Kuhanje za neznalice

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
Potjeh

Post 21 Jan 2012, 20:13

Govedina. Neki dan nam imao prosvjetljenje u obliku potpunog neznanja. Naime, cijelog mog života moji doma su govedinu rijetko kupovali i isključivo je spremali 'na lešo'.

Koristite li goveđe meso i na koji način? Ja recimo želim probati onaj klasični američki ili argentinski goveđi odrezak. Sjetio sam se putopisa Gorana Milića gdje se prežderavao tim mesom i oblile su me sline. :klopa:

Imamo ovdje u Dubrovniku restoran 'Steak house ' al je malo papren zbog svoje lokacije. Ipak, možda odem tamo da dobijem referencu što znači dobar odrezak.

Potjeh

Post 01 Apr 2012, 16:56

Da si dignem temicu iz pepela:

Sezam.

Jako volim sezam na pecivima međutim ja ne uspijevam dobiti doma tu aromu. Stavim sezam u pekač kruha pa ispadne nezamijećen. Nedavno sam radio pancerote pa sam ih premazao običnom vodom, uvaljao u sezam, pekao na 200°C i ništa.

Što je potrebno da sezam napravi svoje? Sjemenke nabavljam u DM-u.
Bios
slučajna nakupina stanica

Post 01 Apr 2012, 17:11

Bo, danas sam ga stavila u rižu i baš se lijepo osjeti. Samo sam ga popržila na suhoj tavi. Integralni je ukusniji od onog bijelog.
Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.
ombia

Post 01 Apr 2012, 18:20

Sto je pancerote? Meni je sezam integralni super, za salatu malo preprzim, za spohati nesto u njemu ne, pusti aromu dok se pece.
Ako spremam nesto azijsko onda koristim dosta sezam.
Bios
slučajna nakupina stanica

Post 01 Apr 2012, 18:25

Panceroti su nešto kao preklopljena, pržena pizza. Ne sviđaju mi se. Premasni su.
Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.
ombia

Post 01 Apr 2012, 18:32

Hvala :).
Mulica

Post 03 Apr 2012, 22:53

potješe, kasnim malo sa sezamom :zubo:

sezam ćeš najbolje okusit ako ga zagrizeš :D unutra je njegova cijela aroma :S
a pošto je jako malen, često izbjegne zube!
poprži ga lagano na teflonskoj tavi, bez ulja, lagana vatra, svako malo protresi tavom!
onda ga malo stuci u mužaru...ili di god, što imaš...samo ga stuci! e onda ga pospi po krem juhi, stavi u neku paštetu, u salatu i sl!
ako praviš peciva, na sirova peciva stavi isto malo istučeni sezam, pa onda peci sve zajendo u pećnici! prije toga ga ne tribaš peć!

u svakom slučaju, nemoj štedit na njemu! :zubo: uoravo zbog toga što je sitan, izbjegne zub pa ga pojedeš cijelog bez da ga zagrizeš! to ja tako sebi objašnjavam! a što ga je više, veća je mogućnost da ćeš zagrist, jel :zubo: :o
meg ti je glupa!!! :xlux:
kuki

Post 03 Apr 2012, 23:14

Morticia » wrote: Normalno mi je da frajer kuha i zna se pobrinuti za sebe, ne smatram takve nekakvom egzotičnom vrstom pred koju bih trebala pasti ničice čim zamaše ku...hačom. :xzubo:
Meni nije to, jednostavno volim kad mi ljudi naprave za jest. Bivšu frendicu kod koje sam spavala par dana i njenu cimericu sam prosila tijekom svakog obroka. :D
Potjeh

Post 07 Apr 2012, 16:11

Hvala mulice na savjetima. Doduše, kod kupovnih peciva sjemenke ne izgledaju stučene?! Ali, svakako ću probati.

Imam novo pitanje. Nedavno sam radio quiche lorraine. Nisam bio presretan tijestom. Kada sam ga valjao pucao je po rubovima, nedostajalo je elastičnosti. Što je tome uzrok? Možda je premalo maslaca ali stavljam brašno i maslac u omjeru 2:1. Možda još vode?!
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 08 Apr 2012, 10:13

Potjeh » wrote:Hvala mulice na savjetima. Doduše, kod kupovnih peciva sjemenke ne izgledaju stučene?! Ali, svakako ću probati.

Imam novo pitanje. Nedavno sam radio quiche lorraine. Nisam bio presretan tijestom. Kada sam ga valjao pucao je po rubovima, nedostajalo je elastičnosti. Što je tome uzrok? Možda je premalo maslaca ali stavljam brašno i maslac u omjeru 2:1. Možda još vode?!
Voda bi mogla pomoći. Osobno stavljam duplo manje maslaca, ali dodam vode.
Imam averziju prema premasnom tijestu, premda volim masnu hranu.
Potjeh

Post 09 Apr 2012, 19:22

Dakle maslo nije kritično, dovoljno je nadomjestiti ga tekućinom?! Morao bih malo nabrusiti teoriju oko tjestenine.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 09 Apr 2012, 21:09

Potjeh » wrote:Dakle maslo nije kritično, dovoljno je nadomjestiti ga tekućinom?! Morao bih malo nabrusiti teoriju oko tjestenine.
U tom ćeš slučaju dobiti tvrđe tijesto, a meni je draže takvo, manje masno. Vic je u tome da ja volim pojesti povelik komad pite, a on u klasičnom receptu ima masnoće za tri dana, a ne jedan obrok.
Probaj, pa što bude. Zapravo, ako voliš reš stvari
Mulica

Post 09 Apr 2012, 22:01

što je manje masla u tijestu, više će pucat! :ne zna:
voda u zamjenu za maslo će samo pomoć vlažnosti tijesta, ali kod valjanja će stvorit probleme!

ja ti gotovo svako prhko radim po receptu:
250g brašna
120 g masla
malo soli/ako je slatka pita, onda ide 2 žlice šećera u prahu
1 jaje
žlica hladne vode/mlijeka/vrhnja

najbolje bi bilo zamijesit ga u food procesoru! spas :S

a kad ga valjaš, valjaj ga između 2 papira za pečenje! :S ništa se ne lijepi, tijesto ne puca, lakše se valja! :S
smanjivanjem maslaca imat ćeš samo još više problema s valjanjem! viruj mi, ja na 350g brašna stavila 130g masla! valjala sam ga pola sata...ne lažem, ne preuveličavam...pola sata!!! i onda sam ga krpala, bilo je tvrdo ajme bože! :zubo:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 10 Apr 2012, 09:59

Potješe, ne vjeruj joj ništa, Mulica želi da se udebljaš ko krme.
Ja tijesto mijesim rukama i niš se ne raspada. Jebo fud procesor.
Mulica

Post 10 Apr 2012, 13:20

judolino » wrote:Potješe, ne vjeruj joj ništa, Mulica želi da se udebljaš ko krme.
Ja tijesto mijesim rukama i niš se ne raspada. Jebo fud procesor.
prhko tijesto se ne mijesi! :o
prhko tijesto se samo triba zamišat, tek toliko da nastane kugla! amen, nema više miješenja!
u food procesoru je puno bolje zamijesit ga, iz razloga što će on 'nasjeckat' maslo i povezat ga s brašnom u mrvice! ruke su tople i što više 'diraš' tijesto, to će ti se maslo više topit! a poanta je što brže pomiješat maslo s brašnom, kako se maslo ne bi otopilo! a di ćeš prije, nego s food procesorom! s njim zamijesim prhko tijesto u doslovno 2 min!
stavim brašno i maslo na kockice, par puta miksnEm ( :rofl: ), dodam jaje i mlijeko (+sol ili šećer) i miksam 10ak sekundi dok se ne počne stvarat gruda! vadim van, povežem rukama u kuglu i stavim u prozirnu foliju! doslovno 2min! rukama to nikad nećeš učinit tako dobro kao s food procesorom!

potješe, ne vjeruj judolinu, on je na ovom forumu samo trol! :E
ok, i vlasnik uz to...al neš ti toga! :o
ali

Post 10 Apr 2012, 14:27

Slažem se s Mulicom!
Za prhko tijesto nema gore stvari nego mijesiti ga predugo. I nikad ga se ne premiješa ( :misli: glagol: premijesiti).
Jednom razvaljan komad se ne smije ponovo ići mijesiti.
*jezebel*

Post 10 Apr 2012, 22:28

ja ga radim rukama, nikakav food processor :D, maslac narezem na tanke listice i bude brzo gotovo. maslac:brasno 1:2 mi se ne svidja, premalo maslaca. :o
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
ombia

Post 10 Apr 2012, 23:15

Stavila sam veceras manje maslaca. Kao da probam.
:gaah:
Tijesto samo puca i ne moze se posteno pojesti komad. Mislim stediti cemo kalorije na piti. Onda cu radije pojesti komad manje ali postene pite.
Mulica

Post 10 Apr 2012, 23:25

*jezebel* » wrote:ja ga radim rukama, nikakav food processor :D, maslac narezem na tanke listice i bude brzo gotovo. maslac:brasno 1:2 mi se ne svidja, premalo maslaca. :o
ozbiljno? :rofl:
radi okusa ili radi valjanja i tako toga? :misli:
meni je to taman omjer, i uspijem normalno razvaljat, ne puca puno jer valjam među 2 komada papira za pečenje, a i okus mi je sasvim ok! :o

ombia, ma i ja sam smanjila maslac nedavno u jednoj piti...nije se teško rezala, to je ajde išlo ok! al jebote, razvaljat je bila muka isusova :S pola sata mi je tribalo! nikad više! :gaah:
ombia

Post 10 Apr 2012, 23:30

Ne reze se tesko, ma sad sam gledala, ovo ne mogu na posao nositi, moram sama pojesti. :mama: Mrvi se. Ovo nisam imala nikad. Ne znam gdje bi drugdje bio zajeb. Raspada mi se u ruci. :facepalm:
E da ja u ta tjesta za pise stavim vanilin secera, meni je tijesto tako finije. Dobro ja u svasta stavljam vanilin secera.
Mulica

Post 10 Apr 2012, 23:33

ombia » wrote:Ne reze se tesko, ma sad sam gledala, ovo ne mogu na posao nositi, moram sama pojesti. :mama: Mrvi se. Ovo nisam imala nikad. Ne znam gdje bi drugdje bio zajeb. Raspada mi se u ruci. :facepalm:
E da ja u ta tjesta za pise stavim vanilin secera, meni je tijesto tako finije. Dobro ja u svasta stavljam vanilin secera.
pa da, mrvi se jer je tvrdo, malo je masla! :zubo:

ja sam smanjivala u onoj piti s višnjama! po okusu je pita sasvim ok, tijesto se čak niti ne raspada, jest malo tvrđe (nije se lijepo mogao 'izrezati' komad s pinjurom)...ali mi se nije raspadalo jer je vjerojatno nadjev natopio malo tijesto! pa se držalo sve skupa! :o

al odsad ne smanjivam maslo! to šta kažeš...ne moš na piti štedit kalorije! :rofl:
*jezebel*

Post 10 Apr 2012, 23:33

Mulica » wrote: ozbiljno? :rofl:
radi okusa ili radi valjanja i tako toga? :misli:
meni je to taman omjer, i uspijem normalno razvaljat, ne puca puno jer valjam među 2 komada papira za pečenje, a i okus mi je sasvim ok! :o

ombia, ma i ja sam smanjila maslac nedavno u jednoj piti...nije se teško rezala, to je ajde išlo ok! al jebote, razvaljat je bila muka isusova :S pola sata mi je tribalo! nikad više! :gaah:
i radi okusa i radi teksture. ne toliko radi valjanja. nekad valjam, a nekad utiskujem tijesto rukama pa jos malo prohladim. meni je to vase 2:1 bas ekstremno za prhko, tu stvarno moram ubacit' slatko vrhnje ili sir, ne volim s puno vode, vodu tu dodajem u zlicama, a ne u decilitrima.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
ombia

Post 10 Apr 2012, 23:39

I ja kad sam lijena utisnem rukom. :o Zasto mora onda jos na hladjenje jez?
Imala sam danas malo premalo jabuka, to je bilo spontano pecenje pite. Tako da da, fila nije imala od cega natopiti tijesto.
Budem sutra kupila sladoleda od vanilije da ublazi tu prhkost. :zubo:
I jez koliko maslaca ti onda stavljas?
Meni tek sad pravo vrijeme za pite stize, rabarbare sam vidjela na placu :cerek: , pa sumsko voce stize jos malo...
Mulica

Post 10 Apr 2012, 23:39

*jezebel* » wrote:
i radi okusa i radi teksture. ne toliko radi valjanja. nekad valjam, a nekad utiskujem tijesto rukama pa jos malo prohladim. meni je to vase 2:1 bas ekstremno za prhko, tu stvarno moram ubacit' slatko vrhnje ili sir, ne volim s puno vode, vodu tu dodajem u zlicama, a ne u decilitrima.
ja na 250g brašna (za quiche od 30cm promjera) stavim pola masla, jedno jaje i 1 žlicu mlijeka ili vode! ne dodajem ni ja više vode!

sad sam za ovu pitu s jabukama pravila prhko po receptu, bez jaja! i na 300g brašna ide decilitar vode i 180 g masla! ok, masla je malo više od pola, al ne previše! a mogu ti reć da je tijesto puno puno lakše za valjanje! jako je mekano, skoro ko glatko tijesto! :S milina!
al mi je isto u slano prhko stavit jaje! nije mi to to bez jaja! a maslo ne želim povećavat! :ne zna: meni skroz ok ovako, al ukusi su različiti (iako je moj bolji od tvog :o )
Mulica

Post 10 Apr 2012, 23:42

ombia » wrote:I ja kad sam lijena utisnem rukom. :o Zasto mora onda jos na hladjenje jez?
ruke su tople, tope maslo! a tijesto mora bit hladno!

kad ga radim u kalupima za muffine, triba ga prvo izvaljat, pa rezat krugove, pa utiskivat ih u kalupe...dok to sve napraviš, tijesto se već 'rastopi', odnosno maslo u njemu!
pa ih uvik prije pečenja ubacim još 15ak min u frižider!
  • Information