Kak je kuhaš i koju kavu kuhaš?zeleni zub » wrote:Zašto je moja turska kava odvratna? U kojem grmu leži zec?
Gastro chat
dio sam izrezala na tanke ploške, dio na kockice i bacila u led.judolino » wrote:Pješčana, možeš ih i narezati na ploške od cca 7 mm.
.
inače, od onog što nije išlo na zamrzavanje, radila sam rižoto s vrganjima, te varivo s vrganjima i tikvicom.
ispalo je iznenađujuće fino varivo, radila prvi put.
nisam znala da vrganji ne ipsuštaju toliko vode kako šampinjoni.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
turska kava odvratna? pa što radiš s njom?
ovak, džezva, uliješ recimo šalicu vode, staviš na plin.
kad zakuha voda, stvai na jednu planiranu šalicu kave 2 čajne žlice kave, i to dupkom pune, pusti da se digne, skini s vatre.
probaj, meni je takva fina
kad zakuha voda, stvai na jednu planiranu šalicu kave 2 čajne žlice kave, i to dupkom pune, pusti da se digne, skini s vatre.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Ništa cukra?Pješčana » wrote:turska kava odvratna? pa što radiš s njom?
Ja stavim kave kolko i ti, a cukra upola manje.
Turska kava mi je odvratna jedino ako je preslatka. I dobro, ako nema baš nimalo šećera.
Sve ostalo se može pit.
-
zeleni zub
Stavim cca 3.5dl vode, kad prokuha jedan filđan vode van, stavim sedam prepunih žlićica kave, dignem jednom, a onda ulijem natrag vodu. S tim da sam mijenjala tu količinu kave goredole, isto s dizanjem, kave sve redom rang franck i sl.. Ne šećerim kavu, nije do toga.
a da probas kupit' neku drugu kavu? ja ne pijem tursku kavu (ako pijem kavu, onda uglavnom samo vani i u principu ne mogu popit' nista sto je slabije od illyjeve), ali onaj moj pije. nedavno je promijenio i puno mu je bolja. prije je pio franckovu ciglicu, a sad uzima isto od francka u ciglici, ali onu novu gvatemalu. duplo je skuplja, ali okus i miris puniji i nije onako grozno kisela.
jako dobre kave navodno imaju u franji (vlaska, ilica) i u onom elis kafeu (kod britanca). pretpostavljam da imaju i za tursku.
a mozda jednostavno turska nije za tebe?
ja je stvarno ne mogu popit'.
jako dobre kave navodno imaju u franji (vlaska, ilica) i u onom elis kafeu (kod britanca). pretpostavljam da imaju i za tursku.
a mozda jednostavno turska nije za tebe?
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
-
zeleni zub
Turska mi je najfinija. Mijenjam te kave jer kad god kod nekog drugog popijem finu odmah uzmem tu koju su mi skuhali. Skuplje mi u principu ne dolaze u obzir, nekad pogledam lavazzu pa nikad nema vrste za tursku.
Dat ću šansu toj novoj frnack, ali kad ja kuham grand, franck, barcaffe, to je sve isto. A i nisam neko fino nepce.
Dat ću šansu toj novoj frnack, ali kad ja kuham grand, franck, barcaffe, to je sve isto. A i nisam neko fino nepce.
ja zapravo ni ne znam prepoznat' koje su sve za tursku. nest' sam malo citala, ima ovako mljevena, onako mljevena, slabije przena, jace przena... al' sve mi je isparilo.
frendica mi gusta u illyjevoj, ali ne radi tursku, nego ju priprema u onoj kafetijeri ili kak' se vec zove onaj cudni loncic za kavu.
pjescana, vidjela sam nekidan u muelleru da je snizena illy kava u onoj limenci, za nekih desetak kuna. bila je prazna polica
, ali mozda bude opet (doduse, ti to mozda mozes potraziti i ako ides van zagreba, vjerojatno je manja navala).
frendica mi gusta u illyjevoj, ali ne radi tursku, nego ju priprema u onoj kafetijeri ili kak' se vec zove onaj cudni loncic za kavu.
pjescana, vidjela sam nekidan u muelleru da je snizena illy kava u onoj limenci, za nekih desetak kuna. bila je prazna polica
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
ima li tko dobar savjet kako se radi kruh?
bez pekača, u rerni.
uzmite u obzir da radim s kukuruznim i rižinim brašnom, ali mislim da je postupak isti.
hvala!
bez pekača, u rerni.
uzmite u obzir da radim s kukuruznim i rižinim brašnom, ali mislim da je postupak isti.
hvala!
fakat mi treba receptMorticia » wrote:Pa klasično.
Ja ga recimo radim u plitkom loncu i poklopim ga, a otklopim samo zadnjih 20 minuta.
ono, toliko i toliko brašna i toli germe i vode..niš ne znam
-
zeleni zub
Kažu da ne ide kruh od čistog kukuruznog brašna tako da nisam nikad pekla potpuno kukuruzni, već sam korisitla i pšenično uz njega. Navodno postoji nekakav starter s kojim bi se mogao napraviti čisti kukuruzni, a ima ga u dm-u.
Inače isto radim od oka i pečem otvoreno u protvanu jer mislim da ne bi bilo korice u lonac- protvanu. I potrošim valjda dva deci maslinovog za tijesto i premaz.
Domaći kruh je zlo. Pečem ga kad će ga jesti deset drugih ljudi. S tim i s knedlama ne možeš stati.
Inače isto radim od oka i pečem otvoreno u protvanu jer mislim da ne bi bilo korice u lonac- protvanu. I potrošim valjda dva deci maslinovog za tijesto i premaz.
Domaći kruh je zlo. Pečem ga kad će ga jesti deset drugih ljudi. S tim i s knedlama ne možeš stati.
ma, meni kruh nije baš najbolje ispao, ali s obzirom da sam ga pekla prvi put, ok je.
miješala sma rižino i kukuzurno brašno u omjeru 1:1, dodala malo maslinova ulja, premalo soli, i vjerujem premalo svježe germe.
meni je on ok, ali tvrd je pun klinac, mislim da ću idući put morat povećat dozu rižinog brašna i germe.
idem ga sad prelomit i večerat s namazom od slanutka i malo tune i paprike povrh
miješala sma rižino i kukuzurno brašno u omjeru 1:1, dodala malo maslinova ulja, premalo soli, i vjerujem premalo svježe germe.
meni je on ok, ali tvrd je pun klinac, mislim da ću idući put morat povećat dozu rižinog brašna i germe.
idem ga sad prelomit i večerat s namazom od slanutka i malo tune i paprike povrh
-
zeleni zub
Jesi germu prvo razmutila u mlakoj vodi i pustila da se digne?
Možeš raditi kruh i sa slanutkom.
Možeš raditi kruh i sa slanutkom.
pa, jesam stavila germu u vodu, ali mislim prekratko. kako misliš, digne? koliko malo vode mora biti? ja ulila dosta u zdjelu
sad jedem kruh otporan na metke s namazom od slanutka
sad jedem kruh otporan na metke s namazom od slanutka
-
zeleni zub
Onako da se zapjeni pa poveća volumen. Stvarno ne znam količine, ako ću gađati stavim germu na deci i pol vode, mlake. I mora ići i šećera malo. Ima i neka fora da ako premijesiš tijesto nakon dizanja vani i samo ga baciš u pleh- kruh će biti rupičastiji, a ako ga premijesiš prije bit će kompaktniji.
Pa prova mora biti tvrda, nisi ništa zeznula
.
Pa prova mora biti tvrda, nisi ništa zeznula
Imas na receptima onaj kukurzni u loncu od Mulice.Pješčana » wrote:ima li tko dobar savjet kako se radi kruh?
bez pekača, u rerni.
hvala!
Mi smo imali pekač, oduševili se, stalno pekli neki kurac (odnosno kruh) ovakav, onakav, s maslinama, s prženim lukom, sa sjebenkama...blue » wrote:Ako misliš sama peć kruh - pekač je vrhunsko rješenje![]()
Samo dodaš sastojke, on sam izmiješa i ispeče, a kruh bude fin i vruć![]()
..... :sto kila:
![]()
A onda smo jednog dana bili sretni što se to zlo pokvarilo.
Premda se fakat isplati, možda ga uzmemo jope...
: stokila:judolino » wrote: Mi smo imali pekač, oduševili se, stalno pekli neki kurac (odnosno kruh) ovakav, onakav, s maslinama, s prženim lukom, sa sjebenkama...
A onda smo jednog dana bili sretni što se to zlo pokvarilo.
Premda se fakat isplati, možda ga uzmemo jope...
-
- Information
-