Tko (što) je Bog?

Monoteistički i politeistički sustavi vjerovanja
Morticia

Post 01 Jun 2012, 14:21

BoDerek » wrote: Oduvijek sam zamišljala da poslije smrti nema ništa, i nije mi privlačna ideja da postoji bilo kakva svijest poslije.

A što se tiče života prije smrti, i da postoji bog, opet nikakve koristi od njega. Odnosno, koristi u koju se možeš pouzdat. Jer jedino što je pouzdano, ukoliko postoji, je da su čudni putevi gospodnji. Tako da drek. Stvarno se nemam uhvatit za nikakvu utjehu. Nikako ne mogu shvatit zašto je vjernicima lakše, što im je utjeha? Osim život poslije smrti, ali ne vjerujem da to tješi ikoga.
Skoro da bih te u potpunosti potpisala.

Međutim, nedavno mi je nažalost umrla jako bliska i voljena osoba.
Nakon nekog vremena jedne večeri sam išla kući, pogledala prema nebu i kunem se da sam imala osjećaj kako me gleda.
I kao da me nekako oslobodila, kao da mi je "poslala" nekakav mir i utjehu.

Svjesna sam da je to bila uobrazija mog ranjenog i tužnog mozga i tijela, ali od tad mi je jasno zašto je vjernicima lakše.

MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
baja

Post 01 Jun 2012, 14:22

Margarita » wrote: Unatoč svim lošim iskustvima, da, još uvijek vjerujem.
također
Beau

Post 01 Jun 2012, 14:24

Morticia » wrote: Međutim, nedavno mi je nažalost umrla jako bliska i voljena osoba.
Nakon nekog vremena jedne večeri sam išla kući, pogledala prema nebu i kunem se da sam imala osjećaj kako me gleda.
I kao da me nekako oslobodila, kao da mi je "poslala" nekakav mir i utjehu.
I meni također je umrla bliska osoba. Ali nisam osjetila to što i ti.
Beau

Post 01 Jun 2012, 14:25

baja » wrote: također
Kako uspijevate? Divim vam se, majke mi.
Morticia

Post 01 Jun 2012, 14:27

BoDerek » wrote: I meni također je umrla bliska osoba. Ali nisam osjetila to što i ti.
Kažem, zbog tog iskustva mi je postalo jasnije kako i zašto netko tko istinski vjeruje u tome pronalazi i utjehu.

Dakle ti ne vjeruješ u apsolutno ništa?
Nešto nedefinirano, išta?
Vjeruješ da je sve samo skup običnih, suludih slučajnosti?
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Beau

Post 01 Jun 2012, 14:31

Morticia » wrote:
Kažem, zbog tog iskustva mi je postalo jasnije kako i zašto netko tko istinski vjeruje u tome pronalazi i utjehu.

Dakle ti ne vjeruješ u apsolutno ništa?
Nešto nedefinirano, išta?
Vjeruješ da je sve samo skup običnih, suludih slučajnosti?
Da, tako razmišljam kad pokušavam bit razumna.

Ali kad normalno živim i ponašam se automatski, imam osjećaj tih nekih očiju (pravednih) koje me prate i nadziru. I smetaju mi ponekad :o
Mislim, to je zapravo savjest. Ali kako sam ja odgajana katolički, ponekad zabrijavam da je to bog :rofl:
Morticia

Post 01 Jun 2012, 14:33

Da, ja recimo nemam problema s time. :o :rofl:

Mislim, svjesna sam da je savjest ipak "samo" savjest.
Ali jednostavno ne mogu ne vjerovati da postoji još nešto, ne znam zašto.
Beau

Post 01 Jun 2012, 14:35

Morticia » wrote:Da, ja recimo nemam problema s time. :o :rofl:

Mislim, svjesna sam da je savjest ipak "samo" savjest.
Ali jednostavno ne mogu ne vjerovati da postoji još nešto, ne znam zašto.
Nije me ta savjest sputavala previše, da se razumijemo. Samo sam je nekad svjesna manje nekad više.

Ovo zadnje... ma i ja tako, al brijem da čovjek ima tu djetinju potrebu vjerovat u takvo nešto.
Morticia

Post 01 Jun 2012, 14:36

BoDerek » wrote: Ovo zadnje... ma i ja tako, al brijem da čovjek ima tu djetinju potrebu vjerovat u takvo nešto.
Ali zašto? :misli:
Beau

Post 01 Jun 2012, 14:39

Morticia » wrote:
Na prvu bih rekla da su krive bajke i 'olivud.
Al, nisu, jer ljudi oduvijek imaju tu potrebu. Mnogo prije bajki i filmova.
Ne znam, stvarno, valjda je prejezivo zamislit i razumjet da se sve oko nas odvija pukom slučajnošću...Prevažni smo si da bi se tako obezvrijedili :E
Margarita

Post 01 Jun 2012, 14:44

Morticia » wrote:
A ne znam, ali zar ti se ne čini da te praksa ipak demantira?
Ne, dugo živim pa ponekad stignem i vidjeti ono 'poznaćesebožjapravda'.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
karambol

Post 01 Jun 2012, 14:45

Morticia » wrote:
Želiš imati smisao. Nekakav. Zato vjeruješ u "nešto"... Ne želiš prihvatiti da si tu samo taj broj godina koji ti je određen već da ima još nešto na tom stolu. U to vjeruješ i kad misliš da ne vjeruješ. Kao što ideš navečer spavati jer vjeruješ da ćeš se ujutro probuditi.
:misli:
Morticia

Post 01 Jun 2012, 14:45

Da, moguće da si na taj način dajemo veću važnost i težinu nego što je realno zaslužujemo.
Moguće i da se iz slabosti lišavamo odgovornosti za vlastita djela i odluke.
Margarita

Post 01 Jun 2012, 14:52

karambol » wrote:
Kao što ideš navečer spavati jer vjeruješ da ćeš se ujutro probuditi.
:misli:
Nije ti to baš isto vjerovanje. Probudila sam se dosad na primjer 17528 puta pa statistički predviđam da bih mogla još koji put. Nakon recimo 32850 buđenja bih se već zapitala kolika je šansa za još jednim.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
karambol

Post 01 Jun 2012, 15:01

Margarita » wrote: Nije ti to baš isto vjerovanje. Probudila sam se dosad na primjer 17528 puta pa statistički predviđam da bih mogla još koji put. Nakon recimo 32850 buđenja bih se već zapitala kolika je šansa za još jednim.
Narafski da nije. Htjedoh reći da nam je vjera kao takva ugrađena. Od takvih najbanalnijih stvari do onih koje si ne možemo, ne želimo ili ne znamo objasniti, a želimo imati neki odgovor u pripremi - nešto što bi nam bilo prihvatljivo... :D
MightyMe

Post 01 Jun 2012, 15:02

Morticia » wrote: Ali zašto? :misli:
Zato jer dosta ljudi ne može prihvatiti da poslije smrti nema ničega. Ne mogu ili ne žele pojmiti da njih nema više nakon nekog vremena.
Isto tako, šta vjera nije super za kontroliranje masa? Kako ćeš ti nekome idiotu bez imalo empatije objasniti da ne tuče ljude okolo i uvjerit ga da ti daje pare? Rečeš mu da ako bude dobar i ako te sluša da će mu bit beskrajno lijepo, a u suprotnom će bit grozno i tako to. :raspa:
karambol

Post 01 Jun 2012, 15:09

MightyMe » wrote: Zato jer dosta ljudi ne može prihvatiti da poslije smrti nema ničega. Ne mogu ili ne žele pojmiti da njih nema više nakon nekog vremena.
Isto tako, šta vjera nije super za kontroliranje masa? Kako ćeš ti nekome idiotu bez imalo empatije objasniti da ne tuče ljude okolo i uvjerit ga da ti daje pare? Rečeš mu da ako bude dobar i ako te sluša da će mu bit beskrajno lijepo, a u suprotnom će bit grozno i tako to. :raspa:
Ili mu, u drugoj krajnosti, kažeš kako je dobro staviti na sebe 30 kila eksploziva i uništiti neprijatelje našeg bogeka zajedno sa sobom i kad tako razneseš samog sebe i jedan trgovački centar na nebu te čeka 200 djevica na jednom oblaku i sve su tvoje.... :D
Beau

Post 01 Jun 2012, 15:14

Morticia » wrote:
Moguće i da se iz slabosti lišavamo odgovornosti za vlastita djela i odluke.
O, da, definitivno. Pa nisam ja kriv, već sudba kleta :o
MightyMe wrote: Zato jer dosta ljudi ne može prihvatiti da poslije smrti nema ničega. Ne mogu ili ne žele pojmiti da njih nema više nakon nekog vremena.
Pa upravo zbog toga je i lako zamislivo da je sve čovjekovo maslo :D

A glede ovog prihvaćanja da poslije smrti nema ništa. Meni to ide ko iz šale. Al stvarno, ne kažem to samo tako, osjećam to. Jel vama zamislivije da nešto postoji?? I ako da, kako to zamišljate?
baja

Post 01 Jun 2012, 15:39

MightyMe » wrote: Isto tako, šta vjera nije super za kontroliranje masa?
vjera nije ali religija jest :D
karambol

Post 01 Jun 2012, 15:42

BoDerek » wrote: O, da, definitivno. Pa nisam ja kriv, već sudba kleta :o

Pa upravo zbog toga je i lako zamislivo da je sve čovjekovo maslo :D

A glede ovog prihvaćanja da poslije smrti nema ništa. Meni to ide ko iz šale. Al stvarno, ne kažem to samo tako, osjećam to. Jel vama zamislivije da nešto postoji?? I ako da, kako to zamišljate?
Da. Ne samo poslije smrti već i prije rođenja. Postoji jedna kugla u svemiru koja je poput omanje galaksije i u njoj se kovitlaju sve duše ovog svemira koje moraju zaposjesti neko tijelo. Izlaze u potpunom kaosu zavrćene nezamislivom brzinom i ispadaju nasumično u novorođena tijela. Prvi znak im je krik koji mi doživljavamo kao plač djeteta.
To mogu biti i već "rabljene" duše jer se neke izbore i za ponovljeni život u nekom drugom tijelu samo bez pamćenja o njemu.
Ja sam, recimo, bio mudri indijanski vrač prije ovoga što sam sada, a prije indijanskog života sam bio ptica.
Kada preselim na "onaj" svijet (ne kaže se to samo tako) moja će iskusna u mudra duša opet biti u mogućnosti izboriti se za novo tijelo, ali kako tamo kamo ide nema pojma vremena nemam blage veze koliko će dugo to potrajati prije nego li opet negdje "zaživim" bez uspomena na npr. trkeljanje...
Zato mi se u snovima, često i u pokušajima da se budan odmaram, ukazuju raznorazne slike koje ne mogu objasniti ovozemaljskom logikom. Isto je i s osjećajima i prediktibilnim snovima i intuitivnim potezima...
Eto...a nisam ništa uzimao. Osim nikotinskih štapića i kave. :)
Beau

Post 01 Jun 2012, 15:50

karambol » wrote: Ja sam, recimo, bio mudri indijanski vrač prije ovoga što sam sada, a prije indijanskog života sam bio ptica.
Ohohoho kolega. Ja sam bila žena vrač iz Meksika. Tako mi izgatalo. U to nemam razloga ne vjerovat jer mi je ostala ljubav prema Meksiku, a i prema vračanju i gatanju :rofl:
Eto...a nisam ništa uzimao. Osim nikotinskih štapića i kave. :)
Bože, al sam ja nemaštovita :crying:
MightyMe

Post 01 Jun 2012, 15:54

BoDerek » wrote: A glede ovog prihvaćanja da poslije smrti nema ništa. Meni to ide ko iz šale. Al stvarno, ne kažem to samo tako, osjećam to. Jel vama zamislivije da nešto postoji?? I ako da, kako to zamišljate?
Nekako imam problema s time jer kako ću nešto zamislit kad nečega nema, Kad nešto zamišljam obično zamišljam svoje emocije, misli i informacije koje mi daju osjetila pa mi nekako ne ide zamišljanje nekog događaja kada svega toga nema. :zvrko:
baja wrote: vjera nije ali religija jest :D
U pravu si, krivo sam se izrazio. :mig:

A sad odoh u toplije krajeve. :w
Pješčana

Post 01 Jun 2012, 21:51

mislim da je djetetu te dobi bolje objasniti prilagođenim rječnikom što je bog, nego reći da boga nema. jer je okruženo društvom koje ga spominje često.
e sad, malom djetetu ne treba sva filozofija, pretpostavljam da ga zanima bog kao i što ga zanima zašto ptica leti, zašto dišemo i slično.
ja bih mu/joj pokušala objasniti da postoji sila oko nas, koja je veća od ljudi, mudrija od ljudi i jako nas voli. ona je u svemu oko nas, u svakom čovjeku i djetetu, u svakoj životinji i biljci. zato se prema drugima treba odnositi s poštovanjem, jer svi i pripadamo jedni drugima.
kako vrijeme bude prolazilo, lako ćeš nadograđivati i nuditi razne smjerove vjere.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Perzefona

Post 01 Jun 2012, 22:02

Morticia » wrote:
A ne znam, ali zar ti se ne čini da te praksa ipak demantira?
O, ne. :D

Zli su ljudi sami sebi najveća kazna. Redovito su nesretni. Ne kažem da nema i dobrih ljudi koji su nesretni, ali sa zlima je to pravilo.
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
ombia

Post 01 Jun 2012, 22:14

BoDerek » wrote: Oduvijek sam zamišljala da poslije smrti nema ništa, i nije mi privlačna ideja da postoji bilo kakva svijest poslije.

ukoliko postoji, je da su čudni putevi gospodnji. Tako da drek. Stvarno se nemam uhvatit za nikakvu utjehu. Nikako ne mogu shvatit zašto je vjernicima lakše, što im je utjeha? Osim život poslije smrti, ali ne vjerujem da to za grijehe :o Za ovog života.
Nekima pomaze znati da nisu sami ili da cak nisu potpuno
odgovorni za sve u svom zivotu, jer Bog je to tako za njih
odlucio...sve je bolje od saznanja da smo sami,a ne netko drugi usrali.
  • Information