Dop

Sve od javnog i tajnog interesa
karambol

Post 22 Mar 2013, 12:34

Margarita » wrote: E, za to se prvo mora skinut.
Skinut', navuć', potucale, napušit'.... :misli:

:zubo:

Beau

Post 22 Mar 2013, 12:59

Pješčo, seli temu na LJIS :zubo:
Tea Tree

Post 22 Mar 2013, 13:08

Ovo je vrlo nepopularno što ću reći, ali ću reći. :D
Puno je više onih koji probaju sve i rekreativno se drogiraju, a nikada se ne navuku i jednostavno prestanu kad im dosadi nego onih koji zaglibe.
Samo što se više priča o ovima koji zaglibe, dok prepričavanje o tome kako se netko za vikend "rasuo" i nije bogznašto. Nije da je ikoga briga je li se netko prilikom izlaska rasuo od alkohola, droge ili čega već. Išao je van, rasuo se i tu je priči kraj.

Nije heroinski osjećaj tako svemirski dobar da bi jedan pokušaj svakoga odveo na put bez povratka.
Mišljenja i dojmovi su podijeljeni.

Da, znam ih puno više koji su probali, višekratno :zubo: , a nisu se navukli nego onih koji jesu.
Pješčana

Post 22 Mar 2013, 13:11

BoDerek » wrote:Pješčo, seli temu na LJIS :zubo:
:D

doći će nodens i počet pričat o djevicama i iglama.

moja jako bliska prijateljica ima rođaka koji je zadnjih valjda 15 godina po komunama. I ovdje i izvan države. koliko sam shvatila, vrati se na dop kad se pojave problemi u životu. u međuvremenu, otkrio je vjeru i sad je veliki vjernik. što me sjetilo na vrijeme dok sam bila vjernica i išla u crkvu, na jednoj misi su doveli ovisnike iz neke slovačke komune, ili su Slovaci pa su ovdje bili u komuni, nebitno, koji su pričali što su sve radili i kako su otkrili Boga i kako im je sad super.
A meni je cijelo vrijeme na pameti bilo kako uopće ne zvuče uvjerljivo, kako su jednostavno zamijenili boga, jednog s drugim. ispada da se takvi ljudi ne mogu brinuti sami za sebe, preuzeti odgovornost, nego se odgovornost prebacuje na drogu ili na boga ili na nešto treće. što sam starija, sve više zazirem od tog vjerničkog žara.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Tea Tree

Post 22 Mar 2013, 14:08

Otkrivanje boga je klasika u takvim slučajevima. Zamijene jednu ovisnost drugom.

I nema veze s godinama, ima s pameću.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 790 times
Been thanked: 1502 times
Post 22 Mar 2013, 14:33

Pretjerujete, obje. Zato što nemate pojma što ovisnost jest.

Da bi ovisnik prestao biti ovisnikom, nije dovoljno promijeniti okolinu. Treba promijeniti i glavu. Treba je ispuniti novim sadržajem. Treba prevrednovati sve vrijednosti. Zašto? Zato što postoji i psihička ovisnost. Pojednostavnjeno, sjećanje. Upitate li kojeg "bivšeg" misli li na dop iako je čist, odgovorit će vam potvrdno. Neki misle rijetko, neki često - ali svi misle. Sjećaju se. Pamte da su imali nekakav zaklon, sklonište, zavjetrinu. Mjesto gdje im je bilo lijepo.

I upravo zato što se podcjenjuje ta psihička ovisnost imate toliko povrataka. Sakoman npr. liječi samo tjelesnu ovisnost. Zato je metadonska terapija za kurac. Cenacolo je stoput uspješniji.

I što sad, svatko treba nešto što će ga ispunjavati. Ako je to Bog, što onda? Nekima je Bog bezveze, nekima nije. Ako je to volontiranje, što onda? Nekima je to bezveze, nekima nije. Ako je to fizički rad, umjetnost, obitelj, djeca, bacanje jaja na ventilator - što onda? Nekima je to bezveze, nekima nije. Koji ste vi faktor u cijeloj priči?
Potpisi su za budale.
Pješčana

Post 22 Mar 2013, 17:18

Stitch » wrote:Pretjerujete, obje. Zato što nemate pojma što ovisnost jest.

Da bi ovisnik prestao biti ovisnikom, nije dovoljno promijeniti okolinu. Treba promijeniti i glavu. Treba je ispuniti novim sadržajem. Treba prevrednovati sve vrijednosti. Zašto? Zato što postoji i psihička ovisnost. Pojednostavnjeno, sjećanje. Upitate li kojeg "bivšeg" misli li na dop iako je čist, odgovorit će vam potvrdno. Neki misle rijetko, neki često - ali svi misle. Sjećaju se. Pamte da su imali nekakav zaklon, sklonište, zavjetrinu. Mjesto gdje im je bilo lijepo.

I upravo zato što se podcjenjuje ta psihička ovisnost imate toliko povrataka. Sakoman npr. liječi samo tjelesnu ovisnost. Zato je metadonska terapija za kurac. Cenacolo je stoput uspješniji.

I što sad, svatko treba nešto što će ga ispunjavati. Ako je to Bog, što onda? Nekima je Bog bezveze, nekima nije. Ako je to volontiranje, što onda? Nekima je to bezveze, nekima nije. Ako je to fizički rad, umjetnost, obitelj, djeca, bacanje jaja na ventilator - što onda? Nekima je to bezveze, nekima nije. Koji ste vi faktor u cijeloj priči?
ne vidim po čemu pretjerujem. ljudi koje sam spomenula postali su gorljivi vjernici nakon odlaska u katoličku komunu. i sad gorljivo pristupaju vjeri, kao što su prije pristupali dopu.
ja sam faktor u svom pogledu na svijet, Stitch. kako da ti drugačije objasnim? imam mišljenje o ljudima koji postanu gorljivi preobraćenici na vegetarijanstvo, nepušenje, nepijače, novootkrivene sportaše i pronađene vjernike. moje išljenje je nebitno za tebe, ili za navedene, ali je tu.
zašto te sad smeta nečije mišljenje? :ne zna:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Stitch
Head Honcho
Post 22 Mar 2013, 17:23

Ne smeta mi mišljenje nego karakterizacija. Možete misliti što god hoćete o svačijem izboru, ali nemate pravo ljude zbog tog izbora proglašavati ovisnicima, glupima ili što već. Mislio sam da je to jasno.
Potpisi su za budale.
Pješčana

Post 22 Mar 2013, 17:28

Stitch » wrote:Ne smeta mi mišljenje nego karakterizacija. Možete misliti što god hoćete o svačijem izboru, ali nemate pravo ljude zbog tog izbora proglašavati ovisnicima, glupima ili što već. Mislio sam da je to jasno.
ček, osobu koja se navuče na drogu i ovisna je o njoj ne mogu nazvati ovisnikom?
što se tiče gluposti, ne znam, nikoga baš ne nazivam glupanom, mada bih rekla, sad kad si mi na to obratio pažnju, da je tu upitna inteligencija za preživljavanje. ne samo kod droge, bilo što što uništava čovjeka.

da se vratim na religiju, da malo pojasnim skupove.
osobe za koje dosad znam svvoj izlaz su pronašle kroz vjeru. to je 100% u mom slučaju, i nema veze s kompletnom populacijom. mislila sam da se to podrazumijeva. ne generaliziram na takvim pitanjima, pobogu.

kako bi ti nazvao osobu koja redovito konzumira drogu?
Eks

Post 22 Mar 2013, 17:31

Ja sam dugo mislila da je grozno što ovisnici uglavnom nemaju drugog puta nego postati vjernici ako žele ostati na životu. Sad više ne mislim. Uzmimo one koji se potpuno obrate od jedenja junka na nekakav joga-meditacija-veganski stil ili postanu ovisnici o teretani, mislim da zaista ne postoji velika razlika, svatko od njih štuje nekog svog boga.
A život je ipak prioritet.

No sumnjam da okolina može pomoći ovisniku. Osim da ga napusti, naravno. Kompletno, posve, kao da dijete baciš u vodu i gledaš oće li proplivati. Kvaka je što to "dijete" ovdje ima i utege, jebiga, ali ono, malo njih zaista uspije, možeš se nadati najboljem i to je to.

Nisam ni ja nikad probala ni travu, kao i Nina, jednostavno nisam htjela, nemam pojma jel to strah, vjerojatno jest, meni je to bila "droga" i tu granicu nisam htjela prijeći. Ne mislim da sam išta propustila. Ne znam koliko je moja generacija uopće bila educirana o drogama, ali meni je to negdje u glavi bilo ugravirano kao "put bez povratka" i nešto ultimativno strašno. Također, imam i snažno uvjerenje da bih postala ovisnik, jednostavno znam jer ono, nije to stvar pameti nego nekih drugih faktora. Stoga, nema boga da bih ikad probala, osim da mi netko ubaci u hranu, piće, nasilno injektira :rofl: Dovoljno mi je što ionako ne živim pretjerano zdravo.
Stitch
Head Honcho
Post 22 Mar 2013, 17:37

Pješčana wrote: ček, osobu koja se navuče na drogu i ovisna je o njoj ne mogu nazvati ovisnikom?
što se tiče gluposti, ne znam, nikoga baš ne nazivam glupanom, mada bih rekla, sad kad si mi na to obratio pažnju, da je tu upitna inteligencija za preživljavanje. ne samo kod droge, bilo što što uništava čovjeka.
Nešto si pomiješala, nisam govorio o drogama. :misli:

Govorio sam o posljednja dva posta, konkretno o ovome: "ispada da se takvi ljudi ne mogu brinuti sami za sebe, preuzeti odgovornost, nego se odgovornost prebacuje na drogu ili na boga ili na nešto treće", i ovome: "I nema veze s godinama, ima s pameću."

To nije iznošenje mišljenja, to je vrijeđanje. Ako sam u krivu, demantiraj me.
Potpisi su za budale.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 22 Mar 2013, 17:42

Stitch » wrote:Ne smeta mi mišljenje nego karakterizacija. Možete misliti što god hoćete o svačijem izboru, ali nemate pravo ljude zbog tog izbora proglašavati ovisnicima, glupima ili što već. Mislio sam da je to jasno.
moram ponovno procitat, ali niko nije rekao da su glupi.

ovisnici, mozda, ako cemo po ooj da je religija opijum za narod. :zubo:

a to da se jedne ovisnosti, zamjenjuju drugim ovisnostima ili barem stapovima pomocu kojih hodamo, to stoji.
kod nekih jako..jako..nadrazenih receptora..da ne kazem nesto drugo, i kad dodje do te intezivne, jel nadrazenosti, treba reprogramirat malo um, mozak.
kako fino kaze, to mi se, recimo svidjelo u onim svicima od ogmandina : og: :zubo:, jednu naviku treba zamijenit drugom navikom.
boljom, recimo..korisnijom. to je cijena koju valja platit.
sta ako je ta navika preprogramirana u oblik stovanja boga, neke religije? nista. to je sve ok. kao sto je i normalno da ti ovisnici imaju taj stap, da se nadju u tome, da pomocu toga funkcioniraju kvalitetnije.. recimo.

ono sto tu malo ne stima jest, meni sto malo ne stima, jest ta neka vrst ucjene i to ucjene na vise razina..i na vise sirina, horizontalno.

naime, takve ljude, u toj i takvoj fazi..nazovimo je nekako..fazom loseg testiranja realiteta, fazom zbrkanog identiteta, tako nekako..ti ljudi, te osobe su vrlo, ali vrlo podatne za bilo kakav oblik manipulacije.
ono, skoro pa idealne zrtve. s jedne strane, imam dojam da se to obilato koristi, a s druge, ne moze se nista tu prigovorit, to je takva cijena na koju svi mi pristajemo.
e sad, jel tu ima jos koja cijena, trgovina, kao prvo. i kao drugo, koja se kultura tako namece kao preventivna?
da nije mozda kultura koja u startu gadja strateske receptore, re i preprogramaciju i programaciju, koristeci se ucjenom, strahom, slaboscu i stvaranjem konteksta utocista ugode utjehe..sa svim skoro simptomima koje mozemo vidjeti kod nekih ovisnosti? :ne zna:
Pješčana

Post 22 Mar 2013, 17:46

aha, to.
ovako: smatram da ljudi koji pretjerano uzimaju nešto što im kvari kvalitetu života, "oživotvore" to nešto ( nikotin, alkohol, drogu, kocku, sex) i dadu mu moć. znači, smatraju da nisu dovoljno jaki da se nose s time, alkohol je kriv jer je zao. ne bi tukao ženu da nije bilo njega u kući, da nije bilo kladionice u mjestu ne bi potrošio sve novce- dok ja smatram da je najlakše tu životnu odgovornost da se brineš za sebe prebaciti tako na nekog tko ne može odgovoriti.
i onda takav netko, recimo da mu bude bolje u komuni, i dođe u dodir s vjerom. i najednom, samo to ima smisla. Samo Bog pokazuje put, i samo kroz vjeru možeš biti čovjek i maknuti se od svega zla, a Zlo je oživotvorenje droge ( u njihovom slučaju). Ovisnost je i jedno i drugo, jer, što bi se desilo da te vjere nestane? Imam dojam da je u pitanju emocionalni disbalans, koji je predugo prisutan i takva osoba rijetko to može osvijestit.
KAo da traže kutiju kojom će biti ograđeni, jer sami ne mogu postavljati granice

mislim da nitko nije napisao da su glupi :ne zna:

edit: i unda je ovo dobro rekao. to su ljudi koji su poligon za manipulaciju
Stitch
Head Honcho
Post 22 Mar 2013, 17:49

..a unda » wrote: moram ponovno procitat, ali niko nije rekao da su glupi.

ovisnici, mozda, ako cemo po ooj da je religija opijum za narod. :zubo: (...)
Unda, nemoj biti tutlek. Pitaj bivše ovisnike i njihove obitelji je li im bolje bilo dok im je dijete umiralo na cesti, kralo ili se prostituiralo za dop ili im je bolje sada kada ide na misu i pjeva u crkvenom zboru.

I to ne vrijedi samo za religiju, isto bih ti rekao da je posrijedi, što ja znam, planinarenje na trepavicama.

Tko si ti da ikome sudiš? Ti imaš svoja zadovoljstva i vjerovanja, netko drugi ima svoja. Umjesto da ti bude drago što su izvukli živu glavu, ti dokono filozofiraš. Mislim, ne znam što bih ti rekao. :rolleyes:
Potpisi su za budale.
Eks

Post 22 Mar 2013, 17:51

Pa jest, to jest ucjena. Možemo reći i ugovor s vragom, pardon, s bogom. Možeš birati hoćeš li biti ateist u grobu ili vjernik na životu. Mislim da je idiotskiji prvi izbor. Ovisnik ne mari za svoj život na razini koja je svima vidljiva. Netko tko svaki dan završava pićem, ali je recimo uklopljen u društvo u mjeri da to društvo ne primijeti da je zapravo alkos, netko tko svaki dan spuši gomilu cigareta što je društveno prihvatljiva ovisnost, netko tko ždere smeće, svi ti ljudi ne drže do svog života ni pet posto osim što im je kao i svima, pa i ovisnicima, mrsko umrijeti. Ali ono, kad tad hoće i vjerojatno ne na lijep način, mogu eventualno nadati se srčanom umjesto raka.

A sad, koja je mjera uništavanja sebe koja je društveno prihvatljiva, to je posve nebitno. Bitno je da se na ovisnicima ta neljubav prema sebi samo malo jače vidi. I da im je potreba za vodstvom samo malo više izražena, tj. dovedeni su pred gotov čin jer će umrijeti sad i odmah ili će pristati na to. Ovi koji mogu odgoditi umiranje svojim ovisnostima, ne moraju biti ucjenjeni, istina. Osim ako im samima ne dopizdi pa prijeđu na neki veganski stil, fitness režim i postanu fanatici. No to ne znači da su glupani. Malo često lijepimo te etikete. Ali u suštini, tko je veći glupan? Onaj tko si je osigurao zdrav život i smanjio šanse da se polagano raspada u mukama ili onaj tko svaki dan bira vlastitu propast jer je prepametan da bude ovisan o ičemu osim alkoholu/cigaretama/junku?
Stitch
Head Honcho
Post 22 Mar 2013, 17:57

Pješčana » wrote:aha, to.
ovako: smatram da ljudi koji pretjerano uzimaju nešto što im kvari kvalitetu života, "oživotvore" to nešto ( nikotin, alkohol, drogu, kocku, sex) i dadu mu moć. znači, smatraju da nisu dovoljno jaki da se nose s time, alkohol je kriv jer je zao. ne bi tukao ženu da nije bilo njega u kući, da nije bilo kladionice u mjestu ne bi potrošio sve novce- dok ja smatram da je najlakše tu životnu odgovornost da se brineš za sebe prebaciti tako na nekog tko ne može odgovoriti.
i onda takav netko, recimo da mu bude bolje u komuni, i dođe u dodir s vjerom. i najednom, samo to ima smisla. Samo Bog pokazuje put, i samo kroz vjeru možeš biti čovjek i maknuti se od svega zla, a Zlo je oživotvorenje droge ( u njihovom slučaju). Ovisnost je i jedno i drugo, jer, što bi se desilo da te vjere nestane? Imam dojam da je u pitanju emocionalni disbalans, koji je predugo prisutan i takva osoba rijetko to može osvijestit.
KAo da traže kutiju kojom će biti ograđeni, jer sami ne mogu postavljati granice
Ma gledaj, u strogom smislu riječi - sve je ovisnost. Robovi smo svega, od televizije do kreditnih kartica. Sve nas sputava i ništa nam od toga esencijalno ne treba.

Ali kad su posrijedi pravi ovisnici, povratnici među žive - krajnje sam pragmatičan. Ulazi sve što ih spašava, sve što im pomaže da pobijede demone u sebi.

Lov na leptire? Može. Pljuvanje u dalj? Može. Neka se na to usredotoče. Neka samo na to misle. U cijelom svemiru nema jače sile od fokusiranog ljudskog uma. Je li to nova ovisnost? Možda i jest, ne znam. No između dva zla treba izabrati manje.
Potpisi su za budale.
Eks

Post 22 Mar 2013, 17:58

Pješčana » wrote:aha, to.

mislim da nitko nije napisao da su glupi :ne zna:

edit: i unda je ovo dobro rekao. to su ljudi koji su poligon za manipulaciju
A tko od nas nije poligon za manipulaciju?

Samo je pitanje u kojoj mjeri mislimo da kontroliramo inpute i da smo sami svoji gazde dok zapravo vrlo vjerojatno, tj. sigurno pušimo koješta što je također produkt nečije manipulacije.

Ako vjeruješ da ti popušene cigarete i zalijevanje svake prigode pićem ne kvari kvalitetu života, nisi li zapravo izmanipuliran? Ja sam se milijun puta susrela s manipulacijom tipa- ajde, ne kvari zabavu, ajde popij, neće ti bit ništa, pa onda manipulacija kad zapališ jer jebiga ne želiš biti baš ona ovca kojoj dim stalno ide u facu pa ti se kasnije omili, pa pušiš jer ti je gušt i jer je to u društvu u kojem se krećeš prihvatljivo i trebaš zapravo veliku količinu samokontrole i integriteta da ti ne bude toliko prihvatljivo... sve je to manipulacija. Živimo u kulturi alkohola i cigareta. Mene nitko nije vukao za rukav da idem na misu, negdje iza petog osnovne (recimo da je tad to bio fazon i to, devedesete bla...) i nisam, unatoč životu u konzervativnoj sredini, osjećala pritisak da moram biti vjernica i pjevati u zboru il šta već, ali sam itekako osjećala pritiske nekih drugih grupacija.

Eto, ako ćemo baš o poligonima za manipulaciju. Još nisam vidjela tinejdžera kojem su prodali tamjan iza škole.
Stitch
Head Honcho
Post 22 Mar 2013, 18:08

ex anais » wrote:Pa jest, to jest ucjena. Možemo reći i ugovor s vragom, pardon, s bogom. Možeš birati hoćeš li biti ateist u grobu ili vjernik na životu. Mislim da je idiotskiji prvi izbor. Ovisnik ne mari za svoj život na razini koja je svima vidljiva. Netko tko svaki dan završava pićem, ali je recimo uklopljen u društvo u mjeri da to društvo ne primijeti da je zapravo alkos, netko tko svaki dan spuši gomilu cigareta što je društveno prihvatljiva ovisnost, netko tko ždere smeće, svi ti ljudi ne drže do svog života ni pet posto osim što im je kao i svima, pa i ovisnicima, mrsko umrijeti. Ali ono, kad tad hoće i vjerojatno ne na lijep način, mogu eventualno nadati se srčanom umjesto raka. (...)
Da ne citiram sve iako potpisujem i ostatak - da, i ja sam na tom tragu, otprilike. Možda zato što znam koliko je teško raditi na sebi. Lakše je u tjedan dana iskopati petsto metara kanala nego jedan jedini dan posvetiti vlastitim slabostima i kompleksima.
Potpisi su za budale.
Eks

Post 22 Mar 2013, 18:11

I ako već govorimo o indoktrinaciji, ucjeni, manipulaciji... sve je, svaki režim, svaki sustav, apsolutno sve u svojim temeljima ima jedno, drugo i treće. I ta iluzija o slobodi, o vlastitoj pameti i vlastitim izborima je presmiješna. Samo je lako uprijeti prstom u one koji to otvoreno pokazuju i kojima je stalno na jeziku "Isus, Jesus je rekao".
Samo gledajući generaciju žena u svojoj obitelji vidim kako su se indoktrinacije mijenjale. Evo najočitiji primjer, abortus. Generaciji moje babe to nije bila ni opcija, generaciji moje majke ne da je bila samo opcija nego su njene kolegice išle na abortus kao kod zubara, a moja generacija je podijeljena i ja sama sam podijeljena jer sam zgrožena i zabranom i abortusom kao metodom kontracepcije. Dakle, ja sam indoktrinirana od strane Crkve jer ipak ne mogu pojmiti da možeš pobaciti i otići na kavu te zaboraviti da si to ikad uradila, ali sam indoktrinirana i od strane znanosti da je to posve ok. Kolegicama moje majke sam ja smiješna i zatucana. One su posve indoktrinirane. Ja sam parcijalno, ono, više utjecaja, više inputa i onda si malo mogu laskati da JA promišljam o tome. Kurac promišljam, samo uzimam gotova rješenja ponuđena od strane dvije dominantne kulture iz kojih jedino i mogu birati. Crkva ili znanost. Ateizam ili vjera. Fanatizam broj jedan i fanatizam broj dva.

Eto, ispričavam se na oftopiku, ali ta ideja da mi nešto sami biramo i da smo oh so napredni ako pušimo propagandu jedne strane, a ne i druge mi je smiješna. Ne znamo ništa i možemo samo vjerovati ili u bogove ili u znanstvenike koji će ionako nakon naših životnih vjekova otkriti nešto što će fino pobiti ovo sutrašnje i tako u krug. Koristimo koliko ono posto mozga? I onda dociramo drugima. Jadnjikavo.
Pješčana

Post 22 Mar 2013, 18:22

Stitch » wrote: Ali kad su posrijedi pravi ovisnici, povratnici među žive - krajnje sam pragmatičan. Ulazi sve što ih spašava, sve što im pomaže da pobijede demone u sebi.

Lov na leptire? Može. Pljuvanje u dalj? Može. Neka se na to usredotoče. Neka samo na to misle. U cijelom svemiru nema jače sile od fokusiranog ljudskog uma. Je li to nova ovisnost? Možda i jest, ne znam. No između dva zla treba izabrati manje.
slažem se. kako god da se smisle da im bude bolje, dok drugim ne štete, je ok.
ali samim tim što je dobra odluka da su odlučili živjeti, ne nestaje moja misao da je princip ostao isti.

i da, svi smo izmanipulirani i ne znam ima li netko tko nije. i da, legalne ovisnosti su jednako razarajuće.
razlika je što su legalne uklopljene u društvo, mogu se kupiti, ne završiš u zatvoru ili komuni i društvo ima više razumijevanja za tebe.
pušač i narkoman ne prolaze isti put. pušaču vjera nije jedini izlaz. pušač ima luksuz imati mišljenje o svijetu i biti cinik i živjeti uz svoj porok.

ja imam taj luksuz stvoriti mišljenje o nekom takvom, kao i što netko takav stvara mišljenje o meni. ex, zašto ti je to loše?
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 22 Mar 2013, 18:24

Stitch » wrote:
Unda, nemoj biti tutlek. Pitaj bivše ovisnike i njihove obitelji je li im bolje bilo dok im je dijete umiralo na cesti, kralo ili se prostituiralo za dop ili im je bolje sada kada ide na misu i pjeva u crkvenom zboru.

I to ne vrijedi samo za religiju, isto bih ti rekao da je posrijedi, što ja znam, planinarenje na trepavicama.

Tko si ti da ikome sudiš? Ti imaš svoja zadovoljstva i vjerovanja, netko drugi ima svoja. Umjesto da ti bude drago što su izvukli živu glavu, ti dokono filozofiraš. Mislim, ne znam što bih ti rekao. :rolleyes:
dakle, ponavljam..ili, ponavljam, dakle, u svakom slucaju je ovisnost o ritualima te vrste, o tim mantrama i matricama, puno bolja, povoljnija..zdrava, ako vec ne i zdravija, od bilo kakve vrste tih kemijskih ovisnosti, u sto uljucujem i cigarete, alkohol..i jos dosta toga.
ok, da ne duzim, neke od tih ovisnosti su dijelovi, sastavni dijelovi citvaih kultura, tradicija, civilizacija..mozda su cak, rekao bih, na neki nacin antopoloski imanentne, homosapijenticno imanentne, da se tako nekako izrazim, tj da bez toga, htjeli mi to priznati ili ne, covjek, ljudi, ne bi bili danas ono sto jesu. tj, mozda neki ljudi nisu izvukli zivu glavu, ali kultura, civilizacija je tako cvjetala, napredovala, razvijala se, opstala..ako cemo hvalospjevirat civilizaciji kao nesto sto je biturbo kul top gan..
ali, to je druga sad neka prica..
naravno da je bolje za njih, ali i kako sam kazes, za njihovu okolinu, najprije blizu, pa i siru, sto ne treba bas zanemarivati.
ako cu gledat bezosjecajnije, mozda se samo radi o prezivljavanju vrste..ono, slabiji odumiru, a ako cu gledat ljutito, onda po kojem kurcevom kriteriju neki kokainski ovisnik ima bolju, skuplju, kvalitetniju i uredniju policu zivotnog osiguranja, nego neki pusac ili neka druga, osiguravateljsko statistickom procjenom rizicna skupina?

uostalom, mozemo mi govorit i gledat filmove kolodvorske i senzibilizirat se kroz individualne tragedije i patnje, ali ovisnosti su nam uvijek i najprije prezentirane kao drustveno zlo, dakle, opasnost veca za okolinu nego za samog ovisnika. ima tu nesto, jelda? ima nesto toliko neindividualizirajuce u tome..

stoga, ako ce netko sacuvat svoj neki integritet, psihicki, fizicki, mentalni..drustvenu ulogu, svaka pomoc je dobrodosla, svaka vjera, metoda, bila ona manifestirana kroz boga ili vraga.
ono sto ja zapazam jest da je osobnostz bila malo vise orijentirana prema luciferskom, tj prometejskom kvadrantu, mozda mnogi od njih ne bi ni dosli u situaciju da se moraju ozdravljivat preprogramirajuci se.
a pod tim ne mislim samo na ovisnosti ove vrste, nego i one koju nazivamo kulturom npr koja opet generira sto cuda, ali je ne zelimo bas nesto mijenjati. zelimo joj pripadati. kao i svi npr ovisnici u vecoj ili manjoj mjeri.

plninarenje, ne nuzno na trepavicama, smatram mozda jednim od boljih metoda, preventivnih i kurativnih, to je jedan od boljih nacina da se stekne ili razvije vjera u sebe, to je jedina vjera sto covjeku treba da bude slobodan. ostalo su..bez ikakve namjere da obezvrijedjujem tudje izbore, stake.
da se i tako hodat i daleko doci i uciti druge kako hodati sa stakama i sve je to ok, ali onda ne govorimo o slobodi i vjeri u sebe.
mislim, mozemo mi i tako to fuzirat, ali to nije to, jelda? mislim, mozemo mi onda govorit ako oces i o izboru, slobodi, cak o slobodi izbora neslobode, ovisnosti, ali nemojmo jedno zvati (pozeljnim) nacinom zivota, a drugo, ako nam se ne svidja, (nepozeljnom) ovisnoscu. :D
Stitch
Head Honcho
Post 22 Mar 2013, 18:25

ex anais wrote:Koristimo koliko ono posto mozga? I onda dociramo drugima. Jadnjikavo.
Na stranu ostalo, ali ovo je mit. One lijepe medicinske slike s bojama (tomografske, čini mi se) dokazuju da upotrebljavamo cijeli mozak. Nema dijela koji nije aktivan.

Drugi je par opanaka to što ništa o mozgu ne znamo. Ili to što ne znamo koji su mu kapaciteti. :)
Potpisi su za budale.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 22 Mar 2013, 18:26

Čitam ex anais i, iskreno, uopće me ne čudi što neki ljudi pobjegnu u svijet kojim im otvara droga.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Eks

Post 22 Mar 2013, 18:29

..a unda » wrote: mislim, mozemo mi i tako to fuzirat, ali to nije to, jelda? mislim, mozemo mi onda govorit ako oces i o izboru, slobodi, cak o slobodi izbora neslobode, ovisnosti, ali nemojmo jedno zvati (pozeljnim) nacinom zivota, a drugo, ako nam se ne svidja, (nepozeljnom) ovisnoscu. :D
Je, ako ćeš globalno gledano, da, zapravo je heroinska ovisnost poželjna utoliko što smanjuje ionako prenapučenu populaciju, ali s druge strane, dajmo šansu i religijama jer i one svoje topovsko meso regrutiraju kad tad u svrhu čišćenja planeta.

Ako ćemo individualno gledano, nema baš puno objašnjenja (osim nekog dubokog filozofiranja, bolje grob nego rob) da se izvučeš s tim da je heroinska ovisnost jednako poželjna kao i vjerska. Osim ako je samoubojstvo plemenitije od življenja kao vjernika. :ne zna:
Eks

Post 22 Mar 2013, 18:31

Stitch » wrote:
Na stranu ostalo, ali ovo je mit. One lijepe medicinske slike s bojama (tomografske, čini mi se) dokazuju da upotrebljavamo cijeli mozak. Nema dijela koji nije aktivan.

Drugi je par opanaka to što ništa o mozgu ne znamo. Ili to što ne znamo koji su mu kapaciteti. :)
Okej. Ali dobro, suština je da malo toga znamo. :D
ElliQuinn wrote:Čitam ex anais i, iskreno, uopće me ne čudi što neki ljudi pobjegnu u svijet kojim im otvara droga.
:misli: :D
  • Information