Beta ženka » wrote:Ne znam, ja ne bih da se kao u Poljskoj zabrani isticanje petokrake.
A kako su ljevičari krenuli, na kraju će se zabraniti jer se ponašaju kao ekstremisti koji ne dopuštaju mišljenje drukčije od svog. Već viđeno, i samo se vraća na totalitarne komunističke režime koji su provodili takvu politiku. A takav komunizam ne želim.
o tome nisam govorio. poljaci su..velik narod, svasta tamo ima, svakakve povijesti, stradanja i kompleksa i tamo ima. poljaci su dali i jednog kolakovskog i dobar dio razvoja danasnjoj logickoj i matematickoj simbolici i jednog kopernika..samo neke da izdvojim, ali su dali i zapazenu stranku koja je htjela da se demokratski isus izabere za..sta ono..predsjednika drzave, vlade.
to cak nije ni poruka da se konj proglasi konzulom, nema ni traga ironiji.
mislim, kad vec govorimo o poljskoj.
s druge strane, pozivi, prijedlozi za ukidanje petokrake ili srpa i cekica, sto je u principu isto, dolazi sa desnog brojevnog pravca i to dosta udaljenog od nule.
radi se o tome da se uz pomoc petokrake svaladalo hipetrofirano ludilo one svastike, snopica, sjekirica, dijelova abecede i ko zna cega jos i sada se pokusava doci do toga da su porazom, fasizma i nacizma, svi gubitnici, a narocito ono sto se borilo s petokrakom i pogotovo ono sto se borilo s petokrakom.
glavna kuhinja ili medij koji tome tezi jest onaj medij koji zeli biti zrtvom svega, dakle jedini ispravan put za razliku od tih, kako zajednicarskonazivnicki zove..totalitarizmima, samo da se ne vidi i prava priroda tog medija, kao i rivajvl poruke koju ona nosi, jer samo onaj koji je pravedan, moze druge proglasiti nepravednima i tako vrsiti svoju moc cuvajuci pod svojim skutima i fasizam i nacizam do trenutka neke realnosti kada ce biti prekasno za prevenciju i sanaciju.
budimo iskreni, neki sveci ili blazenici imali su sjajnu priliku da se njihova svetost, pa ako treba i ekstremno, dakle strastveno i voljno, ostvari pod nacizmom i/fasizmom, ali tu su prigodu elegantno propustili, e da bi onda mogli svetacki biti zrtvama onoga sto su zvali komunizmom, cudeci se u cudu kako je moguce da im netko osporava pravo da podrzavaju nacizam i fasizam i to ne samo na nacin da mu se ne opiru. uostalom, zna se prema cemu i kome treba pokazat otpor i zasluzit mucenistvo.
ne znam o kojim komunistickim totalitarnim rezimima i o kojem iskustvu pricas, ali da, u istocnnoj njemackoj su nekad mislili da ce sluzbeno uc u stanje komunizma za tridesetak godina, a to bi bilo negdje 1990-ih. mislim, svasta su ljudi vjerovali, samo da se ne moraju suociti sa svojom povjescu.