Već smo jednom prilikom ovdje, ne znam je li bilo na ovoj temi, govorili o tome kako su Hrvati standardocentrični i akcentocentrični. Sve znanje o standardu njima se svodi na izgovor i naglaske, pa se redovito volimo kurčiti svojim ispravnim izgovorom i nadjebavati u kojem se selu pravilnije govori. Što je smiješno, nipošto duhovito. Ja sam recimo iz novoštokavskoga kraja, i zaista imam velik dio naglasaka bliskih ili jednakih standardu. S druge pak strane, imam toliko nepravilnih tvorbi, toliko nesročnosti, ovoga i onoga, da bi bilo smiješno reći da govorim pravilno i super. I tako nam je svima. Negdje ovo, negdje ono, ali nitko nije savršen, štono bi rekla Ingrid.Chilimama » wrote:
E, hvala.
Zapravo sam to i htjela čuti. Naime, ja ne tvrdim da ja imam točan naglasak, a msilim da sam i u prvom postu rekla. Međutim, ovi koji me ispravljaju možda ove riječi točno izgovaraju ali znam da ne izgovaraju druge riječi što potvrđuje to što kažeš da nitko ne govori sve baš točno, a to je ono što i ja njima kažem samo ih ne ispravljam u konkretnim primjerima jer slušam što govore a ne kako naglašavaju slogove.
No, dobro...samo me to zanimalo..do slijedeće prilike
Tako da se uopće ne daj smesti i ne zamaraj se glupostima.