Dakle, zanima me, pregledavate li se i koliko često? Znate li se uopće pregledati?
Ja se pregledavam dugi niz godina. Nije špansko selo. Dapače, radite to redovito, pred menstruaciju. Brinite o sebi, većina problema je rješiva kad se intervenira u pravi trenutak.
Kao uvodnu priču ću podijeliti svoje iskustvo sa početka. Sad ima skoro 10 let (
Naime, za one koji ne znaju
I tak ja napipam kvržicu. Kvrgu. Boli na dodir, smeta, živcira. Al meni se ne da čvonjiti za uputnicu i čvonjiti u čekaonici za UZV. Doslovno sam mjesecima odgađala odlazak na pregled jer mi se nije dalo.
Nakanim se ja tako i dođem ginekologu. Imenom, Žarko Šperanda. Ispred imena stoji dr. iako te titule nije vrijedan.
Prije pregleda sam objasnila u čemu je problem, no kad je trajao UZV, gledao me u čudu
GIN: Ja ovdje ništa ne nalazim.
JA: Doktore, evo je ovdje.
GIN: Čuj me sad (uhvatio me za zapešće), zamisli sad ovdje na nadlanici jednu točku. Sad u nju usmjeri sve svoje probleme - posao, roditelje, ljubav, fakultet, šta već može biti uzrok problemima u tvom životu, i za mjesec dana će ti se ovdje pojaviti kvržica, koja će te boljeti kao ova što imaš u dojci.
JA: Doktore, nisam hipohondar.
GIN: Nije to hipohondrija, to je autosugestija.
Na koncu je umuknuo i imenovao kvrgu cistom od 15 mm. Toliko o tome da to nije ništa. O tome da je preporučio neku kremicu da ne pričam.
Nisam razmaženo derište, ali smatram da žena koja dođe na ovakav pregled ipak zaslužuje malo više poštovanja. Čak i veterinari imaju daleko "humaniji" pristup životinjama pri pregledu. Govori se da su liječnici ovdje radi nas, ne mi radi njih a dobijamo oprečne reakcije. Čemu onda sva ta propaganda oko samopregleda, čemu ova akcija besplatne mamografije za starije žene? Čemu, ako će vam neki šarlatan doći i isponižavati vas ružnim i primitivnim tretmanom?
2 mods - trolove, samo sebi duhovite zajebante i drkadžije molim propisno tretirati.