Sezona je počela vrlo nezgodno, sa hladnoćom i sušom, ali ima i ugodnih iznenađenja.
Recimo, srijemuš. Imam ga u vrtu a nisam ni znala.
Prije dvije godine slučajno sam ubrala par biljaka s lukovicom (inače to ne radim, da se može obnoviti) pa ih posadila u najzabačeniji kutak vrta, dio najsličniji vlažnoj šumi. Lišće je povenulo pa sam ga otpisala. I jučer krenem tamo brati mrtve koprive za malč i vidim cvijetiće srijemuša. Fino se širi, ima i sasvim mladih biljčica.
Sadila sam krumpir u lišću i za sad dobro napreduje.
Grašak mi je niknuo svaki peti, rotkvice su isto slabačke, ali par pušleka sam ubrala. Blitva isto slaba, ali sjemenu je već bio istekao rok trajanja, a i ne treba mi je više od nekoliko biljaka. Mrkvi i peršinu se ne nadam previše, mislim da ću im morat napraviti povišenu gredicu, odbijaju suradnju s mojom ilovačom.
Skužila sam da salatu treba pokrivati agrotekstilom - na pokrivenom dijelu je puno veća nego ona nezaštićena.
Paradajz koji sam posadila u čašice vrlo je spor, ali u vrtu sam našla cijelo čudo mladica koje su se same zasijale. Kupila sam i nekoliko sadnica, navodno domaćih sorti, da imam što za zobati dok moj ne naraste.
Kupila sam i dva patlidžana. Nemam nikakvog iskustva s njim, nadam se da će mi uspjeti.
U čašicama su još brokula, prokulice, krastavci, tikvice, dragoljub, vlasac i azijski ljuti kelj.
Paprika roga mi ne niče.
Ubrala sam i par šparoga, makar još nisam trebala, ali bilo im je teško odoljeti.
Sigurno sam nešto i zaboravila, ali već sam sama sebi dosadna, svaka čast onome tko uspije ovo sve pročitat.