Gospodin Hague u našoj kući
- Jakša Eškinja
Zoran Milanović primio je u službeni posjet britanskog ministra vanjskih poslova,konzervativca Wiliyja Haguea.
Dvojac je razmjenio par riječi o unaprijeđenju političkih i gospodarskih odnosa bla bla bla...
Bilo je riječ i o porastu britanskih turista u Hrvatskoj,što je značajan porast unazad par godina..
Gospodin Hague je izjavio pritom;"...Snaga vašeg primjera imat će s vremenom veliki utjecaj na cijelu regiju.."
Isti Englez je naglasio da očekuje unaprijeđenje suradnje između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Hrvatske..
Kako lijepo,pomislih..Englezi bi trebali biti prisutniji ovdje.Dosta je njemačko-američkog utjecaja,promjenimo kurs..
Dvojac je razmjenio par riječi o unaprijeđenju političkih i gospodarskih odnosa bla bla bla...
Bilo je riječ i o porastu britanskih turista u Hrvatskoj,što je značajan porast unazad par godina..
Gospodin Hague je izjavio pritom;"...Snaga vašeg primjera imat će s vremenom veliki utjecaj na cijelu regiju.."
Isti Englez je naglasio da očekuje unaprijeđenje suradnje između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Hrvatske..
Kako lijepo,pomislih..Englezi bi trebali biti prisutniji ovdje.Dosta je njemačko-američkog utjecaja,promjenimo kurs..
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Hah, zar ne zovu Ujedinjeno Kraljevstvo 51. američkom državom?Jakša Eškinja » wrote:Dosta je njemačko-američkog utjecaja,promjenimo kurs..
..ma, taj hag serucka i to konzervativno serucka. britanskoj politici je hrvatska poluzadnja rupa na rezervnoj zadnjoj svirali.
ne znam kako ej to prezentirano i zasto, ali tuzno je kad predsjednik valde hrvatske uopce razgovara o nbekom povecanju broja turista, osim ako se tu neradi o nekom kurtoaznom razgovoru, poput razgovora o vremenu, jel u londonu jucer padala kisa ili jel vidjen mozda nessi u zadnje vrijeme i da se u dubrovniku ovo ljeto otvara dva nova stekata na stradunu.
ok, stekati na stradunu su vec nesto ozbiljnije pitanje, jer se moze desit da je taj stekat ispod prozora nekog engleza koji je kupio stan, pa eto, mozda bi to mogao bit neki medjunarodni incident..
a i inace, kad englezi ili neko drugi ko nastupa sa pozicija sile, moci, prica o suradnji, onda je to vec i otvoreno zajebavanje & ismijavanje..
isti je to sve kua, angli, sasi, briti, rusi, prusi..
ok, rusi su mozda tu nesto razliciti, jer njima se toliko jebe za hrvatsku, isto kao svima ostalima zajedno, a koliicinski im se toliko jebe da im je sve jedno, potpuno svejedno dali npr oni hrvatskoj deset miljardi necega ili ne dali..ono, ako i vide da su se nesto zajebali, prenaglili pa su bezveze dali deset miljardi hrvatskoj zato jer je neko taj dan tamo bio mozda pijan, sutradan ce mirne duse dat jos deset miljardi, onako..kad su se zajebali, e pa neka su se zajebali sa stilom..
ne znam kako ej to prezentirano i zasto, ali tuzno je kad predsjednik valde hrvatske uopce razgovara o nbekom povecanju broja turista, osim ako se tu neradi o nekom kurtoaznom razgovoru, poput razgovora o vremenu, jel u londonu jucer padala kisa ili jel vidjen mozda nessi u zadnje vrijeme i da se u dubrovniku ovo ljeto otvara dva nova stekata na stradunu.
ok, stekati na stradunu su vec nesto ozbiljnije pitanje, jer se moze desit da je taj stekat ispod prozora nekog engleza koji je kupio stan, pa eto, mozda bi to mogao bit neki medjunarodni incident..
a i inace, kad englezi ili neko drugi ko nastupa sa pozicija sile, moci, prica o suradnji, onda je to vec i otvoreno zajebavanje & ismijavanje..
isti je to sve kua, angli, sasi, briti, rusi, prusi..
ok, rusi su mozda tu nesto razliciti, jer njima se toliko jebe za hrvatsku, isto kao svima ostalima zajedno, a koliicinski im se toliko jebe da im je sve jedno, potpuno svejedno dali npr oni hrvatskoj deset miljardi necega ili ne dali..ono, ako i vide da su se nesto zajebali, prenaglili pa su bezveze dali deset miljardi hrvatskoj zato jer je neko taj dan tamo bio mozda pijan, sutradan ce mirne duse dat jos deset miljardi, onako..kad su se zajebali, e pa neka su se zajebali sa stilom..
A čijoj politici nije? Bosanskoj i slovenskoj. Možda srpskoj. I to je to...a unda » wrote:britanskoj politici je hrvatska poluzadnja rupa na rezervnoj zadnjoj svirali
..pa je, svacijoj. mozda nije u nesto lokalnijim okvirima., npr italiji je nesto zanimljivija zbog blizine, pa ajd, ono, nesto ka, eto..ali cak nismo ni zanimljivi, a o nekoj egzotici da i ne pricamo..egzotika je od medjugorja pa na istok.Emericzy » wrote: A čijoj politici nije? Bosanskoj i slovenskoj. Možda srpskoj. I to je to.
mislim, kako cu rec.. nekim zastarjelim, kolonijalnim, imperijalistickim rjecnikom..mi nismo zanimljivi cak ni kao kolonija neka. mozda neki dominioncic, engleski, njemacki, talijanski..ili prcijica neka njihova.
englezi su ovdje diplomatski na razini nesto vecoj od dzoli gud otpravnika poslova i energetsko ekoloskih ambasada. zato su u beogradu napravili svoj glavni centar za ovaj dio evrope, pa jos prema istoku, ono..top turbo gan haj tek centar, sto je sasvim jasan znak na koga oni i kako racunaju kao glavnog pokretaca regije.
tako da govoriti o nekoj hrvatskoj s velikim utjecajem na regiju je ono..izmedju trosmislenog izrazavanja zajebancijom..
mi mozemo samo obecat da sa cemo sve nase politicke i ekonomske snage usmjeriti na to da cemo spremno docekati porast od tri posto engleskih turista tako sto cemo na zrcu i hvaru svakom pijanom mladuncu kad se razbahati dat jos litru domace dalmatinnske tekile umjesto kazne, a ostalima se nece dogoditi da im ne serviraju kipucu juhu u tanjuru, bas kao sto englezi vole..
o golfu na elitnim terenima se jos nije pricalo jer je ipak spanjolska nizbrdo, a nizbrdo se i govno valja. golf na elitnim lokacijama je ipak nesto sto amerikanci vise vole.
kad obama dodje u hrvatsku, najvjerojatnije ce se razgovarat o tome bi li deseta rupa mogla bit tamo negdje na minceti i ta ce rupa bit oznacena americko dubrovackom zastavom gdje ce se svake godine na dan americke nezavisnosti polozit vijenac..golf stap, votevr..
ok, ako prije toga nijemci to ne rezerviraju za ljetni oktoberfest. ono.. sturmoktoberfest..
- Aaron Burr
Pih..kao da je biti britanska kolonija nešto loše..Pa da su kojim slučajem Englezi zadobili teritorije današnjeg Brazila,Argentine,Čile ili Venezuele,pa gdje bi im bio kraj..?!
Post hoc ergo propter hoc
- schmokljan
Milanović je kmet. Sigurno je smislio i neku poslovicu ili neku mudru za reći na tom sastanku.
Glasat ću za HDZ na sljedećim izborima. (I oni su kmetovi, da se razumijemo)
Glasat ću za HDZ na sljedećim izborima. (I oni su kmetovi, da se razumijemo)
Nekako ne bi bila britanski sužnjić, radije nek se opet pripojimo Austriji. Ma može i Njemačka, SAD, samo da nije ova žaljenja vrijedna EU koja se ni za se ne zna pobrinuti.
Y es que yo no quiero pasar por tu vida como las modas No se asuste señorita, nadie le ha hablado de boda...
Quiero ser tu medicina, tus silencios y tus gritos...
Tu astronauta, el primer hombre que pise tu luna Clavando una bandera de locura...
Tu astronauta, el primer hombre que pise tu luna Clavando una bandera de locura...
Pa... kajjaznam... tri četvrtine EU ne čini mi se da ima baš neke silne probleme. Koliko ja vidim, problemi počinju negdje južno od Alpa i Pirineja. Nisam baš siguran da je to stvarno problem EU. Prije će biti da je to problem zemalja koje ne znaju upravljati same sa sobom.Serenità » wrote:Nekako ne bi bila britanski sužnjić, radije nek se opet pripojimo Austriji. Ma može i Njemačka, SAD, samo da nije ova žaljenja vrijedna EU koja se ni za se ne zna pobrinuti.
Na Subversive festivalu počne Tsipras jadikovku o općoj percepciji Grčke pa se nadoveže na Španjolsku, Albaniju i ne znam koga je još spomenuo. Kaže Oni misle da su Grci lijeni, da su lijeni Španjolci...Frend i ja, potiho: "A, nisu?"Emericzy » wrote: Pa... kajjaznam... tri četvrtine EU ne čini mi se da ima baš neke silne probleme. Koliko ja vidim, problemi počinju negdje južno od Alpa i Pirineja. Nisam baš siguran da je to stvarno problem EU. Prije će biti da je to problem zemalja koje ne znaju upravljati same sa sobom.
Nikad ljenije osobe u poslovnim kontaktima nisam susreo nego u Njemačkoj. Ono što mi radimo je njemačka kvaliteta (pa proizvodilo se to u Poljskoj ili ČeškojTea Tree » wrote: Na Subversive festivalu počne Tsipras jadikovku o općoj percepciji Grčke pa se nadoveže na Španjolsku, Albaniju i ne znam koga je još spomenuo. Kaže Oni misle da su Grci lijeni, da su lijeni Španjolci...Frend i ja, potiho: "A, nisu?"
Pa točno je u tome problem. EU želi glumiti neku uber zajednicu, parirati SAD-u, a svak vuče na svoju stranu. Tko je vidio da npr. Montana ronza oko svoje autonomije, običaja, pravnog sustava itd.? Da EU dođe u Hrvatsku i lupi šakom o stol, kaže dosta je s ovom korupcijom, pronevjerom novaca poreznih obveznika, preglomaznom i neefikasnom birokracijom, neprofitabilnim državnim kompanijama, lokalnom i regionalnom samoupravom koja postoji samo na papiru na temelju kojeg muzu pare iz državnog proračuna, prva bih joj aplaudirala. Ovako, bolje da je i nema.Emericzy » wrote: Pa... kajjaznam... tri četvrtine EU ne čini mi se da ima baš neke silne probleme. Koliko ja vidim, problemi počinju negdje južno od Alpa i Pirineja. Nisam baš siguran da je to stvarno problem EU. Prije će biti da je to problem zemalja koje ne znaju upravljati same sa sobom.
Ne znam tko je i na kojoj temi spominjao Portugal kao primjer. Čuj, ne bih ja njih nimalo žalila, ušli su u EU osamdesetih, oni i Grci pobrali su vrhnje što se tiče subvencija i sad kad je to stalo jer Njemačka ne može napribavit koliko paraziti mogu potrošit, tko se našao prosvjedovati? Grci i Portugalci.
Y es que yo no quiero pasar por tu vida como las modas No se asuste señorita, nadie le ha hablado de boda...
Problem je ako model USA gledaš kao uzor. Ali EU nije nikad imala USA kao uzor. NijeSerenità » wrote:
Pa točno je u tome problem. EU želi glumiti neku uber zajednicu, parirati SAD-u, a svak vuče na svoju stranu. Tko je vidio da npr. Montana ronza oko svoje autonomije, običaja, pravnog sustava itd.? Da EU dođe u Hrvatsku i lupi šakom o stol, kaže dosta je s ovom korupcijom, pronevjerom novaca poreznih obveznika, preglomaznom i neefikasnom birokracijom, neprofitabilnim državnim kompanijama, lokalnom i regionalnom samoupravom koja postoji samo na papiru na temelju kojeg muzu pare iz državnog proračuna, prva bih joj aplaudirala. Ovako, bolje da je i nema.
Ne znam tko je i na kojoj temi spominjao Portugal kao primjer. Čuj, ne bih ja njih nimalo žalila, ušli su u EU osamdesetih, oni i Grci pobrali su vrhnje što se tiče subvencija i sad kad je to stalo jer Njemačka ne može napribavit koliko paraziti mogu potrošit, tko se našao prosvjedovati? Grci i Portugalci.
ni pokušala ići u tom smjeru. EU je sasvim drukčiji entitet. To je jedan veliki eksperiment, bez povijesnog presedana. Po meni, fantastično uspješan. Mislim, pa kome je u svijetu bolje nego Europskoj Uniji? Možda Australiji i Novom Zelandu. Možda Kanadi.
Ne bih rekao da je prosječnom Amerikancu bolje nego prosječnom građaninu EU. Možda je eventualno 'prosječnom siromahu' u EU materijalno malo lošije nego 'prosječnom siromahu' u USA. (Probaj si zamisliti koncept 'prosječnog siromaha'.) Je li bolje Japanu? Nije. Kinezima? Teško. Treba li druge uopće spominjati?
Čemu onda najednom EU promatrati kao nekakvog jadnika kad je jedna od četiri najveće svjetske velesile u svakom mogućem pogledu?
Jebote, da je barem Hrvatskoj kao što je prosjeku tog usranog mediteranskog dijela EU! Da smo bar tu negdje. Mislili smo da smo dragog Boga za jaja uhvatili, pravili bismo se još važnijim nego sada i skakali bismo s grane na granu i vikali jipi-ja-joooooooo!!!!
Zato što im je cilj bio da pariraju ostalim velesilama. To im nije uspjelo i sad se tješe da su u tom krugu, a ne mogu si priznati da kaskaju za njima i da se to neće tako skoro promijeniti ako se ne približe američkom modelu ili krenu proizvoditi kao Kinezi. I jedna i druga varijanta mi je teško zamisliva.Emericzy » wrote:
Čemu onda najednom EU promatrati kao nekakvog jadnika kad je jedna od četiri najveće svjetske velesile u svakom mogućem pogledu?
Po čemu je za tebe EU tako fantastično uspješna? I bez njezinog osnivanja zapad Europe bio je u krugu svjetskih velesila. Mi ih samo kočimo.
Odakle ti ta neobična ideja i gdje za nju vidiš neku potvrdu? Ja ne znam za primjer u kojemu se EU pokazivala kao velesila, a niti da je glumila kakvu silu. Ponajmanje u vojnom smislu, a ni politički se baš ne trudi imati neke silne međunarodne mišiće. Niti se ikad puno trudila. Možda nešto malo skromno oko Bosne, pa malo više oko Libije i sad počinje nešto sitno prčkati oko Sirije. To je količina vanjske politike koju odradi pomoćnik tajnika odjela za kulturnu politiku u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, uz svoj redovni posao.Serenità » wrote:
Zato što im je cilj bio da pariraju ostalim velesilama.
A da je i željela parirati nekome, a tko bi joj to bio suparnik? Po čemu joj je, na primjer, Kina suparnik? EU je sama počela prebacivati proizvodnju manje zahtjevnih proizvoda u Kinu još prije SAD, pred nekih tridesetak godina, i na tome lijepo zarađivala. I dan-danas zarađuje. S SAD se natječe skoro isključivo u proizvodnji aviona i oružja. U praktički svemu drugome gospodarstva su im komplementarna. Isto tako Rusija. Nikakvog natjecanja s Rusijom nema ni u čemu, niti ima potrebe za time.
Europa je enormni proizvođač visokokvalitetnih proizvoda svake moguće vrste i nitko joj po tome nije na kugli zemaljskoj blizu. Jedino po tome je sila. A koja je to sila u tome što proizvodiš goleme količine dobrog vina i Porschea?
Naravno da je teško zamisliva. Zato im ni napamet ne pada. Zašto bi, zaboga, itko išao slijediti američki politički model koji je na Europu totalno neprimjenjiv? Koje bi to bile prednosti? Jedino što Europi u smislu ujedinjenja treba zajednička je fiskalna politika. A to su pametni ljudi govorili već kad se uvodio Euro. To je daleko najveći, možda i jedini promašaj europske zajedničke gospodarske politike.a ne mogu si priznati da kaskaju za njima i da se to neće tako skoro promijeniti ako se ne približe američkom modelu ili krenu proizvoditi kao Kinezi. I jedna i druga varijanta mi je teško zamisliva.
Nije bio, jer kao taj "zapad" nije postojao. Postojala je hrpa država i državica koje su režale jedna na drugu. Mir i suradnja između skoro trideset raznorodnih zemalja koje su neumorno međusobno ratovale još od kamenog doba nije baš mala stvar. Zajedničko tržište je fantastičan uspjeh. Ujednačavanje propisa u praktički svemu preko tolikog broja raznorodnih zemalja isto je tako fantastično. Objedinjenje upravo fantastične financijske moći na stotinama i tisućama zajedničkih projekata nije baš mala stvar.Po čemu je za tebe EU tako fantastično uspješna? I bez njezinog osnivanja zapad Europe bio je u krugu svjetskih velesila. Mi ih samo kočimo.
Po čemu bismo ih mi kočili? Mi smo financijski beznačajni, a strateški važni jer popunjavamo preostale istočne rupe. I s našim primanjem još se smanjuje opasnost kriza i ratovanja na tom istočnom dijelu.
Promatrati Europu kao jadnu isto je kao smijati se iz naše perspektive Talijanima. Idi malo u Italiju, putuj malo po njoj pa gledaj jesu li ti Talijani stvarno smiješni u usporedbi s nama. Ili smo mi (kao i u većini stvari) preglupi da bismo kvalitetne stvari umjeli poštovati. Kako da ih poštujemo kad ih i ne razumijemo?
Po meni se nije trudila jer je apriori znala da se razlike između europskih zemalja ne mogu izbrisati, a bez prave kohezije ne mogu ni biti nikakav autoritet.Emericzy » wrote: Odakle ti ta neobična ideja i gdje za nju vidiš neku potvrdu? Ja ne znam za primjer u kojemu se EU pokazivala kao velesila, a niti da je glumila kakvu silu. Ponajmanje u vojnom smislu, a ni politički se baš ne trudi imati neke silne međunarodne mišiće. Niti se ikad puno trudila. ...
Za očuvanje mira se slažem, veliko je postignuće, ali ovo s ujednačavanjem propisa i zajedničkim tržištem tek je dobra ideja koja je daleko od realizacije, barem u Hrvatskoj. Ako uspiju i dio onoga što proklamiraju izrealizirati kod nas, skidam kapu. Još da je Srbija s nama ušla, prognozirala bih im raspad. Ovako im dajem još par godina fore.Mir i suradnja između skoro trideset raznorodnih zemalja koje su neumorno međusobno ratovale još od kamenog doba nije baš mala stvar. Zajedničko tržište je fantastičan uspjeh. Ujednačavanje propisa u praktički svemu preko tolikog broja raznorodnih zemalja isto je tako fantastično. Objedinjenje upravo fantastične financijske moći na stotinama i tisućama zajedničkih projekata nije baš mala stvar.
Po čemu bismo ih mi kočili? Mi smo financijski beznačajni, a strateški važni jer popunjavamo preostale istočne rupe. I s našim primanjem još se smanjuje opasnost kriza i ratovanja na tom istočnom dijelu.
Koliko god postojale razlike izmedju pojedinih evropskih zemalja, one su bitno manje nego razlike izmedju evropskog, americkog ili dalekoistocnog poimanja obicne socijalne solidarnosti.Serenità » wrote: Po meni se nije trudila jer je apriori znala da se razlike između europskih zemalja ne mogu izbrisati, a bez prave kohezije ne mogu ni biti nikakav autoritet.
da ne govorim o neoliberalnom kapitalizmu.
Evropa se cini razjedinjena nama koji tu zvimo jer smo bolje upoznati sa situacijom i pojedinim slucajevima problematicnih drzava i naroda, ali ako gledas iz malo dalje, takorekuc, globalne prespektive, Evropa je znatno ujedinjenija i medjusobno slicnija, pogotovo ako se gleda iz amerovske prespektive.
Kina i daleki istok je prica za sebe, to je svijet neshvatljiv zapadnjackom poimanju ( u sto spadaju i ameri i evropejci jer imaju iste korjene ), to je svijet potpuno drugacijeg shvacanja kompletne povijesti, civilizacije, filozofije, medjuljudskih i medjuprirodnih odnosa, i iako se danas cini kako se ubrzano priblizavaju nasem ' zapadnjackom' potrosackom mentalitetu, nisam bas uvjerena da to nije tek povrsno kozmeticko prilagodjavanje.
Jebiga, ne mozes visetisucljetnu tradiciju promijeniti u nekoliko desetaka godina.
Da, jesu i oni prigrlili blagodati potrosackog drustva pa je broj auta u Pekingu porastao za 5 miliona u 5 godina, ali duh tradicije se itekako osjeti u zivotma malih, obicnih ljudi. Pogotovo u provincijama gdje zivi najveci dio Kineza.
Oni i dalje zive zivot u kojem nastoje ocuvati svoje tradicionalne vrijednosti u koje djelomicno nastoje uklopiti i ove druge, zapadnjacke, ali im to nije uvijet bez kojeg se ne moze biti.
Cijelo to ujedinjenje Evrope ima za svrhu upravo nastup ujedinjene Evrope na svjetskom trzistu, (ok, prvobitna zamisao jest bila onemogucavanje ratnih sukoba, koliko znam, prapocetak unije je bio neki ugovor Njemacke i Francuske oko ugljena, dvoje vjecitih neprijatelja, davnih 50 godina proslog stoljeca i to nedugo nakon zavrsetka drugog svjetskog rata koji se pokazao kao veliki zajeb za sve strane sto se tice prosperiteta, rat, mislim, ne ujedinjenje
Ne bi ni USA bila neki znacajniji faktor da nastupa iz pozcije svake od svojih unutarnjih dzava. Koje su bitno razlicite unutar Sjedinjenih drzava. Prema van su jedno, unutar se mogu glodati i svadjati i imati razlicite zakone ali svi oni znaju da sami po sebi su nitko i nista prema 'velikom svijetu'.
Problem Evrope je njezina povijest, zemlje koje su danas ujedinjene u obliku Evropske unije nisu nikad imale zajednicki nazivnik prema ostatku svijeta, neke su bile sposobnije i imale svoje kolonije u kojima su bile sef i na taj se nacin zapomogle. Dok je islo.
No danas, kad takva stvar ne postoji, morao se naci nacin na koji ce se Evropa uvazavati kao dostojna ekonomska sila.
Vecina malih, obicnih ljudi to ne uocava, oni misle kako im je bilo prije...pa tako ce biti i dalje jer...nigdar ni bilo da ni nekak bilo...itd a oni bi bili svoji na svome, ali nisam sigurna da bi to uistinu tako ostalo.
Ovako im je dana mogucnost da ipak ostanu svoji na svome a uz to da se okoriste dobrobiti koju im pruza ujedinjenje i snaznije zaledje.
Koliko ce to znati iskoristiti i okoristiti se time ipak ostaje na pameti i sposobnosti pojedinih zemalja.
Sto je zapravo dobro, i red je da przezljavaju sposobniji. Bolje receno, prilagodjeniji.
Eh, ne valja biti Zalosna Sova.
Za očuvanje mira se slažem, veliko je postignuće, ali ovo s ujednačavanjem propisa i zajedničkim tržištem tek je dobra ideja koja je daleko od realizacije, barem u Hrvatskoj. Ako uspiju i dio onoga što proklamiraju izrealizirati kod nas, skidam kapu
Velika je stvar imati veliko trziste na kojem mozes prodati svoj proizvod. Makar ga morao ujednaciti propisanom propisu. Samo, jebiga, mora proizvod biti dobar. Evropejci imaju para, platit ce oni kvalitetu.
Ali nece platiti za muda koja im se nude kao vrhunski bubrezi.
-
- Information
-