Gradovi u regiji
-
Almost Rosey
Bila sam i u Iloku
šteta što je park nasuprot onom dvorcu onako zapušten.
U Vukovaru smo posjetili (između ostaloga) i podrum bolnice. Kakvo tužno, jezivo, čemerno mjesto, mislim da će me još dugo hauntat.
Nuštar je sladak
U Vukovaru smo posjetili (između ostaloga) i podrum bolnice. Kakvo tužno, jezivo, čemerno mjesto, mislim da će me još dugo hauntat.
Nuštar je sladak
-
Almost Rosey
Ma Nuštar sam vidjela samo iz busa, obišla sa tek onaj dom za psihički oboljele. Ali i ovo što sam vidjela je nekako simpatično, fontanica, ljudi, trgovinice, kuće. Ne znam, možda me prevarilo.
Vukovar je bolno podijeljen, kolektivna trauma baš isijava iz grada. U Iloku sam bila kratko, vidjela šačicu dječice.
Vinkovci su me podsjetili na Slavonski Brod
Vukovar je bolno podijeljen, kolektivna trauma baš isijava iz grada. U Iloku sam bila kratko, vidjela šačicu dječice.
Vinkovci su me podsjetili na Slavonski Brod
Ma mogu mi ... 
Prošli tjedan sam bila u Danskoj, u gradu otprilike veličine Osijeka (180K), također jednom od najvećih u državi. Grad je prekrasno uređen, vidi se da im urbanistički planeri nisu ni na lakim, ni na teškim drogama kao naši, ima određeni broj znamenitosti koje vrijedi pogledati, kao i lijepu rječicu koja protiče kroz centar. Cestovne površine za vozače, bicikliste i pješake su odvojene, široke i udobne, a korisnici istih pristojni i kulturni. Površni dojam je vrlo šarmantan.
Ali.
Dućani se zatvaraju najkasnije u 18. Osim Lidla, Bog ga blagoslovio.
U 20-21 je još uvijek bijeli dan.
Na ulici nema jebene žive duše.
Poneki restorančić ugosti nekoga, u ponekom pubu se zalomi par punih stolova (pušenje je zabranjeno u svim zatvorenim prostorima bez iznimke), ali na glavnom trgu, na okolnim ulicama, terasama kafića, NIGDJE NIKOGA
A nije da nemaju para za popit' malu pivu. Onak, nemojte me jebat, mater vam hladnu vikinšku.
Ovih dana sam u državici na Balkanu koju još uvijek pola civilizovanog
svijeta nije službeno priznalo, blizu grada također te veličine (180K), drugom najvećem u državi, opjevanom u pjesmi Zabranjenog Pušenja 
Grad je prljav i neuređen. Ruine i ostaci bauštela na svakom koraku. Par lijepih džamija i mostića preko, ajde, lijepe rječice. Napola razbijeni jugići i golfovi dvice zalijeću se u sve živo, psujući pritom.
Ali.
Apoteka radi do 23 sata, i ima lakove za nokte.
U 22 sata, radni dan, nema slobodnog stola niti u jednom kafiću u centru, bilo vani ili unutra (tak svejedno, puši se svugdje). Učenici, studenti, penzići, trudnice s muževima, majke s djecom, posvuda su. U kakofoniji svih postojećih balkanskih jezika svi se smiješe; novaca nemaju, ali za merak će se uvijek naći taj prokleti jedan euro.
Prema tome, gospodo Evropčani, nabijem vas.
Nabijem vašu "mutavost" i proračunost, nabijem vas na vaše široke bezdušne ulice, a najviše vas nabijem na vaših 9 malih sendviča posluženih kao ručak za nas 9.
Nabijem vas sve na svoju debelu balkansku kurčinu.
(Sad moram ić, opet nestalo struje u hotelu.
)
Prošli tjedan sam bila u Danskoj, u gradu otprilike veličine Osijeka (180K), također jednom od najvećih u državi. Grad je prekrasno uređen, vidi se da im urbanistički planeri nisu ni na lakim, ni na teškim drogama kao naši, ima određeni broj znamenitosti koje vrijedi pogledati, kao i lijepu rječicu koja protiče kroz centar. Cestovne površine za vozače, bicikliste i pješake su odvojene, široke i udobne, a korisnici istih pristojni i kulturni. Površni dojam je vrlo šarmantan.
Ali.
Dućani se zatvaraju najkasnije u 18. Osim Lidla, Bog ga blagoslovio.
U 20-21 je još uvijek bijeli dan.
Na ulici nema jebene žive duše.
Poneki restorančić ugosti nekoga, u ponekom pubu se zalomi par punih stolova (pušenje je zabranjeno u svim zatvorenim prostorima bez iznimke), ali na glavnom trgu, na okolnim ulicama, terasama kafića, NIGDJE NIKOGA
A nije da nemaju para za popit' malu pivu. Onak, nemojte me jebat, mater vam hladnu vikinšku.
Ovih dana sam u državici na Balkanu koju još uvijek pola civilizovanog
Grad je prljav i neuređen. Ruine i ostaci bauštela na svakom koraku. Par lijepih džamija i mostića preko, ajde, lijepe rječice. Napola razbijeni jugići i golfovi dvice zalijeću se u sve živo, psujući pritom.
Ali.
Apoteka radi do 23 sata, i ima lakove za nokte.
U 22 sata, radni dan, nema slobodnog stola niti u jednom kafiću u centru, bilo vani ili unutra (tak svejedno, puši se svugdje). Učenici, studenti, penzići, trudnice s muževima, majke s djecom, posvuda su. U kakofoniji svih postojećih balkanskih jezika svi se smiješe; novaca nemaju, ali za merak će se uvijek naći taj prokleti jedan euro.
Prema tome, gospodo Evropčani, nabijem vas.
Nabijem vašu "mutavost" i proračunost, nabijem vas na vaše široke bezdušne ulice, a najviše vas nabijem na vaših 9 malih sendviča posluženih kao ručak za nas 9.
Nabijem vas sve na svoju debelu balkansku kurčinu.
(Sad moram ić, opet nestalo struje u hotelu.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Ne znam koji je to grad bio, ali veci gradovi po Danskoj imaju drustveni zivot.
Dapace u normalnijim restoranima nema ni mjesta bez rezervacije.
Istina radnim danom je praznije. Ljudi rade i idu doma familiji. Vikendom zivnu. No kultura obilazenja birtija nije toliko izrazena kao kod nas. Razlicite kulture.
Nije svakome "znati zivjeti" piti pivu u kaficu.
Mozda ne znaju zivjeti po balkanski, ali zive kako njima pase.
Ja bih svakako radije radila u apoteci u danskoj nego na kosovu.
A da imam dijete ovo "pusi se svugdje" bi mi dojadilo u roku sat vremena. Danska je od toga miljama dalje po pitanju child friendly okruzenja.
Istina radnim danom je praznije. Ljudi rade i idu doma familiji. Vikendom zivnu. No kultura obilazenja birtija nije toliko izrazena kao kod nas. Razlicite kulture.
Nije svakome "znati zivjeti" piti pivu u kaficu.
Ja bih svakako radije radila u apoteci u danskoj nego na kosovu.
A da imam dijete ovo "pusi se svugdje" bi mi dojadilo u roku sat vremena. Danska je od toga miljama dalje po pitanju child friendly okruzenja.
Meni ni jedna od tih sjevernih zemalja, dobro jesu Finska i Norveska malo, ali one su uzasno skupe, djelovala asocijalno.
Jednostavno zive drugacije. Mozda tebi tako ne izgleda, ali opustenije.
Ne moraju brinuti od cega ce platiti rezije, hoce li dobiti placu i slicno. Hoce li ove godine na odmor. Jer hoce, kao i svake prije.
I vidjala sam ih vikendom kao pustene s lanca, pijane u grupicama po gradu.
A da im je mentalitet drugaciji je.
Inace za rucak jedu sitno i sami, vecera im je gl. topli obrok (to za sendvice).
No da, nigdje nisu kafici puni kao na Balkanu i to usred dana da je mene bivsi redovno pitao, pa tko onda ovdje radi?
Vidis ti s Kosova ce kupiti i pljugu i imaju svaki dan za kafic a nemaju djeci svaki dan za voce. Kao sto rekoh razlicite kulture i prioriteti.
Ne moraju brinuti od cega ce platiti rezije, hoce li dobiti placu i slicno. Hoce li ove godine na odmor. Jer hoce, kao i svake prije.
Inace za rucak jedu sitno i sami, vecera im je gl. topli obrok (to za sendvice).
No da, nigdje nisu kafici puni kao na Balkanu i to usred dana da je mene bivsi redovno pitao, pa tko onda ovdje radi?
Vidis ti s Kosova ce kupiti i pljugu i imaju svaki dan za kafic a nemaju djeci svaki dan za voce. Kao sto rekoh razlicite kulture i prioriteti.
dakle, naš osijek, depresijaHerp » wrote:
Treći je po veličini, je li ti to dovoljno veliko?
ja sam se u kopenhagenu odlično zabavila
doduše, sa ženom iz ruande, sreli smo i njenog zemljaka dobro informiranog o jugoslaviji i titu
ja bi tamoAlmost Rosey wrote:...pa Vis
Meni je to nekako tužno. Lijepo te vidjeti, falio si pičkaman.Potjeh » wrote:U mom gradu su već odavno na ulici razno razni zimmer, rooms umirovljenici. Uvijek je zabavno vidjeti kako ekstatično zamaše svojim znakom da bi sekundu kasnije vidio da sam domaći i rezignirano sjeo opet. Heh...
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
-
Almost Rosey
Mlađi je malo, nema barku, ali ima motorku i ruskog džipa. Ali frend mu ima barku. Ali on ti je mator.
Trebaš čuti cijene smještaja. Prođe te empatija nabrzinu.vrrrlet » wrote: Meni je to nekako tužno. Lijepo te vidjeti, falio si pičkaman.
Šalim se, ovdje je super. Prošle subote sam se nećkao bi li izvadio kupaće van ili ne. Na kraju sam odlučio da ima vremena i požalio dan kasnije. Sad sam opet pod pokrivačem.
-
Almost Rosey
vrrrlet » wrote:
Mlađi je malo, nema barku, ali ima motorku i ruskog džipa. Ali frend mu ima barku. Ali on ti je mator.
Danas sam se iznova zaljubila u onog svog, sreća njegova (a i bratova
edit: Potješe, sad me podsjetio tvoj povratak i tema na LjiS-u, a ovdje je ontopično, nu, Potjeh i njegov bijes na obali Save
-
Almost Rosey
Jel se nismo već igrali te igre kad ti mene pitaš jesam ružna i ja kažem da jesam?
Niti u jednom trenutku nisam negirala da je riječ o različitim mentalitetima, kulturama i prioritetima, no mislim da sam bila dovoljno jasna u izričaju kako mi navedeno ne odgovara i kako se unatoč svemu, kad se sve zbroji, bolje osjećam na Kosovu nego u Danskoj.ombia » wrote:Meni ni jedna od tih sjevernih zemalja, dobro jesu Finska i Norveska malo, ali one su uzasno skupe, djelovala asocijalno.
No da, nigdje nisu kafici puni kao na Balkanu i to usred dana da je mene bivsi redovno pitao, pa tko onda ovdje radi?![]()
A i priroda je ljepša.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
-
- Information
-