Trgovačke robne marke

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
Lord Byron

Post 06 Oct 2011, 06:50

Zapravo nije moja ideja - kuki je negdje dolje usputno pitala koje trgovačke marke ne valjaju, a koje su dobre. :) Doduše, moje pitanje je ponešto drugačije: što, onako generalno, mislite o kvaliteti trgovačkih robnih marki u u odnosu na iste te proizvode "s imenom"? Vjerujete li da je razlika u cijeni takva zbog uštede na marketingu ili zbog razlike u kvaliteti?

Ja sam (wow, kakvo iznenađenje! :brukica:) negdje po sredini: nerijetko kupim robnu marku za "manje bitne" proizvode, ali i dalje imam (ni na čemu konkretnom utemeljenu) predrasudu o njihovoj slabijoj kvaliteti.

Potjeh

Post 06 Oct 2011, 08:05

Konkretan slučaj: Barilla lazanje koštaju oko 25kn. Cetina lazanje koštaju oko 10kn. Razlika u kvaliteti je i više nego primjetna tj. ove druge se moraju malo prokuhati što još nisam uspio a da se ne zalijepe međusobno. S obzirom da često preferiram kupovati hrvatsko još uvijek tvrdoglavo pokušavam naći načina da mi funkcionira jeftinija varijanta.

Inače, Lidl je prepun meni nepoznatih jeftinih marki prema kojima sam sumnjičav ali još uvijek mi se sumnje nisu obistinile.
blaze

Post 06 Oct 2011, 08:17

kad vidim robnu marku konzum uvijek me strah od čega je proizvod napravljen. od ozračene ribe do pretpotopnih sastojaka, zaobilaženja inspekcijskih nadzora i sl. jeftino ima svoju cijenu
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Potjeh

Post 06 Oct 2011, 08:21

Inače, preferiram kupovati u dućanima NTL grupacije.
blaze

Post 06 Oct 2011, 08:31

ja na placu. slabo jedem proizvode iz kutija :D
Pješčana

Post 06 Oct 2011, 08:33

nemam problema s kupovanjem robnih marki, samo, ispostavilo se da neke nisu dobre.
K plus jogurt je smeće. vrijedi jedino kad radite omlet ili popečke.
Lidl me ugodno iznenadio, dosta njihovih stvari uzimam, od hrane do stvari( i čarapa, na primjer).
DM ima dosta svojih stvari koje su ok
U Intersparu sam rijetko pa ne mogu komentirati.

ja pokušavam kupovati hrvatsko. muči me što
- hrvatski Podravka proizvodi dolaze iz jedne Mađarske
- često za meso nisam sigurna odakle je, nakon svih onih vijesti o mesu koje se doveze vamo nakon što u EU istekne rok
- hrvatski proizvodi često koštaju puno više od nehrvatskih proizvoda, a nisu toliko baš bolji(na primjer Fax, Rubel naspram drugih marki)
Rado bih pomogla hrvatskoj tekstilnoj inustriji, pa pokušavam kupovati Galebov donji veš, piđame iz Pounja ili slično, također znam kupovati garerobu i veš u radnjama za koje znam da ljudi sami šivaju
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
baja

Post 06 Oct 2011, 09:38

Lord Byron » wrote: Vjerujete li da je razlika u cijeni takva zbog uštede na marketingu ili zbog razlike u kvaliteti?
i zbog jednog i zbog drugog
hvala Nebesima, hranu još uvijek nisam prisiljena kupovati po jeftinoći tako da npr. K plus proizvode ne kupujem nikad
dočim kvalitetnu obuću i odjeću nastojim kupovati u vrijeme sniženja jer smatram da je i na sniženju još uvijek precijenjeno
Gazda

Post 06 Oct 2011, 09:44

Uvijek kupujem trgovačke marke, osim gdje se izrazito primjećuje razlika kao npr. kod gorespomenutih jogurta, kave i sl. Brašno, alu folija, suncokretovo ulje, šećer, paradajz u konzervi i slični staples - apsolutno je besmisleno bacati novac na "branded" alternative. Nisam toliko siromašan da kupujem skuplje.
aisling

Post 06 Oct 2011, 10:27

Ako nemam neki proizvod koji baš jako volim, ko npr. napolitanke od kokosa od Jadra onda ću isprobati i no name stvar. No, kad jednom nađem nešto što mi je 2-3 puta bolje od većine ostalih sličnih proizvoda onda ne gledam cijenu (za sad) nego samo uzimam s police, ko s tim napolitankama recimo. Al radi se o okusu koji mi odgovara, isto bi radila i da su od nekog trgovačkog lanca.

U DM-u uzeti nešto njihovo je već godinama najnormalnija stvar. Gelovi za tuširanje, kreme za sunčanje itd. Npr. toalet papir iz DM-a je bolji i od Palome, Kleenexa i Zewe zajedno.

Lidl je blizu posla pa se često za gablec zna uzeti njihov zrnati sir, jogurt, sirni namaz i slični mliječni proizvodi. Fini su, nikad pokvareni, jeftini. Slično gablec pakiranje Dukatovog sira i vrhnja mi je svaki treći put pokvareno prije isteka roka i nije ništa finije.

Jedino od čega stvarno zazirem je svježe meso u trgovačkim centrima, al rijetko imam uopće želju za mesom pa mi to i nije neki problem. Uzela prije par godina u Konzumu jednom ili dva puta i bilo je odvratno, a onda su još krenuli i razni napisi o tome pa mi se zgadilo.
Happy Easter!
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 06 Oct 2011, 10:39

Kad je hrana u pitanju, volim pogledati tko je proizvođač te robne marke i ako je riječ o proizvođaču čije proizvode i inače kupujem, uzimam. Za ostalo, riskiram jednom ili dvaput, ali ako ne valja nema sljedećeg puta. Ne kupujem.

Lidl je i meni ugodno iznenađenje i drago mi je da smo urede preselili iz kvarta u kojem nam je bio blizu. Svi smo masovno kupovali njihove slatkiše i to se počelo primjećivati na nama. :D

Kozmetičke proizvode već odavno kupujem nebrandirane. Drugi su mi jednostavno preskupi.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
blue
Asgard

Post 06 Oct 2011, 10:39

Kupujem redovito DM-ove robne marke: Balea, Alverde, Profissimo i Jessa i nisam primjetila da su nekvalitetnije od ostalog, čak su mi neke stvari iz te grupe toliko dobre da mi ne pada na pamet kupovati išta drugo (ni da dobijem na lotu :D ). Mullerova robna marka mi je isto izvrsna za neke stvari - gelovi za tuširanje i sapuni. K plus je imao najbolji mogući kikiriki, suho prženi, u konzervi, hrskav i nemastan - a onda mu je kvaliteta otiša u pm :flop: Ostalo izbjegavam, a snob sam na paradajz u tetrapaku mora bit Mutti ili Cirio :raspa: Lidl ima jako dobra sredstva za čišćenje. Intersparova marka zdrave hrane je izvrsna - integralna tjestenina, musliji i basmati riža cjenovno su puno povoljniji, a okusom jednako dobri kao i njihove razvikane alternative. Još sam se sjetila Plodina marke - predobre crne masline, u rangu sa srednje dobrim crnim maslinama poznatijih proizvođača :klopa:
dimnjak

Post 06 Oct 2011, 11:13

kod hrane kupujem isprobane marke.
jedno vrijeme je tetrapak rajcice k+ bio bolji od podravke.
kupujem vecinom hrvatske proizvode.

sto se odjece tice, nikad nisam niti cu gledati na marku.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
JPK

Post 06 Oct 2011, 11:38

Gazda » wrote:Uvijek kupujem trgovačke marke, osim gdje se izrazito primjećuje razlika kao npr. kod gorespomenutih jogurta, kave i sl. Brašno, alu folija, suncokretovo ulje, šećer, paradajz u konzervi i slični staples - apsolutno je besmisleno bacati novac na "branded" alternative. Nisam toliko siromašan da kupujem skuplje.
Ja sam jednom pročitao na forumu da netko kupuje samo brendirano brašno. :facepalm:

Što se kvalitete tiče, moguće je da je dio marki kao što je K+ loš, ali u Hrvatskoj se ionako svašta uvaljuje. Što se dućana poput Lidla i Aldija tiče, to nije slučaj i na testovima kvalitete (test.de) su obično bolji od brendova. Jeftinoću postižu time što se svaki proizvod proizvodi u ogromnim količinama za cijelu Europu i što imaju prilično mali izbor proizvoda.

No, s druge strane, postoje i duploslijepi testovi u kojima je većini ljudi naslijepo Pepsi bolji, a kad im daju da vide etiketu, Coca-cola naglo postane bolja. Što dokazuje da su ljudi mulci koji uglavnom puše marketing, a netko na tome dobro zarađuje.
Biti i mniti svemiropolisno
Pješčana

Post 06 Oct 2011, 11:46

JPK » wrote:
No, s druge strane, postoje i duploslijepi testovi u kojima je većini ljudi naslijepo Pepsi bolji, a kad im daju da vide etiketu, Coca-cola naglo postane bolja. Što dokazuje da su ljudi mulci koji uglavnom puše marketing, a netko na tome dobro zarađuje.
naravno, možemo početi i o modnim brandovima, za koje ljudi daju više novaca jer misle da je kvalitenije
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Almost Rosey

Post 06 Oct 2011, 14:25

Volim dm-ove i Muellerove proizvode jer na njima najčešće stoji ocjena nezavisnog testiranja (npr. gut ili sehr gut). Tome nekako vjerujem :ne zna: što se tiče hrane, provjerim tko proizvodi i pakira, isprobam, ako ne valja, idem dalje. Ne pada mi na pamet kupiti Vileda spužvicu za suđe i uvjerena sam da će i ona koja se ne reklamira odraditi jednako dobar posao :ne zna: ali za neke proizvode, mahom kozmetiku, (vjerojatno iracionalno) ne pristajem na jeftiniju, no-name varijantu. Što se odjeće tiče, kupujem svugdje, od fensi trgovina do tržnice, Deichmanna, Lidla i kineskih dućana. Ako je sastav dobar i ako se tkanina ponaša u redu, ne mora biti United Colours of Preskupo da bih kupovala i nosila.
klonka

Post 06 Oct 2011, 14:44

JPK » wrote: No, s druge strane, postoje i duploslijepi testovi u kojima je većini ljudi naslijepo Pepsi bolji, a kad im daju da vide etiketu, Coca-cola naglo postane bolja. Što dokazuje da su ljudi mulci koji uglavnom puše marketing, a netko na tome dobro zarađuje.
Pepsi je bolja i naočigled. :raspa:

Lokalne kopije mi ne valjaju. Rado bih pila Cocktu jer sam hipsterski snob, ali nije mi fina. :zubo:

Od robnih marki kupujem K+ rižu jer mi je bolja od svih drugih riža. To mi je jedini porok, inače Konzum izbjegavam. Todorić mi opako ide na jetra, a i lokalni kvartovski Konzum uvijek smrdi po pišalini. Rekli smo to šefu pa se nadurio. :D Druga stvar koju kupujem od robnih marki je NTL čokolada za kuhanje. Bolja je od Dorine jedno sto puta. Treća - DM-ovi proizvodi svih vrsta: maramice za pranje rublja, tablete za vešmašinu, spužve, krpe... jedino za što ne uspijevam naći poštenu zamjenu, a htjela bih, to su Venus britvice. Prokleto preskupo za ono što je, ali druge mi jednostavno nisu dovoljno ergonomične.

Odgovor na uvodno pitanje: nekad su ti proizvodi trgovačkih lanaca upravo oni s "imenom" samo drugačije zapakirani. Ne vidim zašto bi bili lošiji od "originala".
gonj špadi
blaze

Post 06 Oct 2011, 14:54

klonka » wrote: a i lokalni kvartovski Konzum uvijek smrdi po pišalini
u mom puštaju vantjerajuću muziku. uz danijelu shvatim da mi ništa ne treba i pobjegnem. i od barrile i od kaplusa
klonka

Post 06 Oct 2011, 15:18

Ajme, i to. Sad sam bila u Dioni i u redu za salamu opet od muke malo plakala zbog krvarenja ušiju koje su prouzročili neki naši glazbeni izvođači.

Zašto i oni koji znaju pjevati moraju pokazati apsolutnu raskoš svog glasa u svakoj jebenoj pjesmi, zašto? :mama:
gonj špadi
harpy

Post 06 Oct 2011, 21:32

Nisam udubljena u teorije zavjera, ne čitam povećalom deklaracije na hrani, Rode čitam u dokolici (kad mi dosade Vjenčanja :zubo: ) i ne uzimam sve k srcu.
Ali, silom prilika, znam da je većina toga što jedemo jezivo smeće, samo što ga još ne jedemo dovoljno dugo da bi se znale prave posljedice toga.
Srećom, nećemo poživjet toliko da saznamo što smo učinili svojim praprapra...unucima.
Meso i salama - katastrofa. Ali zdravstveno i higijenski savršeno ispravno. Rijetko će nekome od njega gadno pozlit. Kad se uveze npr. piletina izvana, ima deklaraciju da je super i ti je nemaš pravo pregledavat. A, dječica su nam s 5 godina dlakava i brkata ko mali majmunčići.
Hormonima našopane životinje? Ma, neeee :facepalm:
No budući da mi nije cilj doživjeti sto petu, volim salamu, a ni biftek mi nije mrzak, pušim i ljubim sav alkohol osim viskija, ne ubijam se googlanjem svakog proizvoda prije nego ga kupim.
Je, povrće uzgajam u vrtu, ali kaj ja znam čime je tretirano sjeme i ne jedem li možda nešto potencijalno opasnije od paradajza uzgojenog kraj autoceste, npr.
A marke i nemarke, je malo sam skeptična prema tom ka plusu, ali recimo, ima neki čokoladni mousse, uvoz iz Italije, koji mi je prefin, što opet ne znači da nije napravljen od nosorogove balege i mlijeka černobilskih krava :misli:
dimnjak

Post 06 Oct 2011, 21:48

harpy » wrote:A, dječica su nam s 5 godina dlakava i brkata ko mali majmunčići.
Hormonima našopane životinje? Ma, neeee :facepalm:
ovo je ono o cemu intenzivno razmisljam zadnjih pola godine.
od kad gledam kcerkine noge i ne mogu sebi doci.
i onda razmisljam kako hormoni nisu samo u mesu vec u svemu. apsolutno svemu. da bi dugo bilo sjajno i crveno.
i ne nalazim izlaz.
nikako.

jedino na sta pazim su eevi. izbjegavam konzervanse i razne eeve.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Pješčana

Post 06 Oct 2011, 22:30

nisu svi Eevi zli.
btw, kad smo kod hormona- frendica mi rodila i veli da su malom natekla prsa i zacrvenila se. njenom bebi sinu od par tjedana. objasnili su joj u bolnici da s mlijekom prenosi sve hormone i da često bebe reagiraju tako da dečkićima nateknu prsa, a curke bebe dobiju krvarenje ili iscjedak
Eks

Post 09 Oct 2011, 13:03

K plus proizvodi su dno dna. Nažalost, otkad je recesija prisiljena sam ih češće kupovati. Prije mi nije padalo na pamet da kupim išta iz te najjeftinije ponude. Gadi mi se ova recesija, iz dna duše.
Piletina iz Konzuma. :facepalm: Bacila sam je s gađenjem nakon što sam je dva put neuspješno pokušavala pojesti. Ono nije meso, ono je neka tvorevina kojoj je cilj da ti ogadi meso za sve vijeke. Povraća mi se kad se sjetim.

Dm. Balea je teži shit. Nažalost, moram i to kupovati. I više mi nije gušt ni tuširati se. :rofl: Za samo 10 kn razlike, ogromna je razlika jednog Niveinog ili Doveovog gela za tuširanje i Baleinog. O šamponima da i ne pričam. S tim da je i to (Nivea, Dove) niža razina i ne valja. Puderi, kupujem Max Factor i to mi je jedini izdatak od toliko kuna i jedva i to uspijem, ali puder je koma. Zajebano s tim preparatima jer ako imaš i malo osjetljiviju kožu nisu ti dobri. Vichijeva krema za lice je nešto najbolje što sam ikad imala. Ali nema se, recesija. :mad:

Živim za dan kad i ako ću te sve ultra jeftine proizvode zaobići na policama. Ne samo da oni ne valjaju nego ne valja i većina ovih "srednjih".
Herp
Nikki Gauda

Post 09 Oct 2011, 14:46

Balea šit :confused:

Kupujem njihove gelove za tuširanje, losione za tijelo, za noge, za brijanje, za svaki kurac-palac, sve osim labela (jer mi ne odgovara) i krema za lice (jer koristim isključivo Niveu za to), super su mi.
I druge DM-ove marke, Alverde, Jessa, Dontodent, sve redom mi je odlično. :ne zna:

Sveukupno na kozmetiku trošim 200 kn mjesečno, zahvaljujući DM-u. :o

Od Nivee, Dovea i ostalih uzmem neke proizvode tu i tamo, ali generalno mi se ne da davati 10 kn više za istu stvar. A o nekim skupljim ciframa da i ne govorim, to neću kupovati ni onda kad ću si moći priuštiti. Zapravo, mogu već i sad, kad razmislim, al' mi je žao trošiti lovu na kozmetiku.
Radije zapijem te novce. :o
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
ZgSash

Post 09 Oct 2011, 14:47

ex_anais » wrote:S tim da je i to (Nivea, Dove) niža razina i ne valja.
:facepalm:

a što inače uobičavaš trošiti dok nije recesija onda?
Eks

Post 09 Oct 2011, 15:04

Ja osjetim razliku. Baleu brže potrošim jer je manje koncentrirana i isušuje mi kožu. Slabog je mirisa i nemam osjećaj da sam se ičim otuširala. Od Baleinog gela za tuširanje draži mi je običan Palmolive sapun. Toliko o tome.
Nivea za lice mi je masna jer imam mješoviti tip kože za koji mi je jedino Vichy ok. Nažalost, ne kupujem ga jer nemam toliko para pa onda nedostatke prikrivam puderom koji mi dodatno zatvara pore. Srećom, nemam većih problema s kožom pa je to nekako i ok.
Nije mi žao potrošiti za nešto kvalitetnije, kad imam. Volim to. Volim i preparativnu i dekorativnu kozmetiku i volim da je kvalitetna. Ali nisam fanatik. Naravno da kad moram birati između toga i nečeg što mi u životu više treba, da je izbor jasan. Ali da sam sretna kad odem s Baleom iz dm-a, nisam.

Vidi ovoga što fejspalma. Što je tu za fejspalm? Nemamo standard, nemamo ništa i onda bi još trebali biti sretni što u ovom usranom kapitalizmu moramo trošiti proizvode niže kvalitete od socijalističkih? Daj me nemoj. :rofl:
  • Information