khm..
Emericzy » wrote:
..Naša se poljoprivreda upropaštava već 70-80 godina. Ne misliš valjda da se to može ispraviti preko noći, nekakvim revolucionarnim potezima?
a kad je onda bila razvijena? 1938? ..1927? ..1903?
bilo kako bilo, u periodu kad se poljoprivreda, kako ti kazes, unistavala, hrane je bilo i za izvoz. danas se uvozi. pa naravno da se moze ispraviti preko noci..ajd, preko nekoliko noci, u drzavnim mjerilima se tu radi o par godina u kojima ce se vidjet svakodnevni rast.
moze se ispravit raznim potezima koje eto, netko moze nazvat i revolucionarnima..
Građevinski sektor upropaštava se već dvadeset godina. Ne misliš valjda da se to može ispraviti preko noći? da, dugoročno bi najbolje bilo da se dozvoli da propadne, ali uz koju političku cijenu? SDP da to napravi ne bi dobio izbore do 2052. A to im ipak nije cilj.
pa nije ni to bas tako. zavisi sto i koga sve smatras pod gradjevinskim sektorom. danas svaka pizda ako nema kafic, ima barem bager. nikada i nigdje nisam vidio vecu koncetraciju bagera nego danas i ovdje.
ali, mozda mislis na nesto drugo. mozda mislis na doba kad su nase gradjevinske tvrtke bile relativno cijenjene po svijetu, ajde, ok..barem su nam bili skloni nesvrstani i neki drugi aranzmani makrotrgovacki, kad su ovdasnje tvrtke izgradile pola mediteranskih luka, tko zna koliko hidrocentrala, brana, velikih infrastrukturnih projekata, gradova, sveucilista, tunela.
mozda mislis na doba kad su postojali urbanisticki zvodi ili na doba kad izvedeni su ondasnji urbanisticki i arhitektonski i dakle, gradjevinski planovi i zahvati, koji se danas vrednuju u svijetu kao svjetli primjeri.
ali, to je bilo u doba mraka. danas, na svjetlu, gradjevinarstvo se razvilo u jednog mostograditelja, u jednu privatnu monopolisticku tvrtku koja je tko zna kako od od servis drzavne ili drustvene tvrtke postala prcija ciji sef u slobodnom vremenu potpisuje ugovore sa svetim stolicama, dakle, mislis na gradjeviski sektor koji je servis trzista nekretnina i koji usko suradjuje s ministarstvom..cega ono..graditeljstava i okolisa i ministarstvima povoljne privatizacije?
ne slazem se da je gradjevinski sektor kod nas propao. ako jest, to je zato sto su nam nesvrstani i slicni odbili suradnju, pa smo se morali okrenuti domacim resursima i potrebama.
dakle, ponavljam, nisam vidio vecu koncetraciju kamiona, bagera, sklad ili skladnih gradnji, jeftinijih kamenolomoidnih koncesija za proizvodnju tucanja, tucanika, agregata u vidu drobljenog kamena svih velicina, nisam vidio intezivniji nastanak predivnog urbanizma i arhitekture kroz makroekonomski matricni spoj u vidu prelijepih turistickih apartmana, minuciozno, ali i siroke ruke interpolirajucih sustavnih gradjevinskih sakralno pastoralnih i prodajnotrgovackih cenatara, nisam vidio vecu kolicinu cirkulacije novaca da se uopce nesto takvo smije izgraditi, ako vec uopce smije past i na pamet..ok, nije ta cirkulacija novca bas bila zakonska, ali je zato bila nadzakonska i sluzbena i, bozemoj, opravdana, jer progres nema cijene, ne moze se zivot i progres zaustavit.
gradjevinski sektor, sto god ko mislio, cvjeta. trziste nekretnina je nesto, jebiga, posustalo.
srecom!
Svaka vlada u zadnjih trideset ili četrdeset godina bila bi napravila uslugu narodu da je zatvorila brodogradilišta, pa ipak to ne radi. jer ne zna kako da to napravi a da pritom ne napravi političko samoubojstvo.
a sta bi ti da odlucujes umjesto brodogradnje radio? zasto ne bi onda zatvorio i strojarske sektore? djuru djakovica? i gredelja? i brodarski institut? pa onda i fakultete brodogradnje? pa onda i strojarstva?
sta ce kome pruga vinkovci-pečuh? sta ce kome ista? nek se ukine onda sve, kao sto se i ukinulo. kemijska industrija, elektronicka (ajd, nesto je transformatorica ostalo, a i pitanje je cije je to vlasnistvo), brodogradnja, strojarstvo, eto kako kazes i poljoprivreda nam ne moze sama sebe hraniti, teska industrija se prelocirala u otrovni nekretninski turisticki polubiznis, energije imamo sve manje..ajde, pa reci, da je tebe pitat, sto bi ti proizvodio, do cega, gdje i kako, tko i po kojoj cijeni. ili da skratimo, kako ti mislis da nastaje lova?
Za sada, SDP-ova kvazi-lijeva koalicija (kao i 2000. - 2003.) taj balans drži više usmjeren na narodne interese nego što je to činio HDZ, čak na štetu vlastite popularnosti. Naravno, i oni žele biti ponovo izabrani i zato paze da ne odu predaleko. A i s tim oprezom proizvode narodnu galamu do neba, kao da ljudima nož zabijaju u trbuh.
pa neka ljudi onda popizde i neka je zbace. i koja je alternativa i za koga? ono sto ovoj vladi, tj esdepeu moram priznat, to je kontinuitet gluposti. miako, nadam se da se nesto opametila. ako se ne radi o gluposti, onda se radi o podlom dogovoru. naime, vec je jednom u dosta blazoj situaciji, nakon hadeze+desni jataci+kaptol, izvukla ovu zemljicu iz tehnickih problema poput lose pravne infrastrukturice, insolvetnosti, stvaranja temelja za neko politicko otvaranje prema evropi, problemcica za neke druge, za nas u tom tom trenutku za ovu nasu zemljicu od strateske i nacionalno egzistencijalne vaznosti, jer bi inace danas vec implodirali u neki drugi drustveni i/ili administrativni oblik, oblike.
kad su obavili to sto su mogli, u ultrakratkom periodu, demokratska nacionalna volja je prepoznala taj trud i nagradila ih sanaderovim hadezeom koji je po inerciji martinovic-prka-skegro-suker mislio da ce jos sto godina moci varati i krasti sve oko sebe, ali nisu u pohlepi primijetili da se valja neka kriza na koju nemaju nikakvog utjecaja. lukavstvo je zalukavilo samo sebe.
i sad, nakon sto je sdpu kao lideru opet utrpana vlast, sad u dosta gorem kontekstu, sad ce opet popeglat i pocistit dovoljno da se pripremi ugodan teren za karamarka?
e, pa sad, ako su pametni, trebaju proizvoditi narodnu i drustvenu galamu do sedmog neba, barem da znaju sutra zasto su smijenjeni, pa neka narod demokratski sutra opet odluci, moj todoric moja slobodica, neka madjarima ina, samo da ja imam benzina za doc ovog ljeta na zrce, moja crkvica moja vjerica, moj lopovcic, al je moj..valjda je moj, kaze da je moj, pa moram mu vjerovat, ako mi moj kaze da je moj.
Politika nije laka stvar. Zahtijeva golemu vještinu i znanje. A mi u njoj nemamo praktički nikakve tradicije. Cijeli naš politički establishment sastavljen je od političkih diletanata. I oni bi sad trebali čupati posranu državu iz teških govana usred svjetske krize. Još im dobro i ide, kad se to uzme u obzir.
politika je vrlo lagana stvar. ne zahtijeva nikakvu vjestinu, niti znanje. tu se radi samo o odluci. odlucis da ces bit takav i takav i odes u politiku. i onako je narod bagra. pa kad je vec tako, zasto se to ne bi iskoristilo.
dakle, nema tu neke filozofije velike. danas se gubi glava u politici samo ako se zamjeris mafiji ili ako si nekom vjerovao, kao sto je..ok, nije bas najbolji primjer, ali kao sto je sadam vjerovao albrajtici da mu je onadala zeleno svjetlo za kuvajt, milosevic iglburgeru (jel to neki mekdonalds) da moze navalit na sloveniju, i tudjmanu, ko mu je vec rekao da slobodno on zasrlja u bosnu i da se poslije napravi dejtonski dogovor, ugovor, koji je baj d vej, u bosni izgubljen, nema originala, nema, ne mogu ga nac, nema ga..nema..
da nemamo politicke tradicije, pa i nije bas tako. nesto se izgradilo, prije 1990. nesto je ona drzava prije 1990. politicki kotirala, nesto se s njom konzultiralo, preko nje je nesto islo, neka su se vrata otvarala, nesto se preko nje, da ne zvucim lascivno, gladilo i izgladjivalo, nesto se uzimala u obzir ili mozda cak nesto toliko vise da je tu prepreku trebalo sjebat.
dakle, nekog je iskustva tu bilo i nesto je tog iskustva pocetkom devedesetih iskoristeno i ubrzo odbaceno da bi nakon toga politiku potpuno preuzeli..ne diletanti, to je opravdavajuca rijec, nego neke spodobe, kriminalci, hohstapleri, muljatori, diplomaciju i jos stostadrugo je vodio paralelnim kanalima kaptol, sve u svemu drzava slicnija nekoj gvatemali, nikaragvi, salvadoru, nego drzavi u kojem je jedan grad za koji amerikanci dan danas ne zaboravljaju da su im prvi priznali nezavisnost.
tako da, tradicije ipak nesto imamo, a to sto smo zeljeli napraviti tradiciju jos bolju i noviju, to je druga stvar.
a svjetska kriza, zaista tako mislim, nema veze, barem ne bi trebala imati za nas veze. kao slaba i nikakva ekonomija i privreda, barem to bi trebalo iskoristiti. ne mozeb se kriza uhvatiti na nista, tj, zelim reci da nama nije toliki problem u svjetskoj krizi, koliko u nasoj, domacoj, internoj. problem je u tome sto ti mislis da brodogradilista je trebalo odavno zatvoriti jer nisu odrziva i isplativa, a ne mislis da po toj logici i kriterijima je odavno trebalo zatvoriti i ovu drzavu, ako je uopce trebalo doci do nje, po istim kriterijima, ali kako to cesto i precesto biva u ekonomiji, iracionalno cesto i precesto ima svoju cijenu kojom pokusavamo trgovati ne bi li uspjeli nekako nagovoriti drugog da kupi nase iracionalno kao vrlo racionalno. e, a to vise nije ekonomija, ne spada vise u ekonomiju. rekaom bih da to vise spada u neku medicinu, psihologiju, tako nesto. i s jedne i s druge strane, tj i sa strane onog koji kupuje i sa strane onog koji prodaje. uostalom, nes ti trzista. bazira se na psihijatriji, ne na nikakvoj ekonomiji za koju smo jos uvjereni da se moze i da ekonometrizirati i egzaktno mjeriti. ako to nije religija, e pa ne znam onda sto je..