Biciklisti i promet

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
klonka

Post 10 Oct 2011, 12:51

Znala sam da je negdje nedavno bila, ali nisam se mogla sjetiti je li na ovom ili onom forumu! :facepalm:

Idem spojiti. Hvala! :top:

aisling » wrote:https://trkeljanje.com/viewtopic.php?f=3&t=149 :D

I dalje mi idu na živce oni koji se voze autoputom pored uredne i široke biciklističke staze, ni sto slika ni članaka to neće promijenit dok god ih vidim kako su slabi među tim jurećim autima i ne mogu razumjet tu želju i potrebu nikako, sorry.
Mogu ti ići na živce, možeš ih smatrati i potpunim idiotima, nemam ništa protiv. Nisam stavila link da bi poradili na razumijevanju razloga zbog kojih netko vozi tako kako vozi, makar i za to može dobro doći; stavila sam ga zato da podijelim prakse ponašanja biciklista na cesti. Mislim da to može dobro doći i biciklistima i vozačima automobila u smislu da znaju što očekivati jedni od drugih.

gonj špadi
aisling

Post 10 Oct 2011, 12:54

Nema problema :D

Jučer sam pokušavala napumpat gume na biciklu jer sam bez auta zadnjih xy dana, al sam se preznojila skroz i odustala zbog loše pumpe pa sam ipak pješak zadnjih dana.

Ovo što ti govoriš mogu razumjeti i ne zgražam se zbog biciklista na prometnicama zato jer sam vozač koji mrzi bicikliste nego zato jer mislim da se nekad stvarno nepotrebno izlažu riziku.
Happy Easter!
klonka

Post 10 Oct 2011, 13:03

Dakako, to mislim i ja, pogotovo kad vidim one pametnjakoviće koji ne žele svoj bicikl "ukrasiti" svjetlima jer je sportski pa im to valjda nakaradno izgleda, ili što već. Biti biciklist u prometu znači svjesno se staviti u poziciju ranjivijeg. Oni bi trebali biti oprezniji, to je istina, ali i vozači automobila bi se trebali staviti u njihovu kožu kako bi umanjili rizike da ih pokupe.

Kad vozim po cesti kršim zakon i ne vozim što bliže desnom rubu. Vozim barem metar od njega. Zašto? Jer se na desnom rubu nalaze šahtovi, rupe na cesti, parkirani automobili koji ne pogledaju prije nego što otvore vrata i blesavi pješaci koji između automobila istrčavaju na cestu. Desni rub me čini nevidljivom. Zbog nevidljivosti i loših uvjeta na cesti dolazi do situacija u kojima moram ili naglo zakočiti ili naglo promijeniti putanju i skrenuti na sredinu ceste, a to je daleko opasnije nego da odmah u startu vozim po njoj. Iz svog i tuđih iskustava vidim da je to pametnije, bolje i odgovornije ponašanje ma koliko smetala grintavcu koji ide iza mene. Paradoksalno, pokazati da si na cesti i da si ranjiv je manji rizik nego biti "zaštićen" vožnjom po rubu.
gonj špadi
Herp
Nikki Gauda

Post 10 Oct 2011, 22:48

aisling » wrote:https://trkeljanje.com/viewtopic.php?f=3&t=149 :D

I dalje mi idu na živce oni koji se voze autoputom pored uredne i široke biciklističke staze, ni sto slika ni članaka to neće promijenit dok god ih vidim kako su slabi među tim jurećim autima i ne mogu razumjet tu želju i potrebu nikako, sorry.
To je protuzakonito, da, i to ni ja ne razumijem. Ne vidim kako bi takva vožnja mogla biti ugodnija od one po stazi.

S druge strane, neću nikad zaboraviti suludo trubljenje auta koje me pratilo po Držićevoj, na dijelu gdje staze nema, a često viđam murju. Iskreno, ne sjećam se kad sam se zadnji put toliko bojala za vlastiti život.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Pješčana

Post 10 Oct 2011, 22:52

ja sam i vozačica i pješakinja, i jbt uvijek se nešto zbiva s tim biciklistima. svjesna sam da im uopće nije zabavno snalaziti se kako znaju i umiju, ali ja ovdje kukam na situacije gdje imaju biciklističku traku, ali voze se ko lole posred pješačke. počet ću ih slikat kad ujutro idem raditi.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
kuki

Post 10 Oct 2011, 22:53

Ajme, kako odustajem od ideje da imam bicikao, ajme. :lux:

Samo vi nastavite, spasite mi život, hvala. :D
Pješčana

Post 10 Oct 2011, 22:53

vrrrlet » wrote:
Mogao si ići na Vukovarsku zabijati se u Pješčanu. :ne zna: To je isto blizu.
Vrleče, bečka škola. izvoliš.
mislim da si ju možda izgubio putem
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
aisling

Post 10 Oct 2011, 23:26

kuki » wrote:Ajme, kako odustajem od ideje da imam bicikao, ajme. :lux:

Samo vi nastavite, spasite mi život, hvala. :D
Pa uzmi biciklo na kojem ne piše da se mora vozit posred trake autoputem kad je pored sasvim lijepa biciklistička staza na kojoj nema nikog i uživaj.

I kupi dobar lokot :D
Happy Easter!
kuki

Post 10 Oct 2011, 23:57

Pa Držićeva nije baš neki autoput. :D
Herp
Nikki Gauda

Post 10 Oct 2011, 23:58

kuki » wrote:Pa Držićeva nije baš neki autoput. :D
A opet, ubiše se od trubljenja. :D
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Pješčana

Post 10 Oct 2011, 23:59

kuki » wrote:Pa Držićeva nije baš neki autoput. :D
pa, Držićeva malo nakon autobusnog prelazi u dost nezgodan dio za bicikliste, u smjeru juga, dolazi petlja i miljon problema...
dimnjak

Post 11 Oct 2011, 10:17

kolika je brzina kojom vozite po, npr. drzicevom, vukovarskom, slavonskom?
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
blue
Asgard

Post 11 Oct 2011, 11:18

Ako nije gužva, auti voze 80-100, Držićevom, dijelovima Slavonske, nešto manje na Vukovarskoj - nisu baš ceste za bicikle. Inače, ne smetaju me biciklisti, nitko mi se nije zabio, izletio i sl. al valjda zato što gledam :ne zna:
dimnjak

Post 11 Oct 2011, 11:21

pitam za bicikliste :D
jer puno puta voze toliko sporo da su zaista opasnost na cesti. ne samo za sebe.
blaze

Post 11 Oct 2011, 12:02

sinoć sam vozila (auto :D ) preko mosta mladosti. u zadnji čas spazila sam alternativku na biciklu. alternativku po tome što joj bic nije imao ni jedno jedincato svjetlo, a sama je bila odjevena u odjeću asketskih boja (neboja, crno-sive nijanse) i prirodnih materijala, potpuno stopljenu s noći

usporila sam, pokušavajući se prestrojiti u lijevu traku da je zaobiđem, ispalo je nemoguća misija. to nije polazilo za rukom ni vozaču konzumova kamiona, koji mi je bijesno visio za vratom i sigurno skidao sve po spisku. trubio je kao luđak

u trenutku kad se slijeva raščistilo, izletio je u pretjecanje, a onda sam ja počela trubiti ne bi li pogledao i zapazio luđakinju na bicu. on bijesan, ja bijesna, semafori, svatko na svoju stranu. falila mi je mrvica, ali mrvica da pođem za tom kokoškom

otela bih joj bic i bacila ga u savu. i onda pričekala policiju. nemojte misliti da je to najopakiji scenarij koji sam zamišljala. poželjela sam joj da je redoslijed mog auta i kamiona bio obrnut. šanse fifti fifti i sve u božjim rukama
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
klonka

Post 11 Oct 2011, 12:42

dimnjak » wrote:pitam za bicikliste :D
jer puno puta voze toliko sporo da su zaista opasnost na cesti. ne samo za sebe.
Imam ponicu, teško da s njom mogu brže od 15 km/h.

Zakon mi ne dozvoljava da vozim po pločniku. :raspa:
gonj špadi
dimnjak

Post 11 Oct 2011, 12:48

al s 15 na sat mislim da ti ne dozvoljava ni po cesti :misli:
postoji minimalno ograicenje voznje. ako me pamcenje ne vara, vozilo koje se krece 20km/h se ne krece vec stoji te ga ne pretices vec ga zaobilazis.

zamisli koju opasnost stvara bisciklist koji vozi po sred trake 15km/h.
ma da auto ni ne vozi max dozvoljenih 60, neka vozi 40, ima auto ispred sebe te tebe, koja si ispred tog vozila, ne vidi. auto iza tebe te zaobidje jer u lijevoj traci nema nikoga pa moze u nju skrenuti. tog trena se otkrivas vozilu iza tog vozila, npr. meni koja trebam zakociti sa 40 na 15 na putanji od 5 metara. mislis da je to moguce?
uzmi u obzir da lijeva traka vise nije slobodna i da ne mogu u nju skrenuti.

iskreno, ja se bojim biciklista. a imam fajn kilometrazu iza sebe.

razumijem i ja bicikliste koji nemaju biciklisticku stazu, ali voziti 15km po sred trake, a ne uz rub je opasno po zivot, svim sudionicima prometa.

eto, mali pogled iz vozacevog kuta :D
klonka

Post 11 Oct 2011, 13:03

Naravno da ne dozvoljava, samo pokazujem koliko je zakon glup. Ne smijem po pločniku, ne smijem po cesti, najbolje da letim.

Ja sam itekako svjesna da sam s ponicom sporija i od traktora. Vozim po pločniku kad/ako ima mjesta i jako se ispričavam pješacima. Zaboli me i za Lastane i za zakon. Kad sam na cesti, a to su obično nekakve sporedne cestice na kojima ni nema pločnika, ne vozim po sredini trake nego metar od ruba. Ne mogu bliže rubu, već sam napisala zašto.

Po noći na cestu ne bih ni u ludilu iako svijetlim kao božićna jelka. :D
gonj špadi
dimnjak

Post 11 Oct 2011, 13:05

pa metar od ruba je ok. jos te se uvijek moze zaobici bez da se zauzima traka pored. mozda ce se malo preci auom crta, ali dovoljno za neopmetano prolazenje.

vidjam ja vozace koji voze metar od ruba trake :facepalm:
blaze

Post 11 Oct 2011, 13:08

klonka » wrote: Imam ponicu, teško da s njom mogu brže od 15 km/h.

Zakon mi ne dozvoljava da vozim po pločniku. :raspa:
ne vjerujem da ikoji zakon dozvoljava vožnju po mostu mladosti, gdje pločnika nema
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
klonka

Post 11 Oct 2011, 13:14

Kakav pločnik? Ako most nema status autoceste, brze ceste ili ceste namijenjene isključivo za promet motornih vozila, onda ne smije. Inače smije, naravno. Biciklu je, osim ako nije riječ o ponici :zubo:, mjesto na cesti.
gonj špadi
Lastan

Post 12 Oct 2011, 15:16

Oh, gle. Digla se ova tema.

Prošli se tjedan jedan biciklist zaletio u mene na pločniku. Nije mu palo na pamet usporiti. Pa se zaletio u sto kila žive vage s prilično niskim težištem i završio na cesti. Skoro podletio pod auto koji mu je dolazio ususret.

I onda sam mu ja bio kriv.

Spomenem mu prometne propise prema kojima bi morao biti na cesti. On kaže da je samoubojstvo voziti se cestom.
I onda mi kaže da se on miče biciklistima kad je pješak. Ja mu velim da je to njegov problem i da je on mogao usporiti ili zaobići mene.
Onda će on meni da bi onda on mene obilazio s krive strane i da to nije po propisima. A ja ga pitam jel po istim propisima koje krši vozeći pločnikom.

Čekali smo policiju pola sata, pa kad nisu stigli, razišli smo se.
Jebem li ti takvu policiju koja me onda nakon dobrih 45 minuta nazove i pita gdje sam. U pizdi materinoj, eto gdje sam. Imam nakon saobraćajke vremena i vremena čekati da se izvolite pojaviti.
Lord Byron

Post 12 Oct 2011, 16:07

klonka » wrote: Imam ponicu, teško da s njom mogu brže od 15 km/h.
Bez obzira na to što kaže zakon, izlazak ponicom na bilo koju cestu je sasvim izgledno samoubojstvo.
Lastan

Post 12 Oct 2011, 19:26

dimnjak » wrote:zamisli koju opasnost stvara bisciklist koji vozi po sred trake 15km/h.
Biciklisti se po zakonu i ne smiju voziti posred trake, već uz rub kolnika.
Pješčana

Post 13 Oct 2011, 00:37

Lastan » wrote:
Prošli se tjedan jedan biciklist zaletio u mene na pločniku. Nije mu palo na pamet usporiti. Pa se zaletio u sto kila žive vage s prilično niskim težištem i završio na cesti. Skoro podletio pod auto koji mu je dolazio ususret.

I onda sam mu ja bio kriv.
ok, dobra stvar je što ste obojica cijeli.
za sve ostalo..ja sam svoje mišljenje o biciklistima na nogostupu već rekla.
  • Information