CFI tribina „Klimatske promjene i podizanje morske razine“ održati će se u srijedu, 23. svibnja 2012. u 18:00 h na Institutu Ruđer Bošković, u dvorana III. krila (Bijenička cesta 54, Zagreb)
Klimatske promjene uzrokovane čovjekovom aktivnosti smatraju se jednim od najvećih globalnih problema okoliša i razvoja današnjice. Svrha okruglog stola je razgovor o relevantnim činjenicama o pitanju klimatskih promjena u Hrvatskoj. Uvodni predavači govorit će o opaženim klimatskim promjenama u Hrvatskoj temeljem statističkih analiza dugogodišnjih nizova podataka, dat će se prikazi modeliranja klime i klimatskih promjena na globalnoj i regionalnoj skali, te će se prikazati promjene morske razine.
Program:
Uvodna predavanja (1 h)
1. “Opažene klimatske promjene” – dr. sc. Marjana Gajić-Čapka, Državni hidrometeorološki zavod, Zagreb
2. “Modeliranje klime i klimatskih promjena” – dr. sc. Čedo Branković, Državni hidrometerološki zavod, Zagreb
3. “Globalno i regionalno podizanje morske razine” – prof. dr. sc. Mirko Orlić, Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Diskusija (1-1,5 h)
Moderator okruglog stola je dr. sc. Vladimir Jelavić iz Instituta za energetiku i zaštitu okoliša EKONERG, voditelj pripreme stručnih podloga za pripremu Nacionalnog izvješća Republike Hrvatske Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o promjeni klime.
E, to je najava italic, a sad ja.
Ova točka 1. i nije bogznašto, lako je opažati klimatske promjene, pih, ne'š ti.
Međutim, točka 2. je već zanimljivija.
Pa da malo iskarikiram točku 2.: zamislite da baš možemo modelirati klimu i klimatske promjene, onako po želji i volji. Kako bi to izgledalo i što biste napravili kad biste mogli?
Iako ni točka 3. nije loša, moram priznati. Taman se nekako lijepo nadovezuje na točku 2. Izmodeliramo klimu tako da pripeče i da se digne razina mora. Prije toga se iskopaju kanali, probije se Velebit (možda može i kroz tunel, onaj Sv. Rok?) i eto ti mora u Zagrebu. Čas posla.
Možemo ga uliti u Jarun, a onu vodu iz Jaruna ćemo baciti u Savu, ionako je bezveze.
I u Bundek, isto.
Sad da ne bude da ja dolijevam samo vodu na svoj mlin tj. more u Zagreb, što biste vi napravili s klimatskim promjenama da možete?
Disklejmer: ovo je, očigledno, šaljiva tema.
Ako netko ili čak ja, ode na ovu tribinu, ili ako netko, nedajbože, zna nešto o ovoj temi, možemo nastaviti i u nešto ozbiljnijem tonu.