Introverti

Blago onom tko rano poludi
Potjeh

Post 11 Oct 2011, 00:10

Dobar dan, ja sam introvert.

Dobar dan - uzvikuje grupa anoimnih introverta. :)

Nije tema o meni već o djevojci s kojom radim. Bolje rečeno, ja sam joj nadređeni a pokraj nje ja izgledam ekstravertno.

Kad sam složio uvod malo da je opišem. Ona ne komunicira s drugim ljudima osim ako apsolutno ne mora. Ako može, kimnut će glavom. 22-23 godine starosti i uspješno završen faks. Uglavnom izbjegava kontakt očima ali nisam nikada u njoj primjetio nekakav strah, nesigurnost ili nešto slično. Ima mobitel ali ga ne koristi. Što se fizičkog izgleda tiče, higijena je na razini ali je i jasna potpuna nebriga za svoj izgled.

Sad malo detalja budući da sjedimo jako blizu jedno drugome. Ona ne ide na wc u firmi, možda sam je vidio jednom ili dvaput da je otišla. U firmi imamo kuhinju sa sokovima, kavama, čajevima i drugim napitcima, sve besplatno i u neograničenim količinama - ona nijednom nije niti čašu vode uzela.

Sad par horor detalja. Ona ne čita mail-ove koji se ne tiču direktno nje i direktno posla kojeg obavlja, ima na tisuće nepročitanih mailova u outlooku. Vrlo često na svom računalu drži prozore samo u donjem desnom uglu svog 24-inčnog monitora. Ako nestane struje ona nastavlja zuriti u monitor.

Sad razlog pisanja posta. Znatiželjan sam što joj je, možda će netko od vas pametnijih znati nešto napisati. Drugo, jasno mi je da je ona dosegla vrhunac što se svog posla tiče. Nekomuniciranje je spriječava u bilo kakvom napredovanju i pomalo brinem da će dobiti otkaz. Mislim, i mene se pita ali osim bezočnog laganja ni ja tu ne mogu nešto posebno novo reći. Rado bih nekako pronašao način komunikacije.

bliss

Post 11 Oct 2011, 00:26

To što si opisao kod te djevojke nema veze s introvertiranošću. Introverti nisu ljudi koji se ne brinu za svoj izgled, koji se boje uspostaviti kontakt očima i komunicirati, uzeti čašu vode. Introverti nisu asocijalni ljudi.

Ne znam ima li cura kakvih problema pa da se zato nije uklopila. Koliko je dugo u firmi? Jesu li se kolege imalo potrudili da se osjeća dobrodošlo ili se povukla u sebe jer se nije uspjela uklopiti. Ne mogu procijeniti dal ne ne može uklopiti jer je takva ili zbog nečega u firmi, pa da bi se moglo na nečemu poraditi. Jesi li kad razgovarao s njom bar u naznakama o tom njenom ponašanju i nedostatku komunikacije?
Potjeh

Post 11 Oct 2011, 00:38

Zaposlena je oko 20 mjeseci već. Da, kolege (kolegice posebice) su se potrudili bez nekih rezultata.

Ne, s njom nisam nikada razgovarao o tome. Držim se posla. Ne znam, svaki pokušaj komunikacije mimo toga je završio ignoriranjem ili s nekim kratkim usiljenim smješkom. Razgovarat vjerovatno ne mogu, mogu ispričati svoj monolog. Pretpostavljam da bih ona kimnula glavom na sve to.
bliss

Post 11 Oct 2011, 00:51

Pitam se kako je uspjela dobiti posao. Nije li se to vidjelo i razmatralo na razgovoru za posao?

Ako su se svi trudili oko nje, a ona sve ignorira, onda se bojim da ne možeš ništa učiniti. To što zbog svoje nekomunikacije neće napredovati je njen problem. Ali ako na sadašnjoj poziciji posao obavlja dobro i nema zamjerki na nju što se obavljanja zadataka tiče, opet ne vidim zašto bi dobila otkaz. Jedino ako posao ne obavlja dovoljno dobro.
blaze

Post 11 Oct 2011, 01:01

Potjeh » wrote:
Sad par horor detalja. Ona ne čita mail-ove koji se ne tiču direktno nje i direktno posla kojeg obavlja, ima na tisuće nepročitanih mailova u outlooku.
koji bi to bili "treći mailovi"? kako znaš što čita a što ne i koliko ima nepročitanih?
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Potjeh

Post 11 Oct 2011, 01:02

Ja sam obavio razgovor za posao i da, ostao sam zapanjen. Iz nekog razloga, direktor joj je svejedno dao šansu.

Jako brzo se ustvrdilo da je inteligentna i da u njoj leži veliki potencijal. Samo, ostao potencijal neiskorišten. Ona svoj posao obavlja zato što joj ja napišem što sve mora napraviti i to dosta detaljno jer znam da me neće pitati ako joj je nešto nejasno. Gledajući na taj način ona je još uvijek svojevrsni pripravnik.
Potjeh

Post 11 Oct 2011, 01:06

blaze » wrote: koji bi to bili "treći mailovi"? kako znaš što čita a što ne i koliko ima nepročitanih?
Dopisi koji se tiču cijele firme, diskusije, vicevi, članci, pozivi na seminare, prijedlozi i sl. MS outlook stavlja u bold sve nepročitane mailove i još ih sumira brojkom u Inbox folderu. Treba sekunda, dvije za ovaj zaključak.
Eks

Post 11 Oct 2011, 01:09

Zašto te ona zanima?
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 11 Oct 2011, 01:12

Potjeh » wrote:Ja sam obavio razgovor za posao i da, ostao sam zapanjen. Iz nekog razloga, direktor joj je svejedno dao šansu.

Jako brzo se ustvrdilo da je inteligentna i da u njoj leži veliki potencijal. Samo, ostao potencijal neiskorišten. Ona svoj posao obavlja zato što joj ja napišem što sve mora napraviti i to dosta detaljno jer znam da me neće pitati ako joj je nešto nejasno. Gledajući na taj način ona je još uvijek svojevrsni pripravnik.
Kako može biti i jako inteligentna i nesposobna pitati i nesposobna razbiti svoj zadatak na manje dijelove?

No, postoji još jedna mogućnost - da se ona ne osjeća članom tima niti se želi osjećati. Moguće je da taj posao radi jer joj treba plaća i ništa više.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
bliss

Post 11 Oct 2011, 01:14

Meni ovaj dio s nečitanjem mejlova koji sadrže viceve ili pozive na seminare nije uopće sporan. Sumnjam da ona odlučuje o tome tko ide na seminar pa se na neki način ti mejlovi nje ni ne tiču, a moglo bi se reći i da ne gubi vrijeme na raznorazne forvarduše. Tako da je meni to s mejlovima nebitno, dok god uredno čita one mejlove koji joj direktno utječu na posao.

Ono što je problematično je činjenica da je potpuno nesamostalna, da joj ti još uvijek moraš pisati upute jer ona neće pitati ako joj nešto nije jasno. Ja bih tu nešto napravila. Pozvala bih ju na razgovor i objasnila da joj ne mogu drugi stalno u detalje pisati što mora napraviti nego će dobiti tretman kao i svi ostali, a ako ima nejasnoća neka pita. Ako se cura i tada ne bude usudila pitati, a jebiga, ne možeš joj biti doživotni mentor koji ju tetoši jer se ona ne može sama uspraviti na svoje noge.
Potjeh

Post 11 Oct 2011, 08:00

Što se seminara tiče, ona može otići na koji god seminar želi kao i svi ostali. Svi troškovi plaćeni + dnevnica.

Mene i mailovi muče jer su ipak indikativni - nedostatak ikakve želje ili znatiželje u vezi firme ili nas koji radimo u njoj. E-mail je indirektan način da to napravi a bez da se mora 'suočiti' s ikim od vas.

Dobila je od mene u proljeće jedan mini projekt. Objasnio sam joj da tu ima još nepoznanica tako da se javi da ih razjasnimo skupa. Mjesec dana kasnije je postalo jasno da je u slijepoj ulici. Ja sam potrošio 4 dana da otpetljam i postavim stvar na noge tako da ona može dovršiti. Nije ništa pitala.
Lord Byron

Post 11 Oct 2011, 08:11

Kojom bi ocjenom na ljestvici od 1 do 5 ocijenio njezin rad u okvirima onoga što to radno mjesto zahtijeva? Ako je ta ocjena veća od 2, cijeli ovaj topic je temeljito neprofesionalan jer sve ono što te tako silno zanima jednostavno nije tvoja briga. Radi li se o njenoj naravi ili možda ima neku svoju priču i kosture koji su je napravili takvom - ne tiče te se. Možda se ne uređuje jer joj se na bivšem poslu nadređeni upucavao?

Nii odgovorio: otkud tako detaljno poznavanje broja i sadržaja (ne)otvorenih mailova?

Ako se, pak, zamišljaš kao nekakav Pigmalion koji će od ružnog pačeta napraviti labuda (što nema veze s poslom, nego s tvojim privatnim nezadovoljstvima), lijepo to reci poa da razgovaramo k'o ljudi.
Potjeh

Post 11 Oct 2011, 08:30

Lord Byron » wrote: Nii odgovorio: otkud tako detaljno poznavanje broja i sadržaja (ne)otvorenih mailova?
Odgovorio sam. Pročitaj, molim te, još jednom.

Njezin rad ocjenjujem sa -2 trenutno. Prvo zato što ne napreduje već moram još uvijek biti dadilja. Do sada uglavnom očekujem od svojeg tima da se barem donekle specijaliziraju i osamostale tako da mi ne treba više od sastanka-dva da oni samostalno krenuti raditi svoj dio.

Drugo, njen rad obiluje nestandardnim rješenjima jer očito nije zainteresirana učiti od nas. Vidi se u tome i da zna razmišljati i da može biti kreativna ali teško se natjecati sa godinama iskustva i standardima koji su iz tog iskustva destilirani tako da to ispada neoptimalno.

Treće, često je treba pitati je li završila. Ne prijavi katkad da je nešto napravila.
Gazda

Post 11 Oct 2011, 09:19

Potjeh » wrote:
Odgovorio sam. Pročitaj, molim te, još jednom.

Njezin rad ocjenjujem sa -2 trenutno. Prvo zato što ne napreduje već moram još uvijek biti dadilja. Do sada uglavnom očekujem od svojeg tima da se barem donekle specijaliziraju i osamostale tako da mi ne treba više od sastanka-dva da oni samostalno krenuti raditi svoj dio.

Drugo, njen rad obiluje nestandardnim rješenjima jer očito nije zainteresirana učiti od nas. Vidi se u tome i da zna razmišljati i da može biti kreativna ali teško se natjecati sa godinama iskustva i standardima koji su iz tog iskustva destilirani tako da to ispada neoptimalno.

Treće, često je treba pitati je li završila. Ne prijavi katkad da je nešto napravila.
Preporuči da joj se da otkaz.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 11 Oct 2011, 09:58

Sad mi je palo na pamet da se žena ponaša kao žrtva mobbinga na poslu.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
baja

Post 11 Oct 2011, 10:10

Potjeh » wrote:Ja sam obavio razgovor za posao i da, ostao sam zapanjen. Iz nekog razloga, direktor joj je svejedno dao šansu.
možda je njeno ponašanje uvjetovano tim razlogom?!
Lord Byron

Post 11 Oct 2011, 12:40

Potjeh » wrote: Njezin rad ocjenjujem sa -2 trenutno.
Ti si sasvim siguran da na tu minus dvojku nimalo ne utječe to što se očito ne ponaša onako kako bi se po tvojim očekivanjima trebala ponašati žena?

U uvodnom postu praktički nema razmatranja njezinih poslovnih (ne)kvaliteta. Važna ti je bila nebriga o fizičkom izgledu i tisuće nepročitanih mailova.
Gazda

Post 11 Oct 2011, 12:41

Lord Byron » wrote: Ti si sasvim siguran da na tu minus dvojku nimalo ne utječe to što se očito ne ponaša onako kako bi se po tvojim očekivanjima trebala ponašati žena?

U uvodnom postu praktički nema razmatranja njezinih poslovnih (ne)kvaliteta. Važna ti je bila nebriga o fizičkom izgledu i tisuće nepročitanih mailova.
Koliko ja vidim, nakon godinu i pol ne može ništa napraviti ako joj se ne daju instrukcije od a do ž. Meni bi to bio dovoljan razlog da popizdim.
Lord Byron

Post 11 Oct 2011, 12:50

Gazda » wrote: Koliko ja vidim, nakon godinu i pol ne može ništa napraviti ako joj se ne daju instrukcije od a do ž. Meni bi to bio dovoljan razlog da popizdim.
Ne radi se o tome - čovjek nije postavio temu o njezinim poslovnim nesposobnostima, nego o tisuću nepročitanih mailova, neodlaženju na WC i zanemarivanju fizičkog izgleda.
Gazda

Post 11 Oct 2011, 12:59

Lord Byron » wrote: Ne radi se o tome - čovjek nije postavio temu o njezinim poslovnim nesposobnostima, nego o tisuću nepročitanih mailova, neodlaženju na WC i zanemarivanju fizičkog izgleda.
Dobro, šta ti zajebavaš čovjeka? Dao nam je ono što pretpostavlja da je razlog za to da ne radi kako treba, a to je introvertiranost, tj. umjesto da kaže: "mala nema pojma" on nam se lijepo potrudio dati kontekst u kojem mala zakazuje na radnom mjestu. A to je činjenica da ne komunicira s nikim nikad, potkrijepljena plastičnim primjerima wc-a, mailova i sl. I ti sad, umjesto da čovjeku daš konkretni savjet tj. da li da pokušava nešto postići s dotičnom ili ju otpusti, ti ga jebeš da je površna pizda. Ma bravo. :zubo:
Lord Byron

Post 11 Oct 2011, 13:01

Gazda » wrote:
Uopće ne govorim o nekakvoj površnosti. Početni post (barem meni) ne zvuči kao strogo profesionalno zanimanje nadređenog za radne (ne)sposobnosti svog djelatnika.
Gazda

Post 11 Oct 2011, 13:03

Lord Byron » wrote: Uopće ne govorim o nekakvoj površnosti. Početni post (barem meni) ne zvuči kao strogo profesionalno zanimanje nadređenog za radne (ne)sposobnosti svog djelatnika.
Meni je, s druge strane, lijepo vidjeti da se čovjek potrudio razumjeti psihološki profil problematične djelatnice, umjesto da štreberski ocjenjuje isporučene uratke. Znaš, to se zove biti čovjek.
blaze

Post 11 Oct 2011, 13:11

ElliQuinn » wrote:Sad mi je palo na pamet da se žena ponaša kao žrtva mobbinga na poslu.
meni još jučer
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Gazda

Post 11 Oct 2011, 13:12

Evo nam naših hrvatskih komunista. Čovjek oće pomoć ženi i dat joj šansu, a oni ga proglase zlim izrabljivačkim tiraninom. :D :D :D
Lord Byron

Post 11 Oct 2011, 13:16

Gazda » wrote:Čovjek oće pomoć ženi i dat joj šansu...
Gdje si ovo pročitao?
  • Information