Djevojčica sa šibicama

Knjigom u glavu
Pješčana

Post 11 Oct 2011, 00:01

blaze » wrote: to NIJE bajka, hekatonhir me dobro shvatio. već sam u uvodnom postu napisala da je andersen premračan za tu dob, početak drugog osnovne. jučer sam pročitala da su ameri u ulicu sezam ubacili lik gladne djevojčice, a mi ih stalno percipiramo kao pretile, pripremaju se za smak svijeta, glad u americi
ah, tako. ja sam shvatila da ti je nejasno moje ne kukanje nad sirotom malom.
pa gle, po meni, ni braća Grimm nisu baš vedri. dapače, dosta njihovih bajki je ublaženo do danas, kako je prije bilo

Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
dimnjak

Post 11 Oct 2011, 10:27

Pješčana » wrote: ne shvaćam post, to jest, ne vidim tvoje pitanje u njemu.
ako te zanima zašto mi se nije sviđala, eto, nije mi se sviđala. ne sviđaju mi se bajke za djecu s likovima koji umiru od hladnoće i gladi okruženi gladnim i hladnim osobama.
kakve to ima veze s empatijom? di bih točno bila da razvijam empatiju prema svakom književnom/ filmskom liku? ni inače ne padam na priče gdje je netko najjadniji ikad i ima najtužniju priču
to nisu bajke.
to su price kojima su nekoc davno odrasli strasili djecu. i mi danas imamo jako ublazene verzije.
sudeci prema jednoj uciteljici koja se isto tako iznenadila kad je na faksu to ucila.
pa ako su lagali nju i ja lazem vas :D

zato i jesu sve toliko...mracne i strasne.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Black Sheep

Post 11 Oct 2011, 10:59

dimnjak » wrote: to su price kojima su nekoc davno odrasli strasili djecu.
...
Jel se to meni čini ili ti zaista misliš da je tim i takvim pričama motiv bio strašenje djece?
To save some time, let's just assume I'm always right.
dimnjak

Post 11 Oct 2011, 11:09

Black Sheep » wrote:
Jel se to meni čini ili ti zaista misliš da je tim i takvim pričama motiv bio strašenje djece?
a sta je trebao biti?
zaista ni u jednoj ne nalazim neki drugi motiv.

mislim, mene strase. djetetu ih citam, pardon, kad sam ih nadobudno isla citati, cenzurirane.

kaos to su nas strasili da ce nas ukrast cigani, tako su kroz povijest djecu strasili raznim pricama. sto je tu toliko cudno?
Emericzy

Post 11 Oct 2011, 11:09

Black Sheep » wrote:
Sigurno da jest. Strah je vazda bio osnovna odgojna i kontrolna metoda. Što je drugo crkva (i njezini prethodnici) koristila za kontrolu odraslih nego strah? Isto to su odrasli upotrebljavali na djeci, vlastela na kmetovima itd.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 11 Oct 2011, 11:13

Da navedem po sjećanju: djeci ne treba reći da čudovišta postoje, ona to znaju; treba im reći da je čudovišta moguće ubiti.

Svrha bajka nije plašenje djece nego im dati mehanizme za nošenje s ružnim stranama stvarnosti. Zato bajke ne treba cenzurirati.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
dimnjak

Post 11 Oct 2011, 11:14

ElliQuinn » wrote:Da navedem po sjećanju: djeci ne treba reći da čudovišta postoje, ona to znaju; treba im reći da je čudovišta moguće ubiti.

Svrha bajka nije plašenje djece nego im dati mehanizme za nošenje s ružnim stranama stvarnosti. Zato bajke ne treba cenzurirati.
sta uce iz toga da ih se ostavlja same u sumi da umru od gladi jer doma nema hrane za prehraniti ih?

oprosti, ali jedino sto mozes stvoriti kod malog djeteta je strah od napustanja. nikako nosenje sa strahom.
ili strah od sume.
Emericzy

Post 11 Oct 2011, 11:18

Emericzy » wrote: Sigurno da jest. Strah je vazda bio osnovna odgojna i kontrolna metoda. Što je drugo crkva (i njezini prethodnici) koristila za kontrolu odraslih nego strah? Isto to su odrasli upotrebljavali na djeci, vlastela na kmetovima itd.
Ništa tome nije falilo. Strah gubi svoju korisnost tek vrlo kasno, s pojavom demokracije i građanske klase, u kojoj malo-pomalo sazrijeva svijest da kreativno, inventivno razmišljanje ima svojih koristi, a da ga strah često sputava.

Htio sam zapravo editirati svoj prethodni post ali sam nešto krivo kliknuo
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 11 Oct 2011, 11:26

dimnjak » wrote: sta uce iz toga da ih se ostavlja same u sumi da umru od gladi jer doma nema hrane za prehraniti ih?

oprosti, ali jedino sto mozes stvoriti kod malog djeteta je strah od napustanja. nikako nosenje sa strahom.
ili strah od sume.
Ili mu možeš pokazati da postoje načini da se s tim strahovima nosi.
Bettelheim says, "These tales start where the child really is in his psychological and emotional being. They speak about his severe inner pressures in a way that the child unconsciously understands and . . . offers examples of both temporary and permanent solutions to pressing difficulties."

Article Source: http://EzineArticles.com/812868

Pričuvni moderator.
dimnjak

Post 11 Oct 2011, 11:31

hvala na linku.

no i dalje mi nije jasno zasto joj usadjivati strah kojeg nema?
zivi realan zivot, ne pod staklenim zvonom i vidi da svijet nije ljubicast.

no sta dijete uci iz pepeljuge, trnoruzice, snjeguljice? mislim, maceha trazi od lovca snjeguljicino srce na pladnju.

ne daj boze da neko dijete zaista zavrsi spletom okolnosti s macehom. ili ima polusestre koje su po difoltu zle.

ili mala sirena koja se na kraju price- samoubija zbog ljubavi.

ma koliko se trudila, ne vidim nikakvo bogatstvo u tim pricama. a djevojcica sa sibicama mi je ostavila takve traume da sam tek kao odrasla osoba mogla u ruci drzati one dugacke sibice jer bi se svaki put sjetila nje koja se smrznula na ulici...i umrla.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 11 Oct 2011, 11:35

Znam da ćeš te ovo naljutiti, ali ipak ću reći - zbog svog lošeg iskustva svom djetetu uskraćuješ određeno iskustvo i sužavaš mu horizonte.

Pričuvni moderator.
dimnjak

Post 11 Oct 2011, 11:40

ElliQuinn » wrote:Znam da ćeš te ovo naljutiti, ali ipak ću reći - zbog svog lošeg iskustva svom djetetu uskraćuješ određeno iskustvo i sužavaš mu horizonte.
ne ljuti me. :)
mi doma ne pricamo: zakolji, zabi noz, izvadi srce, glupaco itd...takvi pojmovi su joj nepoznati. i ne vidim zasto bi joj u dobi od 3 do 7 trebali biti poznati.

ali zaista, ovo pokusavam shvatiti jos iz vremena dok nisam bila majka, koja je svrha prica koje sam navela u prethodnom postu? sta djeca iz toga uce?
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 11 Oct 2011, 11:50

Jer će dijete te priče emotivno proživjeti i doživjeti katarzu, a pritome neće nekome zbilja morati izvaditi srce. Pomoći će mu u sazrijevanju i prihvaćanju svih emocija, ne samo onih koje se obitelj toliko trudi njegovati da se to dijete one za druge srami reći da postoje.

Uostalom, dijete zna da je to bajka, da nije stvarno. Čitala sam da djecu vrtićke dobi više uznemiravaju ružne vijesti na televiziji nego nasilni crtići - zato jer znaju da crtići nisu stvarnost, a umirući vršnjak u Africi jest.

Pričuvni moderator.
dimnjak

Post 11 Oct 2011, 11:55

ali dijete zna da postoje sve emocije i da su sve one normalne. od straha do srama. i o njima pricamo.

mozda sam prestara pa ne mogu kuziti kako ivica i marica pomazu djeci. onako, pocetak, proces, kraj. :(
blaze

Post 11 Oct 2011, 12:19

priče djetetu stvaraju odmak, a odmak stvara sposobnost uvida. uvid je nužan za emocionalno sazrijevanje

radila sam nešto s maloljetnim delinkventima. bili su uključeni u kazališnu radionicu. stvarali su predstavu u kojoj je svatko od njih igrao ulogu kakvu je otprilike imao u stvarnom životu. terapeutski učinak bio je nemjerljivo bolji od svakog pilanja kod psihologa (ruku na srce, to i nije teško postići)
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Zekoslawa

Post 11 Oct 2011, 12:30

dimnjak » wrote: to nisu bajke.
to su price kojima su nekoc davno odrasli strasili djecu. i mi danas imamo jako ublazene verzije.
sudeci prema jednoj uciteljici koja se isto tako iznenadila kad je na faksu to ucila.
pa ako su lagali nju i ja lazem vas :D

Ako se ne varam, ne radi se nužno ni o cenzuri nego o tome da su iste priče obrađivali različiti autori. Konkretno, za Crvenkapicu sam sigurna da kod Perraulta završava na drugom dijelu nego kod Grimmovaca.

Naravno da su te priče nekoć davno imale istu funkciju kao naše Babe Droge i ekipa. Jer se većim dijelom radilo o narodnim pričama koje su tek prikupljene i zapisane. A onda je njihov daljnji razvoj ovisio i o vremenu u kojem su zapisivane i time modificirane ovisno o autoru. Pa će priča iz doba prosvjetiteljstva svakako imati pouku i imati za cilj ajmo reći strah od kazne i tako to.
baja

Post 11 Oct 2011, 14:38

dimnjak » wrote:ili mala sirena koja se na kraju price- samoubija zbog ljubavi.
pa, nije se samoubila, popušila je u ishitreno sklopljenom dogovoru
i nije baš sasvim mrtva, stigne doseći besmrtnost, a djeca joj mogu u tom pomoći svojim osmjesima

moja bajica je gledala diznijev crtić prije nego je čula priču ali je nakon prvotnog šoka, pričom, zaključila da joj se više sviđa od crtićke
a naučiti mogu svašta; da ne sklapaju ugovore s rizičnim ishodom, da ne moraju do muškarca baš po bilo koju cijenu... :D
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 803 times
Been thanked: 1529 times
Post 11 Oct 2011, 14:44

Problem je u tome što se bajkom proglašava ono što bajka nije, samo zato što se slijede tradicionalni kanoni. U bajkama dobro pobjeđuje zlo, uvijek i svuda. I to im je pouka, to im je bit. Kad dijete čita "pravu" bajku, to će iz nje naučiti. I to mu je isprva bitno radi stvaranja nekakvog etičkog sustava. Tek poslije, kad bude malo zrelije - spremno je za "realističniji" pristup i ljudima i životu. Dotad ga ne treba bombardirati vrijednostima koje nisu prilagođene njegovoj dobi.
Potpisi su za budale.
kukuriku

Post 11 Oct 2011, 17:25

Hekatonhir » wrote:Problem je u tome što se bajkom proglašava ono što bajka nije, samo zato što se slijede tradicionalni kanoni. U bajkama dobro pobjeđuje zlo, uvijek i svuda. I to im je pouka, to im je bit. Kad dijete čita "pravu" bajku, to će iz nje naučiti. I to mu je isprva bitno radi stvaranja nekakvog etičkog sustava. Tek poslije, kad bude malo zrelije - spremno je za "realističniji" pristup i ljudima i životu. Dotad ga ne treba bombardirati vrijednostima koje nisu prilagođene njegovoj dobi.
Slažem se. Jebeš bajku bez hepienda. Ako nema hepienda, to nije bajka. Točka.
Nek(v)arljiva.
blaze

Post 11 Oct 2011, 18:40

baja » wrote: a naučiti mogu svašta; da ne sklapaju ugovore s rizičnim ishodom, da ne moraju do muškarca baš po bilo koju cijenu... :D
da, disney je upropastio sirenu, maknuo najbitnije
Pješčana

Post 11 Oct 2011, 19:47

kukuriku » wrote:
Slažem se. Jebeš bajku bez hepienda. Ako nema hepienda, to nije bajka. Točka.
ok, ajmo definirati hepiend.
vještica ugurana u peć i spaljena?
ili roditelji koji zbog siromaštva vlastitu djecu pošalju u šumu jer ih nemaju čime hraniti, ali oni kroz priču ne dolaze do izražaja, pa, kad se djeca vrate, sve bude ok?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Margarita

Post 11 Oct 2011, 19:55

Meni se nije dalo čitati priče pa sam ih izmišljala. Imali smo Strašnog Pori Luka, svaki put sam mu izmišljala nove epizode. Moglo ga se i pojesti, po potrebi.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
blaze

Post 11 Oct 2011, 22:05

Pješčana » wrote: ok, ajmo definirati hepiend.
vještica ugurana u peć i spaljena?
ili roditelji koji zbog siromaštva vlastitu djecu pošalju u šumu jer ih nemaju čime hraniti, ali oni kroz priču ne dolaze do izražaja, pa, kad se djeca vrate, sve bude ok?
to da se roditelji žele riješiti vlastite djece imaš razrađeno kao motiv i u onoj priči tima burtona. k tome, on pokazuje da to nema nikakve veze sa siromaštvom (paravan u ivici i marici). a ovo je humoristični vrhunac motiva :cerek:
dimnjak

Post 11 Oct 2011, 22:13

da se nadovezem na pjescanu, hepiend je da te zbog ljepote zele ubiti? ili da bi te frajer zapazio moras imat fensi haljinu i cipele i biti bogata? ili da ako ne pozoves svakog kog trebas na rodjendan da ce te onaj nepozvan kazniti velikom kletvom?

i zar je fakat brak hepiend? :D
Pješčana

Post 11 Oct 2011, 22:20

dimnjak » wrote:da se nadovezem na pjescanu, hepiend je da te zbog ljepote zele ubiti? ili da bi te frajer zapazio moras imat fensi haljinu i cipele i biti bogata? ili da ako ne pozoves svakog kog trebas na rodjendan da ce te onaj nepozvan kazniti velikom kletvom?

i zar je fakat brak hepiend? :D
hvala dimnjak
+1
  • Information