Pa da. Mislim, štajaznam, možda sam se ja uvijek susretala s koketnim konobarima zajebantima kojima je to bilo simpatično
Tko ne guta, dobit će ječmenac!
-
Almost Rosey
Ih ah uh!Perzefona » wrote: Kupus meni ni dan danas nema veze sa zeljem. To mi je bilježnica svaštara.
Kiseli kupus? Treba mi vremena da shvatiim.
Kad čujem kupus pomislim na kanibalizam, kad čujem zelje - obuzme me veselje!
Jebote, jesil ti katolkinja, bok te u šumu okreno?
Unda, ti si najveći panker na forumu! 
Ako ti to nije dosta - ti si veći panker od mene i Satana Panonskog skupa, a zapravo si najveći panker kog sam ikad imao priliku čitati!

Ti nisi čovjek, ti si OKOT! (To je kompliment, nemoj se uvrijedit.)
Ako ti to nije dosta - ti si veći panker od mene i Satana Panonskog skupa, a zapravo si najveći panker kog sam ikad imao priliku čitati!
Eto, vidiš da znaš...a unda » wrote:to ti je moj unda, rat...tako je haso objasnjavao muji sta je to balet..ono, udje neka zenska, pa za njom udje neki frajer, pa je vrti, pa je baca, pa sad bio je jebo, sad je ne bi jebo, e to ti je, mujo, balet..
![]()
Tako je i sarma kiseli kupus s mesom. Nije to baš tako jednostavno, moj Unda.ok, shvatio sam, kapuciner je kava sa slagom za teutonce, pruse, osterajhere i zagrepcane.za ostali svijet to je kava sa slagom.
Ti to gledaš iz talijanske perspektive. Iz ne-talijanske, da, to je mala kava.tebi je ono mala crna kava?a sta je onda velika, u kriglu se toci? dupla se iz bacve pije?
![]()
Ni po čemuhrvatska po nicemu
Djelomično si u pravu. Oko 10%.nije prestigla vecinu svijeta, a najmanje po kavi. tj, ako je hrvatska prestigla po kavi nekog, onda je bosna nedostizna, na prvom mjestu na marsu.
barem ako se ne govori o espresu. a ako se govori o espresu, onda tu barem nema nikakve dileme. naime, do osamdesetih u zagrebu skoro nigdje nisi mogao popit espreso. ok, na par mjesta, mozda u onoj moki akvariju na trgu, u esplanadi evenetualno..svugdje se radila turska kava. to je bilo u vremenu dok se u splitu, trogiru, zadru, sibeniku, dubrovniku, vec na veliko radila razlika izmedju kave i kratke kave, espresa.
kad je zagreb otkrio espreso, splitski snobovi su vec uveliko trusili kave sa slagom, kad je kava sa slagom dosla do zagreba, u zagrebu se pocela zvat kapuciner, jer su u isto vrijeme po dalmaciji lokali kapucina, a zagreb je htio bit u trendu, pa eto, htio je preskocit citavu jednu civilizaciju samo promjenom imena, a kad je zagreb otkrio pravi kapucino, trebalo mu je jos pet do deset godina da iz dalmacije dodje trend makjata.
naravno, niti je to bio makjato, kao sto nije bio ni kapucino, kao sto ono na slici uopce nije kratka kava..ili kako bi djidjiji rekli..kafe streto.
ustvari, kratka kava koja se moze dobit u nenadjebivo kavskoj hrvatskoj je normalna kava u italiji, barem po nekoj kolicini, a sto se tice kvalitete, tj okusa i ukusa espresa, nema to veze sa zivotom, a kamoli da smo mi negdje nekoga prestigli. ok, mozda jesmo njemce i amerikance, ali oni i onako piju tu neku kavu za ruckom, uz pastasutu npr ili biftek..ili ribu, sve je njima to isto, ako je crno i tekuce, a nije nafta ili kokakola, onda je kava.
dakle, nema se tu sta i koga prestic. sto se kave, espresa tice, imas tu italiju na prvom mjestu i onda, nitko, nitko..pa nitko, nitko..ustvari, nemas vise nikoga uopce.![]()
eto, zato i ne pijem vise crnu kavu. u italiju odavno ne idem, a ovdje se nema sto pit slicno, a kulturne sokove sam poceo izbjegavat..odem npr u zagreb, narucim kapucino, a oni mi donesu kavu sa slagom.
..nikad nisam razumio pank. neugodno mi dodje kad se sjetim s kojom i kakvom su poluantiheretickom histerijom nekad vrdoljak, glavan i anteba tinovic govorili o panku, a danas kad kad slusam taj pank, izgleda mi kao sveta zasecerena vodica, pjesme evrovizije su dadaistickije..judolino » wrote:Unda, ti si najveći panker na forumu!
Ako ti to nije dosta - ti si veći panker od mene i Satana Panonskog skupa, a zapravo si najveći panker kog sam ikad imao priliku čitati!![]()
![]()
Misliš, da zanemarim tvoje besmislene teorije o kavi u Hrvatskoj?..a unda » wrote:emerici, aj se ti drzi kislih vina, pusti kavu..i pusti izvorno.
..mislis li na one izvorne ili da si svijecom morao trazit espreso kavu po zagrebu?Emericzy » wrote: Misliš, da zanemarim tvoje besmislene teorije o kavi u Hrvatskoj?
..ali, kako ce bit kave kad ni kafica nije bilo. u zagrebu je bila koja kavana, ali tu espresa nije bilo. ako je bilo espresa, onda su ga radili kao caj, sto se i vidi iz one prilozene ivorne kapuciner fotke.
aj, nije sve tako lose, mogla je bit i juha od kave.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Da se vratim ja na svoj makijato...
Što točno naručuje osoba kad kaže "mali makijato"? Postoji li onda "veliki makijato"?
Što naručuje osoba kad kaže "mali makijato bez mlijeka", a što kad kaže "makijato s mlijekom"?
Što točno naručuje osoba kad kaže "mali makijato"? Postoji li onda "veliki makijato"?
Što naručuje osoba kad kaže "mali makijato bez mlijeka", a što kad kaže "makijato s mlijekom"?
ElliQuinn » wrote:Da se vratim ja na svoj makijato...
drzi i ne pusta.
makjato je kava..espreso kava, jer smo na balkanu pa su moguce nedoumice, s malo mlijeka.Što točno naručuje osoba kad kaže "mali makijato"? Postoji li onda "veliki makijato"?
e, sad, kako je izvorno makjato bugarski, pa su onda talijancini to uzeli kao svoj brend, kava koja se napravi, takve je..ne znam, gustoce ili vec cega da kad stavis to malo mlijeka..koje opet u detaljima moze bit vakvo i nakvo, ostane, prilikom ponesto perverznih serviranja, ne bas izmijesano s tom kavom, tako da se vidi neka ta bjelina mlijeka..cak i u nekim prigodnim oblicima.
poslije ti uzmes zlicicu i sve to izbucas..i usrknes.
ne zna se sto tocno narucuje osoba kad kaze mali makjato bez mlijeka. to je nesto kao da kazes..niej bas idealna usporedba..daj mi bevandu bez vina.
mene podsjeca, ne znam zasto, na onaj vic u kojem covjek posebno muca i iz svako nekoliko pokusaja uspije izrec neku trazenu rijec, pa je tako jednom dosao u kafic i isao narucit..dajte mi jednu c, cc, ..c..c..ca..c..ccc..c..c
pita ga konobar.. caj?
ne, jednu c..c..c..c..cc..ca..ca..cc..c
ma, caj?
ne, ne, nego jednu..c..cc..ccc..cca..ca..cc.c..c..
..itd, itd..i tako nakon nekog vremena..cc..cc..c..c..ma dajte mi c..c..caj, kad ne mogu rec kavu.
iako, moram priznat, jos nisam cuo za makjato bez mlijeka. doduse, slabo idem po kaficima zadnje vrijeme, pa se mozda nesto promijenilo, a da nisam primjetio, ali, evo, zapisujem i to..ma kja to bez mli je ka.. nova vrst kave.
slicno je i za makjato s mlijekom. ustvari, demokracija je danas tako turbodemokratski rasirena da svatko misli da je drugima obaveza da ga razumiju ako on po svojoj slobodnoj volji slobodno kaze bilo sto i sto je gore, zeli da mu se u tome udovolji, zeli ostvariti tako svoj interes.
prije nije bilo tako..svatko je govorio kako je mislio i htio, ali nije bilo neke bas agresije za razumijevanjem i na takav nacin ostvarivanjem svojih interesa.
mislim, nije toliko problem u makjatu s mlijekom, koje je onako, nekako redudantno ili pleonasticki, ali mene sad zanima s cime bi bio taj makjato ako je bez mlijeka?
sad ja zamisljam price u glavi.. ko zna sta su mu rekli d aje makjato i sta je on pio pod makjato, e to je prava zanimljivost..ne problem, nego zanimljivost. iza toga se kriju citave sudbine, psihologije..kulture. tu da je bilo zaceprkat, tu bi se bogatstvo otkrilo.
mali makjato, veliki makjato..cuj, sve postoji ako ti padne na pamet i ako cemo tako pricat o realitetima.
vjerojatno se misli na kolicinu kave, jel duza, jel kraca..iako se to kod nas pogubilo, pa sam sklon rec da je mali makjato ustvari obican makjato, a veliki makjato..kako gdje, od toga da se radi o duploj kavi, pa sve do toga da se radi o velikoj salici.
mislim, potrebno je, ako to neko zeli tako ladicarit, napraviti distinkciju..postoji makjato, kava s mlijekom i bijela kava. kod nas cesto kapucini i makjata vise slice bijeloj kavi, a cesto tome i sluze.
baj d vej, aj makjato mozda nekako i prolazi, bijela kava, narocito ako je zitna, isto, ali..mlijeko i crna kava, espreso, ne ide to zajedno, ne samo sto ima slabo smisla, nego ima i antismisla, nezdrava je kombinacija. a sad, cuj, nezdravo, meni je i sama kava postala nezdrava..nezdravo je sve ili nekako po marfiju, sve što je dobro u zivotu ili je ilegalno ili je nemoralno..ili deblja.
Koliko znam...ElliQuinn » wrote:Da se vratim ja na svoj makijato...
Mali makijato je espreso s par kapi mlijeka, makijato je kava s mlijekom (1 duži espreso + mlijeko), veliki makijato bi bila bijela kava (1 duži espreso + više mlijeka nego u kavi s mlijekom
Cappuccino je dulji espreso s pjenom od mlijeka. Za kapuciner sam mislila da je njemački naziv za cappuccino, ako je to fakat ovo što je Emericzy linkao, onda očito nije
Ja naručujem i kavu s mlijekom i šlagom ako mi se pije
I uvijek naručujem vodu - sad, regionalne razlike, voda se u Zg podrazumijeva i donesu i ako ne pitaš; na moru se mora napomenuti (nekada i više puta
Dobro Unda, Elli je samo tražila jednostavan odgovor na jednostavno pitanje
Evo Elli, ja ću probat:
Makjato doslovno je tal. macchiato - zamrljan, odnosno integralna verzija je caffe macchiato, što onda znači zaflekana kava. A kava (odn. caffe) je, kao što i Unda tvrdi samo - kava, espresso.
E pa onda imaš tu espreso kavu koju se samo zafleka s malo mlijeka, doslovce par kapi, i dobiješ famozni makjato.
Idemo dalje....

Kad je taj makjato došao u Hrvatsku? Ne znam, ja se sjećam tog izraza negdje iz 1987-88
(i priznajem da neko vrijeme nisam kužila šta je to uopće, al em sam bila mlada em nisam ni kavu pila do tada. Mislim da sam tako zapravo počela pit kavu u kafiću, svi su pili pa sam i ja prvi put naručila famozni makjato. I evo me vidi gdje sam sad
)
Do tada se po kavanama, kafićima itd. na espresso mašinama radio uglavnom samo espresso tj. crna kavica bez mlijeka, cappuccino tj. espresso sa pjenom od mlijeka (izrađenom uz pomoć cijevi za paru na espresso aparatu) i kava sa šlagom (espresso sa tučenim vrhnjem iz boce-spreja). Mislim da nije postojao u ponudi (na cjeniku) pojam kave s mlijekom tada, samo ove tri vrste.
No u međuvremenu kako se razvijala kultura espressa kod nas, širenje distribucijske mreže odnosno otvaranja kafića (opet, da ponovim Undu: kafići su bili rijetki, bilo ih je ali ne na stotine u svakom selu, postojale su kavane i restorani/gostione/slastičarne i to 90% društvene. Btw. sad kad sam spomenula slastičarne, pada mi na pamet da su ekšli slastičari Albanci bili pioniri/među pionirima espresso kave na ovim prostorima
Možda zato jer su i sami tu nastali kao kopija talijanskih slastičarni, sa talijanskom tehnologijom i aparaturom za sladolede a posljedično i kavu. Unda?)
I dakle, stigao je macchiato u Hr, tada još Jugu. Unda je ponovo u pravu kad kaže da se već konzumirao na veliko taj makjato po obali, dok su u Zg tražili dekoder (i oftalmologa da vrati konobaru oko u normalan položaj
) ako bi netko naručio makjato.
Oni su u Zg isto pili nešto nalik, ali su to zvali kava s mlijekom. Zašto? Zato jer je sve većoj populaciji koja je sad već konzumirala espresso i cappuccino (jer su se sad jako raširili kafići i kultura sjedenja po istima itd) po onoj staroj "sto ljudi sto ćudi" espresso kava naprosto postala pregorka i precrna i s premalo mlijeka (npr. od ono pjene šta se stavi na kapučino) pa su počeli stavljati po 2-3 vrećice šećera u kavu i tražiti dodatno mlijeka ili umjesto pjene zahtijevati tekuće mlijeko i sl.
Eto, tako je došlo do novog proizvoda, tržište
edit: aha, evo Blue me pretekla s kraćim objašnjenjem
No, nisu ti definicije baš točne Blue (zapravo skoro ništa
osim "malog makjata")
Moram se još malo vratiti na povijest i postanak:o
Mali makjato = ono što izvorno i jest makjato odn. macchiato. Kava s mrvicu mlijeka, mala šalica
Veliki makjato = u početku se zvao "produženi makjato" a to bi bila duža kava s malo mlijeka u većoj šalici, jer u malu nije stalo.
Većini je to odvratno a žele piti veći napitak u većoj šalici (jer bi trebao potrajati pol sata-sat koliko traje pauza, "kava" s ekipom, trač partija itd) pa onda žele kavu normalne (naravno, šta je normalno o tome bi se dalo još 3 plahte napisati
) duljine a sa više mlijeka.
U Italiji to nitko ne pije jer jednostavno nemaju naviku sjedeći ispijat kave satima, kao mi. Oni kavu srknu u hipu i s nogu zbog potrebe za kofeinom i to dok je vruća, sjedeljke upražnjavaju uz aperitivčiće, koktelčiće, čašu vina, hranu.....
Bijela kava = u šalici od bar 2 deca, kava s dec-dec i pol mlijeka
A austrijski kapuziner nije kavni napitak s mlijekom, nego sa šlagom iz jednostavnog razloga jer nije bilo aparata koji bi proizvodio pjenu od mlijeka dok ga nisu Talijani izmislili, a onda se napitak zvao cappuccino
Znači kapuziner je u originalu naša kava sa šlagom, a cappuccino je sa pjenicom od mlijeka.
Evo Elli, ja ću probat:
Makjato doslovno je tal. macchiato - zamrljan, odnosno integralna verzija je caffe macchiato, što onda znači zaflekana kava. A kava (odn. caffe) je, kao što i Unda tvrdi samo - kava, espresso.
E pa onda imaš tu espreso kavu koju se samo zafleka s malo mlijeka, doslovce par kapi, i dobiješ famozni makjato.
Idemo dalje....
Kad je taj makjato došao u Hrvatsku? Ne znam, ja se sjećam tog izraza negdje iz 1987-88
(i priznajem da neko vrijeme nisam kužila šta je to uopće, al em sam bila mlada em nisam ni kavu pila do tada. Mislim da sam tako zapravo počela pit kavu u kafiću, svi su pili pa sam i ja prvi put naručila famozni makjato. I evo me vidi gdje sam sad
Do tada se po kavanama, kafićima itd. na espresso mašinama radio uglavnom samo espresso tj. crna kavica bez mlijeka, cappuccino tj. espresso sa pjenom od mlijeka (izrađenom uz pomoć cijevi za paru na espresso aparatu) i kava sa šlagom (espresso sa tučenim vrhnjem iz boce-spreja). Mislim da nije postojao u ponudi (na cjeniku) pojam kave s mlijekom tada, samo ove tri vrste.
No u međuvremenu kako se razvijala kultura espressa kod nas, širenje distribucijske mreže odnosno otvaranja kafića (opet, da ponovim Undu: kafići su bili rijetki, bilo ih je ali ne na stotine u svakom selu, postojale su kavane i restorani/gostione/slastičarne i to 90% društvene. Btw. sad kad sam spomenula slastičarne, pada mi na pamet da su ekšli slastičari Albanci bili pioniri/među pionirima espresso kave na ovim prostorima
I dakle, stigao je macchiato u Hr, tada još Jugu. Unda je ponovo u pravu kad kaže da se već konzumirao na veliko taj makjato po obali, dok su u Zg tražili dekoder (i oftalmologa da vrati konobaru oko u normalan položaj
Oni su u Zg isto pili nešto nalik, ali su to zvali kava s mlijekom. Zašto? Zato jer je sve većoj populaciji koja je sad već konzumirala espresso i cappuccino (jer su se sad jako raširili kafići i kultura sjedenja po istima itd) po onoj staroj "sto ljudi sto ćudi" espresso kava naprosto postala pregorka i precrna i s premalo mlijeka (npr. od ono pjene šta se stavi na kapučino) pa su počeli stavljati po 2-3 vrećice šećera u kavu i tražiti dodatno mlijeka ili umjesto pjene zahtijevati tekuće mlijeko i sl.
Eto, tako je došlo do novog proizvoda, tržište
edit: aha, evo Blue me pretekla s kraćim objašnjenjem
No, nisu ti definicije baš točne Blue (zapravo skoro ništa
Moram se još malo vratiti na povijest i postanak:o
Mali makjato = ono što izvorno i jest makjato odn. macchiato. Kava s mrvicu mlijeka, mala šalica
Veliki makjato = u početku se zvao "produženi makjato" a to bi bila duža kava s malo mlijeka u većoj šalici, jer u malu nije stalo.
Većini je to odvratno a žele piti veći napitak u većoj šalici (jer bi trebao potrajati pol sata-sat koliko traje pauza, "kava" s ekipom, trač partija itd) pa onda žele kavu normalne (naravno, šta je normalno o tome bi se dalo još 3 plahte napisati
U Italiji to nitko ne pije jer jednostavno nemaju naviku sjedeći ispijat kave satima, kao mi. Oni kavu srknu u hipu i s nogu zbog potrebe za kofeinom i to dok je vruća, sjedeljke upražnjavaju uz aperitivčiće, koktelčiće, čašu vina, hranu.....
Bijela kava = u šalici od bar 2 deca, kava s dec-dec i pol mlijeka
A austrijski kapuziner nije kavni napitak s mlijekom, nego sa šlagom iz jednostavnog razloga jer nije bilo aparata koji bi proizvodio pjenu od mlijeka dok ga nisu Talijani izmislili, a onda se napitak zvao cappuccino
Znači kapuziner je u originalu naša kava sa šlagom, a cappuccino je sa pjenicom od mlijeka.
Elli, još nešto sam zaboravila
Makjato sa mlijekom i makjato bez mlijeka
Taj koji je to rekao je naprosto - debil
To ne postoji niti može postojati.
Eventualno postoji šansa da je netko naručio kapučino s mlijekom, kao, u stilu da mu se osim pjene ulije i još ekstra mlijeka unutra. Ili suprotno - kapučino bez mlijeka, da mu se NE ulijeva dodatno mlijeko (samo stavi pjena) da kava ne bude premliječna
Moja frendica hoće Nescafe sav s mlijekom - bez vode, a druga pije isključivo s vodom bez mlijeka, možda je i tako nešto u pitanju al komba s makjatom
Taj koji je to rekao je naprosto - debil
Eventualno postoji šansa da je netko naručio kapučino s mlijekom, kao, u stilu da mu se osim pjene ulije i još ekstra mlijeka unutra. Ili suprotno - kapučino bez mlijeka, da mu se NE ulijeva dodatno mlijeko (samo stavi pjena) da kava ne bude premliječna
Moja frendica hoće Nescafe sav s mlijekom - bez vode, a druga pije isključivo s vodom bez mlijeka, možda je i tako nešto u pitanju al komba s makjatom
- Euklid
- old school
- Been thanked: 1 time
Moze.ali wrote:Elli, još nešto sam zaboravila![]()
Taj koji je to rekao je naprosto - debil![]()
:
To je kad trebice zele zamrljanu kavu ali ne s par kapi mlijeka nego s necim drugim...
'if you fall, i'll be there' (floor)
Bit će, bit će, samo malo strpljenjakarambol wrote:Jebemti...mogli bi znanstveno popularnu seriju napraviti oko ove kave pa da iz Hrvatske kraljeve izvezemo još neki medijski uradak...![]()
Ne patim se s tim. Uvijek naručujem kavu i pelin...i to je to.![]()
..a unda » wrote:
e, sad, neko oce vise, neko manje mlijeka, neko hladnog, neko toplog..u nas barem, ali vise o tome ne smijem, jos pisem scenarij o tome.![]()
enivej, svojedobno sam, mislim, nabrojao trideset i nesto naruciteljskih verzija kava.
EeeeeEuklid » wrote: Moze.
To je kad trebice zele zamrljanu kavu ali ne s par kapi mlijeka nego s necim drugim...
Al ne zove se caffe macchiatto nego caffe corretto
No ti si vjerojatno mislio na nešto ovakvog:
Frajer 1: Mmm, I spotted her yesterday.
Frajer2: Mmmm, and I spotted her makjato...
Joj
Sad sam se sjetila
Ono šta sam u prvom postu napisala da je po mom sjećanju "makjato" došao 1987/88 ZABORAVITE!
Nije to bio makjato nego -
- kava sa hladnim
Kako sam to mogla izbrisat iz sjećanja, "kava sa hladnim" daaaa
E, pa to je nastalo kao odgovor na kapučino koji je uvijek bio prevruć i pregoren i moralo se čekat cirka dvajst minuta da se prohladi pa da možeš uopće uzet gutljaj
A makjato je došao koju godinu kasnije (mislim da se do devedesete već koristio izraz kod nas).
Sad sam se sjetila
Ono šta sam u prvom postu napisala da je po mom sjećanju "makjato" došao 1987/88 ZABORAVITE!
Nije to bio makjato nego -
- kava sa hladnim
Kako sam to mogla izbrisat iz sjećanja, "kava sa hladnim" daaaa
E, pa to je nastalo kao odgovor na kapučino koji je uvijek bio prevruć i pregoren i moralo se čekat cirka dvajst minuta da se prohladi pa da možeš uopće uzet gutljaj
A makjato je došao koju godinu kasnije (mislim da se do devedesete već koristio izraz kod nas).
Ne!Pješčana » wrote:hoćete da vam postove o kavama odvojim u zasebnu temu?
(mislim, čemu? I još bitnije: kome?
-
- Information
-