Recepti
Kaj se dereš, nisam gluh...
Palo je neš malo kiše, ali moramo pričekati da (ako) profunkcioniše.
Ja dežuram, niš ne brini.
Palo je neš malo kiše, ali moramo pričekati da (ako) profunkcioniše.
Ja dežuram, niš ne brini.
E, nejde to sam tak. Brzo.Euklid » wrote:Šta malo?
Padalo je jučer, lije danas a pljuštat će i sutra...
Kolko bi ti htio?
Utorak?
Oćemo sutra na cugu ti, ja i Emer (ako ga nagovorimo)?
Judolinova juha od mrkve
Na maslacu zdinstaš pol glavice luka i dodaš 30 - 40 dag ribane mrkve. Dodaš dvije žličice vegete pa piirjaš par minuta. Zaliješ litrom vode. Ubaciš list lovora i list kadulje. Ubaciš ciklu narezanu na kockice i kuhaš nekih 20 minuta. Zatim ubaciš nasjeckani češnjak, komadić svježeg nasjeckanog đumbira i žlicu nasjeckanog svježeg bosiljka. Ubaciš rižu ili risine, pa kuhaš dok se ne skuha. Na kraju ubaciš pola čaše vrhnja, popapriš i dodaš limunovog soka po ukusu.
Ja sam oduševljen.
Na maslacu zdinstaš pol glavice luka i dodaš 30 - 40 dag ribane mrkve. Dodaš dvije žličice vegete pa piirjaš par minuta. Zaliješ litrom vode. Ubaciš list lovora i list kadulje. Ubaciš ciklu narezanu na kockice i kuhaš nekih 20 minuta. Zatim ubaciš nasjeckani češnjak, komadić svježeg nasjeckanog đumbira i žlicu nasjeckanog svježeg bosiljka. Ubaciš rižu ili risine, pa kuhaš dok se ne skuha. Na kraju ubaciš pola čaše vrhnja, popapriš i dodaš limunovog soka po ukusu.
Ja sam oduševljen.
Zaboravil sam napisat da sam ubacil i malo metvice. No dobro, nije smak svijeta...
Javi kako ti je ispalo.
Mortiša koja se boji smrti?
Hau bizar...
Još je na vrijeme. Danas radim juhu. Imam paprenu i običnu metvicu? :cjepidlaka:judolino » wrote: Zaboravil sam napisat da sam ubacil i malo metvice. No dobro, nije smak svijeta...
Javi kako ti je ispalo.
Vrlo, vrlo, vrlo gusto.judolino » wrote: Javi kako ti je ispalo.

Nisi napisao koliko cikle pa sam stavio koliko i mrkve. Riža ovo pretvara iz juhe u glavno jelo.


Ha, baš mi je drago!Potjeh » wrote:
Vrlo, vrlo, vrlo gusto.
Nisi napisao koliko cikle pa sam stavio koliko i mrkve. Riža ovo pretvara iz juhe u glavno jelo.Ali što se okusa tiče fantastično! Što je i najvažnije.
Ja sam stavio paprenu metvicu i svega jednu ciglu od nekih 100 - 150 grama. Ne ciglu, nego ciklu, jebo ja svoju delikventsku prošlost, nisam na ćošku ciklu prodavo...
Kako ćete se danas svi manje više prežderavat i ubijat u alkoholu
sutra će vam dobro doći nešto lagano.
Osim toga imamo par žemskih koje se muče s anemijom i kojima treba:
CIKLA NI SA ČIM
sastojbine:
cikla
receptura:
1. u velikom loncu skuhati cca 2kg domaće cikle, cirka aproksimativno sat i pol kuhanja

2. skuhanu ciklu pustiti da se ohladi, izvaditi na tanjir i odrezati korjenaste vrhove


3. laganim potezima nožem oguliti ciklu, ovo fakat ide toliko lagano da će vam trebati par sekundi

4. oguljenu ciklu nabosti na vilicu i jesti kao jabuku
ako ste baš skloni eksperimentiranju i ekstravaganciji možete je preliti s malo domaćeg maslinovog ulja (nipošto ono iz Lidla, koje ne bih ni u auto nalio a kamoli preko hrane):

(Powered by frubar.net)
Voila!
sutra će vam dobro doći nešto lagano.
Osim toga imamo par žemskih koje se muče s anemijom i kojima treba:
CIKLA NI SA ČIM
sastojbine:
cikla
receptura:
1. u velikom loncu skuhati cca 2kg domaće cikle, cirka aproksimativno sat i pol kuhanja

2. skuhanu ciklu pustiti da se ohladi, izvaditi na tanjir i odrezati korjenaste vrhove


3. laganim potezima nožem oguliti ciklu, ovo fakat ide toliko lagano da će vam trebati par sekundi

4. oguljenu ciklu nabosti na vilicu i jesti kao jabuku
ako ste baš skloni eksperimentiranju i ekstravaganciji možete je preliti s malo domaćeg maslinovog ulja (nipošto ono iz Lidla, koje ne bih ni u auto nalio a kamoli preko hrane):

(Powered by frubar.net)
Voila!

'if you fall, i'll be there' (floor)
Brzo, fino i jednostavno, kolači koje sam radila za ovaj Božić.

Bajadera
Veličina 30x22 cm.
Sastojci:
150 ml vode
300 g mljevenih petit beurre keksa
300 g čokolade z akuhanje
220 g margarina za kreme
200 g šećera u prahu
300 g mljevenih oraha
Sok od jednog limuna
Priprema:
Prvi sloj – u 100 ml vode otopiti 100 g margarina (na laganoj vatri, ne smije zakuhati). Kada se margarin otopi umiješati 300 g mljevenih keksi, 100 g šećera u prahu i sok od jednog limuna, Dobivenu masu dobro izmiješati i staviti u protvan u sloj debljine oko 1,5 cm.
Drugi sloj – u 50 ml vode otopiti 100 g margarina, 100 g šećera u prahu i 150 g čokolade za kuhanje. Kada se sve otopi umiješati 300 g mljevenih oraha. Masu dobro izmiješati i razvući na prvi sloj.
Staviti na hlađenje.
Glazura – otopiti na pari 150 g čokolade za kuhanje i 20 g margarina i preliti preko ohlađenog kolača.
Kada se glazura ohladi, kolač rezati na komade. Za lakše rezanje nož zagrijavati u kipućoj vodi (obrisati višak vode prije rezanja).
Čokoladni tartufi
Recept za 40 komada
Sastojci:
250 g tamne čokolade (ja sam stavila čokoladu za kuhanje i bilo je malo preslatko, treba staviti gorču čokoladu)
130 ml slatkog vrhnja
1 žličica cimeta
2 žličice maslaca
Ribana kora pola naranče
Ukrasne mrvice
Priprema: slatko vrhnje zakuhati gotovo do vrenja, pa maknuti sa vatre. U to umiješati čokoladu koja se mora potpuno otopiti. Dobije se glatka krema u koju treba zatim dodati maslac, cimet i naribanu narančinu koru. Izmiješati sve zajedno i izliti u posudu, te ostaviti u hladnjaku da se ohladi (minimalno 2 sata). Nakon što se smjesa ohladila, žlicom vaditi smjesu i oblikovati kuglice, koje na kraju uvaljati u ukrasne mrvice.
Kokos kuglice
Recept za 40 komada
Sastojci:
200 g mlijeka u prahu
200 g šećera
2 žlice arome vanilije
100 ml vode
200 g kokosovog brašna
125 g maslaca
100 g prženih, oljuštenih lješnjaka
Priprema: zakuhati vodu sa maslacem i šećerom. Kada zakipi kuhati još 5 minuta, ukloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi. Umiješati vaniliju, mlijeko u prahu i polovicu kokosovog brašna. Ostaviti smjesu u hladnjaku da se stegne. Oblikovati dlanovima kuglice, a u sredinu svake utisnuti po jedan lješnjak, te n akraju uvaljati u preostalo kokosovo brašno.
Bakine pijane kuglice
Recept za 30 komada
Sastojci:
100 g mljevenih Speculaas keksa
80 g sitno sjeckanih oljuštenih lješnjaka
80 g šećera u prahu
80 g čokolade za kuhanje
2 jušne žlice meda
2 jušne žlice masnog kakaa
Ribana korica jedne naranče
1 jušna žlica narančinog soka
6 jušnih žlica (oko 0,3 dl) ruma
Po želji pola žličice cimeta
Priprema: otopiti čokoladu na pari, te malo zagrijati med da postane tekuć. U posudu staviti sve suhe sastojke (keksi, lješnjaci, šećer, kakao, cimet i ribana korica), te sve zajedno pomiješati. Dodati otopljenu čokoladu, med i sok od naranče. Sve sastojke dobro pomiješati i ostaviti u hladnjaku 1 – 2 sata.
Od ohlađene smjese raditi kuglice. Kuglice uvaljati u ukrasne mrvice ili po želji u šećer u prahu sa cimetom, kokos, čokoladu i sl.
Dobar tek!

Bajadera
Veličina 30x22 cm.
Sastojci:
150 ml vode
300 g mljevenih petit beurre keksa
300 g čokolade z akuhanje
220 g margarina za kreme
200 g šećera u prahu
300 g mljevenih oraha
Sok od jednog limuna
Priprema:
Prvi sloj – u 100 ml vode otopiti 100 g margarina (na laganoj vatri, ne smije zakuhati). Kada se margarin otopi umiješati 300 g mljevenih keksi, 100 g šećera u prahu i sok od jednog limuna, Dobivenu masu dobro izmiješati i staviti u protvan u sloj debljine oko 1,5 cm.
Drugi sloj – u 50 ml vode otopiti 100 g margarina, 100 g šećera u prahu i 150 g čokolade za kuhanje. Kada se sve otopi umiješati 300 g mljevenih oraha. Masu dobro izmiješati i razvući na prvi sloj.
Staviti na hlađenje.
Glazura – otopiti na pari 150 g čokolade za kuhanje i 20 g margarina i preliti preko ohlađenog kolača.
Kada se glazura ohladi, kolač rezati na komade. Za lakše rezanje nož zagrijavati u kipućoj vodi (obrisati višak vode prije rezanja).
Čokoladni tartufi
Recept za 40 komada
Sastojci:
250 g tamne čokolade (ja sam stavila čokoladu za kuhanje i bilo je malo preslatko, treba staviti gorču čokoladu)
130 ml slatkog vrhnja
1 žličica cimeta
2 žličice maslaca
Ribana kora pola naranče
Ukrasne mrvice
Priprema: slatko vrhnje zakuhati gotovo do vrenja, pa maknuti sa vatre. U to umiješati čokoladu koja se mora potpuno otopiti. Dobije se glatka krema u koju treba zatim dodati maslac, cimet i naribanu narančinu koru. Izmiješati sve zajedno i izliti u posudu, te ostaviti u hladnjaku da se ohladi (minimalno 2 sata). Nakon što se smjesa ohladila, žlicom vaditi smjesu i oblikovati kuglice, koje na kraju uvaljati u ukrasne mrvice.
Kokos kuglice
Recept za 40 komada
Sastojci:
200 g mlijeka u prahu
200 g šećera
2 žlice arome vanilije
100 ml vode
200 g kokosovog brašna
125 g maslaca
100 g prženih, oljuštenih lješnjaka
Priprema: zakuhati vodu sa maslacem i šećerom. Kada zakipi kuhati još 5 minuta, ukloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi. Umiješati vaniliju, mlijeko u prahu i polovicu kokosovog brašna. Ostaviti smjesu u hladnjaku da se stegne. Oblikovati dlanovima kuglice, a u sredinu svake utisnuti po jedan lješnjak, te n akraju uvaljati u preostalo kokosovo brašno.
Bakine pijane kuglice
Recept za 30 komada
Sastojci:
100 g mljevenih Speculaas keksa
80 g sitno sjeckanih oljuštenih lješnjaka
80 g šećera u prahu
80 g čokolade za kuhanje
2 jušne žlice meda
2 jušne žlice masnog kakaa
Ribana korica jedne naranče
1 jušna žlica narančinog soka
6 jušnih žlica (oko 0,3 dl) ruma
Po želji pola žličice cimeta
Priprema: otopiti čokoladu na pari, te malo zagrijati med da postane tekuć. U posudu staviti sve suhe sastojke (keksi, lješnjaci, šećer, kakao, cimet i ribana korica), te sve zajedno pomiješati. Dodati otopljenu čokoladu, med i sok od naranče. Sve sastojke dobro pomiješati i ostaviti u hladnjaku 1 – 2 sata.
Od ohlađene smjese raditi kuglice. Kuglice uvaljati u ukrasne mrvice ili po želji u šećer u prahu sa cimetom, kokos, čokoladu i sl.
Dobar tek!
Prekrasno izgleda. Bravo! Najviše me privlače ove pijane kuglice samo ne kužim što je masni kakao. Misliš na kakao prah ili na kakao maslac?ifranko » wrote:Brzo, fino i jednostavno, kolači koje sam radila za ovaj Božić.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Normalni kakao prah, to mi stoji u receptu u originalu koji imam, da nekom ne padne na pamet staviti dijetniMargarita » wrote: Prekrasno izgleda. Bravo! Najviše me privlače ove pijane kuglice samo ne kužim što je masni kakao. Misliš na kakao prah ili na kakao maslac?

Da super su, jedini problem je što treba par sati za hlađenje. Imam inače jedan brzinski kolač za one goste koji se ne najavePješčana » wrote:ifranko, ovo je dobra ideja za brze deserte kad se netko najavi

Prepišem ga kad stignem

Nemam nenajavljenigh gostijuifranko » wrote: Da super su, jedini problem je što treba par sati za hlađenje. Imam inače jedan brzinski kolač za one goste koji se ne najave![]()
Prepišem ga kad stignem



..onaj, mislim..cini mi se..ne mogu se sjetit da sam ikad pekao ribu u pecnici.
..onoj, elektricnoj od spahera.
jesam svakako, ali na struju nisam. e, dosao je i taj dan kad se trebam snac i prezivit u civilizaciji. eto, kako se to pece? di se to stavi, u sto, na koliko, cega, kuda?


jesam svakako, ali na struju nisam. e, dosao je i taj dan kad se trebam snac i prezivit u civilizaciji. eto, kako se to pece? di se to stavi, u sto, na koliko, cega, kuda?


..a unda » wrote:..onaj, mislim..cini mi se..ne mogu se sjetit da sam ikad pekao ribu u pecnici...onoj, elektricnoj od spahera.
jesam svakako, ali na struju nisam. e, dosao je i taj dan kad se trebam snac i prezivit u civilizaciji. eto, kako se to pece? di se to stavi, u sto, na koliko, cega, kuda?![]()
Tak sam sad vidio.
Jesi li pekao i ispekao, prepekao, kremirao...ribu? Ha?
I koju ribu? Koliku? S cim ju peces? Ima li krumpira? Povrca? Solo? U soli?
Ha?

jesam, tj..nisam ja, morsku, onako..malu, nema, nema, skoro, nije..karambol » wrote:
Tak sam sad vidio.
Jesi li pekao i ispekao, prepekao, kremirao...ribu? Ha?
I koju ribu? Koliku? S cim ju peces? Ima li krumpira? Povrca? Solo? U soli?
Ha?
-
- Information
-
Who is online
Users browsing this forum: ClaudeBot and 0 guests