimo zakona i još oglašavaju u medijima, je brutalna sramota. I ajd ti onda budi tolerantan. :rofl: Jebote, imaju državu u šaci i glumataju žrtvu. I ne smiješ reći što su, a da ne budeš "isti". Fuj.
User avatar
Perzefona
Posts: 1959
Joined: 18 Sep 2011, 20:40

11 Jul 2013, 21:38

Pa gle, vidim da si ljuta, zato ću oprezno: ti su doktori zadnja govna, al ono smrdljiva odvratna govna.

Jer prema zakonu, pobačaj je dopušten. Zašto oni žene šalju toj udruzi, to je prilično sumnjivo i njušim tu neki interes, financijski, dakako.

Savjest ih ne mori, jer u svojim privatnim klinikama to obavljaju bez slanja tim udrugama.

Nitko to ne prijavljuje. Eh, sad ja razumijem da je ženi u toj situaciji zadnja briga borba za pravdu i ne osuđujem što one ne prijavljuju. Ali se više od gnušanja nad tim udrugama gnušam nad liječnicima.

Sve u svemu, strašno. I tužno. :(
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
jednokratni klon
Posts: 3502
Joined: 19 Nov 2011, 07:45

11 Jul 2013, 21:43

Jesam ovo linkala?

"Zahvalna je svim ginekolozima s kojima »Pro vita« uspješno surađuje u spašavanju života. To su sadašnji voditelj Odjela za ginekologiju dr. Branko Dukić i sadašnji ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Dario Nakić, bivši ravnatelji bolnice, poput sadašnjeg zadarskog gradonačelnika, ginekologa po struci, dr. Zvonimira Vrančića, zatim ginekolozi Petar Lozo, Ivica Vlatković, Zoran Anđelić, Domagoj Krpina, Zdenko Medić, Zdenko Matas, Suzana Perinčić, Danijela Štefanić Mitrović. U Obrovcu je neko vrijeme radio dr. Tomislav Lisica. Za biogradsko područje trudnice im šalje dr. Ivan Perović, za područje Paga dr. Hrvoje Tičić. U zadnje vrijeme na razgovor im trudnice šalje i poliklinika »Sunce«. "

Nemam riječi. Ono, nemam. Kapiram ja da je njima cilj da se bore za svoje ideale, ali ne može se to raditi na ovaj način, jednostavno ne može. Uopće nisam bila svjesna toga.
Iako, ja nekako ne vjerujem da ovo nema neku zakonsku podlogu, da se nečim nisu osigurali jer već bi valjda netko primijetio da nešto ne štima. :misli:
Last edited by Anonymous on 11 Jul 2013, 21:47, edited 1 time in total.
User avatar
elma
Posts: 3104
Joined: 02 Feb 2013, 01:33

11 Jul 2013, 21:46

'Vidiš ti mali! Da ti nije bilo ove tete, ne bi se rodio'«, pripovijeda Špoljarić
:horor:
ja ovo nikad ne bih htjela saznati za sebe :ne zna:
jednokratni klon
Posts: 3502
Joined: 19 Nov 2011, 07:45

11 Jul 2013, 21:48

elma » wrote:
:horor:
ja ovo nikad ne bih htjela saznati za sebe :ne zna:
Da, to je ono "vidi ti matere nezahvalne i proklete".
Ma užas.
jednokratni klon
Posts: 3502
Joined: 19 Nov 2011, 07:45

11 Jul 2013, 21:55

„Humanost Pro vite kad je ugrožen život sve je pogodila i rado smo podržali taj projekt. Stvorio se zanos kako spasiti ljudski život. Ginekolozi mogu potvrditi da život počinje začećem. To ne može nitko sakriti. Nitko od nas ne može biti imun na to. Nemjerljiva je vrijednost svakog života koji se spasi. Drago nam je da smo u tome sudjelovali, da i danas sudjelujemo. Volonteri Pro vite su se toliko zalagali zato da to i danas živi. Nekad nam je teško s prostorom i vremenom, no radost je znati da se godišnje spasi jedan razred u Zadru“ rekao je dr. Branko Dukić, voditelj odjela ginekologije u zadarskoj bolnici. Čestitke i podršku izrazio je i Mario Pešut, pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra. Crkva i županija kvalitetno surađuju u različitim područjima, da se pritom ne politizira Crkvu ni sakralizira politiku; pomaže se konkretno čovjkeu, rekao je dr. Josip Kraljić, pročelnik Odjela za zdravstvo Zadarske županije.
http://www.zadarskanadbiskupija.hr/?p=7108

:S

Majke mi, ja sam mislila da ja pretjerujem kad govorim o nesekularnosti, ali ovo je :eek:. Još kopam da nađem link gdje piše da ovo nije potpuna istina. :crying:
User avatar
Silajn
Posts: 1518
Joined: 19 Sep 2011, 10:25

11 Jul 2013, 21:59

Daj skupi sve što možeš pa da napišemo prijavicu. Nikakve koristi od kuknjave, naročito s tom ekipom.
jednokratni klon
Posts: 3502
Joined: 19 Nov 2011, 07:45

11 Jul 2013, 22:03

Silajn » wrote:Daj skupi sve što možeš pa da napišemo prijavicu. Nikakve koristi od kuknjave, naročito s tom ekipom.
Guglam, sve je javno i transparentno i to je ono što me najviše šokira. Mediji izvještavaju posve normalno o tome, a ovo hvaljenje je s crkvenih stranica.
Kao što vidiš, svi su umreženi, sve do gradske vlasti i županijske. Trebalo bi možda znati proceduru, kako to točno ide jer koliko sam skužila ova iz Pro Vite volontira u suradnji s liječnikom i razgovara s trudnicama.

Oni to rade već 20 godina, evo:
Tijekom svih ovih godina Pro Vita uspješno surađuje s Općom bolnicom Zadar, Ordinarijatom Zadarske nadbiskupije, Caritasom Zadarske nadbiskupije, Poglavarstvom Grada Zadra – Odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb, Zadarskom Županijom – Odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb, Tekstilnom školom Zadar, Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
U udruzi također ističu suradnju s inozemnim donatorima iz njemačkog grada Topena i talijanskog grada Varesea, njemačkim veleposlanstvom u Zagrebu, te drugim dugogodišnjim donatorima i poznatim tvrtkama sa zadarskog područja. Za svoj rad, Pro Vita je 1997. godine dobila nagradu Županije, a 2002. nagradu Grada Zadra.
http://www.voxportal.hr/vijest/volonter ... 20860.html

Ah da, gospođa iz udruge radi na Ginekologiji, evo:

Marija Špoljarić (55) volonterka udruge PV, socijalna radnica, administrator u Općoj bolnici. Ističe da u Hrvatskoj jedino Zadar i Šibenik imaju savjetodavni rad s trudnicama koje žele pobaciti, to nemaju ni bolnice europskih gradova. Ginekolozi i iz privatnih ordinacija šalju trudnice na savjetovanje u bolnicu. Marija ih na Odjelu ginekologije potiče na odluku za život. http://www.glas-koncila.hr/index.php?op ... s_ID=13113
User avatar
schmokljan
Posts: 2411
Joined: 18 Sep 2011, 16:19
Location: www.mordor.hr

12 Jul 2013, 13:42

Da, teški kriminal, savjetuju ih da ne abortiraju.
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3913
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

12 Jul 2013, 14:00

Nije sporno savjetovanje kao takvo, mislim da bi svaka žena koja se odluči na abortus trebala porazgovarati s nepristranim psihologom. Sramotno je da treba napominjati da psiholog mora bit nepristran, jer paaaa, mora biti nepristran. Također je sramotno što se ta državna zadaća nepristrane psihološke pomoći tako neprimjetno proslijedila u privatni ideološki zadojen biznis :flop:


I da, ne znam što bi tu pravno bilo sporno. Liječnicima u državnim bolnicama je očito dopušteno imati prigvor savjesti. Ili nije?
jednokratni klon
Posts: 3502
Joined: 19 Nov 2011, 07:45

12 Jul 2013, 14:15

Ukoliko trudnica mora proći razgovor s Pro Vita djelatnicom, pravno bi moralo biti sporno jer je naš zakon da se abortirati smije, bez dodatnih prolife sranja.

S obzirom da gospođa volontira na odjelu ginekologije, brijem da rade nešto što ne bi smjeli.
Iako vjerujem da nije lako dokazivo. Jer nema šanse da bi to na sva zvona da jest.
Suptilan pritisak i utjerivanje grižnje savjesti te crkveno pranje mozga ne bi trebalo biti također dozvoljeno jer to nigdje u zakonu ne stoji i svaka žena ima pravo biti pošteđena toga. Tako da, to što rade jest kriminalno, samo ne znam na koji su se način osigurali.

SAma činjenica da se cijelo gradsko i županijsko vodstvo slaže s Nadbiskupijom i radi im uslugu je bolesna za sekularnu državu. Doktori mogu imati prigovor savjesti, ali onda to treba stati na tome. Nemaju pravo zaposliti prolife volonterku da ispire mozak ženama nego jednostavno mogu reći da se u toj bolnici abortusi ne rade.

Ovo je još samo jedan neoborivi dokaz da nemamo sekularnu državu osim na papiru. A na taj papir svi pljuju, veliki domoljubi, da. Nisu u stanju ispoštivati zakon vlastite države.

Sporno je što žena ne može naći savjetnika koji bi bio nepristran. Što reći, kad bivši šef psihijatrije misli da se homoseksualci trebaju liječiti.
Davno mi se nije ovako zgadio Zadar.
User avatar
schmokljan
Posts: 2411
Joined: 18 Sep 2011, 16:19
Location: www.mordor.hr

12 Jul 2013, 14:26

Boli me džon za vaše liberalne probleme.
jednokratni klon
Posts: 3502
Joined: 19 Nov 2011, 07:45

12 Jul 2013, 14:33

schmokljan » wrote:Boli me džon za vaše liberalne probleme.
Šmrc. Cry me a river.
User avatar
schmokljan
Posts: 2411
Joined: 18 Sep 2011, 16:19
Location: www.mordor.hr

12 Jul 2013, 14:39

Mi smo toliki liberali da smo spremni tuđom smrću svjedočiti vlastiti liberalizam. Bogtemazo!
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3913
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

12 Jul 2013, 14:39

višekratni klon » wrote:Ukoliko trudnica mora proći razgovor s Pro Vita djelatnicom, pravno bi moralo biti sporno jer je naš zakon da se abortirati smije, bez dodatnih prolife sranja.
Ma slažem se da do toga ne bi smjelo doći. Međutim, nije da žena mora proći razgovor s Pro Vita djelatnicom. Kad joj liječnik saopći taj savjet/"uvjet" slobodna je poslat ga u rodno mjesto. Nije da je itko može natjerati na taj razgovor.
S obzirom da gospođa volontira na odjelu ginekologije, brijem da rade nešto što ne bi smjeli.
Iako vjerujem da nije lako dokazivo. Jer nema šanse da bi to na sva zvona da jest.
Suptilan pritisak i utjerivanje grižnje savjesti te crkveno pranje mozga ne bi trebalo biti također dozvoljeno jer to nigdje u zakonu ne stoji i svaka žena ima pravo biti pošteđena toga. Tako da, to što rade jest kriminalno, samo ne znam na koji su se način osigurali.
Pretpostavljam da članak o ispiranju mozga ne postoji u zakonu, s druge strane pretpostavljam da liječnički prigovor savjesti postoji u nekom zakonu? I kad se to dvoje poklopi, eto što se događa.
Sporno je što žena ne može naći savjetnika koji bi bio nepristran. Što reći, kad bivši šef psihijatrije misli da se homoseksualci trebaju liječiti.
Davno mi se nije ovako zgadio Zadar.
Da, kužim frustraciju.

Ja bi maknula problem prigovora savjesti tako da ga se jednostavno makne iz državnih institucija. Imaš problema s abortusom u državi u kojima je zakonski dopušten - ne smiješ biti ginekolog, ili ne smiješ svoje privatne stavove ispoljavati na svojem radnom mjestu. Ne sviđa ti se - odi u privatnike, pa tamo otvori ginegološko-religiozni centar.

Prilično sam sigurna da prodavač u Citroenu ne smije govoriti kupcima, ni potencijalnim kupcima, je C3 je ok, al daj vidite kakva krasna Hondica :serek:
jednokratni klon
Posts: 3502
Joined: 19 Nov 2011, 07:45

12 Jul 2013, 14:44

Može ga stjerati ako je dovoljno svjesna. Ima onih koje nisu toliko borbene. Svejedno nemaju pravo na to. Ajd čak i da šalju, ali zaposliti je da volontira na samom odjelu je vrh svega.
schmokljan wrote:Mi smo toliki liberali da smo spremni tuđom smrću svjedočiti vlastiti liberalizam. Bogtemazo!
Da. I? :ne zna:
User avatar
schmokljan
Posts: 2411
Joined: 18 Sep 2011, 16:19
Location: www.mordor.hr

12 Jul 2013, 14:51

višekratni klon » wrote:Može ga stjerati ako je dovoljno svjesna. Ima onih koje nisu toliko borbene. Svejedno nemaju pravo na to. Ajd čak i da šalju, ali zaposliti je da volontira na samom odjelu je vrh svega.



Da. I? :ne zna:
Da, i? sumira vaš humanizam. Bijedni ljudi. Zašto, pobogu, nisu vas abortirali?
jednokratni klon
Posts: 3502
Joined: 19 Nov 2011, 07:45

12 Jul 2013, 14:55

schmokljan » wrote:
Da, i? sumira vaš humanizam. Bijedni ljudi. Zašto, pobogu, nisu vas abortirali?
Srce mi se cepa od tvoje logike. Zašto, o zašto. Siroti embriji. :mama:
User avatar
schmokljan
Posts: 2411
Joined: 18 Sep 2011, 16:19
Location: www.mordor.hr

12 Jul 2013, 14:59

višekratni klon » wrote:
Srce mi se cepa od tvoje logike. Zašto, o zašto. Siroti embriji. :mama:
I ti si bila siroti embrij pa ti je pružena prilika. To što si postala to što jesi ipak nije argument za abortus.
jednokratni klon
Posts: 3502
Joined: 19 Nov 2011, 07:45

12 Jul 2013, 15:01

schmokljan » wrote:
I ti si bila siroti embrij pa ti je pružena prilika. To što si postala to što jesi ipak nije argument za abortus.
Istina, ti si bolji argument. :zubo:
User avatar
schmokljan
Posts: 2411
Joined: 18 Sep 2011, 16:19
Location: www.mordor.hr

12 Jul 2013, 15:03

Toliko o tome. Bilo kako bilo, zašto ne izvršite sad abortus, kad se već toliko za njeg zalažete?

Tko kaže da se ne možete abortirati sad s 30 godina, na rubu pameti i malaksalosti? Abortus je istina, svijetlo i put. Abort yourself now!
Post Reply