Blesava » wrote:Opet nesporazum - grebanje ispod površine nije nužno i čačkanje po podsvjesnom.
Nekad samo postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su itekako tu, u svijesti. Adekvatnim pitanjima i iskrenim odgovorima (samima sebi) lako se dođe do dubine, uzroka koječaga, uvida u koješta... Ne treba za to psihoanaliza.
Jesi li ti sigurna u to.

Kako znaš da je to dubina? Nemaš dojam da je to nekak' relativno? Ono, razmišljaš... misliš da si došla do 'uzroka', kad ono, nakon par godina skužiš da ima još jedan sloj ispod toga... i što onda dalje? Zabriješ da je taj novi sloj, zapravo 'dno'? A ne kopka te mogućnost da možda ima još jedan sloj ispod, isto kao što ni tog prvog nisi prethodno vidjela?
Ili ti zaista možeš odgovoriti na krajnja pitanja o 'uzrocima' svačega (u sebi)?
Blesava » wrote:Složit ću se da (ne)sigurnost nije dihotomija, nego da se radi o većem ili manjem stupnju ne/sigurnosti koji će u različitim kontekstima ovisiti o koječemu, ali neću se složiti da (samo) umišljeni egomanijaci (što god smatrao pod tim terminom

) nisu nesigurni. Štoviše.
Pa naravno, jer te 'sigurnost' privlači, a podsvijest ti ne da da ono što ti je privlačno dopustiš da bude nazvano ne-laskavim terminima.
Errrr.... znači, ako se radi o većem i manjem stupnju, recimo ako 'nesigurnost' izrazimo (zbog jednostavnosti) nekakvim brojem, pa je netko blago nesiguran recimo -10, a netko užasno nesiguran -800 - hoćeš reći da postoje ljudi koji doslovno nisu nimalo nesigurni, ono, nula? 0? Niti neka malecka trica ili dvica, baš nula?
Ili sam te krivo shvatio?
Blesava » wrote:No, radilo se o nesigurnosti u odnosima, za početak. Bliskim odnosima, pogotovo intimnim.
Pa ono, probaj mi rastumačiti što bi to bila 'sigurnost' u 'bliskim odnosima'. I'm all ears.

Doslovno mi nije jasno na što točno ciljaš pod tim terminom. Jesi li kad bila 'sigurna' u 'bliskom odnosu' koji je danas prošlost... ali ne tvojom voljom?
Blesava » wrote:Radilo se i o potrebi/želji za monogamijom kao mogućem odrazu nesigurnosti. O narcističnim
crtama ličnosti (ako ublažimo dg.
poremećaja), koje su u ogromnoj vezi upravo sa vrlo vrlo krhkim, a vrlo vrlo napuhanim samopoštovanjem. I ne/sigurnošću.
Tebi za osjećaj sigurnosti u vezi treba njena nevinost, nekome drugome ne treba.
Meni uopće ne 'treba' njena nevinost za moju sigurnost spram nje.
Nego za moju sigurnost spram sebe samog. Jer mi je i inače prilično teško sam sebi objasniti čemu bi, zaista, služila seksualna ekskluzivnost. Pa čitaj Emeirczyja, ne toliko ovdje, koliko na f.hr. Zanimljivih stvari je čo'ek napisao. Ili mi daj svoje mišljenje nazora ovog Tomaša iz Nepodnošljive lakoće postojanja, recimo.
(BTW, to što sam sad napisao je tek jedan od mnogobrojnih interesantnih aspekata ženskog djevičanstva. Nije jedini, da ne bi netko izvukao tko zna kakve 'zaključke' iz toga. Ukratko, to što žensko djevičanstvo ne povezujem sa svojom 'sigurnošću' valjda u njenu vjernost prema meni? - ne znači da ne postoje razlozi zbog kojih mi je to bitno, a da se ne svode na ovu donju rečenicu.)
Blesava » wrote:Dakle, jesi. Ne trebaš nekoga tretirati kao stvar ili svoje vlasništvo da bi izražavao posesivnost. Valjda ne treba reći da i to ima punopuno veze s nesigurnošću?

Ispravak, MOŽE imati. No prije nego što dalje idem o tome filozofirati, zbilja bi me zanimalo kako ti onda zapravo definiraš 'posesivnost', ako ne ovako kako sam spomenuo (da neki to definiraju) - znači, tretiranje druge osobe kao 'svoje imovine'.