ex anais » wrote:Pa svakako jest pošteno. Nema mi smiješnije od homofoba koji se brani da to nije. To je podlo. Međutim, to i dalje izjavu ne čini manje sramotnom. Kao što će rasist i fašist priznati da je rasist i fašist, to ga neće eskulpirati od sramote tog stava. Ali treba i sramotu nositi nekako. A ne migoljiti.
Pa rekoh, ja nemam ništa protiv da ti smatraš da je sramotno biti 'homofob' - pa da to uspoređuješ s rasizmom i fašizmom itd.
Eto ja osobno ne vidim zašto bih se sramio *gađenja* spram nečega - ako se taj netko ne samo ne srami, nego se čak ponosi - svojim gadnim sklonostima i upuštanjem u iste.

Da se razumijemo, sramim se ja svačega... no, to su stvari koje *ja* osobno smatram da su sramotne, npr. nedostojne čovjeka itd itd itd. Ali nemam baš neku potrebu sramiti se nečega što netko drugi misli da je sramotno - ako se ja s time nimalo ne slažem, nego čak mislim suprotno, jel.
Znaš zašto sam se ja godinama 'sramio' tzv. homofobije? Pa zato što je ta homofobija, kao što lijepo primjećuje dr. Marty Klein - samo 'specijalni slučaj' općenitijeg fenomena genofobije, tj. određenog zaziranja od svih zamislivih dubina seksualne perverzije. Nisu homoseksualci najgadniji primjer seksualne perverzije za koje sam čuo; evo jedna zanimljiva pjesmica Jona Lajoiea na tu temu:
2 girls 1 cup song.
Poanta je da na cijelom spektru mogućih seksualnih i inih ljudskih aktivnosti, postoji mnogo toga nekome 'gadnog' (ili 'strašnog' - onog što izaziva nervozu, nelagodu, fobiju, averziju, to je cijeli spektar mogućih reakcija). To je ono što dr. Marty Klein ne razumije - on smatra da bi se društvo u cjelini trebalo 'odgojiti' da bez problema prihvaća valjda doslovno i najgore oblike seksualnih perverzija poznatih ljudima. Dočim, ja smatram obrnuto - da bi ljudi s perverznim sklonostima trebali manje tlačiti ostatak društva javnim pokazivanjem dotičnih perverznih sklonosti. Dakle, radi se o ideološkom sukobu, koji je vjerojatno motiviran osobnim ukusima, kod obojice. Ne laje pas radi sela, LOL.
ex anais » wrote:Kod starije generacije još možeš vidjeti tog skoro pa latentnog rasizma kad je riječ o crncima. Generacija moje babe, npr. Ne bi oni da nikom vlas padne s glave, ali ne bi baš bili u blizini crnaca. E jebiga. Ne možeš biti jeben i pošten. To jest rasizam. To što netko ne bi zafitiljio kamen u glavu crncu, ne znači da nije rasist.
Nisam baš siguran da ti razumiješ što je 'rasizam', te zašto rasizam i homofobija nisu fenomeni iz iste kategorije. Kod nas nije nikad bilo pravog rasizma - jer crnaca gotovo da nije ni bilo. To što ti zoveš rasizam je zapravo kod naših starih bio jedan vid ksenofobije, a ksenofobija je mnogo 'bliži' fenomen homofobiji, nego što je to rasizam. Iako ni ksenofobija i homofobija nisu doslovno logički analogni; ksenofobija je mnogo univerzalniji fenomen, baziran uglavnom na predrasudama tj. (možda pretjeranom) oprezu/pesimizmu. A homofobija je jednim dijelom bazirana na istom tom ksenofobnom mentalitetu - ali ne potpuno, nego homofobija ima i neke druge dimenzije, koje ksenofobija nema (a još manje rasizam).
Evo primjera radi, bi li mi mogla reći, kakve točno imaš visceralne reakcije na ideju koprofilije? Valjda znaš što to znači?

Probaj zamisliti da za nekog svog ovlaš poznanika 'slučajno' saznaš da to voli prakticirati. Hoćeš li imati ikakvu negativnu reakciju ili ćeš biti 100% sympathetic?
Enivej, brijem da nisi googlala ni moral foundations theory.

Bacider pogled
ođe.