Ogledalo, ogledalce moje, u Hrvatskoj, dobro sto je?
Dakle, ako hoću reć, na topiku na kojem je temeljito objašnjavana ta razlika i ne uzimam u obzir da je nedjelja ujutro i da je ljudima možda rano, da postoji mogućnost da se jest radilo o volontiranju jer takva volontiranja postoje, ti zaključuješ da ti tumačim život u tvojoj državi iako nemam dovoljno informacija?
To je ego za koji treba prikolica, zaboga.
To je ego za koji treba prikolica, zaboga.
… ali će njihov poslodavac za njih izdvajati u mirovinski fond umjesto da im izdvoji u kakav-takav prihod.Emericzy » wrote:Od mirovine se više ni iz kakvog 'stupa' ne može očekivati ništa. Još nisam vidio projekciju po kojoj je današnji koncept mirovine održiv u današnjem ekonomskom sustavu.
To što će imati staž, upravo ti govorim, ne znači apsolutno ništa korisno. Osim ako traže posao u državnim institucijama, koje još uvijek jedino na staž gledaju kao na dokaz iskustva.Mrsovci će imati za pivicu. I imat će staž. I nekakve kontakte. Možda čak i ponešto praktičnog znanja. To je više nego što nezaposleni diplomanti imaju sada.
U privatnom sektoru, rekao bih, mogu sa svojim dosadašnjim iskustvom naći posao iako nemam ni minute staža. Uostalom, mogu dobiti i preporuke.
Pardon: mogao bih naći posao da cijena rada nije toliko visoka da se gotovo nikome tko bi trebao moje usluge uopće ne isplati zapošljavati. Eno i moji kolege koji prevode – rade samo kao honorarci. I tako godinama.
To što su Japanci, naročito kad ih vidiš po svijetu dok putuju, vrlo ljubazni i dragi ne znači da nisu ksenofobični.koka2004 » wrote:Japanca poznajem samo jednog. Studirao je palanteologiju u Njemačkoj i tamo plesao folklor (samo si zamislite Japanca u onoj bavarskoj narodnoj nošnji). Jako je draga osoba i sam je pričao o nama stvarno čudnom japanskom mentalitetu Npr. njemu koji je doktor paleontologije je baka nonstop govorila da će se u sljedeć životu roditi kao komarac zbog svoje ljenosti, a njegovog brata koji je bankarski službenik uzdizali su u nebo.
Stvar je u tome da im je kultura ksenofobična i to najbolje vidiš ako ondje poživiš neko vrijeme (što ja nisam, ali sam se naslušao o tome).
Kao stranac ti si gaijin i trpe te koliko moraju, ali ne više od toga. A neće ti nitko objasniti koje norme ne znajući kršiš.
Kinezi su imali isti gard – stranci su im bili lao wai – i prema njima su se odnosili još gore, no nakon što su zapadne sile od kraja 19 stoljeća naovamo nekoliko puta isprašile Kini dupe, malo su se skockali. No arogancija im ponovno raste.
Da, imam radno iskustvo.Pješčana » wrote:Lastane, ali ti imaš radno iskustvo.
masa tih klinaca koji su završili fax nemaju ni iskustvo ni staž, ništa.
Osim što mi na burzi kažu da nemam.
A to znači da bih se mogao naći u situaciji da me pošalju na prisilno volontiranje eda bih dobio mrvicu staža.
jel ti tražiš posao preko burze ili sam, preko portala ili preporuka?Lastan » wrote: Da, imam radno iskustvo.
Osim što mi na burzi kažu da nemam.
A to znači da bih se mogao naći u situaciji da me pošalju na prisilno volontiranje eda bih dobio mrvicu staža.
jer to što nemaš staža ne znači puno privatnom sektoru.
ja sam na primjer odvalila tri godine na studentski ugovor. nije mi zapisano u radnu knjižicu, imam manje staža, kasnije ću dobiti dan više godišnjeg i sve što dolazi s tim, ali ja uredno imam tu stavku u CV.
dapače, moj idući posao nakon tog je došao jer sam s te tri godine pokazala da sam voljna raditi, naučila sam masu stvari na tom poslu, naučila sam poslovnu komunikaciju i naučila sam kako izgleda posao. *
moraš znati nešto raditi, i zato je iskustvo dobro. priča mi prijateljica kako je uvodila studente u posao u svojoj firmi, i nisu znali poslati službeni mail iz Outlooka, jer sve šalju prek fejsa. i to joj kažu na glas i postave se kao da ona traži previše.
*ja nikad nisam bila na burzi, i sve poslove našla sam preko portala
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Ne znam je li ovo s "volontiranjem" dobra ideja, ali sigurno ne rješava glavni problem na tržištu rada i uzrok toga da Hrvatska, Španjolska i Grčka imaju preko 30% nezaposlenih mladih. A to je prevelika zaštita postojećih radnika na neodređeno (i onih na određeno koji rade dulje od 3 godine, koliko sam čuo na ovom forumu neki dan), preko Zakona o radu, a i preko kolektivnih ugovora grčkog tipa koji radnicima daju sulude povlastice.Emericzy » wrote: Moguće je da hoće, ali nadajmo se da je i Mrsić toga svjestan pa da će probati složiti nekakav koncept koji će to izbjegavati. Znam i ja da je to velika i možda neopravdana nada, ali što sad? Ideja je svejedno konstruktivna i mislim da ju treba probati. Naravno da će, kad SDP popuši sljedeće izbore, HDZ tu šemu iskoristiti obim rukama i četvorim nogama za svoje svrhe. Jebiga.
Tržište rada bi trebalo biti pošteno za sve sudionike, a u ovakvoj situaciji je debelo namješteno u korist postojećih radnika, a na štetu nezaposlenih, tj. najčešće mladih.
Naravno, ljudi su budale i licemjeri, pa misle da bi izlaz iz krize označavalo otvaranje što više takvih odličnih radnih mjesta na koje je moguće doživotno se uguziti, te podignuti kredite za stanove i aute, a ne deregulacija tržišta rada i olakšanje otpuštavanja. Žalosno je što su baš tolike budale da na primjeru Grčke još ne vide što se dogodi kad se previše guzica uguzi na zaštićene položaje na tržištu rada.
Biti i mniti svemiropolisno
Ja sam prvi posao u Hrvatskoj tražila sa 32 godine. Imala sam 13 godina radnog staža (valjda to znači da nešto znam raditi) i dvoje djece koje mi je imao tko čuvati u slučaju da su bolesne (a namjere da imam još koje nisam imala).
Iskustvo i veliko znanje u jednoj specifičnoj branši nije mi pomoglo da se zaposlim u jedinoj firmi u gradu koja se je bavila tom djelatnošću, jer se tamo već godinama zapošljava samo preko veze.
Ni to što sam Slovenka nije mi pomoglo da dobijem posao tajnice.
Prvi posao sam dobila preko veze. I bilo bi bolje da ga nisam.
Iskustvo i veliko znanje u jednoj specifičnoj branši nije mi pomoglo da se zaposlim u jedinoj firmi u gradu koja se je bavila tom djelatnošću, jer se tamo već godinama zapošljava samo preko veze.
Ni to što sam Slovenka nije mi pomoglo da dobijem posao tajnice.
Prvi posao sam dobila preko veze. I bilo bi bolje da ga nisam.
- Beta ženka
Isti "problem" imam i ja, samo su u pitanju Hrvati i Srbi.koka2004 » wrote: Ja sam uvijek u nezavidnoj situaciji. Uvijek imam osjećaj da moram nekog braniti. Dok sam u Slo, branim Hrvate, dok sam u Hr branim Slovence. I teško mi padaju sve te političke svađe.
I ja sam odradila skoro 2,5 god. preko studentskog, i piše mi u CV-u. Ako mi se ne vjeruje, uvijek se može provjeriti.Pješčana » wrote: jel ti tražiš posao preko burze ili sam, preko portala ili preporuka?
ja sam na primjer odvalila tri godine na studentski ugovor. nije mi zapisano u radnu knjižicu, imam manje staža, kasnije ću dobiti dan više godišnjeg i sve što dolazi s tim, ali ja uredno imam tu stavku u CV.
dapače, moj idući posao nakon tog je došao jer sam s te tri godine pokazala da sam voljna raditi, naučila sam masu stvari na tom poslu, naučila sam poslovnu komunikaciju i naučila sam kako izgleda posao. *
moraš znati nešto raditi, i zato je iskustvo dobro. priča mi prijateljica kako je uvodila studente u posao u svojoj firmi, i nisu znali poslati službeni mail iz Outlooka, jer sve šalju prek fejsa. i to joj kažu na glas i postave se kao da ona traži previše.
*ja nikad nisam bila na burzi, i sve poslove našla sam preko portala
Ovo za Outlook - nemam komentara...
Kad sam došla na razgovor u T-Mobile, osim standardnih pitanja, morala sam na svojem mobitelu pronaći broj SMS centra. Zatim su me prepustili kolegi koji je na kompjuteru zatražio da na njihovom intranetu nađem neku informaciju, napravim screenshot i "atačiram" u mail te natipkam jedan kratki tekst i pošaljem mail na neku adresu (preko Outlook Expressa koji sam tada, krajem 2004. godine, prvi put vidjela) te da na njemačkom objasnim kako doći od njihove zgrade do zoološkog vrta. Tog se sjećam, možda je bilo još nešto. I meni je to bilo potpuno normalno, očekivala sam i više testiranja.
Prije toga, u sklopu studija imali smo jedan semestar samo o tome kako naći posao. Profesorica Austrijanka je kontaktirala 3-4 austrijske tvrtke u Zagrebu da surađuju na tome, napisani su lažni oglasi za posao, mogli smo birati na koji bismo se javili te smo morali otići na razgovor. Išla sam u Austrijski kulturni centar, voditelj me pitao sve i svašta, pa i kakvi auti mi se sviđaju, koliko cigareta popušim dnevno itd. Nakon toga me ispratio i rekao - da je to pravi razgovor za posao, testirao bi mi brzinu tipkanja te dao Rorschachov test (!!!). Što bi ovi tvoji tek na to rekli.
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Kad sam ja došla na razgovor u T-M, pitali su me zašto sam se prijavila i jel volim timski rad.
Ja sam rekla da sam se prijavila jer mi treba poso koji mi paše s rasporedom na faksu i da timski rad ne volim, ali ću odradit ako treba. Bogme su se srozali
Ja sam rekla da sam se prijavila jer mi treba poso koji mi paše s rasporedom na faksu i da timski rad ne volim, ali ću odradit ako treba. Bogme su se srozali
But don't wait up
Just leave the light on
'Cause all the roads that I might take will all one day lead back to you
Just leave the light on
Emericzy » wrote: Sereš. Kao i obično, činiš to na simpatičan način, ali svejedno bazdi.
Prilično je podlo napisati ovo boldano nakon što sam ti (najmanje) jedno dvadeset puta objašnjavao da mi se gadi ovo u što se Hrvatska pretvorila.
Simpatičan stil i određena doza pameti nije ti isprika za sranje. Ispriku bi imao samo da ne znaš što radiš.
..aj emerici, sta sad tu ovo ono, te cu pjenit te necu pjenit..te sapunica te drama.
jel ti kad mos nesto priznat ili su samo drugi krivi, a tvoja odgovornost se uvijek da nekako izracionalizirat?
pa zar nismo zakljucili da se hrvatska nije u nista pretvorila, nego je uvijek bila takva? takva je njena priroda..nesto se od toga uspjelo kolko tolko kontrolirat, a sad se ne da kontrolirat i eto..sta se moglo ocekivat?
amo, aj, autaj se, kazi..drugi kako hoce, ali evo, ja za sebe priznajem..sori, mislio sam da ce bit bolje, ali sjeba sam.
- Beta ženka
HahahahaA.P. » wrote:Kad sam ja došla na razgovor u T-M, pitali su me zašto sam se prijavila i jel volim timski rad.
Ja sam rekla da volim puno pričati pa mi je ovo odlična šansa da se ispušem, a nikoga ne zamaram (što je bila istina) i to se svidjelo K.D. koja me intervjuirala.
(kasnije sam tek uvidjela koliko mi se NE priča s ovima koji zovu)
Eto, ontopic. Tek u SZK sam shvatila koliko glupavih ljudi ima u državi, strašno sam se razočarala. Tad je taman u medijima kružila ona senzacionalna vijest da je prosječni IQ u Hrvatskoj oko 90, dakle na donjoj granici prosječnosti, u što nisam željela povjerovati.
Nisam nikad niti imala lijepo mišljenje o ljudima u globalu, ali ovdje sam dobila presjek cijele Hrvatske jer do tada sam se družila sa studentima koji su koliko-toliko bili obrazovani i otvoreni. E, pa...
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Ne znati poslati mail jer sve radis preko fejsa je razlog da ti trajno zabrane ulaz u tu zgradu.
Ili kad pitas kandidata jer je naveo u zivotopisu da zna, da napravi tabelu ili grafiku u excelu, blijedo te gleda, a napisao je napredno ponazavanje tog programa.
Ili kad pitas kandidata jer je naveo u zivotopisu da zna, da napravi tabelu ili grafiku u excelu, blijedo te gleda, a napisao je napredno ponazavanje tog programa.
pa, gostoljubivost nije ista stvar što i ljubaznost. i tu se slažem, naš narod treba jako raditi na ljubaznosti, ako već žele raditi s ljudima.Aristocat » wrote:
Ipak sam izgubila nit...
Haj i helou mogu zaista biti i jesu u vecini slucajeva povrsni i to je ono sto nas iritira. Medjutim, ono sto haj i helou jesu je automatska ljubaznost prema strancu, slucajnom prolazniku, nekome. To sto 'tu prica zavrsava' je jednostavno tako - i to je odlicno. Stvar je u tome da nam je sve jasno. Nitko se ne pretvara da je ljubazan dalje od toga. Sve je kristalno cisto. Anyway, kod nas, radi nametnutih drustvenih i tradicionalnih konvencija u vecini slucajeva se pretvaramo da nas zanima - kako si ti, kako su ti djeca, pozdravi ovoga i onoga i tako dalje, a zapravo na s boli uvo kako je Marko i Janko i njihovo drecece potomstvo.Ako krenem korak dalje 'zanimanje' se vrlo cesto svodi na zabadanje nosa u neciju intimu koja se kasnije prepricava citaj ismijava po kavama.
Dakle, licemjerni smo. Ovi s 'helou' i 'haj' to nisu. Oni su jednostavno ravnodusni - i to ne kriju.
Po pitanju gostoljubivosti slicno. O gostoljubivosti imamo i raznih poslovica kao: 'Svakog gosta tri dana dosta' i sl. Opet, neiskreni smo. Robujemo nasljedjima i pravimo se boljima nego sto jesmo, a zapravo smo svi po tom pitanju amerikanci. Samo sto to ne priznajemo, dok oni priznaju, sto ih u tom dijelu cini postenijima.
I jos nesto. Primjetila sam na temi da se cesto koristi argument determinacije (gdje je njihova gostoljubivost). Ispada da nasa gostoljubivost ima ili nema smisla samo ako je determinirana tudjom.
Gostoljubivost je gostoljubivost ako je per se. Sve ostalo je udovoljavanje i trpljenje.
izjednačuješ kopanje po nečijoj prijatnosti s pristojnošću- i dajem ruku u vatru da to nije obilježje jedino hrvatskog naroda. svi su babe, samo neće svi jednako agresivno krenuti.
što se tiče poslovice, ne znam što reći. poslovica je. i slažem se s njom. koji klinac imaš biti kod mene duže od tri dana?
koliko vidim ovu mlađu generaciju, ne mogu reći da imaju skill za rad s ljudima. od konobarenja nadalje, previše bezobrazluka vidim.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Znam.Pješčana » wrote:jel ti tražiš posao preko burze ili sam, preko portala ili preporuka?
Sve što radim, radim preko preporuke. Ali još uvijek nemam ni minute staža jer sam kao radnik preskup da bih bio išta osim honorarca.
… bolje da ne komentiram. Ozbiljno.ja sam na primjer odvalila tri godine na studentski ugovor. nije mi zapisano u radnu knjižicu, imam manje staža, kasnije ću dobiti dan više godišnjeg i sve što dolazi s tim, ali ja uredno imam tu stavku u CV.
Ja jesam na burzi. Jer tako imam barem besplatni pokaz, kad već dobivam daleko manju plaću nego pred dvije godine.*ja nikad nisam bila na burzi, i sve poslove našla sam preko portala
Ako mi u dogledno vrijeme uspije – također na preporuku – upasti u jednu firmu gdje će me zaposliti na puno radno vrijeme, super. Ali dotad sam na burzi jer je sistem glup.
- Beta ženka
Oh, znaš li koliko sam se CV-a naprevodila na engleski jer su gospoda pretendirali na neko radno mjesto na kojem se MORA znati taj jezik (i nešto malo na njemački). I jedan je previše, a bilo je dosta više od jednog.ombia » wrote:Ne znati poslati mail jer sve radis preko fejsa je razlog da ti trajno zabrane ulaz u tu zgradu.
Cijenila sam one koji bi se sami potrudili i zamolili me da pregledam ima li tipfelera i slično, jer bar su pokazali nekakav trud. Ovi ostali bi mi uvalili na hrvatskom i izvoli, prevodi.
Beta ženka » wrote:
Hahahaha![]()
Ja sam rekla da volim puno pričati pa mi je ovo odlična šansa da se ispušem, a nikoga ne zamaram (što je bila istina) i to se svidjelo K.D. koja me intervjuirala.![]()
(kasnije sam tek uvidjela koliko mi se NE priča s ovima koji zovu)
Eto, ontopic. Tek u SZK sam shvatila koliko glupavih ljudi ima u državi, strašno sam se razočarala. Tad je taman u medijima kružila ona senzacionalna vijest da je prosječni IQ u Hrvatskoj oko 90, dakle na donjoj granici prosječnosti, u što nisam željela povjerovati.
Nisam nikad niti imala lijepo mišljenje o ljudima u globalu, ali ovdje sam dobila presjek cijele Hrvatske jer do tada sam se družila sa studentima koji su koliko-toliko bili obrazovani i otvoreni. E, pa...
i ja sam skužila u to vrijeme da svaka budala ima mobitel
ali da te taj posao nauči kako se kontrolirati u razgovoru, kako privesti razgovor kraju, nauči te disciplinirati se i ne reagirati- nauči
- Beta ženka
To je istina.Pješčana » wrote:![]()
i ja sam skužila u to vrijeme da svaka budala ima mobitel![]()
ali da te taj posao nauči kako se kontrolirati u razgovoru, kako privesti razgovor kraju, nauči te disciplinirati se i ne reagirati- nauči
Znala sam nakon završene smjene nazvati sestru pa bi me pitala jesam li dobro.
Jer zvučala sam nekako... ljubazno.
Dok s druge strane, za T-M nisam bila dovoljno ljubazna (a imam i grub glas koji sâm po sebi zvuči neljubazno, a kad sam umorna, užas živi).
Ja sam tetama na kiosku gdje bi kupila vodu/žvake znala reć hvala na pozivu 
Dobro, žena je vjerovatno navikla da zombi studenti koji rade tamo ispaljuju takve stvari.
Dobro, žena je vjerovatno navikla da zombi studenti koji rade tamo ispaljuju takve stvari.
But don't wait up
Just leave the light on
Just leave the light on
… i onda ja ne znam što da kažem ljudima kad me pitaju za takve stvari jer su meni neke stvari gola osnova, a drugima užasno napredne stvari. Meni bi, recimo, napredan rad u Excelu bio izvođenje statističkih analiza uz poznavanje dovoljnog broja posebnih funkcija. Ja pak dobro poznajem gole osnove – dakle, znam napraviti i tablicu i graf i jednostavnije izračune – a sve ostalo mogu naučiti. Ali mi ne treba.ombia » wrote:Ne znati poslati mail jer sve radis preko fejsa je razlog da ti trajno zabrane ulaz u tu zgradu.
A najbolji su mi oni koji traže poznavanje kompletnog Officea, uključujući PowerPoint i slične pizdarije.
Odmah znam koliko su ozbiljni, stručni i znaju što žele.
Inače, veli mi majka da su je na jednom razgovoru za posao pitali par riječi na engleskom. Ono, pozdravili, postavili dva pitanja i osupnuli se kad je ona na to – odgovorila.
Jer su dobivali kandidate koji su na to odgovarali kao Bandić ili Jaca – “znate, nisam se danas na to pripremio”. A službeni je jezik firme engleski.
I onda sta? Dodje na razgovor, valjda mu testiraju znanje jezika, te protrati i tih sat vremena potencijalnog poslodavca.Beta ženka » wrote:
Oh, znaš li koliko sam se CV-a naprevodila na engleski jer su gospoda pretendirali na neko radno mjesto na kojem se MORA znati taj jezik (i nešto malo na njemački). I jedan je previše, a bilo je dosta više od jednog.
Cijenila sam one koji bi se sami potrudili i zamolili me da pregledam ima li tipfelera i slično, jer bar su pokazali nekakav trud. Ovi ostali bi mi uvalili na hrvatskom i izvoli, prevodi.
Ili ima situacija gdje takvi ljudi dobe posao i zaista krenu raditi sa takvim znanjem jezika i komunicirati sa svijetom.
Onda ako im kazes da jesi njihove gore list i prebacite se na hrvatski, vidis da ni materinji ne znaju.
Ja sam u ovoj firmi jednom izlektorirao nešto što mi nije bilo u opisu radnog mjesta. Kraći tekst, neplaćeno, razmjerno hitno – ali me čovjek lijepo zamolio i rekao da zna da mi nije u opisu radnog mjesta. I zahvalio mi u knjizi te mi poklonio primjerak.Beta ženka » wrote:Oh, znaš li koliko sam se CV-a naprevodila na engleski jer su gospoda pretendirali na neko radno mjesto na kojem se MORA znati taj jezik (i nešto malo na njemački). I jedan je previše, a bilo je dosta više od jednog.
Ovakvo prevođenje… mislim da to ne bih odradio. Ako bih baš morao, smjestio bih mu nešto unutra, pogledao za što se prijavljuje te se i ja ondje prijavio.
Lastan » wrote:
A najbolji su mi oni koji traže poznavanje kompletnog Officea, uključujući PowerPoint i slične pizdarije.
Odmah znam koliko su ozbiljni, stručni i znaju što žele.
bila sam na razgovoru za posao di nisam znala napraviti traženo u Excelu, i ispitivačica se postavila. kako ja sad ne znam a napisala sam da znam MS Office.
ko da kažeš da znaš kuhati ali ispadne da lažeš jer ne znaš napraviti rožatu
Excel je divna stvar, toliko bolja od Worda, i jednostavna je za koristiti. ali ima masu opcija i ne znam postoji li netko tko ih koristi sve na poslu ( osim nekog tko testira Excel)
-
- Information
-