Kad djeca troše roditeljske pare

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
Pješčana

Post 16 Aug 2012, 18:48

http://danas.net.hr/svijet/mladi-bogata ... 07000-eura

ovaj članak me potaknuo na temu. klinci koji troše novce svojih roditelja. ok, ovo je extrem, jer su bogataši, ali primjenjivo je na sve. kakvi ste s novcima, kad ih treba dat djeci? mislite li da djeca trebaju sami zaraditi pare, ili smatrate da ionako s novcima ne možete u grob, i zašto ne biste pomogli vlastitoj djeci?

hvala

Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 16 Aug 2012, 18:54

Nemam djece. Al mislim da ću im davat koliko oće...ako im zabava bude po mojoj volji. :zubo:
Otprilike: moš kupovat sličice, ne moš kupovat drogu.

P.S. Šta znači onaj THE, kao predzadnja stavka na računu, koja 3 koštaju 12 evra?
Pero

Post 16 Aug 2012, 19:07

Pješčana » wrote:http://danas.net.hr/svijet/mladi-bogata ... 07000-eura

...mislite li da djeca trebaju sami zaraditi pare, ili smatrate da ionako s novcima ne možete u grob, i zašto ne biste pomogli vlastitoj djeci?
I jedno i drugo. Od nasljedstva neće moći živjeti cijeli život (nisam se osigurao do u peto koljeno), a ako hoće plaćati Dom Perignon 50000 eura, to nek si sami plaćaju.
Pješčana

Post 16 Aug 2012, 19:11

nemam pojma što znači THE :D
nisma ja s njima pila i plaćala :zubo:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
kukuriku

Post 16 Aug 2012, 19:11

definiraj pojam "djeca".
Nek(v)arljiva.
Pero

Post 16 Aug 2012, 19:13

A da nije čaj, kada je već u Francuskoj. :ne zna:
Pješčana

Post 16 Aug 2012, 19:15

kukuriku » wrote:definiraj pojam "djeca".
netko kog si rodila ili dobila u brak,ili usvojila .
kukuriku

Post 16 Aug 2012, 19:16

Pješčana » wrote: netko kog si rodila ili dobila u brak,ili usvojila .
mislim, odnosi li se na djecu koja su djeca, ili na djecu koja su odrasli ljudi?
Nek(v)arljiva.
Pješčana

Post 16 Aug 2012, 19:25

pa, po meni, djeca su nečija djeca dok smrt ne nastupi, zar ne?
ali tema je primjenjiva na obje kategorije: na odrasle koji se mogu sami financirati,a možda nemaju posao ovaj tren, i na one mlaje koji troše ko da imaju posao i plaću.

u biti, svjesna sam da se dosta često spominje, u komentiranju nekog, da taj netko ne bi imao toliko/stan/auto da mu roditelji nisu kupili. tonom koji obezvrijeđuje trud/karijeru djeteta. mene zanima, zašto je loše dat djetetu za auto, ako si to možete priuštiti? :ne zna: zašto bi svi trebali krenuti s iste polazišne točke? pa nije život fer.

isto tako, kad vidim ove iz članka, ti ne znaju što znači raditi. oni će za 10 godina raditi u roditeljskim firmama (ako) i bit će moćniji nego danas. pitam se znaju li nove generacije, koje dolaze, vrijednost novca?
imam dojam da se danas djeci omogućuje puno toga: mobitel je standard, šminka, garderoba, izlasci, auto, putovanja..a to sve košta. ne znam jesu li svjesna ta djeca da ti novci nisu pali s neba.
Morticia

Post 16 Aug 2012, 19:46

Evo, stvarno ne znam sto reci.
S jedne strane, ovi su mi bas degutantni, al' s druge, pomagat cu svom djetetu koliko god budem mogla.
I jbga onda, ja se nadam da cemo joj mozda moci platiti normalno skolovanje, eventualno stan i neki prosjecan auto, pa kad pogledam, u odnosu na nasa primanja to je vjerojatno i vise od ovoga sto trose ovi klinci svojim roditeljima.
Tako da pretpostavljam da ne bih bila puno pametniji i bolji roditelj od ovih degenerika, samo da imam s cim.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Silajn

Post 16 Aug 2012, 20:19

Pješčana » wrote: u biti, svjesna sam da se dosta često spominje, u komentiranju nekog, da taj netko ne bi imao toliko/stan/auto da mu roditelji nisu kupili. tonom koji obezvrijeđuje trud/karijeru djeteta. mene zanima, zašto je loše dat djetetu za auto, ako si to možete priuštiti? :ne zna: zašto bi svi trebali krenuti s iste polazišne točke? pa nije život fer.
Pa nije fer ni od mnogih koji su dobili stan/auto/što već da seru, a često seru, o svojim Uspjesima, o svojoj Poduzetnosti i o tome kako se treba Potruditi. Nikad mi nitko nije toliko solio pamet o tome što bih ja trebala i kako nešto treba raditi od onih kojima je temeljno, egzistencijano - servirano. Onda ne obezvrjeđujem, nego kontekstualiziram :D kad mi takvi postavljaju pitanja poput "zašto nisi studirala tamo" ili "zašto ne daš otkaz" ili "zašto plaćaš podstanarstvo"...
blaze

Post 16 Aug 2012, 23:52

ih, kao da su roditelji te djece stekli novac teskim radom. imbecilni clanak. u rangu 'koliko je kostao prsten koji je bredpit kupio angelini'
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
kukuriku

Post 17 Aug 2012, 07:44

već sam pisala o ovoj temi na onom tamo forumu, pa mi se sad ne da.
načelno, nisam za to da se djeci previše toga servira.
ljudi više uživaju u onom što su sami napravili.

što se tiče toga da ljudi komentiraju kako je onima koji su od staraca dobili stan, auto ili 100 somova eura bilo lakše, ha, pa jest. bilo im je lakše nego onima koji nisu. nije to sad otkrivanje tople vode.
Nek(v)arljiva.
Beau

Post 17 Aug 2012, 09:04

kukuriku » wrote:već sam pisala o ovoj temi na onom tamo forumu, pa mi se sad ne da.
načelno, nisam za to da se djeci previše toga servira.
ljudi više uživaju u onom što su sami napravili.
Slažem se.
Tek kad djeca debelo poodrastu i osamostale se, a u mogućnosti smo riješiti neke njihove financijske probleme, e tad je jako lijepo biti od pomoći.
No, opet, nisam sigurna kolko bih sama u tome uspjela kad bih bila bogata i imala djecu :o
Silajn

Post 17 Aug 2012, 09:20

Inače, klincima danas je znatno teže nego nama rođenima pedesetih, šezdesetih pa i sedamdesetih; zapravo, sav kapital s kojim mogu krenuti u život je stečen, u većini slučajeva, u mrskom socijalizmu :zubo:(mislim prvenstveno na nekretnine i na penzije). Novovalni tajkunići mi sad nisu bitni, pričam o prosječnim građanima. Pretpostavljam da će prvi ogroman ekonomski lom nastati kroz desetak godina, kad poumiru penzići koji danas pomažu i po tri generacije, sigurno će dosta ljudi biti prisiljeno riješiti se nekretnina, a onda...
Meni je zapravo slatko kad mene mama, iskreno šokirano, pita kako to da nikad nisam dobila regres. Mislim da mi to dan danas ne vjeruje :cerek: Ili kako to da firma nema fond za stanove. Ili kako to da nema sindikata. I tak...
Zapravo hoću reć, vi tu koji imate djecu sitnog i nešto većeg zuba: pobrinite se za njih bez razmišljanja o tome da ćete ih razmaziti. Nećete. To što ćete im dati će još uvijek biti manje od onog što ste vi naslijedili i bit će u samo malo manjoj frci od onih manje sretnih. Jer, što ti je čak i stan ako pet godina iza diplome radiš neke lejm poslove, ako uopće radiš. Ili izgubiš posao s 48. Nikom ne trebaš, možeš jest parkete i zavjese.
blaze

Post 17 Aug 2012, 09:42

Silajn » wrote: Zapravo hoću reć, vi tu koji imate djecu sitnog i nešto većeg zuba: pobrinite se za njih bez razmišljanja o tome da ćete ih razmaziti. Nećete. To što ćete im dati će još uvijek biti manje od onog što ste vi naslijedili i bit će u samo malo manjoj frci od onih manje sretnih. Jer, što ti je čak i stan ako pet godina iza diplome radiš neke lejm poslove, ako uopće radiš. Ili izgubiš posao s 48. Nikom ne trebaš, možeš jest parkete i zavjese.
ovo je točno i falakurcu da netko kuži
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Pješčana

Post 17 Aug 2012, 10:00

Silajn » wrote: Pretpostavljam da će prvi ogroman ekonomski lom nastati kroz desetak godina, kad poumiru penzići koji danas pomažu i po tri generacije, sigurno će dosta ljudi biti prisiljeno riješiti se nekretnina, a onda...
nedavno sam čitala članak o situaciji u Španjolskoj, gdje penzije baka i djedova trenutno drže na životu tri generacije, jer im djeca i odrasli unuci nemaju posao/plaću. ljudi povlače roditelje/bake i djedove iz staračkih domova k sebi da bi primali njihovu rentu.

priča mi frendica o situaciji gdje su zet i kćer dugo nagovarali njenu majku da im pozajmi pare za otvaranje restorana, i ova se nećkala dugo. pretpostavljam da ju nije htjela izgubiti (kćer) i na kraju je dala ušteđevinu, restoran propao, ovo dvoje ne priča više sa ženom.

mislim da će postajati sve teže doći do nekretnina u nas. Ne vidim kako točno bi se iznosi stanova trebali smanjiti u skoro vrijeme.
schmokljan

Post 17 Aug 2012, 13:02

Cijena će se smanjiti uvođenjem Linićeva poreza. Štoviše, cijene nekretnina se već smanjuju, anticipirajući porez.

A djeci treba dati, ali ih i naučiti da steknu. A prvenstveno im treba usaditi svijest o radu, iz koje će proizaći svijest o vrijednosti novca. Novac ne treba prezirati, nego biti svjestan da je novac koji si dobio od roditelja rezultat njihova odricanja i rada. Ili ćeš stvoriti kretena.
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 17 Aug 2012, 16:21

Pero » wrote:A da nije čaj, kada je već u Francuskoj. :ne zna:
Veli Gugl prevoditelj da bi mogo bit. :zubo:

Ma sve što budem imala ima da dajem djeci. A ona će bit normalna, ko što sam i ja bila :rofl: , i neće mislit da je u parama sve. Dapače, mislit će da je puno više u nekim drugim stvarima. Nešto mislim da ja ne mogu odgojit take neke silne paroljupce, nisu ni moji roditelji, ne more se tu puno omanut.

A glede nekretnina...ako se država prvo urazumi, a onda i stabilizira, ljudi će prestat kupovat stanove i počet će ih unajmljivat. Al ne vidim baš neku silnu mogućnost da se to dogodi u sljedećih desetak godina. Navodno bi se stanarina jopet mogla odbijat od poreza. Živi bili pa vidili.
Pero

Post 17 Aug 2012, 20:05

nina williams » wrote: ...Veli Gugl prevoditelj da bi mogo bit. :zubo:
To me kćer naučila. Inače ti nemam blagog pojma o francuskom. :zubo:
zeleni zub

Post 18 Aug 2012, 11:57

Ma možeš davat i ne davati, dijete će se ponašati kako je gledalo doma i uz šta je odrastalo. Da li se kupovalo nepotrebno na rate, da li se stari kruh mljeo u prezle ili hitao van, da li su se prvo plaćale režije, a onda išlo na sladoled i sl. Jednom kad su temelji dobri, za to sam da svatko pomogne drugome koliko može pa tako i roditelj financijski djeci.
baja

Post 19 Aug 2012, 13:26

Pješčana » wrote:... kakvi ste s novcima, kad ih treba dat djeci? mislite li da djeca trebaju sami zaraditi pare, ili smatrate da ionako s novcima ne možete u grob, i zašto ne biste pomogli vlastitoj djeci?
sve moje više nije moje
sve moje sad je i njeno
:trio: :zubo:

dat ću svojoj kćeri sve što mogu, a da pri tom ne ugrozim(o) obiteljsku egzistenciju
svejedno, baratanju novcem je učim na njenoj koži; povratna ambalaža je njen mali biznis i te novce može trošiti kako hoće
već na prvoj zaradi je naučila da ne kupuje prvo što ugleda, komplet mejd in čajna šalica koje propuštaju tekućinu, umjesto parfemčića u dm-u koji košta isto :D
blue
Asgard

Post 21 Aug 2012, 11:02

Djetetu bi svakako htjela da damo obrazovanje i stan, ako se ikako može. Pretpostavljam da nije stvar u velikim količinama novca, nego u odgoju i okruženju, mogu samo nagađat, naime moji nisu tajkuni :zubo: Problem većine novopečenih bogataša na našim prostorima je što su uglavnom novac stekli kriminalom, mutnim poslovima i vrlo brzo, ako su mama i tata lopine što očekivati od djece :ne zna: S druge strane, ako djeca odmalena uče vrijednosti rada i raspolaganja novcem, odgovornosti i poštenju, neće rasipati obiteljske pare ni bacati ih kroz prozor kao ona ruska stoka.
Ukratko, naravno da je bolje je imati više novaca i moći dati više novaca, ako znaš da ne bacaš u vjetar, ako znaš da bacaš u vjetar, a što si radio prvih 10 godina djetetova života :ne zna:
  • Information