Ako ovo radi dok je stisnut tebi uz noge ili se naglo zaletava pa vraća tebi do nogu - odmakni se od njega i nastavi se odmicati koliko god bude išao za tobom.Megalodona » wrote:kada zaključi da je neki teritorij njegov, laje na pse i reži ako se približe, neki dan na vučjaka
kako da tada reagiram? meni se činilo najbolje reć glasno ne i natjerat ga da sjedne.
Kao što rekoh, popni se na klupicu ako treba, ali nemoj mu dopustiti da iz tebe crpi hrabrost.
Ako ovo radi otvoreno tj. ako krene na psa bez da se vraća uz tvoje noge, onda su "ne" i posjedanje sasvim lijepo rješenje (sjediti mora ostati sve dok se ne opusti) + obavezna nagrada kad prestane režati i opusti se u prisustvu drugog psa.
Gle, morala bih vidjeti psa da budem sigurna, ali po ovome što si napisala, problem je u vlasnicima i oni su ti koje najprije treba dovesti u red. Velike su šanse da on samo upija njihovu nabrijanost i da se ne zna opustiti.
Ni tvoj mp niti njegova mater ne bi trebali šetati s neurotičnim maltezerom dok se ne riješe svojih neuroza.
Ono što sam ti napisala u prvom postu može djelovati samo ako je osoba koja izvodi psa smirena i pribrana i ne hrani ga vlastitim vibrama.
Mislim da je najbolje da socijalizaciju u početku odrađuješ ti, a da ovo dvoje uskoče kad izvuku glave iz guzica.
I da - reci im da ga prestanu nabrijavati. To je zadnja stvar koju treba raditi neurotičnim beštijama.