Kapitalizam jede vlastitu djecu

Koljite se i gložite!
blaze

Post 06 Oct 2011, 12:55

svi sad nešto pozivaju na štednju, iako je dobro znano da kapitalizam generira potrošnja u prvim zemljama i izrabljivanje u trećim

u općem trendu elitnog asketizma kojićemikuracovo kojićemikuracono približili smo se nekadašnjim komunističkim zemljama. svi nešto voze bicikle, jedu jeftine i stare jogurte, otvoreno preziru one koji pate na cipele i naručuju martini u kafiću

u čemu je onda razlika? što je falilo komunizmu? samo to što se nije moglo trošiti na điđe-miđe jer se nije imalo (ni para ni điđa-miđa). imao se krov nad glavom, posao, zdravstveno. to su stvari koje su danas većini nesigurne, a nekim čudom istodobno - jedino bitne

i onda ovako fino srezani likujemo nad cvrčcima. nisu li cvrčci "truli kapitalizam"? šarenilo, zabava, veselje?

kako zapravo izgledaju mravi, azijski, afrički? ako imaju sreće, rade po cijeli dan za kuracodovce

danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
vrrrlet

Post 06 Oct 2011, 13:03

blaze » wrote: u općem trendu elitnog asketizma kojićemikuracovo kojićemikuracono približili smo se nekadašnjim komunističkim zemljama. svi nešto voze bicikle, jedu jeftine i stare jogurte, otvoreno preziru one koji pate na cipele i naručuju martini u kafiću
Ne vidim to što ti vidiš. Vidim da se i dalje kupuje društveni status debilitetima, a ne vlastitom pameću i pristojnošću, jer to masa niti ne traži.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
kukuriku

Post 06 Oct 2011, 13:09

mislim da blejz cilja na elite. ono, intelektualne. one koji pozivaju na ne-trošenje, nezaduživanje i pravljenje sendviča kod kuće na ponijeti na posao , a za popit ima i vode iz pipe.:ne zna:
Nek(v)arljiva.
dimnjak

Post 06 Oct 2011, 13:11

al ja sam od uvijek takva.
nekak su mi sendvici drazi od pekare, vodu pijem za zedj, ostalo je sve, osim kave i alkohola, da bi popila. nemam nikad zelju za sokom, npr. ne posjedujemo kredine kartice i jako pazimo na minus.
jedino sto ne pozivam. bmk za druge.

mozda jer sam odrasla u komunizmu? :ne zna:
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
vrrrlet

Post 06 Oct 2011, 13:21

kukuriku » wrote:mislim da blejz cilja na elite. ono, intelektualne.
Ne bi li intelektualna elita oduvijek trebala biti takva?
dimnjak wrote:al ja sam od uvijek takva.
:rofl: Evo vidiš.
Pješčana

Post 06 Oct 2011, 14:10

blaze » wrote:svi sad nešto pozivaju na štednju, iako je dobro znano da kapitalizam generira potrošnja u prvim zemljama i izrabljivanje u trećim
možda je vrijeme za nešto treće?
ne znam ,meni je štedljivost vrlina, oduvijek. a što se tiče ne kupovanja nekih stvari, mislim da je to više do duhovnog razvoja(mog)nego do pogleda na kapitalizam
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
blaze

Post 06 Oct 2011, 14:19

vrrrlet » wrote:
Ne vidim to što ti vidiš. Vidim da se i dalje kupuje društveni status debilitetima, a ne vlastitom pameću i pristojnošću, jer to masa niti ne traži.
bez debiliteta nema kapitalizma. jobs je bio pametan i pristojan. oni koji kupuju njegove proizvode nisu. da nema debila, od čega bi živjeli pametni?
blaze

Post 06 Oct 2011, 14:22

Pješčana » wrote: možda je vrijeme za nešto treće?
je. ako već nije kasno.
klonka

Post 06 Oct 2011, 14:36

Kasno je. Ugušit ćemo se u krvi, pitanje je samo je li svojoj ili tuđoj.
gonj špadi
blaze

Post 06 Oct 2011, 14:38

ili dugo, na aparatima. biljke
vrrrlet

Post 06 Oct 2011, 14:43

blaze » wrote: bez debiliteta nema kapitalizma. jobs je bio pametan i pristojan. oni koji kupuju njegove proizvode nisu. da nema debila, od čega bi živjeli pametni?
Od ljubavi. Žene bi se hranile spermom, a muškarci ananasom i kestenima što padnu, kao i opožarenim životinjama.

I nije lijepo iskorištavati debile. Plemenitije ih je nastojati ubiti. A to čak ne trebaš niti industrijalizirati kao neki Hitler, pošto debili sami rade na tome da ubrzo nestanu.
Gazda

Post 06 Oct 2011, 14:44

Ovaj topic me dosta veseli, s obzirom na količinu pesimizma evidentno slijedi razdoblje gospodarskog rasta. :)
klonka

Post 06 Oct 2011, 15:16

U Hrvatskoj? Ziher. :zubo:
gonj špadi
JPK

Post 06 Oct 2011, 15:27

blaze » wrote:svi sad nešto pozivaju na štednju, iako je dobro znano da kapitalizam generira potrošnja u prvim zemljama i izrabljivanje u trećim
S obzirom na to da kapitalizam postoji parsto godina dulje od globalizacije, rekao bih da trkeljaš s pamfleta koje su vam podijelili na lokalnom sastanku anarhofeminističke antiglobalističke ćelije. :D
Biti i mniti svemiropolisno
Gazda

Post 06 Oct 2011, 15:39

klonka » wrote:U Hrvatskoj? Ziher. :zubo:
Kad sam prije 4 godine slušao priče "cijene dionica i nekretnina mogu samo rasti", pogodi šta se desilo s cijenama dionica i nekretnina? :D

Kad sam ovo ljeto slušao priče "franak će na 10 kuna", pogodi šta se desilo? :D

Moj optimizam je utemeljen na znanstvenom uzorku. :mig:
klonka

Post 06 Oct 2011, 15:54

JPK » wrote: S obzirom na to da kapitalizam postoji parsto godina dulje od globalizacije, rekao bih da trkeljaš s pamfleta koje su vam podijelili na lokalnom sastanku anarhofeminističke antiglobalističke ćelije. :D
Pa, ekonomski bum koji je doživjela kolonijalna Europa itekako je povezan s izrabljivanjem kolonija. Zovi to kako hoćeš, ali nije istina da postoji od jučer. ;)
gonj špadi
Potjeh

Post 06 Oct 2011, 15:54

Trebalo bi se prisjetiti što je kapitalizam.

Osnova kapitalizma je privatno poduzetništvo u okolini slobodnog tržišnog natjecanja. Kapitalizam je taj koji potiče inovacije i razvoj novih tehnologija. Kapitalizam organizira gospodarstvo na osnovi zakona potražnje i ponude.

U usporedbi sa komunizmom valja pripomenuti ovo: u kapitalizmu, kapitalist odnosno poduzetnik se brine o učinkovitosti sustava. Učinkovitost ne interesira radnika niti političara. U komunizmu se nitko ne brine za učinkovitost gospodarstva.
JPK

Post 06 Oct 2011, 18:16

klonka » wrote: Pa, ekonomski bum koji je doživjela kolonijalna Europa itekako je povezan s izrabljivanjem kolonija. Zovi to kako hoćeš, ali nije istina da postoji od jučer. ;)
Naravno da globalna trgovina nije od jučer, pa imala je jedan od vrhunaca za merkantilizma, koji je bio prije kapitalizma.

Osim toga, kolonijalizam i merkantilizam su u priličnoj suprotnosti s kapitalizmom, još je Adam Smith napisao da koriste samo povlaštenoj klasi, dok slobodna trgovina i kapitalizam koriste svima.
Lastan

Post 06 Oct 2011, 18:48

blaze » wrote:u općem trendu elitnog asketizma kojićemikuracovo kojićemikuracono približili smo se nekadašnjim komunističkim zemljama. svi nešto voze bicikle, jedu jeftine i stare jogurte, otvoreno preziru one koji pate na cipele i naručuju martini u kafiću

u čemu je onda razlika?
Razlika je slična razlici Bude i budistâ.
Naime, Buda je rođen u obilju i iskusio je mnogo toga, eda bi shvatio da mu je sve to nepotrebno te dosegao prosvjetljenje. Budisti, nasuprot tome, nastoje odbaciti sve materijalno misleći da slijede Budin primjer iako to čine poučeni primjerom, a ne iz vlastita iskustva.

Kad nemaš, onda želiš. Kad imaš, možeš shvatiti da su te želje bile glupost.
Iliti, lakše je odricati se u obilju, kad od toga možeš i odustati, nego kad je to odricanje životni stil silom prilika.
Zato i židovi misle da je veća njihova žrtva što slijede zapovjeđeni im kašrut u prehrani nego što je podnosi neki nežidov koji svojom voljom odluči slijediti ta ista pravila.
blaze

Post 06 Oct 2011, 22:13

JPK » wrote:
Osim toga, kolonijalizam i merkantilizam su u priličnoj suprotnosti s kapitalizmom, još je Adam Smith napisao da koriste samo povlaštenoj klasi, dok slobodna trgovina i kapitalizam koriste svima.
wall street ne smije pasti, mirko i slavko
student nije zapalio žito, adam smith
klonka

Post 06 Oct 2011, 22:20

JPK » wrote: Osim toga, kolonijalizam i merkantilizam su u priličnoj suprotnosti s kapitalizmom, još je Adam Smith napisao da koriste samo povlaštenoj klasi, dok slobodna trgovina i kapitalizam koriste svima.
:rofl:

Ovakav kapitalizam kakav je na snazi sada ne koristi nikome drugome nego povlaštenoj klasi koja budalama okolo prodaje trickle-down economics. A ni slobodno tržište nije slobodno, i to ne zato što ga ograničavaju države nego zato što se veliki igrači ponašaju kao jebeni tumori.
gonj špadi
blaze

Post 06 Oct 2011, 22:26

Potjeh » wrote:Trebalo bi se prisjetiti što je kapitalizam.

Osnova kapitalizma je privatno poduzetništvo u okolini slobodnog tržišnog natjecanja. Kapitalizam je taj koji potiče inovacije i razvoj novih tehnologija. Kapitalizam organizira gospodarstvo na osnovi zakona potražnje i ponude.

U usporedbi sa komunizmom valja pripomenuti ovo: u kapitalizmu, kapitalist odnosno poduzetnik se brine o učinkovitosti sustava. Učinkovitost ne interesira radnika niti političara. U komunizmu se nitko ne brine za učinkovitost gospodarstva.
iz kojeg si doba ti ispao? gdje točno vidiš učinkovito gospodarstvo? ah, da. u kini i indiji
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 788 times
Been thanked: 1496 times
Post 06 Oct 2011, 22:28

Potjeh » wrote:Trebalo bi se prisjetiti što je kapitalizam.
Čovjek je čovjeku vuk. To je kapitalizam.
Potpisi su za budale.
JPK

Post 06 Oct 2011, 22:48

klonka » wrote: :rofl:

Ovakav kapitalizam kakav je na snazi sada ne koristi nikome drugome nego povlaštenoj klasi koja budalama okolo prodaje trickle-down economics. A ni slobodno tržište nije slobodno, i to ne zato što ga ograničavaju države nego zato što se veliki igrači ponašaju kao jebeni tumori.
Ovakve floskule i parole slobodno izvikuj na plenumu Filozofskog, vidiš da se ovdje argumentirano raspravlja.
klonka

Post 06 Oct 2011, 22:50

Je, bitno da si ti meni dao neoboriv argument. Slobodno tržište ftw. :facepalm: :zubo:
gonj špadi
  • Information