Kako smo ušli u Ameriku prije nego u EU

Stare teme i začeci foruma
Eks

Post 12 Jun 2013, 20:05

http://www.057info.hr/vijesti/2013-06-1 ... nisu-hitni

:lux:

Di će nego u Zadar. Naravno. Nehitna reanimacija. :S

A ovo je samo početak jednog dugog prijateljstva s američkim sustavom zdravstva. To smo htjeli, I guess. Viva Kroacija! :lux:

karambol

Post 12 Jun 2013, 20:15

Jebote!

Kako jedan prosjecno obrazovan hrvatski gradjanin nemedicinskog smjera moze znati je li hitno kad padne u nesvjest?
Zasto GSSu ne padne na pamet naplacivati spasavanje iz vrtaca I kanjona I skidanje paraglajdera s drveca? Oni su ipak krivlji za svoje sranje od onoga kome tikitiker pocne stekati...
Mogli bi, koristeci istu logiku, naplacivati izvrsnoj, a narocito zakonodavnoj vlasti donosenje krivih odluka koje nas kostaju zilijun puta vise od dehidriranih nemocnika I onesvjestenih bakica...?

:facepalm:
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 12 Jun 2013, 20:15

ako sam dobro shvatio - reanimacija nije hitan slučaj... :misli:

:misli:

:ne zna:
'if you fall, i'll be there' (floor)
Eks

Post 12 Jun 2013, 20:26

A šta je tu hitno, malo si izmasiraš srce u kućnoj radinosti, neš valjda doktore smarat. :ne zna:

Jebote, ludog svijeta. Jesu oni u stanju razlikovati dolaženje zbog upale grla od zastoja srca. :facepalm:
Najbolje mi je kad se sjati svijet pa udre po ovima što prave turneje po hitnoj zbog gluposti, pa jebote, to je bar lako riješiti, ali ne rješava se na način da se naplaćuje nešto što jest hitno. I te fore o "savjetovanju s bolesnikom", ma koga oni jebu? :rofl:

I to Zadar. Naravno, elitistički grad. :D
Eks

Post 12 Jun 2013, 20:28

E da, i dehidracija. To završava i smrtnim ishodom i mislim da je zbilja ogavno naplaćivati pomoć. Ako čovjek ne može zaustaviti povraćanje i ne može piti vodu nego mu treba infuzija i pritom je dehidriran do maksimuma, kako je to nehitno?
Biser do bisera.
Pero

Post 12 Jun 2013, 20:32

Ko je zato glavni - Kalmeta ili Ostojić?
Možda peticiju obojici. :zubo:
Eks

Post 12 Jun 2013, 20:33

Pero » wrote:Ko je zato glavni - Kalmeta ili Ostojić?
Možda peticiju obojici. :zubo:
Pojma nemam. Ali pošto je samo u Zadru vjerujem da je na lokalnoj razini. Donešeno je prije Kalmete, odnosno nebitno je je li Kalmeta ili neki drugi biser, ovdje je uvijek vladao adeze, a gdje ima adezea ima i para pa valjda pretpostavljaju da si ljudi to mogu priuštiti. Oni koji ne mogu, well, oni sigurno nemaju člansku iskaznicu adezea, a za takve je i bolje da što prije krepucnu. :o :zubo:
Margarita

Post 12 Jun 2013, 20:38

ex anais » wrote:
Oni koji ne mogu, well, oni sigurno nemaju člansku iskaznicu adezea, a za takve je i bolje da što prije krepucnu. :o :zubo:
Njih pod hitno ne treba reanimirati.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Eks

Post 12 Jun 2013, 20:42

Baš danas razmišljam kako je situacija u državi već neko vrijeme posve jednaka situaciji s onih sprdex portala i news barova i često ne razlikujem vijesti na prvu loptu, a ovo je definitivno pečat, točka na i kad je gađenje prešlo u tugu. U smislu, jebote, di mi to živimo. Ili kako netko nedavno na fejsu reče: "Stoljećima Hrvati čekaju svoju državu, i kud baš nama da se to dogodi.

Plakat će se još za socijalizmom mnogo puta...
Margarita

Post 12 Jun 2013, 20:53

Neki dan pijem kavu (ok, čaj) s frendicom na terasi jedne pizzerije iz koje se čuje zvuk televizije. Pitam frendicu je li im to neki humoristični program (zvučalo je kao totalna sprdačina), ona kaže da nije. Nije bila Hrvatska ali blizu. I blisko. Satira je suvišna.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Bara huda

Post 12 Jun 2013, 23:52

Zdravstvo je zajebano socijalno minsko polje u svakoj zemlji.
Koliko to moze para pojest, to niko ne moze platit. Lijecenje nikad nije bilo jeftino a danas, sa svom opremom i dijagnostikom koja kosta para i para, pogotovo.
Uz to se ljudski zivot produzio i odrzava se do krajnjih mogucnosti pa se rade reanimacije starih ljudi u krajnjim fazama bolesti i iscrpljenosti da bi im se zivot produzio za par dana.

Nijedna stranka prije izbora nece rec da ne mogu svi imati pravo na sve jer bi time bila gubitnik i prije pocetka, ali ce onda kad zasjedne na 4 godine srezati izdavanja za zdravstvo a onda neka se misli onaj tko je bolestan i onaj tko ga treba lijeciti kako to izvesti.

citala sam negdje da se u Svedskoj zdravstvene usluge odredjuju prema starosnoj dobi tako da ono sto moze doboiti mladja osoba ne moze i starija. Odnosno, moze, ako sama plati.

Ljudi su vrlo emocionalni kad je njihovo zdravlje ili njihovih bliznjih u pitanju tako da se tu ne moze ocekivati puno pameti, ali realnost govori da sistem svima sve ne drzi vodu.
Eks

Post 13 Jun 2013, 01:11

Prije devedesetih, pa čak i prije dvitisućitih je držao. :ne zna: Onda je došlo da bez dopunskog ne možeš ništa osim boga molit da ne završiš u bolnici. Zdravstvena iskaznica je nekoć pokrivala sve. Ne znam kako je to bilo moguće ni koliko održivo, ali to je jedna od prednosti socijalističkog sustava. Zdravstvo kao i školstvo, a pogotovo zdravstvo mora biti besplatno. To je naravno moj osobni stav.
azizi

Post 13 Jun 2013, 02:30

Bara huda » wrote:Zdravstvo je zajebano socijalno minsko polje u svakoj zemlji.
Pretpostavljam da si gledala Mooreov "Sicko". Nije baš zajebano u svakoj zemlji. Samo u onima koje žele da je zajebano, odnosno, koje ljude tretira kao uporabne stvari. Bolestan si = beskoristan = ne isplati te se popravljati.
Uz to se ljudski zivot produzio i odrzava se do krajnjih mogucnosti pa se rade reanimacije starih ljudi u krajnjim fazama bolesti i iscrpljenosti da bi im se zivot produzio za par dana.
Nije istina! Nekada se reanimacijom pokušavalo održati život, odnosno, pokušati vratiti osobu u život. Sada, nakon moždanog udara, već nakon 10 dana pacijenta voze doma ili u Novi Marof. Osim ako nema dobre veze.
Koliko to moze para pojest, to niko ne moze platit. Lijecenje nikad nije bilo jeftino a danas, sa svom opremom i dijagnostikom koja kosta para i para, pogotovo.
Kojom opremom? Samo jedan primjer. EMNG pretraga je pakleno bolna. Međutim, ni jedna naša bolnica ne želi kupiti aparat koji istu pretragu radi bezbolno. Ima je Medikol. Moglo je donedavno na uputnicu. Od sada si osuđen na Tantalove muke. Nitko mi neće reći da taj aparat košta ne znam koliko. Zapravo, uopće ne stoji puno. No, liječničke riti i njihove obitelji tu pretragu obavljaju ne "bezbolnom" aparatu, a 'obične' pacijente, tko jebe. Nek' se pate!

Pacijenti bi u određenom iznosu čak bili i spremni participirati s nekom razumnom cifrom, u skladu s našim standardom. A ne da čekaonice zjape prazne, aparati ugašeni, a istovremeno čekaš RTG, MR, CT, ultrazvuk mjesecima, čak negdje i preko godinu dana. Zašto se pretrage ne rade i poslijepodne i navečer? Sigurna sam da bi za MR ljudi odvojili 300 - 500 kn (+ ono što doplaćuje HZZO, odnosno, što su ljudi godinama izdvajali za zdravstvo). Sada to treba pomnožiti s brojem pacijenata koji čekaju na tu pretragu i veoma brzo bi se vidjela pozitivna računica.

Organizacija - financijska i logistička, je ono što nedostaje zdravstvu. No, kako smo mi odlučili kopirati jedan od najnehumanijih svjetskih zdravstvenih sustava, peru nam mozak skupoćom, ovim, onim... Nije istina!
citala sam negdje da se u Svedskoj zdravstvene usluge odredjuju prema starosnoj dobi tako da ono sto moze doboiti mladja osoba ne moze i starija. Odnosno, moze, ako sama plati.
Ako je ovo istina, onda se to zove diskriminacija po starosnoj dobi. Ne moraš ići u Švedsku da bi je doživio. Otiđi samo u neku od naših bolnica. Neke diskriminatorske odluke vezane za neliječenje zbog dobi pacijenta (65 godina) su čak izijekom navedene u HZZO-ovim pravilnicima.

Moja je majka umrla, jer joj nisu htjeli napraviti jebenu gastroskopiju zbog godina i dijagnoze i tako su joj ukrali barem još godinu dvije života. Mi smo protiv eutanazije, ali nismo protiv legalnog ubojstva nečinjenjem. Jer, kako drugačije nazvati odluku da se nekome ne pružia odgovarajuća skrb jer kao ima previše godina?

Ljudi su vrlo emocionalni kad je njihovo zdravlje ili njihovih bliznjih u pitanju tako da se tu ne moze ocekivati puno pameti, ali realnost govori da sistem svima sve ne drzi vodu
A kakvi bi ljudi trebali biti kada je njihovo zdravlje i njihovih bližnjih u pitanju? Kada su guzice političkih poluinteligenta u pitanju, sve se može, sva se vrata otvaraju, ništa nije skupo - od aviona za prijevoz, do dovođenja jedne od najboljih američkih neurokirurginja svake godine da sigurnom rukom napravi najbolji mogući posao na njihovim kralježniocama. Njima nije dovoljno dobar ni Paladino, ni Vukić, ni Rotim. A naše kralježnice tko jebe. Imaš li sreću, dobro će proći, nemaš li - čekaju te još barem dvije tri reoperacije, a onda - adio, jer će te u međuvremenu ubiti lijekovi protiv bolova.

Mislim da povezivanje brige za vlastito zdravlje ili zdravlje bliskih osoba s manjkom pameti je... pa, kako da kažem pristojno... drsko. Zbog nesposobnih političara i nehumanog sustava (od društvneog uređenja nadalje) svaljivati krivnju na pacijente je, najblaže, uvredljivo. No, lako za krivnju. Igrati se njihovim životima samo tako - to je utuživo. Samo, jebeš utuživost kada život ode, jer si čekao na kardiološki pregled sedam mjeseci, jer su te s hitne poslali kući da ti nije ništa, pa si kući otegao papke ili te tri puta vraćaju sa hitne da ti opet nije ništa i da simuliraš i pij više vode pa će ti biti bolje, jer te boli od začepa, a ti padaš u nesvijest od bolova, a onda na jedvite jade dobiješ CT pa ti vide tumor veličine teniske loptice.

Ili te 10 mjeseci vozaju k'o mladog majmuna, da bi ti na kraju liječnik rekao - ovo se neće liječiti! A nisi prošao ni obradu, ni konzilijarni pregled, ni ništa. Slobodno sudačko uvjerenje! Kad ga iznese jedan liječnik, drugi mu se neće zamjerati.

A ti onda lijepo lezi i umri da ne bi nepotrebno uznemiravao naš zdravstveni sustav!

Rekla sam što sam imala i nemam namjeru polemizirati.
Donna Sole

Post 13 Jun 2013, 07:07

Vrlo klizav teren. O ovome nema što reći osim " ne bit u koži " nit pacijentu nit obitelji.

Koliko li samo rasprava i potrošenog novca na sve i svašta osim na kvalitetno liječenje.
Naravno, onda se još i crkva upetlja pa moraliziranjem samo otežava ionako teške odluke.

Izbjegavam odlaske liječnicima jer se stalno mislim kako se silno trude nešto naći (joj, znam, znam :rolleyes: )
a kad imaju nekakve indikacije, ne znaju naći dijagnozu. Mislim da je dr House jedini dijagnostičar . :zubo: Eto, njemu bi otišla.
kurvanjski avatar, a
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 13 Jun 2013, 08:56

Chilimama » wrote:Vrlo klizav teren. O ovome nema što reći osim " ne bit u koži " nit pacijentu nit obitelji.

Koliko li samo rasprava i potrošenog novca na sve i svašta osim na kvalitetno liječenje.
Naravno, onda se još i crkva upetlja pa moraliziranjem samo otežava ionako teške odluke.

Izbjegavam odlaske liječnicima jer se stalno mislim kako se silno trude nešto naći (joj, znam, znam :rolleyes: )
a kad imaju nekakve indikacije, ne znaju naći dijagnozu. Mislim da je dr House jedini dijagnostičar . :zubo: Eto, njemu bi otišla.
Mama mi je radila kao medicinska sestra i kuje u zvijezde svoje stare doktore. Kaže, ti bi došli, pogledali pacijenta, postavili dijagnozu i tražili pretrage kojima se postavljena dijagnoza može potvrditi. Prije petnaestak godina, kad se bližila mirovini, zgražala se kroza što sve pacijenti moraju proći - zvala je to maltretiranjem - jer liječnici ne razgovaraju s pacijentima, a ni medicinskim sestrama, nego prvo naruče sve potrebne i nepotrebne pretrage, pa onda pokušavaju postaviti dijagnozu. Tehnika je današnju medicinu učinila i skupljom i bez pameti, sve mi se čini.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Donna Sole

Post 13 Jun 2013, 09:17

ElliQuinn » wrote: Mama mi je radila kao medicinska sestra i kuje u zvijezde svoje stare doktore. Kaže, ti bi došli, pogledali pacijenta, postavili dijagnozu i tražili pretrage kojima se postavljena dijagnoza može potvrditi. Prije petnaestak godina, kad se bližila mirovini, zgražala se kroza što sve pacijenti moraju proći - zvala je to maltretiranjem - jer liječnici ne razgovaraju s pacijentima, a ni medicinskim sestrama, nego prvo naruče sve potrebne i nepotrebne pretrage, pa onda pokušavaju postaviti dijagnozu. Tehnika je današnju medicinu učinila i skupljom i bez pameti, sve mi se čini.

Oš reć da sam na dobrom tragu tražeći uzrok lošem stanju.

Ja nemam nikakve veze s medicinskom strukom, ali imam neko minimalno znanje o anatomiji, ali minimalno. S tim znanjem sam uvijek , ali uvijek , postavila točnu dijagnozu članovima moje uže i šire obitelji, pa i susjeda. Svi koji bi me poslušali, vrlo su brzo postajali izliječeni, a i tu bi pripomogla. Često samo savjetom o prehrani, vježbama ili ne znam već čim, a nekad i preparatima koje sama radim. To su jednostavne masti, čajevi i oblozi. Ništa što bi eventualno moglo nešto pokvariti.
Oni koji me ne bi slušali tj ne bi me uvažavali i dalje se liječe i to neuspješno.
No, da se sad ne hvalim tj ne blamiram, samo dodajem da medicinska struka , uz dužno poštovanje znanosti, ne daje znanje svojim pulenima osim upoznavanja s novim, novim i najnovijim skupim aparatima. U isto vrijeme ih ne educira u osnovnom, onom najstarijem medicinskom znanju.
Ja bi da sam neka moć, sve studente na praksu slala u Afriku i u krajeve bez uvjeta, bez struje, vode da se snalaze s onim što imaju tj ništa nego samo svoje znanje...

Često sam se uvjerila da mi neka medicinska sestra bolje savjetuje i objasni nego doktor.
Koliko li sam samo puta osluškivala pluća i to samo na uho i liječila svoju djecu cimetom, limunom, medom, mašću, uljem , rakijom.
Možete se svi smijati, al eto jesam.

Možda se može reći da sam imala sreće ili da to nije to, ali vjerujem da se pohodeći po bolnicama čovjek samo namuči i podsvjesno navuče na strah pa i na bolest.
kurvanjski avatar, a
Pješčana

Post 13 Jun 2013, 09:34

kako reanimacija može biti nehitna? :eek:

inače, ja sam prije 2 godine završila na Hitnoj, tada nisam imala dopunsko nego samo osnovno zdravstveno, i ispostavili su mi račun na kraju usluge.
nisam bila u nesvijesti niti mi je srce stalo, došla sam na Hitnu s pulsem oko 120 i sva sam se tresla. i bili su i hitni i stručni i sve, ali su rekli da mi moraju ispostaviti račun.
prošlo ljeto sam opet završila na hitnoj, tad sam imala dopunsko, i kune nisam platila miljon i jedan pregled. zahvalit ću se samo kontinentalnim bolnicama što me nisu sterale na dvorište, jer bojim se da bi mogli otići u tome smjeru.

trebalo bi tužiti bolnicu. odbijaju raditi svoj posao.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
schmokljan

Post 13 Jun 2013, 10:23

Tipična hajka na liječnike. Nisu ti dobro ljudi završavali visoke škole da biste ih vi gnjavili svojom hipohondrijom. A ako i umirete, pobogu, i to je ok, svi ćemo umrijeti, ne morate zbog toga zivkati okolo i tražiti pomoć, koje ionako nema. Dakle, ne serite.
Donna Sole

Post 13 Jun 2013, 10:43

U stvari imaš pravo. Trebalo bi uvesti plaćanje paušala na bolest. I to unaprijed. Neće meni tako neko bit bolestan ako se uvede reda i bolestnina na svaku moguću.
Virusi i bakterije bi trebali bit naplaćeni po količini.
Ipak, da se oni manje zaraženi ne oštećuju dodatno a oni više zaraženi nek plate pošteno. E, u tom slučaju kliconoše i prenositelji zaraze imaju završit u zatvoru . kojeg imaju plati naravno.

Zdravi moraju nosit iskaznicu u kojoj će se dvomjesečno unosit markice s potvrdom o zdravlju i to plaćat ko registracija zdravlja. A sistematski pregled koji će biti OBAVEZAN će se plaćat po težini pacijenta. neće valjda debeli proć jeftinije :rolleyes:
kurvanjski avatar, a
Emericzy

Post 13 Jun 2013, 14:16

Ta zadarska priča je rezultat glupih novinara.

Uopće se ne radi o naplaćivanju pravih hitnih intervencija niti onih za koje su pacijenti mislili da su hitne.

Riječ je o tome da pacijenti svjesno zloupotrebljavaju sustav. Zaprepašćujuće je da 80% -- jebote, 80% -- intervencija uopće ne bude potrebno. I protiv toga se Hitna pokušava boriti. Na korist 'pravih' pacijenata, uostalom.

Prema tome, radije pljujte po idiotskim novinarima nego po Hitnoj.
Euklid
old school

Post 13 Jun 2013, 14:20

ako su objavili cjenik za reanimaciju - 1800kn - onda tu nešto ipak ne štima...
'if you fall, i'll be there' (floor)
Emericzy

Post 13 Jun 2013, 14:24

Euklid » wrote:ako su objavili cjenik za reanimaciju - 1800kn - onda tu nešto ipak ne štima...
Objavili su cjenik svih usluga. I naglasili da će stvari kao što je reanimacija, na primjer, kao i do sada naplaćivati od HZZOa. Ne štima samo novinarska glupost.
Donna Sole

Post 13 Jun 2013, 14:26

Još jedan do dva mandata hadezeja i Zadar proglašava autonomiju

zašto sam to ovdje napisala?

zapravo svejedno je ionako smo svi europa
kurvanjski avatar, a
Emericzy

Post 13 Jun 2013, 14:32

To me podsjetilo na jučerašnji naslov u Jutarnjem: "Panika u Krškom". A sam članak opisuje kako je u Krškom sve mirno i da se apsolutno nitko ne uzbuđuje. Novinarstvo nam je utonulo u takvo duboko govno da ne vjerujem da se više može izvući. Samo su političari još gori. Ili nisu?
azizi

Post 13 Jun 2013, 14:42

Emericzy » wrote:Ta zadarska priča je rezultat glupih novinara.

Uopće se ne radi o naplaćivanju pravih hitnih intervencija niti onih za koje su pacijenti mislili da su hitne.

Riječ je o tome da pacijenti svjesno zloupotrebljavaju sustav. Zaprepašćujuće je da 80% -- jebote, 80% -- intervencija uopće ne bude potrebno. I protiv toga se Hitna pokušava boriti. Na korist 'pravih' pacijenata, uostalom.

Prema tome, radije pljujte po idiotskim novinarima nego po Hitnoj.
Hajde da ja tebe pitam. Otkuda da pacijent zna je li oštra ili dugotrajna bol u abdomenu, prsištu ili glavi hitna ili nije, dok istovremeno mjesecima čeka na prvi pregled ili pretragu, a dr. opće prakse mu kaže da ode na hitnu ako ga jako zaboli. Otkuda da zna?

Zbog toga nemoj "jebote, 80%", nego "jebote, organizacije zdravstva". Da na preglede i pretrage čekamo unutar onih zakonskih 'virtualnih' mjesec dana i hitne bi nam bile manje opterećene.

Nekada bi dr. opće prakse na uputnicu stavila žig "Hitno!", pa si u okviru 24 sata dan bio kod specijalista na pregledu. Ovoga više nema. Zašto nema i je li ukinuto, ne znam, tek, ovu opciju više ne viđam. Dva tri puta mi je trebala u životu i svaki puta se pokazalo da je dr. opće prakse dobro detektirala hitnoću. Sada me samo upućuje na hitnu. Uostalom, kada i nazovem 94, dežurni liječnik prema simptomima napravi neku trijažu, tako da baš nije sva krivnja ni do zloupotrebljavanju sklonih pacijenata.
  • Information