Evo banke, Cigane moj

Stare teme i začeci foruma
kukuriku

Post 05 Oct 2011, 14:25

JPK » wrote: Ovo prvo su i za Hitlera govorili.
Svejedno, ne vidim koristi od dovođenja još jednog imbecila opasnih namjera na vlast. :D
Ne mislim da je Lesar imbecil opasnih namjera. Čak ni da je imbecil. Štoviše, mislim da je jedan od najboljih zastupnika u ovom sazivu Sabora. Ok, znam, nije da je to jako teško biti, ali ipak glumimo da smo parlamentarna demokracija, pa bi i lijepo plaćeni parlamentarci nešto trebali raditi.
Odnosno, na čemu temeljiš svoj zaključak? Ili su svi imbecili dok se ne dokaže suprotno?
Ili Lesar nije pravu da bi ljudi trebali dobiti plaću za rad? Ili je glupo kad kaže da je kuna sredstvo plaćanja i naplate u Hrvatskoj, a valutna klauzula izmišljotina kojom banke, koje imaju sredstva, resurse, znanja i mogućnosti za hendlanje valutnim rizikom, prebacuju isti na građane koji isto nemaju? Laprdanje kako je to povezano s deviznom štednjom je potpuno neutemeljeno.

Samo da pitam, onako, seljački. Ja recimo dođem u banku i držim u ruci 1000 EUR-a. Stavim ih u banku. Oročim. Jesam li stavila 1000 EUR-a u banku. Jesam. Ima li banka tih 1000 Eura? Ima.
E sad pitam sve vas/nas koji ste/smo digli stambene kredite u EUR-ima iili CHF-ima. Jel itko ikad vidio i E od EURa ili C od CHF-a? Je li te Eur-e vidio prodavatelj stana? Jesu li jebene kuće i stanovi koje smo kupili u Eurozoni ili Švicarskoj? Izvoze li možda ti od kojih smo ih kupili, stanove u Švicarsku? Uvoze li ih iz Danske? Jel nečiji stan gradio Bechtel? Kakve faking veze ima moj stan koji je izgradila JOZO-GRADNJA d.o.o. u nekoj u pripizdini u Hrvatskoj s tečajem franka? Kakve ekonomski logične veze? Nadalje, čitam Lukovića recimo. Veli, 90-tih ili kad već inflacija je pojela štednju zbog kredita bez osiguranja valutnom klauzulom. Mislim što, o čemu on govori? O inflaciji ili devalvaciji? Brani li im netko da se štite linkanjem za inflaciju, kredit difolt svop, vjerojatnost napada izvanzemaljaca ili najezde skakavaca? Postoji li 86 derivata koji su namijenjeni zaštiti od raznovrsnih rizika? Imaju li 18 instrumenata osiguranja? Imaju li promjenjive kamatne stope?

Mislim, nadalje, ako za nas postoji samo euro, i ako već nismo htjeli kunu, trebali smo lijepo uvest euro kao službenu valutu kao i Kosovo i Crna Gora i hujahoj. Ovako glumimo da imamo valutu, a zapravo je nemamo. I još je onaj tko kaže da, čujte, eto, hmmm, pa naša je valuta kuna, debil.
Ze. wrote:
Ne bi baš rekao. Vani se masovno izlazi na prosvjede i za puno manje stvari od ovog što nam ova bagra radi.
Pardon, izlazi se na ulice. Kad je gay pride.
A ovo što kažeš za ove iz oporbe - to svakako stoji. Uopće ne znam za koga bi glasao. Mislim, znam za koga neću, ali nemam pojma za koga hoću.
Češće izlaženje na ulice negdje drugdje nego kod nas je, ajmo reći, rezultat duže tradicije glumljenja demokracije. To ne implicira da smo mi gluplji, samo da smo tradicionalno navikli da se poslije prosvjeda imaju problemi na poslu, ide na ispitivanje u murju ili nešto još gore.

Nek(v)arljiva.
JPK

Post 05 Oct 2011, 15:22

kukuriku » wrote:
Ne mislim da je Lesar imbecil opasnih namjera. Čak ni da je imbecil. Štoviše, mislim da je jedan od najboljih zastupnika u ovom sazivu Sabora. Ok, znam, nije da je to jako teško biti, ali ipak glumimo da smo parlamentarna demokracija, pa bi i lijepo plaćeni parlamentarci nešto trebali raditi.
Odnosno, na čemu temeljiš svoj zaključak? Ili su svi imbecili dok se ne dokaže suprotno?
Ili Lesar nije pravu da bi ljudi trebali dobiti plaću za rad? Ili je glupo kad kaže da je kuna sredstvo plaćanja i naplate u Hrvatskoj, a valutna klauzula izmišljotina kojom banke, koje imaju sredstva, resurse, znanja i mogućnosti za hendlanje valutnim rizikom, prebacuju isti na građane koji isto nemaju? Laprdanje kako je to povezano s deviznom štednjom je potpuno neutemeljeno.
Naravno da nije izmišljotina i naravno da je povezano. Nemoj pušiti Lesarove pizdarije.
Samo da pitam, onako, seljački. Ja recimo dođem u banku i držim u ruci 1000 EUR-a. Stavim ih u banku. Oročim. Jesam li stavila 1000 EUR-a u banku. Jesam. Ima li banka tih 1000 Eura? Ima.
E sad pitam sve vas/nas koji ste/smo digli stambene kredite u EUR-ima iili CHF-ima. Jel itko ikad vidio i E od EURa ili C od CHF-a?
A zašto bi banka uopće uzela tvojih 1000 EUR ako ih ne može plasirati dalje? Pa ne sjedi banka na eurima, nego ih plasira dalje.
Nadalje, bi li ti primila te eure natrag u kunama, nakon što tečaj padne? Dakle, da daš 1k EUR, ali tečaj jebiga padne, pa nakon godinu dana dobiješ van kuna za 500 EUR? Ne bi? Evo, zato postoji klauzula. Ali onom imbecilu Lesaru je to prekompliciran pojam za shvatiti.

BTW, je li to onaj isti imbecil koji je mislio da je 25% + 1 dionica isto što i 26% dionica?
Biti i mniti svemiropolisno
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 05 Oct 2011, 15:49

JPK » wrote:
BTW, je li to onaj isti imbecil koji je mislio da je 25% + 1 dionica isto što i 26% dionica?
To je Kunst, HDZ-ov bivši sindikalac. Zagovornik legalizacije prostitucije.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 05 Oct 2011, 15:56

kukuriku » wrote:..

..
nema. banka nema tih 1000 eura. mislim, seljacki govoreci..

eto, samo sam ovo izdvojio, ostalo se recimo slazem, ali se slazem najvise u onome sto nisi rekla, sto nisi nastavila. ako ja nastavim srusit cu sistem, a ne samo topik..:D
kukuriku

Post 05 Oct 2011, 16:44

JPK » wrote: Naravno da nije izmišljotina i naravno da je povezano. Nemoj pušiti Lesarove pizdarije.

A zašto bi banka uopće uzela tvojih 1000 EUR ako ih ne može plasirati dalje? Pa ne sjedi banka na eurima, nego ih plasira dalje.
Nadalje, bi li ti primila te eure natrag u kunama, nakon što tečaj padne? Dakle, da daš 1k EUR, ali tečaj jebiga padne, pa nakon godinu dana dobiješ van kuna za 500 EUR? Ne bi? Evo, zato postoji klauzula. Ali onom imbecilu Lesaru je to prekompliciran pojam za shvatiti.
Ne samo Lesaru, eto, nego i Dragi Jakovčeviću. Eto, i meni. Ali nije da sam ja bitna.
http://www.tportal.hr/biznis/novaciulag ... uzule.html
Što se tiče mojih 1k Eura, ako sam dala kune, očekujem kune, ako sam dala eure, očekujem eure, nije da je to atomska fizika.
S obzirom da nisam dobila eure, niti mogu doći u banku i svoju ratu od 669 eura, namiriti u eurima, kakve onda euri imaju veze? Jer ponavljam, nisu mi dali eure, nego kune. Niti primaju eure kao anuitet, već kune.

Nadalje, banke se znaju zabavljati s eurima i bez toga da ih kvazi meni ili tebi plasiraju. Ono, vajld ajdia, ali možda gospodarstvu trebaju pare? Ovima što bi nešto izvozili ili proizvodili? Ali neeeeeeeee, šta će njima, oni ionako ne mogu osigurat ROI od 11% koliko Lukoviću treba.

Nego, ovo ostalo o tome kako je bankama mrvu lakše baratati rizicima nego građanima si zanemario, jel?

Jesi li ti vlasnik neke banke? :cerek: Ako jesi, jesam li ti već rekla da imam big bubis? :cice:
Nek(v)arljiva.
JPK

Post 05 Oct 2011, 17:02

kukuriku » wrote:
Ne samo Lesaru, eto, nego i Dragi Jakovčeviću. Eto, i meni. Ali nije da sam ja bitna.
http://www.tportal.hr/biznis/novaciulag ... uzule.html
Što se tiče mojih 1k Eura, ako sam dala kune, očekujem kune, ako sam dala eure, očekujem eure, nije da je to atomska fizika.
Pa cini se da je, kad jos ne kuzis. :D
Banka uopce ne bi uzela tvoju stednju od 1k EUR da ih ne moze plasirati kao eurski kredit.
S obzirom da nisam dobila eure, niti mogu doći u banku i svoju ratu od 669 eura, namiriti u eurima, kakve onda euri imaju veze? Jer ponavljam, nisu mi dali eure, nego kune. Niti primaju eure kao anuitet, već kune.
Kune koje ti je banka dala su dosle iz necije stednje u EURIMA. Takve veze ima. To sto ti vidis samo kune nema nikakve veze i potpuno je irelevantno. Ta pojava postoji samo zato sto zakon zahtijeva da se sama transakcija provede u kunama.
Nadalje, banke se znaju zabavljati s eurima i bez toga da ih kvazi meni ili tebi plasiraju. Ono, vajld ajdia, ali možda gospodarstvu trebaju pare? Ovima što bi nešto izvozili ili proizvodili? Ali neeeeeeeee, šta će njima, oni ionako ne mogu osigurat ROI od 11% koliko Lukoviću treba.
To bi znacilo manje kamate za stedise u eurima, a ujedno i vece kamate za duznike u kunama (kuna uvijek ima vecu kamatu, jer je veci rizik inflacije).
Zasto bi netko donio tako glup zakon? Zbog par postotaka pohlepnika koji su se zajebali uzevsi prevelike kredite bez razmisljanja o tome da postoji sutra?
I don't think so.
kukuriku

Post 05 Oct 2011, 17:39

U današnje vrijeme kad svojih 1k eura mogu staviti u koju god banku na svijetu hoću, da hoću, jako bi me rastužilo što banka neće moje pare.

Ali, dobro, odustajem.
Valutna klauzula je iz raja izašla. Ko je kriv glupanima što ne zarađuju u stranoj valuti, nego u toj jadnoj kuni.
A i jadne banke. Toliko su nam dobra donijele, a ja tako.
Nek(v)arljiva.
..a unda
Undaminator

Post 05 Oct 2011, 17:50

djepika, nisi fer. opcenito o bankama necu, ali nase banke su najmanje receno lihvarske, uglavnom prevarantske, samo sto ih nitko do sada radi straha nije tuzio, a vjerojatno financiraju kriminal i s kriminalom su usko povezane.

uvlacis raspravu u segmentirane, diskontinuitetne vode, etablirajuci nas ekonomski i bankarski sustav kao potpuno odvojiv od nase ekonomske i politicke realnosti.

kao to da je citava drzava pred bankrotom, a banke u takvoj drzavi vode po profitima? jel to logicno ili nelogicno? komu je u interesu takvo stanje?
i onda se za to optuzuje pohlepa za kreditima. i to enornmno skupim kreditima. i to pod enormno nepovoljnim uvjetima.

da budem ontopik, u slucaju da se stvori dovoljno jaka nehadeze koalicija, banke su na tapetu kao cetvrti prioritet ili cetvrti dio prioriteta, ali doci ce do procesljavanja banaka uzduz i poprijeko, bez obzira sto se banke uzdaju u to da ne postoji dovoljno znanja, a da superviziju analize poslovanja ipak na kraju kruga drze one.

ali, barem za hrvatske uvjete, da ce letjet perje, hoce. jedan od glavnih generatora ili mehanizama krize kod nas, banke, znacajno ce morati promijeniti citave koncepte poslovanja. ma cak ako i hadeze pobijedi, bankarski eldorado u hrvatskoj je gotov ili kako bi se to reklo u dalmaciji..svrsio je kurbin pir. nece moci hadeze jos dugo odugovlaciti da razno razni ugovori i dogovori ne ugledaju svjetlo dana.

eto..:cerek:
JPK

Post 05 Oct 2011, 18:50

..a unda » wrote:djepika, nisi fer. opcenito o bankama necu, ali nase banke su najmanje receno lihvarske, uglavnom prevarantske, samo sto ih nitko do sada radi straha nije tuzio, a vjerojatno financiraju kriminal i s kriminalom su usko povezane.
Nisu. Jedini detalj u vezi kredita koji mozda nije OK je to sto određuju kamatu netransparentno. No, s druge strane, svaki trgovac određuje svoju maržu netransparentno i po vlastitom nahođenju, ne vidim zašto bi se banke tu diskriminiralo.
Uostalom, kad jednom potpišeš, pristao si na pravila igre i povratka nema.

uvlacis raspravu u segmentirane, diskontinuitetne vode, etablirajuci nas ekonomski i bankarski sustav kao potpuno odvojiv od nase ekonomske i politicke realnosti.
Lijepa ti je floskula. :D
kao to da je citava drzava pred bankrotom, a banke u takvoj drzavi vode po profitima? jel to logicno ili nelogicno? komu je u interesu takvo stanje?
Čekaj, nije dobro kad su banke stabilne i profitabilne, a nije dobro ni kad propadaju pa ih država dokapitalizira. Što bi ti točno htio od njih?
U svakom slučaju, meni je puno draže kad banke zarađuju na ekipi koja sve hoće SAD ODMAH, pa se uvaljuje u kredite, nego kad ju svi porezni obveznici moraju sanirati.
i onda se za to optuzuje pohlepa za kreditima. i to enornmno skupim kreditima. i to pod enormno nepovoljnim uvjetima.
Pa pohlepa za kreditima je i uzrokovala krizu, a i sljedeću će, te nas je dovela u govna. To je činjenica.
I ti krediti nisu bili enormno skupi, nego enormno jeftini, to i jest problem.
ali, barem za hrvatske uvjete, da ce letjet perje, hoce. jedan od glavnih generatora ili mehanizama krize kod nas, banke, znacajno ce morati promijeniti citave koncepte poslovanja. ma cak ako i hadeze pobijedi, bankarski eldorado u hrvatskoj je gotov ili kako bi se to reklo u dalmaciji..svrsio je kurbin pir. nece moci hadeze jos dugo odugovlaciti da razno razni ugovori i dogovori ne ugledaju svjetlo dana.
Glavni generator krize u Hrvatskoj je Vlada RH. Kakve banke, jebote? Pa one samo nude novac, ne provode politiku.
Emericzy

Post 05 Oct 2011, 19:39

..a unda » wrote:kao to da je citava drzava pred bankrotom, a banke u takvoj drzavi vode po profitima? jel to logicno ili nelogicno? komu je u interesu takvo stanje?
Banke su najveće zlo Zapada. U koji, eto, i mi spadamo.
..a unda
Undaminator

Post 05 Oct 2011, 20:10

JPK » wrote: Nisu. Jedini detalj u vezi kredita koji mozda nije OK je to sto određuju kamatu netransparentno. No, s druge strane, svaki trgovac određuje svoju maržu netransparentno i po vlastitom nahođenju, ne vidim zašto bi se banke tu diskriminiralo.
Uostalom, kad jednom potpišeš, pristao si na pravila igre i povratka nema.
o, da, jesu. radi se o najmanje klasicnoj prevari. pogledaj reklame po medijima u kojoj se reklamiraju krediti, eto samo to. super stopa..8,99..9,98. i? sto to znaci? da cemo za deset godina kredit od 10 000 eura vratiti..koliko?
ugrubo govorim i ne spominjem vrste kredita. banke lazu. ponavljam..banke lazu. pa zar bi se u reklamama o bankama toliko spominjala rijec..povjerenje, da banke ne lazu? kako ono..vojnik o skracenju..
opet cu ponoviti..radi se o klasicnom obliku opisanom u zakonu kao prevara. svi su elementi prevare tu. KZ čl. 224, st.1 i 4, mislim.

uostalom, kad jednom potpises da nisi prevaren, radi se o ucjeni, sto ovi krediti i polovanje banaka kod nas, ustvari i jesu.
opravdavati da su krediti takvi kakvi jesu jer po zakonu potraznje moraju biti takvi je isto kao da imas izbor..ili ces ostat gladan ili ces uzet kredit.
naravno, banke se ne tice sto drzava svojim mehanizmima nije omogucila drugaciji standard gradjanima ili opet, kao bi se to reklo u zargonu nekog miljea..striktli biznis, noting personal.

da se malo vratim unatrag..s kakvim su aktivama i pasivama banke ulazile u pretvorbu? sto se tu sve dogadjalo? cega su banke sve bile odjednom vlasnice, tj na sto su sve bile uknjizene bilo kojim nacinom? jesu li i ako da, koji su zakoni tome pogodovali? zasto su doneseni? kakva je opet u tom samogenerirajucem krugu bila uloga banka? po koliko su se prodavale, po kakvoj cijeni? sto je sve bilo uzeto u obzir i po kojoj cijeni, tko je tu cijenu i vrijednost odredjivao?

usporedjivati banke i d.o.o. mate ili d.d. mate i kundid tramak co., isto nije fer..nije fer svoditi ih na istu razinu pozivajuci se na trgovacko pravo, jer nemaju isti utjecaj na ekonomiju, nemaju istu moc i u razlicitom su odnosu ovisnosti. cemu svodjene na isto jednog potpunog nesrazmjera koji se samo jednom zakonskom niti izjednacava?

isto tako mogu reci..pa zasto bi se diskriminiralo mafiju kad ulaze u cisti, zakonski besprijekoran posao. pa oni samo tako samo koriste drustvu, zajednici, drzavi i ne znam kojem sve velferu.

Lijepa ti je floskula. :D
to je floskula za banke koje ne zele da se dozna njihovo stvarno stanje, poslovanje i porijeklo takvog poslovanja.

Čekaj, nije dobro kad su banke stabilne i profitabilne, a nije dobro ni kad propadaju pa ih država dokapitalizira. Što bi ti točno htio od njih?
U svakom slučaju, meni je puno draže kad banke zarađuju na ekipi koja sve hoće SAD ODMAH, pa se uvaljuje u kredite, nego kad ju svi porezni obveznici moraju sanirati.
ne, naprotiv. dobro je kad su banke stabilne, ali je jos bolje kada bankrotiraju ako po svim ekonomskim zakonima trebaju bankotirati, a ne da u prostor ekonomskih zakona ulaze pravni zakoni i regulative koje ne samo da ce ih spasiti, nego ce im omoguciti jos veci profit.

neka banke samo pokazu na koji nacin je vrsena pretvorba. do detalja. i kako su prodavane. do detalja. a ne godisnje bilance stanja po novinama i to samo zato jer imaju zakonsku valjda obavezu. takve bilance stanja bih im ja skoro napamet mogao napraviti.

banke kod nas zaradjuju na jadu i neznanju i kriminalu. uknjizenje na nekretninu se ceka godinama, za banku se papir rijesi u par dana i tko zna sto u tom papiru pise. banku to ne zanima. ona ce do svog cilja doci na ovaj ili onaj nacin.
i opet ponavljam..saniranje banaka od strane poreznih obveznika ima smisla samo ako je banka u drustvenom valsnistvu. kako drustvenog vlasnistva kod nas nema (tj ima jos nesto..ima, lijepo pise), banke koje ne mogu poslovati, ukidaju se. nestaju. idu na bubanj, ne znam sve sto, ali sigurno se ne saniraju novcem poreznih obveznika. ne valja drzava, propadne. ne valja banka, propadne. ne valja mate & kundid tramak co., propadne. jel tako tako je.. ma koje saniranje? za koga? zasto? cemu?
Pa pohlepa za kreditima je i uzrokovala krizu, a i sljedeću će, te nas je dovela u govna. To je činjenica.
I ti krediti nisu bili enormno skupi, nego enormno jeftini, to i jest problem.
eto, osim sto se banke bave i raznim financijskim uslugama, imaju i poncije pilat odjeljenje. cinjenica je da je krizu u hrvatskoj napravila politika koju su financirale banke koje je ta ista politika napravila, da bi provodile politiku koja odgovara bankama, liberalnom tranzicijkom kapitalizmu ili kako se vec kod nas zove ovo nase ekonomsko divljastvo, vandalizam i barbarizam.

na osnovu cega banke daju kredite tim pohlepnicima, kad bolje znaju sto taj sanja po noci, nego sto taj pohlepnik sam zna. bolje banke znaju stanje ekonomsko u drzavi, nego sto ga ova drzava zna.
dakle, i te kako su znale sto rade, i te kako su znale u sto ulazu, i te kako znaju razliku u cijenama i realne cijene. a ipak su jadne, samaricanski nudile ultravisokorizicne kredite, naravno, po obrnuto proporcionalnim uvjetima osiguranja, tako da je kompletan rizik prebacen na korisnika kredita i to ne samo tog kredita, nego sigurno nekim dijelom i ostale kreditne mase u opticaju.
ali, da bi pravednost bila zadovoljena, neki krediti su se skoro dzabe davali, neprovjeravajuci gotovo nista.
predivna poslovnost banaka, predivno dikrecijsko pravo i sasvim slobodna trzisna odluka vlasnika banaka.
jos kad bi znali tko su sve vlasnici tih banaka, jel ima komandita, kud sezu i kud se prozimaju vlasnicki tragovi, siguran sam da bi ta slika bila jos ljepsa.
Glavni generator krize u Hrvatskoj je Vlada RH. Kakve banke, jebote? Pa one samo nude novac, ne provode politiku.
pa sto onda ne odu banke ca kad im ne odgovara vlada rh, kad im neodgovara (ne)stabilnost, kad se toliko muce jadne.
nek odu negdje gdje ce lakse ostvarit profit. pa ako to ko zna, onda valjda banke to znaju. prodaj dok je na vrijeme, pokrij se nekako i bjez odavde. sto to ima toliko atraktivno ovdje da bi banke ostale?
pa nisu valjda banke naglo postale brizne socijalne institucije?
nek nude novac negdje drugdje kad im ovdje ne odgovara.
i opet ponavljam. govorit o danasnjem vremenu kao ground zero i reci da ove banke nemaju ama bas nikakve veze sa vladama rh, jest na neki nacin uvreda zdravoj pameti.
odjednom se pozivati na ekonomske i trzisne zakone, na globalne krize koje eto, utjecu na ovo nase drustvance, kao da se pocelo zivjet od ove godine, kao da smo prije bili tabula rasa.
e, pa nismo. cist racun, duga ljubav. dakle, cetvrti proritet, cesljanje banaka. do zareza u ugovorima (onim znacajnim, kojim su te banke postale ono sto danas jesu), pa do konta..ne znam..desetog rednog mjesta ili decimale i do transakcije nekoj banci koja je registrirana na automatskom svjetioniku neke hridi u kajmanskom otocju. pa cemo vidjet kako se kalio profit.
pa jel moze postenije? :ne zna:
kukuriku

Post 05 Oct 2011, 20:12

mene uvijek začudi kako se obrazovani ljudi koji dobro zarađuju lako poistovjete s kapitalistima.
znam - htjeli biste to biti, ali jebiga, bojim se da niste. :zubo:
no dobro kaže stara narodna, sit gladnom ne vjeruje.

ja nisam kapitalist, ali sam zato komunist! pa šta, i isus je bio kumunist!
isus i ja smo u istoj partiji.:cheer:
Nek(v)arljiva.
Gazda

Post 05 Oct 2011, 20:25

Ako se ovo odnosilo na mene, ja samo izražavam iritaciju time da mi se uzima ogromna lova u vidu poreza a da ne dobijem zauzvrat adekvatnu uslugu, tj. relativno uređenu državu u kojoj funkcioniraju sudstvo, zdravstvo i obrazovanje na nekoj pristojnoj razini. Nemam čak toliko protiv ni da se lova dijeli kojekakvim "braniteljima" i sl., uvijek će postojati ljudi koji nisu za rad i ne treba ih pustiti da krepaju. Više me nervira bacanje love onima koje se može dovesti u red kao npr poljoprivrednicima.

Nadalje, ne volim banke i smatram ih zlom kao i mumija, no naše banke su zbilja minorni generator kaosa u državi, kaos uzrokuju hdz-ovci svojim rasipanjem novca na direktnu krađu i na populističke pizdarije. Od sdp- ne očekujem puno, ali smatram da će uz njih biti bolje (ako je stanje u državi da nismo neposredno pred kolapsom, a po objavljenim brojkama be mislim da jesmo, ako su lažirane - ništa nemoguće uz ove aktualne - onda naravno može biti svašta). Defetizam naravno najviše odgovara aktualnima i svi su isti fori.
Emericzy

Post 05 Oct 2011, 21:50

Gazda » wrote:Ako se ovo odnosilo na mene, ja samo izražavam iritaciju time da mi se uzima ogromna lova u vidu poreza a da ne dobijem zauzvrat adekvatnu uslugu, tj. relativno uređenu državu u kojoj funkcioniraju sudstvo, zdravstvo i obrazovanje na nekoj pristojnoj razini. Nemam čak toliko protiv ni da se lova dijeli kojekakvim "braniteljima" i sl., uvijek će postojati ljudi koji nisu za rad i ne treba ih pustiti da krepaju. Više me nervira bacanje love onima koje se može dovesti u red kao npr poljoprivrednicima.

Nadalje, ne volim banke i smatram ih zlom kao i mumija, no naše banke su zbilja minorni generator kaosa u državi, kaos uzrokuju hdz-ovci svojim rasipanjem novca na direktnu krađu i na populističke pizdarije. Od sdp- ne očekujem puno, ali smatram da će uz njih biti bolje (ako je stanje u državi da nismo neposredno pred kolapsom, a po objavljenim brojkama be mislim da jesmo, ako su lažirane - ništa nemoguće uz ove aktualne - onda naravno može biti svašta). Defetizam naravno najviše odgovara aktualnima i svi su isti fori.
Mumija te mota oko plota i ganja oko panja.
JPK

Post 05 Oct 2011, 22:09

..a unda » wrote: o, da, jesu. radi se o najmanje klasicnoj prevari. pogledaj reklame po medijima u kojoj se reklamiraju krediti, eto samo to. super stopa..8,99..9,98. i? sto to znaci? da cemo za deset godina kredit od 10 000 eura vratiti..koliko?
ugrubo govorim i ne spominjem vrste kredita. banke lazu. ponavljam..banke lazu. pa zar bi se u reklamama o bankama toliko spominjala rijec..povjerenje, da banke ne lazu? kako ono..vojnik o skracenju..
opet cu ponoviti..radi se o klasicnom obliku opisanom u zakonu kao prevara. svi su elementi prevare tu. KZ čl. 224, st.1 i 4, mislim.
1) Što je točno problem u kamati? Pa moraš nekako platiti cijenu inflacije i cijenu što onaj tko te kreditira ne može uživati plodove svog rada odmah, jer ih uživaš ti. Što bi ti točno htio, besplatan novac?

2) Što banke lažu? Molim vrlo konkretan odgovor, a ne litaniju bez glave i repa.

3) Na ostatak posta ti ne mogu odgovoriti, probaj biti koncizniji. Nisam našao oči i neurone na cesti. Hvala.
JPK

Post 05 Oct 2011, 22:17

Gazda » wrote: Nadalje, ne volim banke i smatram ih zlom kao i mumija, no naše banke su zbilja minorni generator kaosa u državi, kaos uzrokuju hdz-ovci svojim rasipanjem novca na direktnu krađu i na populističke pizdarije.
Meni se jebe za banke i uopće ih ne simpatiziram. Ali kad vidim kakva ekipa, koji se sad bori rukama i nogama za to da prebaci svoje spekulativne gubitke s Forexa na državu, ih napada - naglo mi postaju simpatičnije.
Još bih razumio napade da smo SAD, Švicarska ili jedna od hrpe zemalja koje su spašavale banke u nedavnoj krizi stotinama milijardi dolara, ali kod nas ih napadaju iz upravo suprotnog razloga - jer nisu u govnima i dobro posluju!
Emericzy

Post 05 Oct 2011, 22:34

JPK » wrote:Još bih razumio napade da smo SAD, Švicarska ili jedna od hrpe zemalja koje su spašavale banke u nedavnoj krizi stotinama milijardi dolara, ali kod nas ih napadaju iz upravo suprotnog razloga - jer nisu u govnima i dobro posluju!
Kako je rekao Alfred Bester:

One shouldn't be grabbing money from the hands of the rich but from the poor. Their grip on it is much weaker.
Gazda

Post 05 Oct 2011, 22:35

Da, stvarno je iritantno kad se banke naziva prevarantima jer obračunavaju kamate. Ali naravno, kad kritičari iskažu nerazumijevanje načina kako se obračunava kamata, onda im je banka kriva. Banka samo prodaje proizvod. Ako se sam informiraš i obrazuješ, onda ćeš znati što te čeka. Eto, ja jesam i gle iznenađenja, nisam u problemima s kreditom. S druge strane, jesu li ljudi morali navaliti u te kredite? Prije nekoliko godina kad smo neki od nas upozoravali na kredite, pljuvali su nas, a sad hoće da ih izvlači država, u pravom komunističkom stilu. A kad bi se banke sanirale državnim parama jer su rizični ulagale, nitko ne bi ni zucnuo. Jer upravo to država radi s brodogradnjom i poljoprivrednicima.
..a unda
Undaminator

Post 06 Oct 2011, 00:13

JPK » wrote: 1) Što je točno problem u kamati? Pa moraš nekako platiti cijenu inflacije i cijenu što onaj tko te kreditira ne može uživati plodove svog rada odmah, jer ih uživaš ti. Što bi ti točno htio, besplatan novac?

2) Što banke lažu? Molim vrlo konkretan odgovor, a ne litaniju bez glave i repa.

3) Na ostatak posta ti ne mogu odgovoriti, probaj biti koncizniji. Nisam našao oči i neurone na cesti. Hvala.
nije problem u kamati. problem je u velikoj kamati i u profitu svega onog od cega se kredit sastoji, a ne govori.
na takav nacin lazu, jer dovode ljude u zabludu, a s namjerom da ih prevare. i to na svakom koraku i to odmah u startu pocnu troskovi o kojima se nije govorilo, ali koje se potpisalo u obliku neke pravno popeglane formulacije.

konkretnih odgovora imam, ne samo u vezi kredita i jedino sto se moze to je zalba nekoj njihovoj sluzbi koja je zaduzena za odbijanje tih zalbi.
cak je problem i banku promijeniti nakon sto pomiris sve obaveze prema toj banci. moras jos nesto potpisat da neces napraviti.
imam i odgovora i primjera.
ma imam negdje i link sa pollitike kom. vjerojatno si i ti citao kako banke i koliko puta i sto sve obracunavaju.

koliko hoces da budem koncizan? pa bivsi nam je predsjednik vlade vec skoro godinu dana u istraznom zatvoru. bivsi clanovi vlade su u zatvoru. pola menadzmenta drzavnih tvrtki.
pa kako su oni sve to radili, ako su radili taj vrh ledenog brijega? tko je servisirao taj njihov posao? od kada to traje?

drzava pred bankrotom ili slomom nekim, a u isto vrijeme tvrtke koje ostvaruju najvecu dobit u hrvatskoj su banke. pa jel treba poirota zvat da nam crta? :ne zna:
..a unda
Undaminator

Post 06 Oct 2011, 00:45

Gazda » wrote:Da, stvarno je iritantno kad se banke naziva prevarantima jer obračunavaju kamate. Ali naravno, kad kritičari iskažu nerazumijevanje načina kako se obračunava kamata, onda im je banka kriva. Banka samo prodaje proizvod. Ako se sam informiraš i obrazuješ, onda ćeš znati što te čeka. Eto, ja jesam i gle iznenađenja, nisam u problemima s kreditom. S druge strane, jesu li ljudi morali navaliti u te kredite? Prije nekoliko godina kad smo neki od nas upozoravali na kredite, pljuvali su nas, a sad hoće da ih izvlači država, u pravom komunističkom stilu. A kad bi se banke sanirale državnim parama jer su rizični ulagale, nitko ne bi ni zucnuo. Jer upravo to država radi s brodogradnjom i poljoprivrednicima.
ajde, na koji nacin se obracunava kamata. doduse, ne znam na koju kamatu i za sto mislis, ali evo, simulirajmo, zamislimo da smo mi neka banka i da dajemo kredite u hrvatskoj.
bas me zanima tko ce mi to napravit, a da slici na kreditnu ponudu neke banke kod nas. jedino gore od toga jest napravit obracun potrosnje struje. :zubo:

koliko ima takvih kao ti koji razumiju nesto kod dizanja kredita? ustvari, sto bi se uopce tu trebalo razumjeti, koliko toga? sto ce napraviti netko s prihodima od dvije ili tri tisuce kuna u slucaju neke pa i ne velike nevolje, a recimo da je nesto kreditno sposoban? na sto ce takav pristati? mislim, mogu razviti problem do ekstrema, pa bi se mozda tek onda osvijestilo i vidjelo o kakvoj se ucjeni radi. sustavnoj, gdje su banke samo jedan dio tog sustava.

da, banka prodaje samo prozvod. koliko je taj prozvod elastican? koliki je taj koeficijent? i da, slazem se, nije tu najveca odgovornost banaka, pa nece, naravno, banke zbog toga plakat, ali kako je doslo dotoga, kako je doslo do toga da se banke tome vesele?

brodogradnja i poljoprivreda je sasvim drugi par postola. i makroekonomski i politicki i skoro svakako. osnovna razlika jest u tome da banke postoje radi njih, a ne oni radi banke.
ogroman problem je ako se ugase dva skvera u hrvatskoj. zato se i gase ko nuklearne centrale, malo pomalo.
sta se skverovi nisu ugasili odmah, cim se vidjelo da ne ide, prije petnaest ili dvadeset godina? kao u americi ili njemackoj, kljuc u bravu i cao djaci..:ne zna:

a ako se ugase dvije banke, npr zagrebacka i privredna..sto ce se dogodit? ama bas nista.
ali, ustvari i stovise, nemoguce je da se ugase, uvijek ce se naci neki nacin da nekako opstanu kao da su vaznije od zraka. ne mozes banku ubit nikako. ko vampir je. :zubo:

mislim, cemu opce sluzi drzava ako nece strateski osigurati ili nastojati osigurati sebe samu, tj svoj smisao. pa nije drzava valjda servis banaka. ..ili mozda je? :misli:
JPK

Post 06 Oct 2011, 01:14

..a unda » wrote: nije problem u kamati. problem je u velikoj kamati i u profitu svega onog od cega se kredit sastoji, a ne govori.
na takav nacin lazu, jer dovode ljude u zabludu, a s namjerom da ih prevare. i to na svakom koraku i to odmah u startu pocnu troskovi o kojima se nije govorilo, ali koje se potpisalo u obliku neke pravno popeglane formulacije.
Onda bi trebao vidjeti francuske banke - oko 150 eura troškova godišnje samo za održavanje računa i internet bankarstva. Svaku pizdariju tipa veći limit na bankomatu od 300 eura tjedno, maestro karticu, plaćaš dodatno.
koliko hoces da budem koncizan? pa bivsi nam je predsjednik vlade vec skoro godinu dana u istraznom zatvoru. bivsi clanovi vlade su u zatvoru. pola menadzmenta drzavnih tvrtki.
pa kako su oni sve to radili, ako su radili taj vrh ledenog brijega? tko je servisirao taj njihov posao? od kada to traje?
Valjda Hypo banka. Ali tu nije problem u svim bankama i u njihovim proizvodima, nego u kriminalnim sklonostima jedne austrijske banke.
drzava pred bankrotom ili slomom nekim, a u isto vrijeme tvrtke koje ostvaruju najvecu dobit u hrvatskoj su banke. pa jel treba poirota zvat da nam crta? :ne zna:
Prvo, da banke ostvaruju najveću dobit je laž.
Najvjerojatnije i u apsolutnim brojkama, ali u ROI-ju sigurno jest.

Drugo, ti iz činjenice da banke uspješno posluju u krizi zaključuješ da su one odgovorne za krizu?
Odlično, pa ti onda imaš konačno rješenje u rukama.
schmokljan

Post 06 Oct 2011, 01:36

Banke igraju na ljudsku slabost, nepromišljenost i pohlepu. I to je ok. No smatrati to ponašanje primjernim - e to je psihopatologija.
..a unda
Undaminator

Post 06 Oct 2011, 02:19

JPK » wrote: Onda bi trebao vidjeti francuske banke - oko 150 eura troškova godišnje samo za održavanje računa i internet bankarstva. Svaku pizdariju tipa veći limit na bankomatu od 300 eura tjedno, maestro karticu, plaćaš dodatno.
olala, sanzelize, francuska dzoker. :D
oh, karticna poslovanja. :cerek: taj detalj koji je ustvari operativna srz bankarske biti namjerno nisam htio prije spominjati. to je jedan citavi svijet za sebe. svijet ucjena i ideologija koja glasi ovako..novac (gotovina) u tudjemu dzepu, nije nas novac.
uostalom, kad sam vec spomenuo ideologiju da malo jos nadodam, danasnja financijska misao me dosta podsjeca na doba sluzbeno operativne teologije. ogromni napori i sjajni mozgovi da se argumentira potreba za nicim kako bi se odrzala moc nad svim. tlapnja koja postaje cvrsta realnost. trebalo bi ono..uz bozju pomoc promijeniti u..uz bancinu pomoc. :zubo:

pa dobro, kad je vec tako gadno u odkolonijalnoj francuskoj, sa 60 milijuna stanovnika, drzavi koja je svjetska sila i zbog koje je nastala ona poznata svicarska bankarska tajna, ne bi bilo lose uz te strahotne troskove navesti i neke prosjecne place tamo, neke podatke u obliku per kapita, industrijsku razvijenost i proizvodnju..mislim,tek tako da mozemo malo poslagati sve te brojcice u neke jednostavne odnose..ako se vec zelimo usporedjivati sa francuskom.
Valjda Hypo banka. Ali tu nije problem u svim bankama i u njihovim proizvodima, nego u kriminalnim sklonostima jedne austrijske banke.
valjda. ali mozda i nije, mozda je neka druga banka to zapocela ili se vjesto prikriva nekim mozda zaboravom, necim..
ali, ako se radi i o hipo banci, tek se nedavno pocelo nesto povezivati, iako se trubi o njoj po ulicama i kaficima dugo vremena. meni nikako nije jasno kako se sad pocelo nesto uskocki pojavljivat, sto je vec vise od desetljeca bila ne javna tajna, nego javna zajebancija i ismijavanje u nedostatku kvalitetne reakcije pravosudja.
e, pa nije se samo o hipobanci trubilo po ulicama.
isto kao sto se ne moze, nemoguce je sve svaliti na sanadera po bilo kakvoj logici, tako se ne moze samo ni hipobanka pribiti na kriz. doduse, nece ni hipobanka bankrotirati ako se i dokaze kakvoca kapitala kojim barata..iako, ne sjecam se dobro..jel postojala ona neka pravna osoba pod imenom..alpe adria banka, tako nesto. :misli:
Prvo, da banke ostvaruju najveću dobit je laž.
Najvjerojatnije i u apsolutnim brojkama, ali u ROI-ju sigurno jest.
ajme oprosti, lazem, jadne banke sigurno su se uvrijedile jer su ustvari na drugom mjestu mozda radi kojih desetak milijuna eura. :zubo:
sreca bog da banke sigurno svoju dobit prikazuju u relativnom nekom odnosu tako da je njihova dobit sve samo ne apsolutna. :zubo:
ali osim sto je laz da ostvaruju najvecu dobit u hrvatskoj zato jer ostvaruju najvecu apsolutnu dobit, zanimljiv je i trend.
naime, sto je ova zemlja vise u krizi, tako se uzdize i stopa rasta njihove dobiti. jednostavno, ruka mi automatski crta neke korelacije.. :D
Drugo, ti iz činjenice da banke uspješno posluju u krizi zaključuješ da su one odgovorne za krizu?
Odlično, pa ti onda imaš konačno rješenje u rukama.
cudi me da ti moram reci..ne. ja zakljucujem ako nisu dio rjesenja da su dio problema. naravno da su odgovorne, u smislu da su i one odgovorne, a koliko, to valja ispitati sa vise stajalista..i ekonomskih i pravnih, pa i politickog stajalista..
krize su uvijek isle na ruku velikom kapitalu, pa ne vidim razloga zasto bi to ovdje bila iznimka. iz toga isto mogu zakljuciti da je logicno da se netko s takvim kapitalom upita..a zasto mi ne bismo mogli malo jos odrzavati, produziti ili unaprijediti tu i takvu zahvalnu profitnu okolinu?
..ili drugim rijecima..nered donosi korist (negdje se umjesto rijeci korist, koristi rijec profit). nisam to ja izmislio. ocito je prepoznata neka relacija koja se uoblicila u taj izraz.
i ne mislim da se tu radi samo o bankama. radi se i o bankama.
i opet me cudi tvoj logicki smjer kretanja, ima praznina koje se preskacu, ali da, neku ideju rjesenja imam, cak imam i rezervnu varijantu, a koliko je konacno (kinki rijec) ne znam.
JPK

Post 06 Oct 2011, 02:45

schmokljan » wrote:Banke igraju na ljudsku slabost, nepromišljenost i pohlepu. I to je ok. No smatrati to ponašanje primjernim - e to je psihopatologija.
Na to igraju svi trgovci.
Kad WHO ustanovi fizičku ovisnost o vlasničkom listu nekretnine, kao što je ustanovio za heroin, imat ću puno više razumijevanja za dužnike u CHF. Dotad, jebiga.
Ali drago mi je da si na forumu, kao zagriženi socijalist i ujedno desničar, najbliže si hadezeovcu što imamo.
Lastan

Post 06 Oct 2011, 12:40

..a unda » wrote: nije problem u kamati. problem je u velikoj kamati i u profitu svega onog od cega se kredit sastoji, a ne govori.
Recimo, pogledaj kako izgleda stambeni kredit: digneš kredit, kupiš stan. Od kamate tijekom sljedećih 20-30 godina banci platiš 250-300% vrijednosti stana.
Ako u 29. godini od ukupno 30 više ne možeš otplaćivati kredit – banka ti uzima stan iako se dobrano već namirila.

Usporedi to s jednim od modela stambenog kredita u islamskom bankarstvu (u kojemu, među inim, ne postoji kamata): potpišeš s bankom partnerski ugovor za iznos cijene stana plus fiksnu naknadu za banku. Banka kupuje stan, ti ga otplaćuješ. Sa svakom uplaćenom ratom računa se udio u vlasništvu. Ako u nekom trenutku više ne možeš otplaćivati kredit, stan se prodaje – a novac od prodaje dijeli se između banke i klijenta u skladu s vlasničkim udjelom u stanu.

Zapadne su banke iznašle mnoge načine da cjelokupan rizik svojeg poslovanja prenesu na klijente. One zarađuju bez obzira na sve; ako i propadaju, ne nagrabuse njihovi vlasnici, već opet klijenti (pozdrav iz Ljubljane).
  • Information