Jezikoterija

Od kunilingvistike do pravopižđenja
Zekoslawa

Post 24 Feb 2013, 20:55

Chilimama » wrote:
E, hvala.
Zapravo sam to i htjela čuti. Naime, ja ne tvrdim da ja imam točan naglasak, a msilim da sam i u prvom postu rekla. Međutim, ovi koji me ispravljaju možda ove riječi točno izgovaraju ali znam da ne izgovaraju druge riječi što potvrđuje to što kažeš da nitko ne govori sve baš točno, a to je ono što i ja njima kažem samo ih ne ispravljam u konkretnim primjerima jer slušam što govore a ne kako naglašavaju slogove.
No, dobro...samo me to zanimalo..do slijedeće prilike :raspa:
Već smo jednom prilikom ovdje, ne znam je li bilo na ovoj temi, govorili o tome kako su Hrvati standardocentrični i akcentocentrični. Sve znanje o standardu njima se svodi na izgovor i naglaske, pa se redovito volimo kurčiti svojim ispravnim izgovorom i nadjebavati u kojem se selu pravilnije govori. Što je smiješno, nipošto duhovito. Ja sam recimo iz novoštokavskoga kraja, i zaista imam velik dio naglasaka bliskih ili jednakih standardu. S druge pak strane, imam toliko nepravilnih tvorbi, toliko nesročnosti, ovoga i onoga, da bi bilo smiješno reći da govorim pravilno i super. I tako nam je svima. Negdje ovo, negdje ono, ali nitko nije savršen, štono bi rekla Ingrid. :zubo:
Tako da se uopće ne daj smesti i ne zamaraj se glupostima. :)

judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 24 Feb 2013, 22:27

Izgleda da su konačno odjebali Babić i ekipa, ošle strjelice u kjurac krjasni... :cheer:
Zekoslawa

Post 24 Feb 2013, 23:15

judolino » wrote:Izgleda da su konačno odjebali Babić i ekipa, ošle strjelice u kjurac krjasni... :cheer:
Šta su odjebali, di su išli? Babić se preimenovao u Stepana, Hamovica u Sjandrju? Moguš umro, božemiprosti? Šta? :D
Zekoslawa

Post 14 Mar 2013, 21:32

Stiču ili tkogod, deder mi reci...
Lektoriram tu neke titlove i ima podosta godina i dosta rečenica počinje s godinama. Znamo već da nije baš uputno započinjati rečenicu samom godinom, ali da li da baš u titlovima svako malo mećem "Godine te i te..."? Mislim, ekonomičnosti radi, jel.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 14 Mar 2013, 21:43

Zekoslawa » wrote:Stiču ili tkogod, deder mi reci...
Lektoriram tu neke titlove i ima podosta godina i dosta rečenica počinje s godinama. Znamo već da nije baš uputno započinjati rečenicu samom godinom, ali da li da baš u titlovima svako malo mećem "Godine te i te..."? Mislim, ekonomičnosti radi, jel.
Reći ću ti ja: titlovi su pravopisno labaviji. Slobodno napišeš: "1961. Sovjetski Savez lansirao je u svemir Jurija Gagarina" ili "Sovjetski Savez lansirao je 1961. u svemir Jurija Gagarina."
Ako ima mjesta, ne smeta, ali u titlovima često nema lufta za takve sitnice.
Zekoslawa

Post 14 Mar 2013, 21:47

judolino » wrote: Reći ću ti ja: titlovi su pravopisno labaviji. Slobodno napišeš: "1961. Sovjetski Savez lansirao je u svemir Jurija Gagarina" ili "Sovjetski Savez lansirao je 1961. u svemir Jurija Gagarina."
Ako ima mjesta, ne smeta, ali u titlovima često nema lufta za takve sitnice.
Ae. Nisam sigurna ima li mjesta ili nema baš svaki put, pa da ne šaram malo vako, malo nako, najbolje da ja to izbjegnem. Podosta ima takvih rečenica. Tenks! :psihozec:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 788 times
Been thanked: 1496 times
Post 14 Mar 2013, 22:33

Slažem se s Judolinom, u titlovima radi uštede prostora štošta prolazi. Pripazi na bitno - reflekse jata, afrikate, takve stvari - ostalo je čista ekonomija. :D
Potpisi su za budale.
Emericzy

Post 20 Mar 2013, 11:32

Ima li HRT još uvijek onu tehnologiju s maksimum 13 znakova po retku titla? To je bila muka Isusova raditi. Onda sam radio za neke Slovence koji su imali 16 znakova. Jebote, koji luksuz. Tu si već mogao filozofirati...
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 26 Mar 2013, 14:20

Je li riječ "učesnik" stilski obilježena?
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Stitch
Head Honcho
Post 26 Mar 2013, 16:28

Nije. To je srbizam.
Potpisi su za budale.
Emericzy

Post 27 Mar 2013, 06:57

Čitam postavu glasova u programu za jedan zborski koncert. Piše "soprani, alti, tenori, baritoni, basi".

Kaj se ne kaže "altovi" i "basovi" ???
MmeTipfeler

Post 27 Mar 2013, 08:47

Galaksija ili galaktika? Zašto?
Emericzy

Post 27 Mar 2013, 08:59

MmeTipfeler » wrote:Galaksija ili galaktika? Zašto?
Galaksija je izvorno, iz grčkog, mliječni put. Ne znam kad se, kako i zašto u to uplela galaktika.
MmeTipfeler

Post 27 Mar 2013, 09:15

Emericzy » wrote: Galaksija je izvorno, iz grčkog, mliječni put. Ne znam kad se, kako i zašto u to uplela galaktika.
Meh. Zanima me hoće li mi lektori izmijeniti galaksiju u galaktiku i zašto. Odnosno obratno. Pa da se unaprijed počnem navikavati.
Emericzy

Post 27 Mar 2013, 09:39

MmeTipfeler » wrote: Meh. Zanima me hoće li mi lektori izmijeniti galaksiju u galaktiku i zašto. Odnosno obratno. Pa da se unaprijed počnem navikavati.
Pa ne bi smjeli. Ni jedno niti drugo nije izvorno hrvatsko, a 'galaksija' je izvorno. I uobičajenije od 'galaktika'.

Nešto mi sad zvoni u primozgu da značenje ta dva termina zapravo i nije isto i da je galaktika ravnina, ploha u kojoj se nalazi i rotira galaksija. Ali nisam siguran, a ne da mi se tražiti.
Stitch
Head Honcho
Post 27 Mar 2013, 11:12

Korpusna i varijacijska lingvistika dale bi prednost galaksiji jer se ta riječ češće pojavljuje pa je zato neutralnija. Galaktika je tvorbeno mutna, nemam pojma odakle dolazi. Grčki galaksìa, galaxías Anić nekim čudnim jezičnim mehanizmima pretvara u galaktika, galaktički. To su, lijepo rečeno, pizdarije. :D
Potpisi su za budale.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 27 Mar 2013, 15:00

Emericzy » wrote: Pa ne bi smjeli. Ni jedno niti drugo nije izvorno hrvatsko, a 'galaksija' je izvorno. I uobičajenije od 'galaktika'.

Nešto mi sad zvoni u primozgu da značenje ta dva termina zapravo i nije isto i da je galaktika ravnina, ploha u kojoj se nalazi i rotira galaksija. Ali nisam siguran, a ne da mi se tražiti.
..pa, galaksija je od grckog..galaksia, mlijecno ili kazu..i od kiklosa, kruga, pa je onda valjda galaktika..omlijeceno nesto. ono, hera dojilja, herkul, ko vec i tako to..

ja bih to ovako..galaksija je nasa. ono, nasa, hrvatska, svoj na svome, jest da je i mlijecni put iako bi neko mozda zelio da to bude marijin put, ali..tako je sad kako je.
i, zato je galaksija ova ovdje, aone druge sdu..galaksicne, galakticne, kako bi se to reklo..galaksoidne nekako, govoreci egocentricno, dakle..galaktike.
ova nasa..galaksija, sve druge..galaktike? :ne zna:
MmeTipfeler

Post 27 Mar 2013, 15:31

Stitch » wrote:Korpusna i varijacijska lingvistika dale bi prednost galaksiji jer se ta riječ češće pojavljuje pa je zato neutralnija. Galaktika je tvorbeno mutna, nemam pojma odakle dolazi. Grčki galaksìa, galaxías Anić nekim čudnim jezičnim mehanizmima pretvara u galaktika, galaktički. To su, lijepo rečeno, pizdarije. :D
Galaktika je ruska, koliko znam. No, vjerojatnije mi je da smo se poveli za engleskim galactic, što je pak pridjev prema grčkome galaktikós.

Ma, ajde, karte na stol. Prevodim drugi dio nekakvog fantasy romana za klince. Pa se od mene očekuje da nasljedujem ( :cerek: ) stil prvoga prevodioca. Otuda ona priča s aoristima i sličnim pizdarijama - ne mogu se zakleti, jer nisam detaljno proučila prvi dio, da je u pitanju jednostavno nepoznavanje morfologije, što je često u našim prijevodima. Neke, ajmoreć, "tehničke" izraze moram zadržati, ali se tu i tamo zaletim pa provjerim i druge stvarčice. Tako sam došla i do galaktike.

Galaksija je inače i "moja" riječ. Hvala! :)
Emericzy

Post 27 Mar 2013, 17:44

MmeTipfeler » wrote:
Galaktika je ruska, koliko znam. No, vjerojatnije mi je da smo se poveli za engleskim galactic, što je pak pridjev prema grčkome galaktikós.

Ma, ajde, karte na stol. Prevodim drugi dio nekakvog fantasy romana za klince. Pa se od mene očekuje da nasljedujem ( :cerek: ) stil prvoga prevodioca. Otuda ona priča s aoristima i sličnim pizdarijama - ne mogu se zakleti, jer nisam detaljno proučila prvi dio, da je u pitanju jednostavno nepoznavanje morfologije, što je često u našim prijevodima. Neke, ajmoreć, "tehničke" izraze moram zadržati, ali se tu i tamo zaletim pa provjerim i druge stvarčice. Tako sam došla i do galaktike.

Galaksija je inače i "moja" riječ. Hvala! :)
Tko aorist iz jezika tjera
kava nek mu u lug se pretvori
slaba u njeg jezična je vjera
sav mu opus dabogda izgori
Perzefona

Post 27 Mar 2013, 22:35

Prije nego raspalim pristojno ću pitati: rekcija glagola koristiti, molim.

Luda sam od tog glagola. Zlobnici koji bi željeli reći da sam luda i bez njega neka se suzdrže. :o
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
..a unda
Undaminator

Post 27 Mar 2013, 23:19

Perzefona » wrote:Prije nego raspalim pristojno ću pitati: rekcija glagola koristiti, molim.

Luda sam od tog glagola. Zlobnici koji bi željeli reći da sam luda i bez njega neka se suzdrže. :o
sta? erekcija? :kokice:

trazio sam po netu i cini mi se da ima nesto oko sticha, stichevski, gdje se pise o erekciji glagola koristiti. navodno ide s ablativom i ablatoidima, iako meni nikako nije jasno zasto se ne bi moglo koristiti nekog ili nesto.. :ne zna:
Perzefona

Post 27 Mar 2013, 23:32

I di je on sad? I zečica? I Tipfelerka? Ne može ih čovjek koristiti. Njih, koga, što, akuzativ. Nabijem korisititi na erekciju akuzativu. :gaah:
..a unda
Undaminator

Post 27 Mar 2013, 23:51

ma na ti erekcija, na..

Paziti: koristiti se kime/čime ili koristiti komu (rekcija s dativom ili instrumentalom). Ako se želi izraziti uporaba, bolje je rabiti glagole poput rabiti, upotrijebiti, uporabiti koji imaju rekciju s akuzativom. --Abyssus 10:17, 12. ožujak 2007. (CET)
Perzefona

Post 27 Mar 2013, 23:55

Neću tebe ni arogantnu Aby. Hoću Stiča ili Zečicu. Jer imam u tom slučaju gomilu potpitanja. Tj. u slučaju da može samo dativ i instrumental u slučaju povratnosti.

Al tebi fala. :kiss:
Zekoslawa

Post 27 Mar 2013, 23:55

Šta, navodno je koristiti s akuzativom srbizam, a valjalo bi da ima erekciju s instrumentalom u povratnom obliku ili pak u dativu, to te muči, Perze? Držim da su to pizdarije jerbo je taj koristiti+akuzativ već dobrano raširen.
  • Information