Je li kartoniranje na forumima loša i antiuređivačka praksa?

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
Whereabout

Post 19 May 2013, 17:17

Uzmimo uvodno za usporedbu znanstvene časopise u kojima određene komisije klasificiraju pristigle članke kao pregledne radove, izvorne znanstvene članke i slično - iza osoba procjenjivača kriju se, nužno, kompetentne osobe upoznate s produkcijom u određenim područjima. Povremeno se dogodi da se neki članak provuče iako je zapravo plagijat. Međutim, ni u jednom trenutku takve procjene nemaju odgojnu funkciju prema autorima članaka, uvijek se odnose na sadržaj.

Neki koji se točnije sjećaju povijesti forumâ, sjetit će se i da su postojala vremena kada se kartoni nisu koristili, više izravni banovi onima za koje bi osoba procjenjivača zaključila da mu/joj je vrijeme za hlađenje, a neki stariji forumaši i danas bi preferirali tu staru praksu. Po meni je to zapravo isto - uvijek procjena ovisi o nekome tko tu funkciju doživljava i kao odgojnu, odnosno tko sebe shvaća vrlo ozbiljno, samo je u slučaju kartona podjela packi rascjepkanija, matematičkija i naizgled preciznija (pa i naizgled pravednija). Sve dok opet ne povežemo s gornjom usporedbom (koju molim da se shvati samo kao neobavezan primjer iz jednog relativno sličnog svijeta gdje ljudi raspravljaju znanstvenim tezama) i pitamo koje kompetencije čine dobrog forumskog odgojitelja? Vrstan superego?

Kartoni koje se može dobiti na nekim forumima su oni za trolanje, vrijeđanje, grubo vrijeđanje, a procjene tih prijestupa su izuzetno subjektivne. Ponekad osoba koja procjenjuje ne razumije savršeno koncept u postovima druge osobe, ne ubire ni strukturu misli ponekad ni šira značenja (implikacije, povezivanja s prethodnim i sličnim slučajevima, pravilnosti, odudaranja). Ali post neodoljivo izgleda kao nešto treće. S time da treba napomenuti da neki forumaši pišu jako precizno i točno važu koju riječ koriste na kojem mjestu - ponekad sve te preciznosti jednostavno budu temeljito promašene danim kartonom. A komunikacija obezvrijeđena.

Neki kartoni imaju smisla ako služe kao upozorenja na lošu internetsku praksu koja je kažnjiva i izvan foruma, poput piratluka, kršenja zakona (govor mržnje), ali sve ostalo, osim možda zaista jako grubih vrijeđanja druge osobe, je li zaista potrebno na forumima? I biste li ikad, da ste u poziciji, u raspravi u koju ste uključeni kartonirali drugu osobu s kojom raspravljate? I što biste mislili da vam tijekom malo žustrije razmjene mišljenja u kafiću konobar donese crveni karton jer ima osjećaj da trolate?

.
Euklid
old school

Post 19 May 2013, 19:54

jab' sankcionirao samo grubo vrijeđanje, i to ono baš jako jako grubo

i ne bi ništa brisao, nek stoji na ponos i diku onom ko je napisao...
'if you fall, i'll be there' (floor)
Whereabout

Post 19 May 2013, 20:12

Tako nekako, jer jedino to grubo ometa raspravu kad nastupe osobne razmirice. Vezano uz ostale kažnjive stvari poput "trolanja" i manjih "uvredljivih" stvari, vjerujem da su ljudi dovoljno odrasli da sami hendlaju osobu koju imaju s druge strane ekrana i da je odgovor efikasnija reakcija od kartona. Govor mržnje tu isključujem jer je potpuno drugačija (sadržajna) kategorija i logično mi je da je u startu onemogućen kao vid diskusije (jer ni nema karakteristike diskusije i degradira).

Trebalo bi pustiti odrasle ljude da razgovaraju i ne igrati se školskih učiteljica ili vrtićkih odgojiteljica. Sam koncept je uvredljiv, a i proizvodi suvišne rasprave o ispravnosti postupanja kartoniranja, što možda jest neko vrijeme zabava za raju - posebno kad je moderator u krivu - ali bi trebalo iz tog nešto i učiti o stvarnim potrebama i nivou raspravljača.
.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 19 May 2013, 20:26

..je, losa je praksa i ne, nije isto ban sa kartonima i bez kartona. :kokice:
Whereabout

Post 19 May 2013, 20:35

..a unda » wrote:..je, losa je praksa i ne, nije isto ban sa kartonima i bez kartona. :kokice:
U kojem smislu nije isto? Matematički te kači dulje u vremenu kad je riječ o kartonima s različitim trajanjima?

Ban je inače za mene posebna kategorija i dodjeljivati bi ga mogle samo jako, jako vrsne osobe. Toliko izvrstne da zapravo ni ne postoje. Trajni ban narušava integritet onog tko piše i stoji iza određenog nicka, a i svaki drugi izravni ban može biti neukusan ulazak u prostor druge osobe. Možete li uopće zamisliti osobu koja si dozvoljava da nekog na taj način ograničava? Zato ne vjerujem ni u alternativu u vidu davanja direktnog bana umjesto pojedinačnih kartona. :ne zna:
.
Whereabout

Post 19 May 2013, 20:45

Možda ćete vi stariji forumaši znati bolje u kojoj je to fazi došlo do ideje i potrebe da se forumaško djelovanje ograničava kartonima i proizvoljnim ocjenama koje stoje iza istih? Godine i godine žalbi na nešto što bi se dalo riješiti pukim dobrim starim raspravljanjem. Imaš nešto za reći osobi koja je objavila neki tebi sporan post? Reci joj to i kloni se skrivanja iza kartona. Kartoni, u zadnjoj najparadoksalnijoj verziji, mogu postati jednostavno sami sebi svrha, a to je onda smrt raspravljanja i foruma.

Kratko vrijeme sam sudjelovala na Indexovom forumu koji je navodno poznat po razularenosti. "Obračunala" sam se sa svima s kojima sam imala što raspraviti, sa svima koji su pokazivali nekakav znak polemičnosti; sve se može reći na način da dopre do sugovornika, i to na ovaj klasičan način daleko prije i pametnije nego da je oko nas čitavo vrijeme netko titrao s kartonima i ograničavao stranu s kojom ja raspravljam. :ne zna:
.
Eks

Post 19 May 2013, 20:47

Ovisi. Kad imaš sugovornike koji mogu jedni druge hendlati onda nije potrebno, eventualno ako si počnu jebat matere.
Ali imaš recimo sugovornika koji na nešto finiji način vrijeđa sugovornika koji mu nije dorastao i onda taj recimo prijavljuje i želi da se prvog kartonira. I sad to spada u širok pojam trolanja. Jer jasno je da prvi želi isprovocirati drugog, očito je da ga provocira, a ovaj nema načina da se obrani. Može napustiti raspravu, dakako, ali želi možda raspravljati o toj temi i dalje no ne može se obraniti od ovoga. I tad ovaj koji trola dobije karton. To je samo jedan od primjera. A i sve ovisi o kakvom forumu govorimo i o tome što želimo. Karton je ok sredstvo za forum gdje pišu prosječni ljudi kojima baš i nije do zatrolavanja, uvijenog provociranja, spuštanja i njihova prva reakcija je traženje moda u pomoć. A kad se nađu ravnopravni sugovornici tad se mogu trolati međusobno, a sad koliko je to dobro za raspravu, opet ovisi o mnogo faktora.

I jesam i nisam za kartone. Sve ovisi o situaciji. Mislim da je velike forume tipa fhr-a jako teško hendlati bez kartona. Ali da bi se možda moglo redefinirati trolanje kao pojam. Problem je opet u tome da kad netko nekog krene prcati obično situacija eskalira upravo jer se ljudi ne poznaju, neki su verbalno jači, neki verbalno slabiji i sve na kraju završi u ad hominemu, uvredama i sl.

Ban na jedan dan je meni ok. Par sati ne znači ništa, nekad razmišljaš o nekoj raspravi i dalje. Karton djeluje kao packa, iako moram priznati da ih nisam naročito osobno shvaćala. Ali ovisi što se želi i kakve se rasprave žele i kakvi ljudi sudjeluju. Ne možemo sve istim aršinom mjeriti.
..a unda
Undaminator

Post 19 May 2013, 20:54

Whereabout » wrote:U kojem smislu nije isto? Matematički te kači dulje u vremenu kad je riječ o kartonima s različitim trajanjima?

Ban je inače za mene posebna kategorija i dodjeljivati bi ga mogle samo jako, jako vrsne osobe. Toliko izvrstne da zapravo ni ne postoje. Trajni ban narušava integritet onog tko piše i stoji iza određenog nicka, a i svaki drugi izravni ban može biti neukusan ulazak u prostor druge osobe. Možete li uopće zamisliti osobu koja si dozvoljava da nekog na taj način ograničava? Zato ne vjerujem ni u alternativu u vidu davanja direktnog bana umjesto pojedinačnih kartona. :ne zna:
..u smislu smisla nije isto. to je moderatorski alat koji olaksava moderatorima neki represivni dio posla na nacin da se skida odgovornost, da sve postane nesto bezlicnije i strojnije, tj da se odluka prepusta stroju, a moderatori samo hrane stroj podacima. tako je moguca formulacija, nisam te ja banao nego stroj i ne moze se tu nista, ko je vidio stroju se zalit.

karton neki, kao opomena, pa kao neka analogija s nogometom u vidu nekog upozorenja koje ce nekako i vizualno opomenuti forumasa ako nije dobro razumio ili ako se pravi da nije razumio neko moderatorovo upozorenje, u tom slucaju mozda.

kartoni kao nosaci bodova su tehnologija, ocito radi velicine foruma, pa se onda tako nekako zeli citava ta stvar, od foruma do raspravica nekih, automatizirati, a to nosi jednu negativnu posljedicu da i te raspravice postaju automatizirane, matricne, bezlicne..

ako vec dodje do tog moderatorskog cina da treba nekog banati, onda je puno bolje pogrijesiti, nego pricati..ja nisam pogrijesio, a ako i jesam, stroj ne grijesi, a ja utjecaja na stroj nemam. :kokice:
Lastan

Post 19 May 2013, 21:00

Generalno, kartone smatram smrću rasprave.

U redu je na ovaj ili onaj način sankcionirati gruba kršenja pravila rasprave (o zakonima da ne govorim), ali kartoni su čekić. A moderatori su majmuni kojima daš čekić, a onda im sve izgleda kao čavao.

Prijavljivanje moderatoru daj ga sad kartoniraj, kmeee obično je spuštanje rasprave na razinu vrtića, skupa s tetom koja će zločestog Pericu potjerati u kut. Možda se radi o forumašu koji se ne želi ili ne zna obraniti od nečijih podbadanja. Ali neka jebeno nauči.
Jer je ta primjena kartona najobičnije povlađivanje preglupima za inteligentan odgovor.

Može se moderirati i bez kartona. Sasvim dobro. Vjerojatno i bolje nego s kartonima.
Jer onda moraš moderirati sudjelujući u raspravi, eventualno čisteći smeće izravnim brisanjem.
Ali tako se dugoročno popravlja kultura komunikacije. Stvarno poučiš ljude kako se odgovara eventualnim trolovima. Kako se reagira na uvredu. Kako se, možda najbitnije od svega, argumentira vlastita teza.
Karton je za ljenguze.
Donna Sole
Been thanked: 1 time

Post 19 May 2013, 21:07

Ne mogu vjerovat da sam naišla na ovu temu u trenu kad sam se logirala na forum i to upravo isti tren dok sam ušla u kuću nakon vožnje pri kojoj sam mislila baš na kartone, banove i moderaturu...

Nisam do sad nikad dobila ban a nisam bila ni blizu jer sam u svojem forumaškom iskustvu skupila par kartončića s 0 ili do destak bodova pa sam se lako iskobeljala iz istih. Tada bi sama sebe stavila koji dan na odmor i to ne zbog predostrožnosti nego više onako, da se ne suočavam s tim...nebitno skroz..
A o čemu sam mislila ? Pa sad ni ja sama sebi ne bi znala dovoljno pametno uobličiti u par suvislo poredanih rečenica pa se nadam vašem strpljenju u razumijevanju nas ( mene) zbrkanih forumaša.

Kako i ja imam iskustvas moderiranjem, mogu reći da to nije nimalo zahvalan posao. Naime, srećeš se s likovima koji ti nameću lošu osobinu i to samo zato jer se ne osjećaju niti minimalno odgovorni za svoju ili nečiju kaznu. Svjesna sam da je moderatura često oslonjena na subjektivan doživljaj upisa, forumaša i cijele teme oko koje se često događaju prilično neugodne situacije a počesto samo radi preemotivnog doživljaja svih ili nekih sudionika .
Stava sam da je najgore reagirati na moderaturu i ne vidim da to ima smisla jer moderatori rijetko ili nikada ne mijenjaju mišljenje što je u redu jer čemu kažnjavanje ako se kazna povlači nakon sugeriranja forumaša ..

Slažem se da bi bolje bilo ne kažnjavati osim u izravnim narušavanjima pravila forumašenja a to su kako neko reče, grubo vrijeđanje i upisi koji ne ostavljaju sumnju u pozive na mržnju i da ne nabrajam dalje , znate sve.

I kao i Euklid, ostavila bi na diku sve upise i to baš zato da ostali vide i čemu se mogu nadati u daljoj prepisci s upitnim forumašima tj njihovoj upitnoj toleranciji i kulturi...
kurvanjski avatar, a
..a unda
Undaminator

Post 19 May 2013, 21:10

Lastan » wrote:..

Može se moderirati i bez kartona. Sasvim dobro. Vjerojatno i bolje nego s kartonima.
Jer onda moraš moderirati sudjelujući u raspravi, eventualno čisteći smeće izravnim brisanjem.
Ali tako se dugoročno popravlja kultura komunikacije. Stvarno poučiš ljude kako se odgovara eventualnim trolovima. Kako se reagira na uvredu. Kako se, možda najbitnije od svega, argumentira vlastita teza.
Karton je za ljenguze.
e, to. mislim, modedrirati..sama rijec govori o cemu se radi. :zubo:

inace, mozemo onda govorit i da policija ne postupa, nego da moderira. amerika nije napala irak, nego je zercu moderirala.. :kokice:
Euklid
old school

Post 19 May 2013, 21:32

Lastan » wrote:Generalno, kartone smatram smrću rasprave.

U redu je na ovaj ili onaj način sankcionirati gruba kršenja pravila rasprave (o zakonima da ne govorim), ali kartoni su čekić.
Nikako nisam za sankcioniranje svih upisa koji krše zakon(e).

Pa nisu zakoni sveta krava uklesana u stijenu da se ne smije pisati nešto što je protivno istima.

Štajaznam, evo sad su aktualni ovi homoseksualni brakovi, po zakonu brak je (još uvijek) zajednica muškarca i žene. Zalagati se za njih značilo bi pisati nešto što krši (trenutne) zakone.
Sankcionirati tako nešto je debilana.

Ili da napišem kak smo se judolino i ja jučer naduvali ko konji.
Jel to protivno zakonu? Je.
Jel treba kažnjavat takve upise? Ne treba.
Whereabout

Post 19 May 2013, 21:32

..a unda » wrote: ..u smislu smisla nije isto. to je moderatorski alat koji olaksava moderatorima neki represivni dio posla na nacin da se skida odgovornost, da sve postane nesto bezlicnije i strojnije, tj da se odluka prepusta stroju, a moderatori samo hrane stroj podacima. tako je moguca formulacija, nisam te ja banao nego stroj i ne moze se tu nista, ko je vidio stroju se zalit.

karton neki, kao opomena, pa kao neka analogija s nogometom u vidu nekog upozorenja koje ce nekako i vizualno opomenuti forumasa ako nije dobro razumio ili ako se pravi da nije razumio neko moderatorovo upozorenje, u tom slucaju mozda.

kartoni kao nosaci bodova su tehnologija, ocito radi velicine foruma, pa se onda tako nekako zeli citava ta stvar, od foruma do raspravica nekih, automatizirati, a to nosi jednu negativnu posljedicu da i te raspravice postaju automatizirane, matricne, bezlicne..

ako vec dodje do tog moderatorskog cina da treba nekog banati, onda je puno bolje pogrijesiti, nego pricati..ja nisam pogrijesio, a ako i jesam, stroj ne grijesi, a ja utjecaja na stroj nemam. :kokice:
Sad shvaćam u kojem smislu. A onda opet, na sve to, ako se pogriješi pa neki karton bude van pameti ili diskutabilan, imamo i onu staru - ljudski je griješiti. Da se ne govori da kartoniranja ulaze u moderatorski staž, odnosno evidenciju rada, da su dio statistika, da ispadaju kao nekakav pokazatelj i dokaz moderiranosti tema, a gdje se u tim statistikama nalaze slučajevi poput ostanka nekog u višednevnom banu (koji je stroj proizveo zbrajanjem bodova) zbog krivo dodijeljenog jednog kartona i neadekvatne brzine reagiranja skidanja tog kartona, sporosti, lijenosti, neadekvatnog percipiranja situacije nakon kartoniranja koja bi pratila ozbiljnost koja ide uz samo kartoniranje? Koji postotak kartoniranja odlazi na zaustavljanje govora o nečemu o čemu se nema interesa govoriti, a koji postotak ide na zaustavljanje onog što se protivi vlastitom, privatnom interesu? Ako je taj postotak mali, ali "dobro" iskorišten na pravim mjestima, znači li da je nebitan u ukupnoj statistici i da sve funkcionira kako treba? Sustav kartoniranja izgleda uspješno pokriva i takve situacije koje se potencijalno može nazvati zastrašivanjem. Jedan karton znači da, ako pisneš, slijedi i drugi što te potencijalno vodi u ban i zaustavlja. Kako se tome može stati na kraj?
.
Whereabout

Post 19 May 2013, 21:42

Što se moderiranja tiče, definicija je više-manje jasna. Samo na internetskim forumima postoji razrada moderiranja u subjedinice koje dozvoljavaju igranje posla umjesto pravog posla. I samo tu postoji mogućnost šarene zlouporabe tih tehničkih mogućnosti. Moderator koji vodi javnu raspravu na tribini ne može posezati za kartonima ili ne raditi - mora raditi i biti aktivan u verbalnom izražavanju, inače nije napravio posao.
.
Whereabout

Post 19 May 2013, 21:55

Euklid » wrote:Nikako nisam za sankcioniranje svih upisa koji krše zakon(e).

Pa nisu zakoni sveta krava uklesana u stijenu da se ne smije pisati nešto što je protivno istima.

Štajaznam, evo sad su aktualni ovi homoseksualni brakovi, po zakonu brak je (još uvijek) zajednica muškarca i žene. Zalagati se za njih značilo bi pisati nešto što krši (trenutne) zakone.
Sankcionirati tako nešto je debilana.

Ili da napišem kak smo se judolino i ja jučer naduvali ko konji.
Jel to protivno zakonu? Je.
Jel treba kažnjavat takve upise? Ne treba.
Pa i s ovim se slažem, a vjerujem da je Lastan, kao i ja ranije, mislio prije svega na govor mržnje što je nedopustiva, civilizacijski i uređivački, dimenzija u raspravama. To je sadržaj koji ima nula raspravljačkog potencijala, a zakonski je više-manje jasno reguliran i puštanje takvog sadržaja u vlastitim medijima može biti shvaćeno i kao zagovaranje (davanje prostora) takvim idejama. Na stranu i zakon, to jednostavno nije dobra ideja za ugled medija i kad se desi situacija poput dopuštanja ili čak branjenja takvih ideja pod stav, to je ozbiljan uređivački propust.

Ali ni neke druge stvari nisu dobre za ugled medija. Tako se može i sasvim pogrešno misliti da svaka zakonom nedopuštena radnja ne može biti predmetom rasprave na forumu pa se onda ide u podvarijante je li se nešto raspravom raspravljalo ili se je poticalo i gdje je granica. Tu se otvara prostor da se sve rasprave sterilizira i čisti od višaka, a kako je nemoguće upotrijebiti savršen kriterij, onda tek imaš problem višestrukih standarda i nereda.
.
Whereabout

Post 19 May 2013, 22:05

ex anais » wrote:Ovisi. Kad imaš sugovornike koji mogu jedni druge hendlati onda nije potrebno, eventualno ako si počnu jebat matere.
Ali imaš recimo sugovornika koji na nešto finiji način vrijeđa sugovornika koji mu nije dorastao i onda taj recimo prijavljuje i želi da se prvog kartonira. I sad to spada u širok pojam trolanja. Jer jasno je da prvi želi isprovocirati drugog, očito je da ga provocira, a ovaj nema načina da se obrani. Može napustiti raspravu, dakako, ali želi možda raspravljati o toj temi i dalje no ne može se obraniti od ovoga. I tad ovaj koji trola dobije karton. To je samo jedan od primjera. A i sve ovisi o kakvom forumu govorimo i o tome što želimo. Karton je ok sredstvo za forum gdje pišu prosječni ljudi kojima baš i nije do zatrolavanja, uvijenog provociranja, spuštanja i njihova prva reakcija je traženje moda u pomoć. A kad se nađu ravnopravni sugovornici tad se mogu trolati međusobno, a sad koliko je to dobro za raspravu, opet ovisi o mnogo faktora.
U stvarnim životnim uvjetima, meni forumaške rasprave nalikuju na brojne druge rasprave gdje ćemo sresti nekog tko će se suprostaviti našem mišljenju, malo nas provocirati ili lagano vrijeđati. Odakle ideja da nas se štiti nekim interveniranjem sa strane i odakle povjerenje da će to interveniranje sa strane biti savršeno odrađeno? Ako nije savršeno, bolje i tako nego nikako? Ako bude neki veći problem, kad već bude jako nesavršeno, pisat ćemo hrpe žalbi i nadjebavati se s ovom ili onom instancom upravljanja takvim sistemom sastavljenim od ljudi i strojeva? Gdje je onda granica i kad će se uvidjeti da to nije moderatura i da se smije samo minimalno intervenirati u prostor druge osobe? Moderatura je stvar kompetencije za neko područje, jako dobrog razumijevanja sadržaja i verbalnih vještina. Moraš znati izraziti svoje mišljenje, to je minimum - tu ti, dakle, karton ne treba. Upozoriti, što je napisao unda, na nešto što je krivo shvaćeno, možda. Ali lupati kartonima po raspravi - ne baš.

Mislim, govorim i iz vlastitog iskustva - nikad više ne bih posezala za tim alatima (i u drugoj svojoj moderaturi sam jako rijetko kartonirala).
.
Whereabout

Post 19 May 2013, 22:14

Chilimama » wrote:Ne mogu vjerovat da sam naišla na ovu temu u trenu kad sam se logirala na forum i to upravo isti tren dok sam ušla u kuću nakon vožnje pri kojoj sam mislila baš na kartone, banove i moderaturu... (...)

Kako i ja imam iskustvas moderiranjem, mogu reći da to nije nimalo zahvalan posao. Naime, srećeš se s likovima koji ti nameću lošu osobinu i to samo zato jer se ne osjećaju niti minimalno odgovorni za svoju ili nečiju kaznu. Svjesna sam da je moderatura često oslonjena na subjektivan doživljaj upisa, forumaša i cijele teme oko koje se često događaju prilično neugodne situacije a počesto samo radi preemotivnog doživljaja svih ili nekih sudionika .
Stava sam da je najgore reagirati na moderaturu i ne vidim da to ima smisla jer moderatori rijetko ili nikada ne mijenjaju mišljenje što je u redu jer čemu kažnjavanje ako se kazna povlači nakon sugeriranja forumaša ..
Izgleda da je takav dan za razmišljanje o ovome. :zubo:

Samo sam htjela dodati da imam dojam da ljudi ne vole da ih se tretira kao niža bića, a to je često (možda nesvjesni) produkt moderature i često se govorilo o podjeli na "nas" i "njih". Iz današnje perspektive, iako su se neka bivša kartoniranja kojih se sjećam činila kao pravednički nastupi, sigurna sam da se sve da riješiti razgovorom. Govorimo o odraslim ljudima, i to mi je nekako misao dana (ili vikenda), nažalost s jednim prilično otužnim povodom.
.
Euklid
old school

Post 19 May 2013, 22:20

Whereabout » wrote:Pa i s ovim se slažem, a vjerujem da je Lastan, kao i ja ranije, mislio prije svega na govor mržnje što je nedopustiva, civilizacijski i uređivački, dimenzija u raspravama. To je sadržaj koji ima nula raspravljačkog potencijala, a zakonski je više-manje jasno reguliran i puštanje takvog sadržaja u vlastitim medijima može biti shvaćeno i kao zagovaranje (davanje prostora) takvim idejama. Na stranu i zakon, to jednostavno nije dobra ideja za ugled medija i kad se desi situacija poput dopuštanja ili čak branjenja takvih ideja pod stav, to je ozbiljan uređivački propust.

Ali ni neke druge stvari nisu dobre za ugled medija. Tako se može i sasvim pogrešno misliti da svaka zakonom nedopuštena radnja ne može biti predmetom rasprave na forumu pa se onda ide u podvarijante je li se nešto raspravom raspravljalo ili se je poticalo i gdje je granica. Tu se otvara prostor da se sve rasprave sterilizira i čisti od višaka, a kako je nemoguće upotrijebiti savršen kriterij, onda tek imaš problem višestrukih standarda i nereda.
Ne smeta meni ni govor mržnje. Dapače.

Izuzetno mi je drago biti na forumu gdje su ovakvi stavovi dopušteni za iznošenje (pa kako bismo inače znali da ima takvih ljudi oko nas?):
Hroboatos » wrote:Navratim tu i tamo, iz razloga što ste Jugosi koje bih davio kao mačiće-OK, njeke bih od vas poštedio & poslao u gulag. Evo, tebe ni to, nego bih ti dao njeku ogrlicu, kao Franc. Glede baniranja- pa vjerojatno će to biti uskoro, ionako sam se prijavio iz posve drugih motiva, a bijah češće na stranim situsima, napose onim u SAD.
Oni govore više o njihovom autoru nego što je bilo tko od nas mogao napisati.
Donna Sole

Post 19 May 2013, 22:27

Whereabout » wrote:Izgleda da je takav dan za razmišljanje o ovome. :zubo:

Samo sam htjela dodati da imam dojam da ljudi ne vole da ih se tretira kao niža bića, a to je često (možda nesvjesni) produkt moderature i često se govorilo o podjeli na "nas" i "njih". Iz današnje perspektive, iako su se neka bivša kartoniranja kojih se sjećam činila kao pravednički nastupi, sigurna sam da se sve da riješiti razgovorom. Govorimo o odraslim ljudima, i to mi je nekako misao dana (ili vikenda), nažalost s jednim prilično otužnim povodom.
Istina, nitko ne voli da ga se tretira nižim bićem, ali nadam se da to baš i nije redovan osjećaj forumašima kad ih se kartonira..OK, karton ko karton, opomena da staneš na loptu...Moguće da se to jako često shvaća s previše emocija i nepravedno i štajaznam kako sve....
Nego, nismo svi isti...Upravo zato i radi kojekavih pacijenata, sebi sam dala više od nekoliko parcijalnih banova i tako sebi olakšala forumaški život. Jednostavno, nemam ni želudac a ni živaca za praćenje nekih upisa na politici a bome ni na ŽK...Nekad se pitam nisu li to nikovi koji su postavljeni samo da bi zahuktavali raspravu jer ne mogu vjerovati s koliko se truda sukobljavaju sa svakim iole suvislim pokušajima da se komunikacija prati bez uvreda i nasrtaja ispod pojasa, a gle , ti su nikovi tamo skoro pa profesionalno...Jasno mi je da imaju pravo na svoj stav, ali s toliko žara ...ne, ne mogu se ni prisjetiti da mi ne bude ali baš ono..neugodno..
No, eto, to sam samo ja pa ko mi kriv kad se ne odvažim ulaziti u prepirku...
kurvanjski avatar, a
Donna Sole

Post 19 May 2013, 22:31

Euklid » wrote:Ne smeta meni ni govor mržnje. Dapače.

Izuzetno mi je drago biti na forumu gdje su ovakvi stavovi dopušteni za iznošenje (pa kako bismo inače znali da ima takvih ljudi oko nas?):

Oni govore više o njihovom autoru nego što je bilo tko od nas mogao napisati.
Hroboatos » wrote:Navratim tu i tamo, iz razloga što ste Jugosi koje bih davio kao mačiće-OK, njeke bih od vas poštedio & poslao u gulag. Evo, tebe ni to, nego bih ti dao njeku ogrlicu, kao Franc. Glede baniranja- pa vjerojatno će to biti uskoro, ionako sam se prijavio iz posve drugih motiva, a bijah češće na stranim situsima, napose onim u SAD.
Otkud si kuotao ovaj upis? jel to prenešeno s onog foruma? moguće da sam u svom gornjem upisu mislila i na taj nik... :tuzni:
kurvanjski avatar, a
Lyla

Post 19 May 2013, 22:48

Whereabout » wrote: ... Ponekad osoba koja procjenjuje ne razumije savršeno koncept u postovima druge osobe, ne ubire ni strukturu misli ponekad ni šira značenja (implikacije, povezivanja s prethodnim i sličnim slučajevima, pravilnosti, odudaranja). Ali post neodoljivo izgleda kao nešto treće. S time da treba napomenuti da neki forumaši pišu jako precizno i točno važu koju riječ koriste na kojem mjestu - ponekad sve te preciznosti jednostavno budu temeljito promašene danim kartonom. A komunikacija obezvrijeđena.

Neki kartoni imaju smisla ako služe kao upozorenja na lošu internetsku praksu koja je kažnjiva i izvan foruma, poput piratluka, kršenja zakona (govor mržnje), ali sve ostalo, osim možda zaista jako grubih vrijeđanja druge osobe, je li zaista potrebno na forumima? I biste li ikad, da ste u poziciji, u raspravi u koju ste uključeni kartonirali drugu osobu s kojom raspravljate? I što biste mislili da vam tijekom malo žustrije razmjene mišljenja u kafiću konobar donese crveni karton jer ima osjećaj da trolate?
Boldano. Meni je ovo uglavnom bio najveci izvor frustrcije. I kad pokusavam artikulirat misao, recenicu i dam si truda, daleko mi se benigijim cini karton od moda koji klinca milog ne kuzi, nego da takav jedan mediokritet i dokolicar :zubo:, zamisli, takav velicanstven post izbrise.:D
Brisanje je tesko izivljavanje. Kartoniran post barem neko vidi. Ja sam se tamo silno zivcirala zbog npr smokljana i kako su ga banali iz ciste nemoci i jada ljudskog. I brisali mu postove i zakljucavali teme.
I onda nakon takvog nekog cina pocne ono moderatorso trolersko kreveljenje na mod kutku tipa kak smo si mi super cool i jebeni i kak smo ga sredili.
Nije to ni ruzno koliko je tuzno.
Euklid
old school

Post 19 May 2013, 23:08

Chilimama » wrote:Otkud si kuotao ovaj upis? jel to prenešeno s onog foruma? moguće da sam u svom gornjem upisu mislila i na taj nik... :tuzni:
Ne, to je s Trkeljanja,
ne bi vjerovala,
s pdfa: Mediji, književnost, jezik :giggle:

Osobno, nemam ništa protiv da ljudi s takvim stavovima imaju pravo da ih slobodno izražavaju na ovom forumu.
..a unda
Undaminator

Post 19 May 2013, 23:11

Euklid » wrote:Ne, to je s Trkeljanja,
ne bi vjerovala,
s pdfa: Mediji, književnost, jezik :giggle:

Osobno, nemam ništa protiv da ljudi s takvim stavovima imaju pravo da ih slobodno izražavaju na ovom forumu.
nemam ni ja protiv, ali..ne radi se u tvom primjeru o stavu, radi se o.. :zec:

:D
Zekoslawa

Post 19 May 2013, 23:17

Hrobi? Pobogu, pa to je govor ljubavi. :cerek:
Euklid
old school

Post 19 May 2013, 23:20

Zekoslawa » wrote:Hrobi? Pobogu, pa to je govor ljubavi. :cerek:
Tako je :top:

A gdje ćeš bolje mjesto za širenje ljubavi od voruma? :rofl: