kako nije vise? tek sad pocinje..
Bespuća trkeljaške zbiljnosti
To nije ta.
idjen i ja.. : pjevusi..kane, gato, ijo e teee.. :Zekoslawa » wrote:Bogati, ja nisam ništa izila još od onog ručka u 8 uri. Gladna sam. I idem radit svoj dobro plaćen posao. Vi nastavite, da sam vas ujutro našla kako ponavljate periodo ipotetico.
aj, ujutro na taste imas provjeru futur, prezent, perfekt..ex anais » wrote:Ajde, dobar tek. Ja ću derat po talijanskom, a unda će se taman probudit kad ja budem još budna.
E, i fare a passegiatta i sl...a unda » wrote: aj ujutro na taste imas provjeru futur, prezent, perfekt..
Ajd, buona notte.
jme, ospiti,d a sjećam se toga.Zekoslawa » wrote:fare una passeggiata, bemti sve.![]()
I šta si ono imala s Plitvicama tamo? Jesi ti ono napisala guesti? Ubit ću se! Ospiti.
Una passeggiata. Dvoumila sam se, da, gg ili tt.
Aha, evo ga:ex anais » wrote:Dopo che abbiano visitato I laghi di Plitvice? tutti i cinque autobusidei guesti italiani, proseguirono per la Zagabria. Jel ovo dobro?
Dopo che avevano visitato (Dopo aver visitato da undi duša bude na mistu) i laghi di Plitvice, tutti i cinque gli autobus degli ospiti italiani proseguirono per Zagabria.
Konjunktiv ne ide iza dopo che, ide iza prima che.
Nemaš se tu šta dvoumiti, viš di ti je naglasak. Ako na zadnjem slogu nije, onda neće tu biti -tt.
E sad idem izist.
tako je jedna na engleskom..nije se mogla sjetit kako se kaze botun. nesto je ova pitala o robi i sad nesto zakopcat se ovo ono i treba rec botun na engleski i.. nikako.Zekoslawa » wrote:fare una passeggiata, bemti sve.![]()
I šta si ono imala s Plitvicama tamo? Jesi ti ono napisala guesti? Ubit ću se! Ospiti.
profesorica, da joj olaksa, uhvati se za svoj botun na jaketi i kao ono, klima joj glavom, nesto motaje, govori da ono, da slicno i mi kazemo, a ova sretna se sjeti i kaze..dagm!
..a unda » wrote: tako je jedna na engleskom..nije se mogla sjetit kako se kaze botun. nesto je ova pitala o robi i sad nesto zakopcat se ovo ono i treba rec botun na engleski i.. nikako.
profesorica, da joj olaksa, ugvatis e za svoj botun na jaketi i kao ono, klima joj galvom, nesto motaje, govori da ono, da slicno i mi kazemo, a ova sretna se sjeti i kaze..dagm!
Ukurac.
Nego, što ste ono rekli, što da kupim, koju gramatiku?
Upamti da s konjunktivom uglavnom nećeš izražavati radnju koja se stvarno dogodila, neko neku hipotezu, uvjet, pogodbu, nešto takvo. Može doći konjunktiv i iza "dopo che". Ono, doći ću nakon što se ostvari taj i taj uvjet, recimo. Ali u vremenskim rečenica gdje govoriš da su oni negdje išli, pa su nakon toga nešto radili, tu neće doći konjunktiv.
Aj sad, čekaju me pahuljice.
..a unda » wrote: tako je jedna na engleskom..nije se mogla sjetit kako se kaze botun. nesto je ova pitala o robi i sad nesto zakopcat se ovo ono i treba rec botun na engleski i.. nikako.
profesorica, da joj olaksa, uhvati se za svoj botun na jaketi i kao ono, klima joj glavom, nesto motaje, govori da ono, da slicno i mi kazemo, a ova sretna se sjeti i kaze..dagm!
A jedna je pak zaradila asa iz lektire tako šta se nije mogla sjetit šta se dogodilo s nekim likom iz nekog romana iz 18. stoljeća ili tako nešto, pa je ova u klupi nešto vrtila ključeve s privjeskom na motor, a ova mislila da joj motira, pa je rekla "Pao s motora".
nek ti zekoslava nadje nesto. nemoj da ti ja sad moram kopirat i mejlat. ustvari, imas na netu, svuda i posvuda, pa isprintaj nesto..ex anais » wrote:
..
Nego, što ste ono rekli, što da kupim, koju gramatiku?Ne znam više ništa, nemam nigdje sabrano.
Mene profa pitala na predsatu, bilo je šest ujutro, zemljopis... kako su u ledenom dobu dolazili od nekud do nekud, ja ponosno ispalila krčenjem šuma.Zekoslawa » wrote:![]()
![]()
![]()
A jedna je pak zaradila asa iz lektire tako šta se nije mogla sjetit šta se dogodilo s nekim likom iz nekog romana iz 18. stoljeća ili tako nešto, pa je ova u klupi nešto vrtila ključeve s privjeskom na motor, a ova mislila da joj motira, pa je rekla "Pao s motora".
Al otkud da počnem? U gramatici to ide redom.....a unda » wrote: nek ti zekoslava nadje nesto. nemoj da ti ja sad moram kopirat i mejlat. ustvari, imas na netu, svuda i posvuda, pa isprintaj nesto..
nek ti lepraca kaze. ona je strucnjak, nek radi neki kua..ex anais » wrote:
Al otkud da počnem? U gramatici to ide redom...
idem ca u hrk mod..
Leprača, what?
Aj, aj, noć.
Leprača.
Evo ovu: http://www.lafeltrinelli.it/products/97 ... ifone.html
Naći ćeš je u malo boljoj knjižari. Ili ako oćeš na hrvatskom, onda Jernejevu konverzacijsku. Ili neku drugu Jernejevu, ima on više toga. Ali ja preporučujem ovu, s razlogom.
Link za konjugacije sam ti dala. I link za Treccani rječnik. I e-rječnik isto.
Šta još tribaš?
Ako oćeš ponavljati vremena, onda ajde redom - prezent, imperfekt, futur. Pa onda passato prossimo, kondicional, konjunktivi itd. Za početak ajde na onaj link s konjugacijama, uzmi neki glagol i provuci ga kroz sva ta vremena. I tako par puta. Aj za danas to.
Evo ovu: http://www.lafeltrinelli.it/products/97 ... ifone.html
Naći ćeš je u malo boljoj knjižari. Ili ako oćeš na hrvatskom, onda Jernejevu konverzacijsku. Ili neku drugu Jernejevu, ima on više toga. Ali ja preporučujem ovu, s razlogom.
Link za konjugacije sam ti dala. I link za Treccani rječnik. I e-rječnik isto.
Šta još tribaš?
Ako oćeš ponavljati vremena, onda ajde redom - prezent, imperfekt, futur. Pa onda passato prossimo, kondicional, konjunktivi itd. Za početak ajde na onaj link s konjugacijama, uzmi neki glagol i provuci ga kroz sva ta vremena. I tako par puta. Aj za danas to.
Uh bili ste vrijedni
Vidite meni je to sve npr poznato, sve to sto pricate, a nista konkretno ne znam
Moze li uopce prosjecan covjek koji u starijim godinama
pocne uciti talijanski nauciti te nastavke i slaganja toliko dobro da radi automatizmom (a da ne uci bas sad deset godina
)? Ja uvijek u glavi recitiram pa tek onda bubnem 
I ne razumijem zasto ljudi ne shvacaju da ne idem na apsolventsko putovanje
Kazem moram uciti, ali vidim ne vjeruju mi

Vidite meni je to sve npr poznato, sve to sto pricate, a nista konkretno ne znam
I ne razumijem zasto ljudi ne shvacaju da ne idem na apsolventsko putovanje
Kazem moram uciti, ali vidim ne vjeruju mi
Ti si mlađa od mene, koliko se sjećam, ne?elma » wrote:Uh bili ste vrijedni![]()
![]()
Vidite meni je to sve npr poznato, sve to sto pricate, a nista konkretno ne znamMoze li uopce prosjecan covjek koji u starijim godinama
pocne uciti talijanski nauciti te nastavke i slaganja toliko dobro da radi automatizmom (a da ne uci bas sad deset godina
)? Ja uvijek u glavi recitiram pa tek onda bubnem
Mislim da može. Ja sam naučila pa zaboravila, a to dođe na isto. Bit ću pokusni kunić, Zec će me testirati pa ćeš vidjeti.
Okej, jać kupit neku otu gramatiku, samo se moram odlučit koju. Treba mi da je pregledna i da ima ove kurce što mi trebaju sad za ispit. Lakše mi je učit iz knjige (ipak
-
- Information
-