Hoće li se opet smjeti pušiti u restoranima?

Sve od javnog i tajnog interesa
MmeTipfeler

Post 08 Apr 2012, 08:08

Ne znam za Irsku, ali u Francuskoj se baš pretjerano i ne pridržavaju propisa o nepušenju. Možda zato što im ovako izgledaju plakati antipušačke propagande: fumer, c'est être l'esclave du tabac (u slobodnom prijevodu i u ovom kontekstu: pušačice su duhanove robinje). :cerek:

ombia

Post 08 Apr 2012, 10:53

Lastane pa ima valjda u drzavi dovoljno pusaca i nepusaca, neka se dogovore, Hrvatska ima toliko kafica da ima mjesta za sve. :D
Dapace ako Hrvatska ista ima onda su to kafici.
Jedan zadrti nepusac koji ne zeli smrditi nakon jedne obicne kave ce valjda dobrovoljnoi u nepusacki kafic, a ljeti kad postoje terase je svejedno.

Mme sta pusili su u restoranu? I kako si reagirala?

Iako bila sam prilicno skepticna da ce nacija gdje je Sartr s cigaretom u rukama poucavao uspjeti uopce izroditi takav zakon. Pa i ikona stila je uvijek otpuhivala dimove.
A onda su dobili prvi u Europi plazu na kojoj je zabranjeno pusenje. :zubo:

Izmedju ostalog razlog zasto zabrana pusenja u Francuskoj ne funkcionira posebno dobro (ali funkcionira itekako na turistickim lokacijama i restoranima po centru, a ne fukcionira po gostionicama u pregradju) je u tome sto imaju svega 600 kontrolora.
Irska koja i dalje ima pubove i hrpu turista je sprovela zakon odlicno u djelo. Ali u prvoj godini zabrane imali su 25 000 kontrolora. :zubo:

I kako me tek razveselilo kad je hotelima stupila na snagu zabrana pusenja. A ne da se umorna bacam na spavanje u prostoriji gdje zastori smrde na susionicu mesa.
No ovo s plazom smatram zaista glupim.
MmeTipfeler

Post 08 Apr 2012, 11:46

ombia » wrote:Mme sta pusili su u restoranu? I kako si reagirala?
Meni ne smeta kad drugi puše. Zašto bih reagirala?
Iako bila sam prilicno skepticna da ce nacija gdje je Sartr s cigaretom u rukama poucavao uspjeti uopce izroditi takav zakon. Pa i ikona stila je uvijek otpuhivala dimove.
Ah, pa i Ameri su daleko dugurali sa zabranom pušenja, unatoč svim prekrasnim scenama iz starih filmova u kojima su se cigarete i cigare pušile sve u šesnaest.
No ovo s plazom smatram zaista glupim.
Zašto? U čemu je razlika između plaže i trga? :ne zna:
JPK

Post 08 Apr 2012, 12:15

MmeTipfeler » wrote:Ne znam za Irsku, ali u Francuskoj se baš pretjerano i ne pridržavaju propisa o nepušenju. Možda zato što im ovako izgledaju plakati antipušačke propagande: fumer, c'est être l'esclave du tabac (u slobodnom prijevodu i u ovom kontekstu: pušačice su duhanove robinje). :cerek:
U restoranima se pridržavaju, još nisam naišao na restoran u kojem se pušilo, čak ni u selima.
Biti i mniti svemiropolisno
Lastan

Post 08 Apr 2012, 13:17

ombia » wrote:Jedan zadrti nepusac koji ne zeli smrditi nakon jedne obicne kave ce valjda dobrovoljnoi u nepusacki kafic, a ljeti kad postoje terase je svejedno.
Vjerovala ili ne, nije svejedno.

U civiliziranom je svijetu čak i na otvorenome uobičajeno da pušači paze da njihov dim ne smeta drugima, za što u Hrvatskoj nema jebene šanse. Čak je u nekima od Policijskih akademija, snimljenih pred više od 20 godina, bilo scena na tu temu; kod nas je to još uvijek SF.

Znao sam sjesti na terasu. Ali onda ispadne da su suncobrani postavljeni praktički kao krov i dim se uredno skuplja ispod njih skoro kao u zatvorenom prostoru (naročito ako nema vjetra).
A da ne govorim o pušačima koji seru “nepušači marš unutra”.
ombia

Post 08 Apr 2012, 14:36

MmeTipfeler » wrote: Meni ne smeta kad drugi puše. Zašto bih reagirala?

Ah, pa i Ameri su daleko dugurali sa zabranom pušenja, unatoč svim prekrasnim scenama iz starih filmova u kojima su se cigarete i cigare pušile sve u šesnaest.

Zašto? U čemu je razlika između plaže i trga? :ne zna:
Oboje mi je glupo. Meni je dosta da se provodi zabrana pusenja u zatvorenom prostoru.
Iako mislim da francuzi ipak imaju dulju i bogatiju povijest pusenja nego Ameri. Kod Amera je odavno sve sterilizirano.

Ponavljam nisam vidjela da po gradu i restoranima u centru itko pusi.
Otkad je pusenje u zatvorenim javnim prostorima zabranjeno preporodila sam se. :S Vise mi ne smrdi jakna ko kuga jer sam otisla u neki club ili samo na kavu.
Almost Rosey

Post 08 Apr 2012, 14:42

ombia » wrote:Lastane pa ima valjda u drzavi dovoljno pusaca i nepusaca, neka se dogovore, Hrvatska ima toliko kafica da ima mjesta za sve. :D
Bulazniš. Koliki je omjer pušačkih i nepušačkih kafića?

Naravno, ovo je retoričko pitanje :rofl:
blaze

Post 08 Apr 2012, 21:13

ombia » wrote:Moram li reci da se uvodjenjem potpune zabrane pusenja na javnim mjestima kafici nisu masovno pozatvarali nego su jednako puni?
moguće. u nas nije tako. u kafićima u kojima se puši ne možeš naći stol, u kafićima u kojima se ne puši mjesta kao u priči. neki su se snašli i uveli dekice i grijače za sjedenje vani. mislila sam da je ideja uvezena iz europe, a ne da je naša smišljotina
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
ombia

Post 08 Apr 2012, 21:19

Ne znam odakle je uvezena i je li...dekica i grijaca ima i izvan Hrvatske. No.
Sto mi se posebno gadi kod tih dekica je to da se x ljudi taj dan umotalo do brade u njih i kasljalo, kihalo i sto sve ne.
U tom kontekstu mi je i dim cigarete ljepsa alternativa. :zubo:
Zimi je to pusacima jedina alternativa da popiju kavu uz cigaretu u bircu i mene ne smeta, ja zimi ne zelim sjediti vani.
Lastan

Post 08 Apr 2012, 23:32

blaze » wrote: moguće. u nas nije tako. u kafićima u kojima se puši ne možeš naći stol, u kafićima u kojima se ne puši mjesta kao u priči.
Kao što rekoh, bilo bi sasvim drugačije da su uvedena uniformna pravila, tj. da je pušenje u potpunosti zabranjeno.
Ovako se ovisnici dodatno koncentriraju na mjestima gdje je pušenje dozvoljeno.
MmeTipfeler

Post 09 Apr 2012, 08:51

Lastan » wrote: Kao što rekoh, bilo bi sasvim drugačije da su uvedena uniformna pravila, tj. da je pušenje u potpunosti zabranjeno.
Da budem zlobna: moglo bi se kao "uniformno pravilo" postaviti i solucija da puši tko hoće, i gdje hoće, i što hoće.

Logično je da će se pušači okupljati tamo gdje je pušenje dozvoljeno. A gdje bi se drugo okupljali?

Nego, meni ovo ukazuje na dvije moguće pretpostavke. Prvo, pušači su još uvijek u većini pa prostor koji je za njih predviđen još uvijek nije dovoljan. Drugo, pušači su društveniji od nepušača. Kako god okreneš, opet se sve svodi na tiraniju većine nad manjinom. Samo što još uvijek ne znamo jesu li u većini pušači ili nepušači.

Ideja je spriječiti pasivno pušenje, ali isto tako i iskorijeniti pušenje kao takvo. Zato što su pušači po definiciji bolesniji pa su društvu na teret. Koliko to zaista uspijeva, nije sigurno.

Što propisi kažu da je pušenje zabranjeno, što statistike pokazuju da se broj pušača smanjuje, u biti ne znači ništa. I pri tome ne mislim samo na Zagreb i/ili na Hrvatsku. Jedini pravi pokazatelj bila bi smanjena potrošnja duhana. Je li se ta potrošnja smanjila? Nisam sigurna. Duhanska industrija ne doima se kao da je pred propašću.

OK, mogu poštovati nečiju želju da ne udiše dim tuđe cigarete. Ali, meni se ovo čini kao još jedna društvena histerija. Treba nekoga proganjati. Jučer vještice, danas pušači, sutra ženski parfem.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 09 Apr 2012, 13:06

Lastan » wrote: Kao što rekoh, bilo bi sasvim drugačije da su uvedena uniformna pravila, tj. da je pušenje u potpunosti zabranjeno.
ja sam za to da se uopce zatvore kafici, da se zabrane. svasta se oko tih kafica i slicnih objektalija koncentrira. narocito ljeti, ovdeka, na jadranu, po otocima.
tu svakakva bagra dolazi, ok, mozda ne pusi cigarete, ali zato to kompenziraju nekim drugim kemijama kojima otvaraju svoje cakrice, a o tome da locu, da i ne govorim. stovise, ponasaju se kao da imaju potpuno pravo tradit sta oce, lokat kolko oce, vikat, derat se, radit pizdarije, jer..oni su na odmoru, amjesta gdje se oni odmaraju sluze za to da se oni mogu opustit kako oni oce i jos grintaju, bune se i traze svoja gradjanska prava kad se oce opustit i nakon radnog vremena tih odmorisnih, relaks objektalija gdje se oni druze, usporedjuju svoja ega (nadegavaju se), pare, gonjaju, rigaju i slicne aktivnosti upraznjavaju, jer..oni su to platili i sve oko njih sluzi njima.
tako je nastao i afterparti trend kad se iz tih objektalija coporativno odlazi na javna mjesta otvorena za sve, poput onih..kako se zovu..ah, da, plaza, uvala i slicnih mjesta koja postoje samo za njih ili se pocnu sirit i po gradovima i mjestima, ulicama i trgovima, vec poznatim iz razdoblja dnevnog svjetla kad su bauljali sneni od nocnog odmora i upoznavali kulturu virkajuci kroz prozore, gledajuci sta se kuha i uopce sto rade ti domoroci u tim kulturno zooloskim vrtovima.

eto, potpuno bi drugacije izgledalo da se osim pusenja zabrani i citavo ugostiteljstvo, i zasto ne..turizam. eventualno otvorit neka geta ili logore za turiste iz kojih nece smjet izlazit, a ako ce vec izlazit, onda samo strogo organizirano i vremenski ograniceno. ono, imaju petnajst minuta za razgledavanje mjesta i trk natrag.
moglo bi se to uskladiti i sa ugostiteljstvom, jer, eto, uvidjavan sam i ipak neku ugostiteljsku ponudu treba ostaviti, kako za turiste, tako i za domicilno osoblje i..buduci da su svi kafici i restorani zatvoreni, napravit menze, u kojima se, naravno, nece smjet ni pusit, ni pit ,ni nista. imas par minuta za pojest nesto ritko na plitko, za napojit se, od alkohola, ako ko oce alkohol, imas kefir ili kvasinu i pici dalje. sto dalje..

eto, tako to treba napravit, sve zabranit, a ne samo pusenje. :kokice:
ombia

Post 09 Apr 2012, 13:58

Ili treba uvoziti samo kulturne turiste. :ne zna: ( a ne kao sto su po spanjolskim otocima 60% stanovnistva Njemci), na Majorki valjda Spanjolaca ni nema. :zubo:
Evo oko nas vec danima paradiraju japanci. S prvim proljetnim zrakama nas zapljusnu kao posast. Ali njih ne zanima lokanje i blud, oni svi u grupicama po dvoje, svatko svojim foticem :E skljoca, maltene se ne drze za rukice :E dva po dva. Onda sjednu u neki restoran, das im sta ima i kazes to je tipicno za ovaj kraj i oni sretni. Spavaju prije deset. Tako su trimani cijeli zivot. Tamo. Odakle su.
Zabranit uvoz Engleza i tako.
..a unda
Undaminator

Post 09 Apr 2012, 14:32

ombia » wrote:Ili treba uvoziti samo kulturne turiste. :ne zna: ( a ne kao sto su po spanjolskim otocima 60% stanovnistva Njemci), na Majorki valjda Spanjolaca ni nema. :zubo:
Evo oko nas vec danima paradiraju japanci. S prvim proljetnim zrakama nas zapljusnu kao posast. Ali njih ne zanima lokanje i blud, oni svi u grupicama po dvoje, svatko svojim foticem :E skljoca, maltene se ne drze za rukice :E dva po dva. Onda sjednu u neki restoran, das im sta ima i kazes to je tipicno za ovaj kraj i oni sretni. Spavaju prije deset. Tako su trimani cijeli zivot. Tamo. Odakle su.
Zabranit uvoz Engleza i tako.
e, sad, u startu problem. :D
kao prvo, kako to mislis..uvozit turiste, ako kazemo da je turizam izvoz na licu mjesta? mislim, ima i ta definicija turizma.
naime, ne mos uvozit turiste da bi izvozio, nisu turisti repro materijal, tj u nasem turistickom slucaju, mi smo taj repro materijal.
..jer, da jos zakompliciram, turisticka ponuda je vjerovala ili ne..kultura. ili drugim rijecima, mi bi trebali nuditi nasu kulturu, a ne kulturu kakvu potraznja zeli. jel moram objasnjavati kakav bi se proces, netko ce rec posljedice, odvijao da je suprotno, tj da se mi upiremo nuditi kulturu kakva se trazi, a upiremo se. :D

evo, necemo o spanoljcima koji su saptom pali, pricajmo malo o talijancima, o toskani, nekoc carobnoj toskani u kojoj je danas sve na rasprodaju..ako vec ne i rasprodano. jel ti znas kako se kijanti danas radi? mas norme, normative, eu, ovo, ono, sve ze zna, sve je izmjerljivo, pa tako i kvaliteta. kijanti ti se danas radi, kao uostalom i u francuskoj njihovi barikui, u malim bacvama od hrastovine, da sto prije popirime taj neki okus buke, i/ili u bacve, u posude od inoksa, ubacuju komade svjeze hrastovine da takvo vino sto prije dostigne proklamiranu, izpreciziranu metrijsku kvalitetu, brend, jel, za kojim trziste zudi. :D

e, pa mi jos manim dijelom cekamo da se tako pocnemo i mi opravdano turistiski i trzisno ponasat, a vecim dijelom u praksi smo mozda i dalje otisli od njih. veci vjernici od pape uvijek bili.. :cheer:

dakle, pustimo sad turizam. htio sam samo preko tog primjera reci da je opravdano puno vise toga zabranit, nego sto bi netko segmentirano htio samo radi sebe. ili, kako madam tipfeler kaze, gdje je kraj, ako se krene na takav nacin? :D

a ovo o japancima i ostalima..dijelom se slazem, dijelom ne, ali ne potcjenjuj utjecaj koji mi mozemo imati na ljude, ne potcjenjuj nasu kulturu i turizam..daj japancima samo malo vremena, pocet ce se ponastat kao i mi, bez brige.. :D
ombia

Post 09 Apr 2012, 14:59

Nazalost nudimo "kulturu" kakva se trazi, pa tako imas na obali megaponudu snicli, pomfrija i pizze. Tradicionalne dalmatinske spize jel.
Turiste uvozis tako da uvedes sistem vize za obalno podrucje i samo Japancima odobris. :zubo: Ajde i nesto malo Juznokoreanca pustis oni su budisti a bome ima i katolika. I nisu po radisnosti i ranom ljeganju daleko od Japanaca.
e. ili, kako madam tipfeler kaze, gdje je kraj, ako se krene na takav nacin?
Kad dodjemo do kraja biti ce nam dosadno. Iako kraj je kad smo satrli na javnim zatvorenim prostorima ponasanja koja direktno stete tudjem fizickom :E zdravlju.
Netko tko napusen lezi usred gradskog parka ne smeta nikome. Ak zaspe, posrati ce ga golub i to je to.
Cikara na pola metra od mog stola i moje hrane koja se puni brzinom svjetlosti je druga prica.
baja

Post 09 Apr 2012, 17:02

Lastan » wrote:
U civiliziranom je svijetu čak i na otvorenome uobičajeno da pušači paze da njihov dim ne smeta drugima, za što u Hrvatskoj nema jebene šanse.
eto, ako su nam mađari civilizacijski doseg, u budimpešti je zabranjeno pušiti na busnim stanicama
osim što u mađarima ne vidim nekog naročito pozitivnog obrasca, ne vidim ni u takvim mjerama naročitog smisla
ono, 20 m dalje na cesti mogu zapaliti i tako kontaminirati slučajne sretnike :ne zna:
zanemarimo to što kao pušač uistinu pazim da ne silujem nepušače svojom navikom, a i to da se svaki nepušač može odmaknuti ako su se zračna strujanja namjerila baš na njega
vrrrlet

Post 09 Apr 2012, 20:35

baja » wrote: eto, ako su nam mađari civilizacijski doseg, u budimpešti je zabranjeno pušiti na busnim stanicama
osim što u mađarima ne vidim nekog naročito pozitivnog obrasca, ne vidim ni u takvim mjerama naročitog smisla
ono, 20 m dalje na cesti mogu zapaliti i tako kontaminirati slučajne sretnike :ne zna:
zanemarimo to što kao pušač uistinu pazim da ne silujem nepušače svojom navikom, a i to da se svaki nepušač može odmaknuti ako su se zračna strujanja namjerila baš na njega
Da, ali nepušači su debeli jer ne puše i onda se njima nije sam tak pomaknuti. :ne zna:
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Pješčana

Post 09 Apr 2012, 20:53

blaze » wrote: pušači više piju i troše, plate i runde. nepušački kafići leglo su dosade
:rofl:

blaze, pretpostavljam da se zezaš. ili imaš jako dosadne poznanike nepušače.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
..a unda
Undaminator

Post 09 Apr 2012, 21:30

ombia » wrote: Kad dodjemo do kraja biti ce nam dosadno. Iako kraj je kad smo satrli na javnim zatvorenim prostorima ponasanja koja direktno stete tudjem fizickom :E zdravlju.
na sto mislis? na mcd hamburgere? :kokice:
Netko tko napusen lezi usred gradskog parka ne smeta nikome. Ak zaspe, posrati ce ga golub i to je to.
Cikara na pola metra od mog stola i moje hrane koja se puni brzinom svjetlosti je druga prica.
cikara? mi ovdje pijemo iz cikare, a i iz cikarice. :zubo:

dakle, restorani za pusace i restorani za nepusace. kafici za pusace, kafici za nepusace, jel to fer? uostalom, u svakom normalnom restoranu su se pepeljare praznile brzinom svjetlosti, ali ok, dim cigarete smeta i nema tu sta, ne pusi se i gotovo. ko oce ic u restoran u kojem se moze zapalit, taj ce ic u restorane za pusace.
nepusaci nece ic tamo, a i sta ce tamo..po takvim kaficima i restoranima?
s takvim ljudima se najbolje uopce ne druzit. :cheer:
vrrrlet

Post 09 Apr 2012, 21:35

Trebali bi zabranit' i tamjane po crkvama i one pederske mirisne svijeće i štapiće. Ti štapići su sto puta gori od cigareta, izazivaju glavobolju.
..a unda
Undaminator

Post 09 Apr 2012, 21:48

..ma, gledam ovaj video i..ma sve ok, sve ok..ali, nesto mi tu ne stima, pitam se sta, cak se mislim jel mozda tamo na zapadu idu na izlete i ekskurzije u tim busevima, jel se radi o nekom tim bildingu, sta li..i ne, zaista, javni prijevoz.

i sto vise gledam, sve mi je neugodnije nesto i odjednom kazem sebi.. pa ovo je strava. kao autobus pun eloija i to linija direktna za birkenau. :facepalm:

..i eto, sta mislite, jesu li ovi u busu pusaci ili nepusaci? ..na cemu su ustvari?

:D

http://www.index.hr/like/clanak/ovako-b ... 08777.aspx
vrrrlet

Post 09 Apr 2012, 21:50

Koji video? Daj i nama da vidimo video.
ali

Post 09 Apr 2012, 22:06

..a unda » wrote:
..i eto, sta mislite, jesu li ovi u busu pusaci ili nepusaci? ..na cemu su ustvari?
Ništa, samo Fruscianteovi fanovi.
200% :S

(nisu El Tona Džona valjda)

edit: :iskustvo: :mudri:
kuki

Post 09 Apr 2012, 22:08

MmeTipfeler » wrote: Logično je da će se pušači okupljati tamo gdje je pušenje dozvoljeno. A gdje bi se drugo okupljali?

Nego, meni ovo ukazuje na dvije moguće pretpostavke. Prvo, pušači su još uvijek u većini pa prostor koji je za njih predviđen još uvijek nije dovoljan. Drugo, pušači su društveniji od nepušača.
Treće, društvo u kojem je petero nepušača i jedan pušač ide tamo gdje taj jedan smije pušiti.

Otkad me ne truje obitelj, meni dim zapravo ne smeta jer mi se nekako ne da nalaziti s pušačima koji su sebična stoka koju baš briga mogu li ja disati. Koliko god mi dragi bili. A ovi razumni koji sami kažu "ajmo negdje gdje ja mogu pušit a ti možeš disat" potraže takvo mjesto.

Al da će ovisnik zbog nekoliko neovisnika u društvu otić u nepušački kafić, neće. :D
..a unda
Undaminator

Post 09 Apr 2012, 22:36

kuki » wrote: Treće, društvo u kojem je petero nepušača i jedan pušač ide tamo gdje taj jedan smije pušiti.
..di to pise? :ne zna:

uostalom, ako je tako, pitam se zasto? :raspa:
Al da će ovisnik zbog nekoliko neovisnika u društvu otić u nepušački kafić, neće. :D
..ma, to je samo izlika. mislim, cetiri nepusaca i jos u nepusaskom kaficu..o cemu uopce oni mogu pricat? :ne zna: :zubo: :D
  • Information