Ovo je ključno: iz druge kulture. Nije stvar u tome je li kanarinac svima poznat, stvar je u tome da svaka kultura ima svoje jezične obrasce. Zato se nikad ne prevodi doslovno. Nego uvijek kontekstualno. Sve se "lokalizira".Zekoslawa » wrote:(...) i nekako mi se ne čini mudro predmnijevati da svi poznaju frazem koji nije ustaljen i koji potječe iz druge kulture.
Prijevod, molim! (zbirna tema za pomoć oko prijevoda)
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 790 times
- Been thanked: 1496 times
- Stitch
- Head Honcho
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Riješili smo to na prethodnoj stranici, kasniš. Već sam i honorar dobio. Ustvari, hono.rar - malen je bio.ElliQuinn » wrote: Došlo to iz engleskog. Za nešto što bode oči, ovako ili onako, ali svi o tome šute, obično jer su prepristojni.
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
Kasnim, ali se nadam da je onaj slon preveden kao "ono što prvo upada u oči". 
- Stitch
- Head Honcho
Hm, tako doduše imaš pokriven smisao "ono što je svima očito" ili "ono što svi znaju", ali nemaš onaj "ono o čemu nitko ne želi govoriti" ili "ono o čemu svi šute".MmeTipfeler » wrote:Kasnim, ali se nadam da je onaj slon preveden kao "ono što prvo upada u oči".
Potpisi su za budale.
Help!
Frajer kaže da se u SSSR-u prije rata sapuna moglo lakše pronaći u closed shopu ili currency shopu nego u običnim trgovinama.
Ne znam je li ovo prvo bilo preko sindikata, ali drugo mi je bedasto - kakve veze mjenjačnice imaju sa sapunom?
Frajer kaže da se u SSSR-u prije rata sapuna moglo lakše pronaći u closed shopu ili currency shopu nego u običnim trgovinama.
Ne znam je li ovo prvo bilo preko sindikata, ali drugo mi je bedasto - kakve veze mjenjačnice imaju sa sapunom?
u poljskoj su se svali..pko..mislim.ElliQuinn » wrote:Ne znam za "closed shop", no mislim da su "currency shop" bile trgovine u kojima si kupovao za devize, čvrstu valutu. Vjerujem da smo imali i prijevod za to.
koji nas prijevod?..djuti fri? ona doba kad je svaka samoposluga bila djuti fri?
A kaj bi bil komision? Jel bi to moglo, kaj misliš?ElliQuinn » wrote:Ne znam za "closed shop", no mislim da su "currency shop" bile trgovine u kojima si kupovao za devize, čvrstu valutu. Vjerujem da smo imali i prijevod za to.
Ne, ne! Pročitaj linak, Elli ima pravo.judolino » wrote: A kaj bi bil komision? Jel bi to moglo, kaj misliš?
Btw. baš sam nedavno negdje o tome čitala, točnije o beryozkama (koje su iz novijeg doba i Rusima nije bio dovoljen ulaz i kupnja u istima). Sad sam saznala da su se ove trgovine iz tridesetih zvale torgsini
edit: evo ima i tu ukratko
http://cr.middlebury.edu/bulgakov/publi ... rgsin.html
edit2: pa u pm
Fala ti, ali, jebem ti gugl.
Guglo sam pa kurca nisam našao. Guglo sam i closed shop pa sam isto našo kurac.
Guglo sam pa kurca nisam našao. Guglo sam i closed shop pa sam isto našo kurac.
Okej, ja idem dalje, a za to vrijeme neka netko iskontemplira koji bi vrag bili programski upravljani CNC strojevi. Nije li to kakav pleonazam, odnosno ne bi li to jednostavno bila macchina CNC? 
A ovo bi pak bila cijela rečenica: Modeli za proizvodne kalupe rađeni programski upravljanim CNC strojem sadrže propust skrivenih detalja neuočljivih na PC ekranu.
A ovo bi pak bila cijela rečenica: Modeli za proizvodne kalupe rađeni programski upravljanim CNC strojem sadrže propust skrivenih detalja neuočljivih na PC ekranu.
-
- Information
-