N'dugu » wrote:
Nepotizam je veliki problem Hrvatske. Trenutno imamo gomilu mladih, pa i starijih ljudi koji se iseljavaju iz države u Kanadu i druge zemlje jer se ne mogu zaposliti u Hrvatskoj. Istovremeno, državna uprava i grad Zagreb i dalje zapošljavaju. Kriterij?
Ja više gledam na privatni sektor, ali i u Hrvatskoj pa ono ne čini mi se da imamo masovni egzodus blagajnica, poljoprivrednika, ... iz mog iskustva odlaze oni koji bi našli i ovdje posao ali s lošom plaćom i uvjetima.
A glede kriterija. Štajaznam ako zapošljavaju vozača tramvaja, pa ono ne znam kako da odrede neki kriterij. Nekako mislim da ne bi bilo dobro da je kriterij da mu stric ili kum ne voze tramvaj ili da slučajno nije porjeklom iz Hercegovine. Štajaznam to mi je malo šovinistički.
Kao drugo, jasno je da zauzimanje za tradicionalni brak podrazumijeva zauzimanje i za druge kršćanske, katoličke vrijednosti, a to su prije svega zabrana pobačaja/abortusa i kontracepcije.
Ta nekima baš nelogična kombinacija muško i žensko je tu od prije Isusa i kršćana. Ta antička kombinacija, ne podrazumjeva zauzimanje za jednu definiciju braka i time automatski zauzimanje za to drugo što si nabrojao neke posebne interesne skupine kao što su npr. muslimani, kršćani ili Štimac. To što netko želi da je definicija braka muško + žensko ne znači da preuzima Štimčevu ideju o taktici za utakmicu Srbija - Hrvatska ili Blankim trenažni proces

ili kao da kažeš pošto i islamska zajednica to podržava, onda mora da onaj tko to podržava, podržava i obrezivanje. Uostalom ne bih stavio ruku u vatru da među 700 000 ljudi nema ni jednog ateiste jer kao što rekoh brak je postojao i prije kršćana.
Ne znam od kud ta ideja da netko tko podržava A podržava sve što podržavaju oni koji govore o A. Netko da, netko ne. Nekom kršćaninu pravniku možda je glupo da u Ustavu bude takav članak, nekom konzervativnom ateisti, možda je to OK, ...
Ovo o pobačaju i kontracepciji nikako nisu
prije svega katoličke/kršćanske vrijednosti. Eventualno bi mogao reći
nakon svega.
Bog nije htio da se ljudi jebu bez veze, nego se moraju rađati djeca. Prema tome, svaki od ove gospode koji je u braku duže od 10 godina mora imati bar 8 komada djece ili potvrdu o neplodnosti, inače ne stoji vjerodostojno iza onoga za što se zalaže.
Kao što rekoh zalažu se za
definiciju braka i mjesto gdje će ta definicija biti upisana, pošto je trenutno
aktualna definicija braka točno ta koju oni zagovaraju, a za naše zakone kažu da su sekularni onda ta poveznica baš i ne stoji.
Kao što vidimo iako je zakonodavac zapisao točno istu definiciju braka, nije zapisao zabranu pobačaja, kontracepcije, rađanje hrpe djece. Dakle postoji mogućnost da te vrijednosti nisu povezane. Usporedba je kao da kažemo da Milanovićeva vlada zapravo podržava 'U ime obitelji' jer eto zadržavaju istu definiciju braka.
Isto tako, nije u redu tražiti konzervativnu definiciju braka u ustavu, a sam se ponašati tako liberalno da koristiš prezervativ ili kurton.
Ako bi se zalagali da uđe u Ustav definicija braka kao zajednica ljudi koji ne koriste kondom onda ne bi bilo uredu. Ako bi tražili da u Ustav uđe definicija braka kako ga KC definira onda ne bi bilo nikako uredu.
Kada se traži definicija braka kao zajednice muškarca i žene. Onda se ne propituju prošli i budući brakovi, vanbračne afere ili kemikalije koje se koriste u braku, prije, za vrijeme ili poslije braka.
Osim toga, sve da i to traže, dakle baš to, opet ne bi bilo licemjerno jer svaki čovjek bi trebao imati pravo na oprost, razumjevanje, ... i baš ga ne bi trebala cijeli život pratit neka pogreška. Resocijalizacija je i liberalna vrijednost. Ono meni je ok da lopov kaže koju protiv lopovluka, narkoman protiv narkotika, forumaš protiv foruma, ...
Ne mogu vjerovati da svi ti dr.sc. apstiniraju godinama samo zato da ne bi imali djece. Eto, nije mi to vjerojatno, makar dopuštam da je moguće.

Broj djece nije kršćanska vrijednost sama po sebi. Kršćani su bez izuzetka nesavršeni, ne pročitah ni jednan osvrt nekog sveca na sebe, a da nije rekao da je grešan. Svatko ima svoje putove do nekamo.
Kao neka jednadžba koja se ne da riješiti analitički, pa je netko rješava numerički ovom metodom, netko onom, ... neka je metoda mudrija, neka manje mudra ali u suštini ako je rješenje dovoljno točno sam put do rješenja je sa stanovišta rješenja manje bitan.
Uglavnom hrpa slova da kažem da je pitanje definicije braka i gdje tu definiciju zapisati i treba li uopće postojati, ne ponašanje osoba koji eventualno koriste taj institut ili su ga koristili.