Nakon arapskog proljeća, tursko ljeto?

Koljite se i gložite!
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 01 Jun 2013, 13:18

Krvavi petak - 31. svibnja 2013.

http://9gag.com/gag/amXq5GV

Jednostavni građanski protest protiv izgradnje šoping-centra u jednoj od zadnjih zelenih oaza u centru Istanbula, pretvara se u slučaj policijske brutalnosti i revolta uzrokovanog tom brutalnošću. Što mislite, hoće li se vojska uključiti i kako?

Još malo informacija: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22739423

Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 01 Jun 2013, 13:43

ElliQuinn » wrote:Krvavi petak - 31. svibnja 2013.

http://9gag.com/gag/amXq5GV

Jednostavni građanski protest protiv izgradnje šoping-centra u jednoj od zadnjih zelenih oaza u centru Istanbula, pretvara se u slučaj policijske brutalnosti i revolta uzrokovanog tom brutalnošću. Što mislite, hoće li se vojska uključiti i kako?
..oce. protiv sirije? :kokice:

inace, dobar titl ovaj dole. skoro mi dodje rec.. i turci su shvatili. ali kad se sjetim zasto su zaostali i gdje su bili 400 godina, bolje mi je da nista ne govorim.. :zubo:

Image
Tea Tree

Post 01 Jun 2013, 13:50

..a unda » wrote: ali kad se sjetim zasto su zaostali i gdje su bili 400 godina, bolje mi je da nista ne govorim.. :zubo:
Ako misliš na ovo što su na ovim prostorima gostovali :zubo: 400 godina, sad šta je tu je, natrag se ne može, ali se svako malo sjetim kako sam im zahvalna na širenju kulinarskih obzora. :D

Edit: punjene paprike :cerek:
Emericzy

Post 01 Jun 2013, 18:40

Ne bih rekao da će od toga išta biti. Turska je ekonomski jaka i napreduje. Erdogan je vješt i popularan. Vlada i vojska se baš ne vole, pa teško da će ju Erdogan pokretati. Prije će se to ispuhati kao što se (bar naizgled) ispuhalo u Americi.
Éowyn

Post 01 Jun 2013, 19:26

Ja mislim da se vojska nece ukljuciti. Na kraju ce se prosvjednici smiriti i od svega skupa nista :ne zna:

Mislim da ni.jednom nisam bila u Istanbulu (a bila sam stvarno puno puta) da netko negdje nije nesto dizao u zrak ili da nije makar suzavac bacen na Taksimu.

Ovi prosvjedi jesu gadni, ali 2008. je situacija bila gadnija. Sjecam se da su se prakticki pripremali za rat. Bila sam u to vrijeme kod prijatelja koji je stalno isao na neke tajne sastanke i radili su popise tko ima kakvo oruzje na raspolaganju.
Na kraju opet nista od svega :ne zna:

Erdogan je popularan medu slabije obrazovanom i vrlo konzervativnom populacijom, a to je na zalost vecina u Turskoj.
Desire makes slaves out of kings.
..a unda
Undaminator

Post 01 Jun 2013, 20:08

..ne znam koliko je izvor pouzdan, ali prosvjedi se u turskoj smiruju. izgleda da je zapaljena zgrada vlade, ocito kao posljedica smirivanja.. :kokice:

Image

http://www.livestream.com/revoltistanbul

:kokice:
..a unda
Undaminator

Post 01 Jun 2013, 20:21

prije 4 sata .. :kokice:

In case of internet blackout
Turkey dial up internet access +46850009990 or +492317299993 or +4953160941030 User:telecomix Password:telecomix

THE MEDIA IS COVERING IT UP THERE IS NO SIGN OF ANYTHING HAPPENING ON TV WE OBLEY HAVE ONLINE LIVE VIEUWS OF PROTESTORS IN THE AREA THEY USE JAMMERS TO PREVENT US FROM BEING CONNECTED TO THE INTERNET..MOST FB AND TWITTER ACCOUNT ARE BEING BLOCKED FROM SHARING AND MESSAGES GET DELETED LET IT BE HEARD TURKEY RISES AGAINST THE GOVRRNMENT UNTILL AKP RESIGNS ! THERE ARE PROTEST IN ALMOST 8CITIES NOW ALOT OF WOUNDED GET HELP BY DOCTORS IN THE AREA WE CAN ONLEY CONNECT AND GET HELP TROUGH SOCIAL MEDIA LET IT BE HEARD !
..a unda
Undaminator

Post 01 Jun 2013, 20:28

..jebate.. :kokice:

Image
Éowyn

Post 01 Jun 2013, 20:51

Ovi moji frendovi su i dalje online, a na Takismu su :ne zna: I slike su stvarno strašne.

Kaže frend da nisu još ništa zapalili i da je već 20 ljudi ubijeno :crying:
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 01 Jun 2013, 23:18

u sukobima brutalnog kapitala i pravde, kapital rijetko gubi...
'if you fall, i'll be there' (floor)
Silajn

Post 01 Jun 2013, 23:27

Moji prijatelji za sad dobro, mole šeranje informacija van Turske, nadaju se da će im to pomoći.
Éowyn

Post 01 Jun 2013, 23:30

Nije to vise pitanje kapitala. Puno je kompleksnije.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 02 Jun 2013, 16:34

Zato sam i pitala za vojsku, ne bi bilo prvi put da im se dogodi vojni puč. No, mislim da neće - zaboravila sam na situaciju sa Sirijom. To bi vladajućima mogla biti dobra točka za stvaranje nacionalnog jedinstva, kako to da je ne koriste?
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Emericzy

Post 02 Jun 2013, 17:30

ElliQuinn » wrote:Zato sam i pitala za vojsku, ne bi bilo prvi put da im se dogodi vojni puč. No, mislim da neće - zaboravila sam na situaciju sa Sirijom. To bi vladajućima mogla biti dobra točka za stvaranje nacionalnog jedinstva, kako to da je ne koriste?
Puč bi se mogao dogoditi -- protiv Erdogana, jer ga vojska smislit ne može. Jesi li to mislila?

Ali frka je što je popularan i uspješan. To bi značilo da bi vojska zavodila nepopularnu diktaturu. Ne vjerujem da bi oni to riskirali. Tursku vojsku ne vode budale.

Meni se čini malo vjerojatno da se Erdogana može srušiti. Mislim da je taj sloj koji se sada buni u Turskoj jako tanak i da ga većina Turaka ne razumije.
..a unda
Undaminator

Post 02 Jun 2013, 18:19

..izgleda da nije to vise bas tako sa turskom vojskom kao sto je nekad bilo. slazem se sa eowyn da je to tamo sve skupa nesto slozenije ili od onog klasicnog dozivljaja slozenijeg u vezi turske.

pod tim ne mislim samo to sto u zadnje vrijeme islamisticke snage u nekim drzavama okrenu na svoj mlin bilo kakvu vodu koja potece.

ovdje je sve ipak pocelo u jednom istanbulu, ne tamo negdje na granici sa ..jel se kaze irak ili iran?

ipak je sve to pocelo, pa ma koliko mi sad htjeli da je to nekako predprogramirano sa neke mocnije razine, u vezi nekog parka, u vezi neke robne kuce, u vezi neceg sto puno vise slici na varsavsku ili na neke druge, slicne dogadjaje, nego na neke dogadjaje koji su puno blizi nasem razmisljanju i razumijevanju, samo da ne bi smo mislili ili pokusali razumjet nesto od cega vise zaziremo, sto nam je apstraktnije, nesto cega se vise cak mozda bojimo, a nije vise samo slutnja..

meni je onaj gore..kako se zove..slika, poruka, meme..gdje atenjani pruzaju podrsku istanbulu, ono..meni je to ono, uf.
ne zelim rec da se time mozda da objasnit nesto ili jasnije sagledat..cak bih prije rekao da sve skupa dobija jednu dimenziju vise, jedan red velicina vise slozenosti.
meni je puno jaci neki pokazatelj to sto je turska policija i to u istanbulu, reagirala onako odlucno i na neki nacin, nemilosrdno, beskompromisno, u samom startu ili cak..prije bilo kakvog starta kao da se odmah htjelo pokazat sta ce bit i kako ce bit i to u vezi nekog parka..to me puno vise iznenadilo nego da sam cuo da je turka vojska krenula na, ne znam..damask?
odmah se htjelo pokazat da nema price, nema razgovora. kome se htjelo to pokazat? kome je ta poruka namjenjena?

u ovom turskom slucaju se oblikovala, profilirala jedna nova podjela, univerzalnija podjela nego sto smo to navikli u obliku vojske i religijske neke i/ili nacionalno secesionisticke snage..

ako i nije to bilo tako slozeno, sada je sigurno postalo slozenije.. :kokice:
Emericzy

Post 02 Jun 2013, 21:06

..a unda » wrote:u ovom turskom slucaju se oblikovala, profilirala jedna nova podjela, univerzalnija podjela nego sto smo to navikli u obliku vojske i religijske neke i/ili nacionalno secesionisticke snage.
Da, to je točno. I meni se to čini. Reakcije na slične događaje širom svijeta praktički su potpuno jednake. Kao što i takvi događaji počnu i razvijaju se slično.

Za dio toga kriv je internet, ali za dobar dio sasvim je sigurno kriva koordinacija i solidarnost onih koji bi najviše mogli izgubiti. A to nisu vlade niti vojske.
Donna Sole

Post 03 Jun 2013, 09:10

a gdje smo tu mi?

Turska još nije blizu ulaska u EU, a je li njima ona treba?

Gdje smo tu mi?

Mi ne znamo odabrat ni kandidate za lokalne upravitelje a kamoli za državne vođe?

gdje smo tu mi?

Mi smo jedna rabijatna, ratoborna nacija, ali samo na riječima....

Gdje smo tu mi?

Na polici jednog trgovačkog centra, među najjeftinijim artiklima
kurvanjski avatar, a
..a unda
Undaminator

Post 03 Jun 2013, 10:48

Emericzy » wrote: Da, to je točno. I meni se to čini. Reakcije na slične događaje širom svijeta praktički su potpuno jednake. Kao što i takvi događaji počnu i razvijaju se slično.

Za dio toga kriv je internet, ali za dobar dio sasvim je sigurno kriva koordinacija i solidarnost onih koji bi najviše mogli izgubiti. A to nisu vlade niti vojske.
ovakvi dogadjaji se razvijaju slicno jer je prostor djelovanja ili otpora, postao vrlo skucen, ogroman broj ideja, sloboda je sabijen, opkoljen, kontroliran na malom prostoru (pa mozda cak i doslovno) i taj prostor se i dalje suzava, tako da se moze govoriti o dozivljaju tih slicnosti reagiranja ili slicnosti motiva koji izazivaju reakciju.

jedan od pogleda, da ne kazem primjedbi ili pitanja i to, recimo, pogleda koji dolazi sa ciste, zdrave lijeve strane, jest i to da se medju prosvjednicima na gezi parku nasla i chp grupa, glavna opzicijska stranka slicnog neoliberalnog i autoritarnog opredjeljenja i stava prema ljudskim pravima kao i erdoganov akp.. jedino sto ih se naziva starom sekularnom elitom. i taj chp je isto pristao i podrzao promjene gezi parka u tocku za nasilno kolanje profita. i taj chp je od strane ostalih prosvjednika prepoznat i srdacno, jel, docekan, primljen.

ja bih onda iz toga vec mogao izvuci, prepoznati neka druga pravila koja nisu rezervirana samo za ova vremena, ali i koja mi govore da ce se trebati drugacije malo organizirati, bazirati taj otpor za sirenje prostora sloboda i da ce se trebati jasnije stratificirati ili profilirati ili iskritalizirati sira politicka slika, nego sto je to prikazano ovim tockama, istanbulima, atenama, madridima, frankfurtima, okupajima.

jer, ovako je vrlo lako preuzeti, usmjeriti bilo kakav otpor unutar vec postojecih vladajucih odnosa i koncepta i time dodatno smanjiti prostor djelovanja i sloboda.
ali, ne bih bas tako razmazeno i placljivo gledao, ocito postoje procesi koji su dosli do tocke da se vise ne mogu zaustaviti i pitanje je samo vremena kad ce se ti procesi prepoznati ili samoprepoznati, samoodrediti, vlastitim nekim automatizmom ili imunitetom odbiti od sebe sve one politicke oportuniste koji misle da su naucili kako sa par trikova preusmjeriti volju mase u svoju volju.

u turskoj je, kazem, sve ovo dodatno usloznjavanje, specificno za tursku, kao sto na drugim mjestima postoje druge neke specificnosti, poput toga da vojska baca prosvjednicima gas maske i pise poruke podrske u isto vrijeme dok je policija na prosvjednike ispraznila po kratkom postupku godisnju zalihu sredstava za suzbijanje nereda i dok u isto vrijeme ta ista vojska stiti erdoganov politicki i nacionalni, da ne kazem neki drugi, polozaj.. :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 03 Jun 2013, 11:20

Chilimama » wrote:a gdje smo tu mi?

Turska još nije blizu ulaska u EU, a je li njima ona treba?

Gdje smo tu mi?

Mi ne znamo odabrat ni kandidate za lokalne upravitelje a kamoli za državne vođe?

gdje smo tu mi?

Mi smo jedna rabijatna, ratoborna nacija, ali samo na riječima....

Gdje smo tu mi?

Na polici jednog trgovačkog centra, među najjeftinijim artiklima
pa, evo, pogledaj malo ove sad lokalne izbore, usporedi sa prijasnjima, gledaj neke kontekste, situacije, slicnosti, dogadjaje, pa ces vidjet gdje smo.

nakon deset godina apsolutnog drustvenog i mentalnog vakuuma kojeg su zauzeli samo oni najagresivniji, izgleda da se na neki nacin ponavlja funkcija od 2000. do danas.. pola koraka naprijed, tri koraka unatrag. zivi se iz dana u dan, stihijski. ako se nesto malo i uspije napraviti, sutra se na to zaboravi kao da nista nije bilo i sve iznova, pa i jos gore.
kako uopce pitati gdje smo, kad van oaza nekih urbanijih, bez obzira sto predstavljaju kvantitativnu neku koncentraciju, neku brojcanu masu, van njih..pogledaj malo lista kandidata, pa ce se vidjet da se tamo demokracija ocituje u rasponu od desnog do radikalno desnog ekstrema.

sto ces uopce pricat kad samo jedna dobro programirana peticija, o naoko nekim apoliticnim stvarima, ako takve postoje, mijenja sluzbenu politicku sliku skoro naglavce.
ne moze ovdje nista krenuti nabolje bez jasne i odlucne konfrontacije i deskripcije..definicije, a za to treba bit pripremljen, treba bit, nekako obrazovan, trebaju te informacije doci na podlogu koja ce o njima razmisljati, a toga nema. sustavno nema, sustavno se to zatire i istovremeno se to zatiranje proglasava slobodom, pravom, itd.
najprije ce svak od nas trebat sam sebi rec tko je, pa onda i ostalima, od svoje blize okoline pa nadalje, bez straha od ucjene.
forma ne moze biti funkcija. nije funkcija. formom se ne odredjuje funkcija, obratno je.. :kokice:
Donna Sole

Post 03 Jun 2013, 11:27

..a unda » wrote:

forma ne moze biti funkcija. nije funkcija. formom se ne odredjuje funkcija, obratno je.. :kokice:

E. I? Što sad kad to znamo? Da malo proslavimo, zapijemo i tako to?

A ko će radit na tome? A , čuj, ko zna nek radi...a mi ćemo opet promatrati

Nego, gle ovo: http://www.muzika.hr/clanak/41867/komen ... -u-eu.aspx

gotovi smo :eek:
kurvanjski avatar, a
..a unda
Undaminator

Post 03 Jun 2013, 11:51

Chilimama » wrote:

E. I? Što sad kad to znamo? Da malo proslavimo, zapijemo i tako to?

A ko će radit na tome? A , čuj, ko zna nek radi...a mi ćemo opet promatrati
pa eto, sama pitas, sma znas i odgovor. :D

dakle, mozes cekat da te neko uvati za ruku i kaze sta ces radit, mozes se sama aktivirat, pocet djelovat, utjecat, onako kako mislis da znas, a mozes i promatrat pa ce bit kako drugi oce i onda grintat na druge sto si ti dovedena u siutaciju da grintas na druge.. :D

vidio sam ovo. najljepsi opis ko smo, sta smo i zato smo. i ne, nismo sad gotovi, odavno smo gotovi. nismo mi ti koji se trebaju neceg bojat, evropa se treba pocet bojat i nazvat avast da ispita jel se radi o bagu, trojancu, malveru.. :D
Donna Sole

Post 03 Jun 2013, 13:34

..a unda » wrote:
pa eto, sama pitas, sma znas i odgovor. :D

dakle, mozes cekat da te neko uvati za ruku i kaze sta ces radit, mozes se sama aktivirat, pocet djelovat, utjecat, onako kako mislis da znas, a mozes i promatrat pa ce bit kako drugi oce i onda grintat na druge sto si ti dovedena u siutaciju da grintas na druge.. :D

vidio sam ovo. najljepsi opis ko smo, sta smo i zato smo. i ne, nismo sad gotovi, odavno smo gotovi. nismo mi ti koji se trebaju neceg bojat, evropa se treba pocet bojat i nazvat avast da ispita jel se radi o bagu, trojancu, malveru.. :D

Ma radim i djelujem. Nekad i mlako , kako ovdje neko reče.
Vjerujem revoluciji, ali ne vjerujem revolucionarima.
kurvanjski avatar, a
blue
Asgard

Post 03 Jun 2013, 16:52

..a unda » wrote:..izgleda da nije to vise bas tako sa turskom vojskom kao sto je nekad bilo. slazem se sa eowyn da je to tamo sve skupa nesto slozenije ili od onog klasicnog dozivljaja slozenijeg u vezi turske.
Problem s turskom vojskom trenutno je što su im mnogi oficiri u zatvoru zbog izmišljenih razloga. Tu je vlada pametno odigrala u svoju korist, maknula je one koji joj mogu nanijeti prilično štete. A sad im i premjer ode na godišnji :serek:

Dobra stvar je što je ovaj prosvjed ujedinio i Turke i etničke manjine koje žive u Turskoj,
prosvjeduju za demokraciju, nacionalna svjesnost izgleda prilično jača i to u dobrom smjeru :top:
..a unda
Undaminator

Post 03 Jun 2013, 18:53

Chilimama » wrote:

Ma radim i djelujem. Nekad i mlako , kako ovdje neko reče.
Vjerujem revoluciji, ali ne vjerujem revolucionarima.
kako sam shvatio, onda nema druge nego da povedes jednu svoju revolkuciju. mislim, ako sebi vjerujes.. :D

vjerovat revolucijama je isto kao vjerovat, ne znam..brdu? :D
Emericzy

Post 04 Jun 2013, 09:47

..a unda » wrote:vjerovat revolucijama je isto kao vjerovat, ne znam..brdu? :D
Puno gore od toga. Vjerovati revoluciji isto je kao kad je ona žaba vjerovala škorpiji koja ju je molila da ju prebaci preko potoka.

Gle na što su se svele libijska i egipatska. Gle ovo u Siriji gdje ne znaš čija mater kome kakvu vunu prede i prede li uopće i je li to uoće vuna. I je li uopće mater.
  • Information