Što kuhate? (recepti i sličke poželjni)

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
Morticia

Post 27 Mar 2012, 08:21

Mulice, RECEPT za kruh!!! :klopa: :klopa: :klopa:

MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Beau

Post 27 Mar 2012, 08:43

Mulica » wrote: zapekao se vrh malo previše, jer imam jebenu pećnicu :gaah:
al je svejedno bio jaaaaako fin! :cerek:
Obožavam izgoreno :klopa:
Bios
slučajna nakupina stanica

Post 27 Mar 2012, 12:57

Ovo. Naravno, bez vegete. Imala sam već pečene piletine od jučer, pa sam je narezala na manje komade i popržila s pršutom, poslije je vratila u umak i poslužila uz tjesteninu. Uz to još kristalka s putaricom i miješana salata (krastavci, paprika, mladi luk, rotkvice).
Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.
ombia

Post 27 Mar 2012, 13:13

To je Bios za mene rucak snova. :S :S :S
Bas na sve okidam.
A rucak je gablec na poslu: matovilca jedno kanta i po (najveca zdjela s poklopcem je to morala transportirati) :cerek:, uz to paradajz, paprika itd. I kupiti su uz to neki sendvic tostirani.
Morticia

Post 27 Mar 2012, 13:34

Super, puno ti hvala. :top:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
ombia

Post 27 Mar 2012, 13:44

Muscovado je sto?
Mulica

Post 27 Mar 2012, 13:46

morti, nema na čemu :D
ombia » wrote:Muscovado je sto?
nerafinirani smeđi šećer!

http://encian.hr//index.php/119?request ... t&data=119 s tim da je moj još tamniji! ovaj je svjetliji!
zdraviji je od običnog bijelog, obzirom da nije rafiniran! :ne zna: a ja ga volim koristit u kolačima! :D
meg ti je glupa!!! :xlux:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 27 Mar 2012, 13:53

A ja imam još dosta kiselog zelja koje moram ubit.
Mislim da ću ga zdinstat s kolutićima kobasa, kimom, crvenom paprikom, lukom i češnjakom i poslužiti ga uz pire krumpir.
Morticia

Post 27 Mar 2012, 13:58

judolino » wrote:A ja imam još dosta kiselog zelja koje moram ubit.
Mislim da ću ga zdinstat s kolutićima kobasa, kimom, crvenom paprikom, lukom i češnjakom i poslužiti ga uz pire krumpir.
Uuuuu, ovo ja volim. :klopa:
ombia

Post 27 Mar 2012, 14:25

Mulica » wrote:morti, nema na čemu :D

nerafinirani smeđi šećer!

http://encian.hr//index.php/119?request ... t&data=119 s tim da je moj još tamniji! ovaj je svjetliji!
zdraviji je od običnog bijelog, obzirom da nije rafiniran! :ne zna: a ja ga volim koristit u kolačima! :D
Muscovado ima vidim neku posebnu aromu, moram probati! :)

Nerafinirani secer koristim stalno. Samo nije smedji.
Zuckasti je.

Image

Taj koji je smedji su mu malo dodali boje ili aromec ili je od posebne biljke napravljen? :ne zna:

Evo nasla na amazonu, prije nego stisnem buy, na sta vam ima ukus taj secer? Karamelizirano, ljesnjikavo, nesto trece?
Hvala.
Leteća
babin nakurnjak

Post 27 Mar 2012, 14:46

blue » wrote: Ja se ne bih nazvala paranoičnom, ali sam dovoljno svjesna svojih mogućnosti da ne bi nikada pojela biljku ili gljivu koju sam ubrala sama :zubo: Život mi je lijep, živi mi se još dugo :D
Ni šumsku jagodu? Kesten? :zubo:

Što se srijemuša tiče, rekli su mi da se može naći na placu i prodaje se na pušleke. Gdje točno, ne bih znala jer na plac idem samo po flance. Možda ga je i bolje prvo kupiti pa tek onda probadi brati, jer tada možete vidjeti kako izgleda.

Ali neke velike opasnosti od zamjene nema, barem ne u ovo doba godine kad su biljke već razvijene i prepoznatljive. Do trovanja je uglavnom dolazilo kad su se brale posve mlade biljke, od nekoliko centimetara. Đurđica ima deblji, tvrđi i tamniji list - vidjeli ste je valjda u buketima. Srijemuš je mekši, svjetliji i ima intenzivan miris. Kad ga jednom skužite, nije potrebno provjeravati svaki list, osim ako nekoga baš veseli.

Raste u listopadnim šumama, obično kraj potoka i to najčešće u velikim količinama - ne tražite biljku po biljku (to se ne isplati) nego cijelu "plantažu". I ne čupajte lukovice, da se može obnoviti. Mislim da ga ima po cijeloj RH, samo tražite vlažna mjesta.

Ja sam ga prvi put kupila na nekom eko-sajmu, u piksi s maslinovim uljem i solju, a biljku sam u prirodi prepoznala prema knjizi (Enciklopedija samoniklog jestivog bilja). Od tada ga svako proljeće tamanim u sumanutim količinama, na sve moguće načine.

Još sam živa i (donekle) normalna. Mislim, kad ga medjved zna prepoznati bez interneta, nisam valjda ja gluplja od njega. :cerek:

O uzgoju ću na povrtlarstvu.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
klonka

Post 27 Mar 2012, 15:14

Dosadnu piletinu. Htjela sam je grillat, ali netko grinta da je to previše ljetna hrana. :rolleyes:

I salatu o avokada i još neke gluposti. Rotkvice, rikulu, kukuruz. Obožavam salate svaštare.
gonj špadi
Mulica

Post 27 Mar 2012, 15:18

judolino » wrote:A ja imam još dosta kiselog zelja koje moram ubit.
ovako sam ja 2 puta ubila kiselo zelje i svi su bili oduševljeni: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3762 ... stcount=11 :D
probalo i par ljudi tamo i svidilo im se!
naravno, ne triba bit pureći batak u pitanju, moožeš i suho meso ubacit tu! al općenito zapečeni kiseli kupus mi je mljac :klopa:
ombia wrote: Evo nasla na amazonu, prije nego stisnem buy, na sta vam ima ukus taj secer? Karamelizirano, ljesnjikavo, nesto trece?
Hvala.
išla sam ga sad probat :rofl:
enivej, karamelasti okus, po meni! ne lješnjak! :o
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 27 Mar 2012, 15:22

Avokado... :Slin: ...guacamole... :Slin: :Slin:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 27 Mar 2012, 15:26

Fala, Mulice, podvarak je zakon, a ovaj tvoj recept zvuči sjajno, mora bit super.
Nego, kontam si da ću u ovo današnje zelje dodati i vrhnja i suhih mljevenih gljiva, trebalo bi pasat.
Morticia

Post 27 Mar 2012, 15:28

Jel' stavljate vi ponekad kiselo vrhnje u sarmu? :klopa: :klopa: :klopa:
ombia

Post 27 Mar 2012, 16:11

Morticia » wrote:Jel' stavljate vi ponekad kiselo vrhnje u sarmu? :klopa: :klopa: :klopa:
Ne jer ne radim ja sarmu, ali pase. :cerek:

Hvala Mulice odoh kupit.
Leteća
babin nakurnjak

Post 27 Mar 2012, 16:17

judolino » wrote:Avokado... :Slin: ...guacamole... :Slin: :Slin:
The Aztec word for avocado was ahuacatl, which means "testicle tree". :zubo:
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
klonka

Post 27 Mar 2012, 16:23

judolino » wrote:Avokado... :Slin: ...guacamole... :Slin: :Slin:
Bio je gnjil iznutra, bacila sam ga. Umjesto avokada, salata od rotkvica, matovilca, tvrdo kuhanog jaja, kukuruza, sira, kapule i pomidora.
gonj špadi
blue
Asgard

Post 27 Mar 2012, 16:53

Leteća » wrote: Ni šumsku jagodu? Kesten? :zubo:
Hvala na iscrpnom objašnjenu :) ali ni šumsku jagodu (prva asocijacija mi je - koliko je zeceva zapišivalo tu nisku biljčicu :o ), ok divlji kesten može :mirko:
Pogledat ću na pijaci :top:
klonka wrote: Bio je gnjil iznutra, bacila sam ga. Umjesto avokada, salata od rotkvica, matovilca, tvrdo kuhanog jaja, kukuruza, sira, kapule i pomidora.
:klopa: :Slin:
Mulica

Post 27 Mar 2012, 17:15

Mulica » wrote: ja danas pileće filete punjene gorgonzolom zapečene s pasiranom rajčicom! :zubo: recpet ni od kuda, trošim ono što imam u frižideru!
Image

Image

Image

Image

miriše ko pizza dok se peče, i jako je fino :cerek:
Pješčana

Post 27 Mar 2012, 18:26

jako fino izgleda :cerek:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Potjeh

Post 27 Mar 2012, 20:04

Vidim da je gastronomija sve popularnija. :klopa:

Ja sam sinoć radio kiš sa šparogama, tikvicamam i šunkom. Svi vi redovito spominjete to jelo ovdje na ovoj temi a ja taj 'quiche' nikada nisam vidio a kamoli probao. Daklem, sad kada sam konačno i to napravio nameće se jednostavno pitanje. Recepti za kiš su podvojeni; jedni zagovaraju da se tijesto prvo samo peče 20-tak minuta dok drugi strpaju sve odjednom. Da čujem iskusne kišovce. :)
Morticia

Post 27 Mar 2012, 20:56

Mulice, upravo mi se hladi kruh. :o

Nesto sam sjebala sa tijestom pa mi je bilo prerijetko (malo sam sebi spominjala mamicu, malo tebi :o), al sam se snasla, sve nekako potrpala u protvan i zalila neke false, grbave slojeve sa ovom smjesom.
Nema slojeve k'o tvoj i ne izgleda tako lijepo, al' probala sam malo i mislim da ga za pola ure vise i tako nece bit. :o

U smjesu za mazanje sam stavila obican secer, dva cepica ruma, mljevene bademe, putar, cimet i sok dvije cijedjene narance.
Mulica

Post 27 Mar 2012, 22:01

Potjeh » wrote:Vidim da je gastronomija sve popularnija. :klo pa:

Ja sam sinoć radio kiš sa šparogama, tikvicamam i šunkom. Svi vi redovito spominjete to jelo ovdje na ovoj temi a ja taj 'quiche' nikada nisam vidio a kamoli probao. Daklem, sad kada sam konačno i to napravio nameće se jednostavno pitanje. Recepti za kiš su podvojeni; jedni zagovaraju da se tijesto prvo samo peče 20-tak minuta dok drugi strpaju sve odjednom. Da čujem iskusne kišovce. : )
ja ga uvijek prvo pečem naslijepo (hoće reći, samo tijesto, bez nadjeva)!
poanta je u tome da ako na sirovo tijesto izliješ smjesu za punjenje, ona ti namoči tijesto pa ti bude mljeckavo! a kad je tijesto polupečeno, nadjeva ga neće toliko namočit!
plus, može se dogodit da tijesto ostane sirovo na kraju!

ako je nadjev suh, a dugo se peče...onda se može i bez pečenja naslijepo! s tim da takav još nisam pekla! :ne zna:

kad ga pečeš naslijepo, pokrij ga alu folijom, posebno rubove, da ne pocrne, i optereti samo tijesto nečim (grah, riža ili one kuglice koje baš tome služe)...da se tijesto ne bi napuhalo! tako ga pečeš 10ak min, onda skineš foliju i opterećenj i pečeš još 4-5min dok ne dobije laganu lagnu smećkastu boju na dijelovima! e tek onda ulijevaš nadjev!

kakav ti je bio taj sa šparogama? ja planiram nešto kad naberem šparoga! ovaj vikend ih je otac nešto sitno nabrao, još ih nema puno! jedva čekam! :klopa:
Morticia wrote:Mulice, upravo mi se hladi kruh. : o

Nesto sam sjebala sa tijestom pa mi je bilo prerijetko (malo sam sebi spominjala mamicu, malo tebi : o), al sam se snasla, sve nekako potrpala u protvan i zalila neke false, grbave slojeve sa ovom smjesom.
Nema slojeve k'o tvoj i ne izgleda tako lijepo, al' probala sam malo i mislim da ga za pola ure vise i tako nece bit. : o

U smjesu za mazanje sam stavila obican secer, dva cepica ruma, mljevene bademe, putar, cimet i sok dvije cijedjene narance.
:xlux: baš mi je drago! :cerek:

to da je prerijetko, stvarno ne znam...ja sam pravila s 500g brašna, pa sam povećavala sve količine! al bože moj, dodaš brašna i to je to! ispadne jako fino tijesto i lako ga je valjat!
znači, ti ga nisi valjdala pa rezala na fete i slagala? :misli:

pješčana, tenk ju!

e da, jesi ti ono spominjala onaj wanna be feta sir iz lidla? kupila ga sad! još se mislim što ću s njim! mislim da ću krumpir poluskuhan malo ispeć pa ga pomiješat sa fetom i začinit nekim travama! pa to uz neko meso! :misli:
ima neko još akav savjet za feta sir? di utrošit? salata neka? računajte da ne volim sirovo povrće! :o

išla sam u lidla kupit mini kalup za tortu, samo zbog njega sam išla...i nema ga! otišao! :(
  • Information