Megalodona » wrote:razgovarat ću s njim. mp je zajeban u šetnji jer je paničar/ preveliki kontrol frik, boji se zbog auta itd. pa ga drži na kratkoj lajni koju pas onda poteže a nema šanse da potegne ni za milimetar. e, da, kratka lajna ili ona na izvlačenje?
doma pas najbolje funkcionira uz njega, sve mirno, tu su problem druge dvije osobe koje ga nabrijavaju na sve, od mačaka do hrane, tu bi mogla napisat 3 plahte, rekla sam i ja i rekao je i on da prestanu, ali to je slatko kad je sav sretan/histeričan (

sajko smajl)
vjerujem da ni ja ne znam baš puno, djelujem instinktivno pa sigurno i ja zajebem, ali hvala ti
petak?

Potezanje lajne pse čini nervoznima.
Treba ga naučiti da prestane vući i to nije teško, samo je dosadno.
Uzmite klasičnu najlonsku lajnu s ormicom i počnite raditi s njim.
Postupak je jednostavan. Šećete s njim na lajni i svaki put kad potegne lajnu, dajete mu zvukovnu distrakciju tipa "ššš" ili bilo koji zvuk koji vam je zgodan, a na kojega on reagira. Bitno je da distrakciju i korekciju
napravite čim on počne vući i da je radite svaki put kad vuče. Zaustavljate se i zaustavljate psa. Nakon toga ide "sjedi". Pričekaš da se umiri, daješ nagradicu (nagradu daješ bez pretjeranog cijukanja da ga ne nabirješ ponovo) i krećeš dalje.
U početku se ova zaustavljanja rade praktički nakon svaka tri koraka, ali ako si dosljedan, psi veoma brzo skuže što se od njih traži i prestanu vući.
Nakon što nauči hodati na običnoj lajni, možete prijeći na fleksi.
Također, jako je važno da vi ne cukate njega. Povlačenje i cukanje psima stvara stres.
Jednako tako, kad se njuška s drugim psom lajna ne smije biti zategnuta jer mu stvara pritisak na polje koje ne vidi i čini ga opreznijim i nabrijanijim u interakciji s drugim životinjama.
Što se nabrijavanja na kojekakve podražaje tiče, tu pomaže jedini ignoriranje.
Za početak, kad dolazite doma, a on frikne od radosti i urnebesa najprije ga ignorirajte dok se ne smiri i ne počne mirno tražiti vašu pažnju. Znači, skini cipele, odloži stvari...i pusti ga da te slobodno prati po stanu, no ne obraćaj pažnju na njega.
Tek kad se smiri, možeš ga pozdraviti i pomaziti, ali bez velike buke i dreke. Daš mu nagradicu, pomaziš ga i idemo dalje.
Ista stvar i kod pižđenja na mačke/zvono/zvukove u hodniku. Ignoriraj dok se skroz ne smiri.
Klasično "ne" + distrakcija bi palili da ga vi niste doveli do histerije, a ovako bi ga samo zbunili.
On to radi da bi dobio vašu pažnju i kad je prestane dobivati, vjerojatno će prestati nakon nekog vremena.
Ako ne prestane, probat ćete šuškalicu (malena plasitčna bočica punjena s par zrna riže. distrakcija koju neće povezivati s vama tj. bacanje šuškalice prema njemu dok je u tom nabrijanom modu)
Jako jako bitno - ignoriranje znači upravo to IGNORIRANJE. Znači, nema ni pozitivne ni negativne pažnje.
Ne smijete ga ni smirivati niti mu se smijati niti ga poticati niti na bilo koji način dati do znanja da ste ga svjesni.
Pok svima