O svećeničkom zlostavljanju

Monoteistički i politeistički sustavi vjerovanja
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 24 Mar 2012, 20:10

Lastan » wrote: Evo ti podatak za Ujedinjeno Kraljevstvo:
Mislio sam koliko je optuženih svećenika osuđeno. No dobro.

Ovakvih podataka ima svakakvih, ja sam našao neki tekst gdje govore da je među svećenicima 200 puta više pedofila. Čini mi se da je izvor ta tvoja ista stranica.

Tako recimo ne znam dali na toj stranici ali sličnoj u zlostavljanje djece uključuju recimo udaranje djeteta, davanje neke druge kazne pa tako lijepo uzmu podatke od 1950 do danas i to uračunaju u zlostavljanje pa onda je jasno da su brojke ogromne.

Karlinjo

Post 24 Mar 2012, 20:21

jednokratni klon » wrote:Pričamo o tome da li je moralno biti zločinac i svećenik. Tebi jest. Meni nije. A ja nisam vjernik.
Te dvije stvari nikako nisu povezane daj shvati to. Govoriš kao da pitaš dali je moralno biti zločinac i automehaničar. Sve što mu mogu napraviti je zabraniti mu da djeluje unutar župa s narodom.
Lastan wrote: U tiskanim člancima iz tog vremena stajalo je da je mijenjao župnika služeći misu i pričešćujući djecu. Oprostit ćeš mi što ih ne čuvam toliko dugo.
Ako se sjećaš iz vremena dok si još išao u Crkvu. Pričest se dijeli tako da dođeš ispred oltara i onda svećenik kaže tijelo Kristovo ti kažeš amen i odeš. Prilikom toga oko tebe je između 5 i 500 ljudi. Kako je on točno mogao istjerati neko dijete koje je bilo tamo.
Ja vidim. Štoviše, ja podržavam i doživotne zabrane upravljanja vozilom u određenim slučajevima, a teksaški sudac koji je čovjeka koji mu je po treći put došao u sudnicu zbog vožnje u pijanom stanju osudio na doživotni zatvor moj je heroj.
Ali ne zato što postoji opravdana sumnja da je pijan :mig:
Nebitno. I nastavnik može 45 minuta ići kroz šprancu nastavnog sata, ali osuđeni pedofil neće biti pozvan ni na zamjenu u školu.
Profesor je tamo direktno sa djecom, svećenik koji služi misu nije. Nakon 30 do 60 minuta ode u svoju sobu i to je to. Iako ja ne podržavam da služi misu za opći narod i nadam se da će Crkva to onemogućiti. Opet nije da su te svećenike vratili u redovitu službu nego su ih poslali na kratkotrajnu ispomoć da ostali mogu prisustvovati misi ako već orginalni svećenik ne može.
Iako se s time slažem – zato i nisam glasao za njega iako generalno podržavam njegov program (koji se, uostalom, uvelike i sastoji u odvajanju crkve i države) – ispada da je Crkvi veći zločin izlazak (umirovljenog) svećenika na izbore, i to unatoč tome što su svećenici i ranije sjedili u vladi (nisam siguran za Sabor), nego trivijalnost kao što je pedofilija.
Nije veći nego je očito sličan. Oduzeli su mu mogućnost rada na župi. Svećenik koji je osuđen za pedofiliju i odslužio kaznu, ne mora služiti misu djeci. Može služiti po samostanima, privatne mise za svoje kolege i sl.

Opet s druge strane kad Grubišić odustane od onoga što je Crkvi neprihvatljivo vratit će mu ovlasti.
Lastan

Post 24 Mar 2012, 20:23

Karl Jozef » wrote: Mislio sam koliko je optuženih svećenika osuđeno. No dobro.
Statistike koje pokazuju da je stopa među svećenicima jednaka onoj među ostalim muškarcima bazirane su na pravomoćnim osudama.

S obzirom na crkveno izbjegavanje suradnje s civilnim vlastima, skrivanje optuženih svećenika, premještanje ne samo u druge župe nego i u druge države… rekao bih da su stope među svećenicima ipak nešto više nego u ostatku populacije.

Ali ponavljam, po Crkvu najpovoljnije relevantne informacije kažu tek da nisu nimalo gori od ostalih.
Ti si, podsjećam, ustvrdio da je stopa među svećenicima niža nego u ostatku populacije. Nisi podastro nikakve podatke.
Ovakvih podataka ima svakakvih, ja sam našao neki tekst gdje govore da je među svećenicima 200 puta više pedofila. Čini mi se da je izvor ta tvoja ista stranica.
Moguće. Iako, koliko vidim, kaže “20 do 200 puta”.
Na stranici piše i odakle im podaci i kako su računali, pa ono… slobodan si pobiti što god želiš, ali argumentirano, molim.
Tako recimo ne znam dali na toj stranici ali sličnoj u zlostavljanje djece uključuju recimo udaranje djeteta, davanje neke druge kazne pa tako lijepo uzmu podatke od 1950 do danas i to uračunaju u zlostavljanje pa onda je jasno da su brojke ogromne.
Ovdje se radi o seksualnom zlostavljanju.

Iako znam pijano govno od svećenika – i mene je krstio – koje je držalo vjeronauk mojoj sestri i tuklo klince u trećem osnovne. Nije seksualno, ali je svejedno zlostavljanje. I da to nije bilo ranih devedesetih, možda bi smeće i završilo u zatvoru. Ovako je samo diskretno maknut iz škole.
jednokratni klon

Post 24 Mar 2012, 20:26

Karl Jozef » wrote:
Opet s druge strane kad Grubišić odustane od onoga što je Crkvi neprihvatljivo vratit će mu ovlasti.
Jasno je zašto je Grubišić neprihvatljiv.

Pedofilija je ipak prihvatljiva. To je to, shvatili smo.
Karlinjo

Post 24 Mar 2012, 20:28

jednokratni klon » wrote:
Jasno je zašto je Grubišić neprihvatljiv.

Pedofilija je ipak prihvatljiva. To je to, shvatili smo.
A eto meni je drago da si shvatila ... sad odi učit :D
Lastan

Post 24 Mar 2012, 20:28

Karl Jozef » wrote: Te dvije stvari nikako nisu povezane daj shvati to. Govoriš kao da pitaš dali je moralno biti zločinac i automehaničar. Sve što mu mogu napraviti je zabraniti mu da djeluje unutar župa s narodom.
Ali to nisu učinili ako su ga pustili da mijenja župnika.
Ako se sjećaš iz vremena dok si još išao u Crkvu. Pričest se dijeli tako da dođeš ispred oltara i onda svećenik kaže tijelo Kristovo ti kažeš amen i odeš. Prilikom toga oko tebe je između 5 i 500 ljudi. Kako je on točno mogao istjerati neko dijete koje je bilo tamo.
Nije mogao. Ali nije ni trebao doći u situaciju da uopće dijeli pričest djeci.
Ali ne zato što postoji opravdana sumnja da je pijan :mig:
… što god da si time htio reći.

Ali opravdana sumnja upravo je to – opravdana. Na temelju opravdane sumnje itekako se postupa.
I onaj teksaški sudac osudio je tipa na doživotni zatvor zbog opravdane sumnje da će i ubuduće dovoditi živote u opasnost pijanom vožnjom.
Profesor je tamo direktno sa djecom, svećenik koji služi misu nije. Nakon 30 do 60 minuta ode u svoju sobu i to je to.
Ode i nastavnik u svoj kabinet.

Daj prestani relativizirati i tražiti isprike za svećenike pedofile.
Iako ja ne podržavam da služi misu za opći narod i nadam se da će Crkva to onemogućiti. Opet nije da su te svećenike vratili u redovitu službu nego su ih poslali na kratkotrajnu ispomoć da ostali mogu prisustvovati misi ako već orginalni svećenik ne može.
Ima još kvalificiranih svećenika. Kao što rekoh, osuđeni nastavnici ne budu pozvani ni na kratkotrajnu zamjenu. Nikad.
Nije veći nego je očito sličan. Oduzeli su mu mogućnost rada na župi. Svećenik koji je osuđen za pedofiliju i odslužio kaznu, ne mora služiti misu djeci. Može služiti po samostanima, privatne mise za svoje kolege i sl.
Ovaj je osuđen i još je bio na uvjetnoj. I služio je misu (i) djeci.
Nije bio odslužio kaznu. I nije bila privatna misa.
… ali nijednom osuđenom pedofilu nisu na taj način oduzete ovlasti. Dakle, očito je Grubišićev grijeh veći od silovanja djece.
Karlinjo

Post 24 Mar 2012, 20:40

Lastan » wrote: … ali nijednom osuđenom pedofilu nisu na taj način oduzete ovlasti. Dakle, očito je Grubišićev grijeh veći od silovanja djece.
Nije grijeh nego je neposluh prema službi/organizaciji u kojoj sudjeluje. Ovo drugo je zločin protiv općeg društvenog poredtka / morala, ...

Ja ne mislim da treba postojati doživotni kućni pritvor. Ako je nešto za doživotni zatovor ili čak smrtnu kaznu OK ali da se nekoga pusti a onda ga se proganja to baš ne.

U svakom slučaju svaka akcija koja ide za time da se kažnjava pedofile je uredu dok se pri tome ne diraju temeljne vjerske istine odnosno dok se ne ekstrapolira na sve vjernike.

Izvaditi slučaj pedofilije i onda većinom pričati o ređenju žena, homoseksualcima, osakaćivanju ispovjedne tajne, abortusu, ... nije prihvatljivo.

Imati sliku svećenika koji je vjerojatno seksualno zlostavljao a sliku roditelja kojima je to prihvatljivo ne, baš i nije OK. Onda povezivati svećenika zločinca sa religijom opet nije prihvatljivo ...

Dakle ako je Čuček silovao onda je on silovao ako je služio misu onda treba vidjeti zašto je i dali je time netko tko je to dozvolio doveo nekoga u opasnost itd. itd. Ukoliko je neki svećenik kupio super skupi auto i netko misli da ga je ukrao onda je taj i taj svećenik to ukrao.

Sva ta moguće sumnjiva djela nisu vezana za Crkvu a pogotvo nisu vezan na nauk KC.
blackcoffee

Post 24 Mar 2012, 20:48

Karl Jozef » wrote:
Sva ta moguće sumnjiva djela nisu vezana za Crkvu a pogotvo nisu vezan na nauk KC.
Izravno je vezano za crkvu, a pogotovo za nauk KC to što ti smatraš za ispravno da pedofil služi misu.
Lastan

Post 24 Mar 2012, 20:51

Karl Jozef » wrote: Nije grijeh nego je neposluh prema službi/organizaciji u kojoj sudjeluje. Ovo drugo je zločin protiv općeg društvenog poredtka / morala, ...
Provjeri službenu kategorizaciju zločina pedofilije u Katoličkoj crkvi. Spada u posebno teške zločine.
Dakle, neposluh prema biskupu veći je grijeh od teškog zločina jer povlači teže sankcije. Objasni mi kako to.
Ja ne mislim da treba postojati doživotni kućni pritvor. Ako je nešto za doživotni zatovor ili čak smrtnu kaznu OK ali da se nekoga pusti a onda ga se proganja to baš ne.
Ako se nekoga pusti na uvjetnu a onda ga Crkva pošalje opet među djecu… pa, recimo da je to u najmanju ruku iznimno neodgovorno.
U svakom slučaju svaka akcija koja ide za time da se kažnjava pedofile je uredu dok se pri tome ne diraju temeljne vjerske istine odnosno dok se ne ekstrapolira na sve vjernike.

Izvaditi slučaj pedofilije i onda većinom pričati o ređenju žena, homoseksualcima, osakaćivanju ispovjedne tajne, abortusu, ... nije prihvatljivo.
Zašto si to onda upravo učinio? :kokice:
Imati sliku svećenika koji je vjerojatno seksualno zlostavljao a sliku roditelja kojima je to prihvatljivo ne, baš i nije OK. Onda povezivati svećenika zločinca sa religijom opet nije prihvatljivo ...
Srce mi se cijepa što to tebi nije prihvatljivo. Ali kad imaš svećenika zločinca i crkvenu hijerarhiju koja ga štiti, ja jedino mogu zaključiti da je “crkva” starije ime za mafiju.
Dakle ako je Čuček silovao onda je on silovao ako je služio misu onda treba vidjeti zašto je i dali je time netko tko je to dozvolio doveo nekoga u opasnost itd. itd. Ukoliko je neki svećenik kupio super skupi auto i netko misli da ga je ukrao onda je taj i taj svećenik to ukrao.

Nisu? Zašto onda Crkva sustavno štiti zločince u svojim redovima?
Karlinjo

Post 24 Mar 2012, 20:52

blackcoffee » wrote: Izravno je vezano za crkvu, a pogotovo za nauk KC to što ti smatraš za ispravno da pedofil služi misu.
Na koji način iz nauka KC izlazi da je OK seksualno zlostavljati djecu.
Karlinjo

Post 24 Mar 2012, 20:56

Lastan » wrote: Zašto si to onda upravo učinio? :kokice:
Pa ovo je tema o nekom navodno zločincu iz Bibinja a završila je na zločinačkoj organizaciji, gnjusnim spodobama, mafiji, plaćanju poreza, tome da Crkva treba plaćati svim ženama neku odštetu, ...
jednokratni klon

Post 24 Mar 2012, 20:57

Karl Jozef » wrote: Na koji način iz nauka KC izlazi da je OK seksualno zlostavljati djecu.
Tako da kaže da je ok da pedofil nakon pola godine zatvora u najgorem slučaju, nastavi držati misu.
Tako da kaže da će za kaznu što je bio zločest ići u drugu župu.
Tako da napravi sve da zaštiti monstruma i još ga smatra podobnim da drugima sere o moralu. Eto tako.
Karlinjo

Post 24 Mar 2012, 21:02

Tako da kaže da je ok da pedofil nakon pola godine zatvora u najgorem slučaju, nastavi držati misu.
Tako da kaže da će za kaznu što je bio zločest ići u drugu župu.
Tako da napravi sve da zaštiti monstruma i još ga smatra podobnim da drugima sere o moralu. Eto tako.
I to sve piše u nauku KC, dakle Bibliji, nekakvim koncilskim dokumentima, enciklikama, apostolskim pismima, ...
jednokratni klon

Post 24 Mar 2012, 21:06

Karl Jozef » wrote: I to sve piše u nauku KC, dakle Bibliji, nekakvim koncilskim dokumentima, enciklikama, apostolskim pismima, ...
Ne, to kaže vjernik koji živi svoju vjeru.
Karlinjo

Post 24 Mar 2012, 21:16

Ne, to kaže vjernik koji živi svoju vjeru.
A dobro :tuzni:
Silajn

Post 25 Mar 2012, 00:29

Karl Jozef » wrote: Izvaditi slučaj pedofilije i onda većinom pričati o ređenju žena, homoseksualcima, osakaćivanju ispovjedne tajne, abortusu, ... nije prihvatljivo.
(...)
Vidiš, vidiš... :raspa:
Zapravo jest jadno, na neki način, i za samu instituciju, ali puno više za društvo, da se sva zla koja Crkva čini kroz povijest ovom temom marginaliziraju. S druge strane, kad Crkva reagira na način sličan onom na koji ti ovdje reagiraš, nužno se postavljaju pitanja temeljnog morala Crkve. Tako slučaj pedofilije prerasta u slučaj kršenja zakona pa se kršenje zakona više ne gleda samo kroz taj slučaj nego i kroz ostale slučajeve gdje Crkva krši zakon pa se postavi i pitanje kršenja temeljnih ljudskih prava koje Crkva opet potiče i provodi itd itd itd.
Možeš ti to nazivati neprihvatljivim, ali jaganjče, to je neizbježno :)
Karlinjo

Post 25 Mar 2012, 03:15

Silajn » wrote: Vidiš, vidiš... :raspa:
Zapravo jest jadno, na neki način, i za samu instituciju, ali puno više za društvo, da se sva zla koja Crkva čini kroz povijest ovom temom marginaliziraju.
Ti oš reć da ova tema zapravo koristi Crkvi :D za zataškavanje drugih stvari.
S druge strane, kad Crkva reagira na način sličan onom na koji ti ovdje reagiraš
A to je :zubo:
pa se postavi i pitanje kršenja temeljnih ljudskih prava koje Crkva opet potiče i provodi itd itd itd.
Svojim naukom Crkva ne krši niti jedno temeljno ljudsko pravo, veliki dio njezinog posla je čuvanje temeljnih ljudskih prava tj. ne dopuštanje relativizacije i banalizacije istih.

Praksa možda šteka jer kao i svugdje ima divljaka koji rade na svoju ruku. Ipak iz najgoreg vremena za Crkvu a to je još uvijek :zubo: srednji vijek izrasli su najveći sveci :D

Ne znam točno koja su to ljudska prava koja bi Crkva dakle crkveni nauk kršio. Mogu pretpostavljati ali onda ću opet imati stresan dan :D
Lastan

Post 25 Mar 2012, 04:07

Karl Jozef » wrote:Svojim naukom Crkva ne krši niti jedno temeljno ljudsko pravo, veliki dio njezinog posla je čuvanje temeljnih ljudskih prava tj. ne dopuštanje relativizacije i banalizacije istih.
Svojim naukom Crkva, za početak, krši temeljno ljudsko pravo žene na raspolaganje svojim tijelom. Tako da don’t srach too much.
Praksa možda šteka jer kao i svugdje ima divljaka koji rade na svoju ruku. Ipak iz najgoreg vremena za Crkvu a to je još uvijek :zubo: srednji vijek izrasli su najveći sveci :D
To je za Crkvu bilo najbolje vrijeme. Bilo je najgore za raju.
Ne znam točno koja su to ljudska prava koja bi Crkva dakle crkveni nauk kršio. Mogu pretpostavljati ali onda ću opet imati stresan dan :D
Osim prava žene na raspolaganje svojim tijelom (Crkva ženu smatra inkubatorom), u Hrvatskoj je Crkva pokušala određenim skupinama ljudi dokinuti pravo na rad (i zbog nje je ono mnogima i dokinuto). Također je vatikanskim ugovorima i crkvenim lobiranjem prekršeno pravo djece da ih se ne maltretira religijom jer je vjeronauk praktički obavezan (de facto iako ne de iure). Laganjem o kondomima i HIV-u Crkva u Africi krši ljudsko pravo na pristup informacijama i efikasnim metodama prevencije širenja bolesti.

Mogao bih ovako do jutra.
Karlinjo

Post 25 Mar 2012, 04:19

Lastan » wrote: Svojim naukom Crkva, za početak, krši temeljno ljudsko pravo žene na raspolaganje svojim tijelom. Tako da don’t srach too much.
To nije istina, žena sa svojim tijelom može što god hoće. Dobro može i tuđim ali Crkva to smatra nemoralnim.
Hrvatskoj je Crkva pokušala određenim skupinama ljudi dokinuti pravo na rad (i zbog nje je ono mnogima i dokinuto).
To je tvoje naopako postavljen pila. Crkva štiti pravo čovjeka na odmor ne da pokušava dokinuti rad.
Također je vatikanskim ugovorima i crkvenim lobiranjem prekršeno pravo djece da ih se ne maltretira religijom jer je vjeronauk praktički obavezan (de facto iako ne de iure).
Bez disklajmera. Koliko se sjećam ti si bio slobodan ispisati se. Za vrijeme moje škole isto ih se nekoliko ispisalo. Vjeronauk je izborni predmet. No to je za razliku od ispovjedne tajne, raspravljivo.

Jedna stvar me zanima ne da mi se o ovome. Stavio sam tu članke ugovora sa drugim vjerskim zajednicama vezanim za dobivanje naknade i prozvan za misionarenje ali dobro. Uglavnom ti ugovori su identični onima s Vatikanom. Dakle formulacija članaka je ista, u jednom se koristi broj župa u drugoj broj đamija i sl.

Dakle Islamska zajednica, SPC i KC u najmanju ruku imaju jednake ugovore i sad zašto ja nikako ne mogu pronaći da netko želi smanjti sredstava SPC ili muslimanima. Isključivo se želi da katolici ne plaćaju svojoj zajednici. Ako se kaže da muslimani ili pravoslavci ne bi trebali dobiti novac onda si zadrti desničar rubno ustaša a ako nećeš da KC dobiva novce e onda si osvješteni liberal na odgovarajućoj civilizacijskoj razini.
Laganjem o kondomima i HIV-u Crkva u Africi krši ljudsko pravo na pristup informacijama i efikasnim metodama prevencije širenja bolesti.
Pa ... lupetaš :D
Lastan

Post 25 Mar 2012, 04:36

Karl Jozef » wrote: To nije istina, žena sa svojim tijelom može što god hoće. Dobro može i tuđim ali Crkva to smatra nemoralnim.
Žena sa svojim tijelom može što god hoće, osim npr. pobaciti. Makar zatrudnila od silovanja.
Da, stvarno može sa svojim tijelom što hoće.
To je tvoje naopako postavljen pila. Crkva štiti pravo čovjeka na odmor ne da pokušava dokinuti rad.
Laž. Gnjusna laž.

Da Crkva štiti pravo čovjeka na odmor, zalagala bi se za poštivanje postojećeg zakona koji to propisuje.
Odmor ne mora biti baš u nedjelju.
Crkva iz svojih sebičnih interesa gura zabranu rada nedjeljom – ali samo za jednu skupinu građana.
To nije poštivanje prava na odmor. To je svinjarija.
Bez disklajmera. Koliko se sjećam ti si bio slobodan ispisati se.
Nisam.

Znaš li koliki je bio pritisak na mene da se ne ispišem?
Ravnatelj me pokušavao uvjeriti da se ne mogu ispisati.
Svi redom su mi lagali da to nije moguće.

Ispisali su me tek kad sam zaprijetio da ću minirati apsolutno svaki nastavni sat – a pritom nisu imali šanse meni srozati ocjenu.

Ja nisam bio slobodan. Ja sam se za svoju slobodu krvavo izborio. Odolio sam pritiscima kakvima prosječni osnovac ne uspijeva odoljeti.
A i to je bilo u nešto civiliziranijoj okolini; u manjim mjestima oni koji ne idu na vjeronauk budu izopćeni iz društva u razredu.
Za vrijeme moje škole isto ih se nekoliko ispisalo. Vjeronauk je izborni predmet. No to je za razliku od ispovjedne tajne, raspravljivo.
Nije izborni predmet. Osim pravno.
Da je izborni predmet, imao bi satnicu u suprotnoj smjeni kao ostali izborni predmeti.
Da je izborni predmet, ne bi ga se guralo usred satnice.
Da je izborni predmet, ne bi se izopćavalo učenike koji ne idu na vjeronauk.
Zato je vjeronauk de facto obavezan predmet. I zato što nema alternative, pa ili si na vjeronauku, ili si na hodniku.
Jedna stvar me zanima ne da mi se o ovome. Stavio sam tu članke ugovora sa drugim vjerskim zajednicama vezanim za dobivanje naknade i prozvan za misionarenje ali dobro. Uglavnom ti ugovori su identični onima s Vatikanom. Dakle formulacija članaka je ista, u jednom se koristi broj župa u drugoj broj đamija i sl.

Dakle Islamska zajednica, SPC i KC u najmanju ruku imaju jednake ugovore i sad zašto ja nikako ne mogu pronaći da netko želi smanjti sredstava SPC ili muslimanima. Isključivo se želi da katolici ne plaćaju svojoj zajednici.
Ja sam ateist i ja plaćam svim zajednicama. A ne želim nijednoj.
Neka katolici plaćaju svojoj zajednici koliko hoće, ali ruke van iz mojeg džepa.

Drugo, ugovori s drugim vjerskim zajednicama nisu međudržavni ugovori koji su iznad Ustava RH. I odnose se prvenstveno na financiranje; nemaju mnoge druge feudalne klauzule koje imaju vatikanski ugovori.
Ako se kaže da muslimani ili pravoslavci ne bi trebali dobiti novac onda si zadrti desničar rubno ustaša a ako nećeš da KC dobiva novce e onda si osvješteni liberal na odgovarajućoj civilizacijskoj razini.
Ja svoj novac ne želim davati nijednoj vjerskoj zajednici. Vjerske se zajednice nemaju što financirati iz državnog proračuna, a pravoslavci i muslimani dobili su takve ugovore jer je država to morala potpisati nakon vatikanskih ugovora – inače bi ju se moglo itekako uspješno optužiti za protežiranje jedne vjerske zajednice.

A broj župa kao kriterij prilična je svinjarija; od potpisivanja se dobrano povećao, ako se ne varam, jer Crkva sama kroji župe.
Pa ... lupetaš :D
Ja bih na tvojemu mjestu pazio s ovakvim kvalifikacijama. Još mi nijednu tvrdnju nisi argumentirano pobio.
A Crkva itekako laže o kondomima. Dokumentirano.
Karlinjo

Post 25 Mar 2012, 04:50

Lastan » wrote: Žena sa svojim tijelom može što god hoće, osim npr. pobaciti. Makar zatrudnila od silovanja.

Pobačaj nije kontroliranje vlastitog tijela nego tuđeg. E sad to sa silovanjem je rubno pitanje ali u svakom slučaju smatra se da taj novi život nije kriv.
Da Crkva štiti pravo čovjeka na odmor, zalagala bi se za poštivanje postojećeg zakona koji to propisuje. Odmor ne mora biti baš u nedjelju.

Pa Crkva traži A a dobit će C ili B. Bez tog pritiska vrlo lagano bi se dobilo nešto nepovoljno za radnike. Jasno Crkva ima svoje razloge za nedjelju a pogotovo je bitno da to bude predvidljiv dan i to za sve članove obitelji. Zato se inzistira na nedjelji u arapskim zemljama su se prilagodili petku. Poanta je u predvidljivom jednom danu u tjednu kada svi mogu biti neopterećeni nekoliko sati na okupu.
Znaš li koliki je bio pritisak na mene da se ne ispišem?
Ravnatelj me pokušavao uvjeriti da se ne mogu ispisati.
Svi redom su mi lagali da to nije moguće.

To bolje po tebe jer si to uspio, ali nije bilo nemoguće. U slučaju onih iz mog razreda a to su sve redom bili djeca makar tradicionalnih katolika, sjećam se jednog dečka koji se htio ispisati. Časna ga je na jednom satu vjeronauka nekoliko puta pitala zašto to želi, što mu smeta i slično i to je bilo to.

Ne lažem ali čini mi se da sam se ja teže ispisao sa nekakvog izbornog predmeta gdje sam htio nešto svirati nego on s vjeronauka.
Ja sam ateist i ja plaćam svim zajednicama. A ne želim nijednoj.
Neka katolici plaćaju svojoj zajednici koliko hoće, ali ruke van iz mojeg džepa.

Ključna riječ je ovdje proporcionalno.
Drugo, ugovori s drugim vjerskim zajednicama nisu međudržavni ugovori koji su iznad Ustava RH. I odnose se prvenstveno na financiranje; nemaju mnoge druge feudalne klauzule koje imaju vatikanski ugovori.

Za to postoje opravdani povjesni razlozi :D
A broj župa kao kriterij prilična je svinjarija; od potpisivanja se dobrano povećao, ako se ne varam, jer Crkva sama kroji župe.

Kroji ali koliko se ja sjećam u ugovoru piše: broj župa na dan potpisivanja ugovora ili tako nešto :D

Ja bih na tvojemu mjestu pazio s ovakvim kvalifikacijama. Još mi nijednu tvrdnju nisi argumentirano pobio.

Pa iskreno, teško mi je ovakve izjave pobijati jer su prekompleksne i onda bi se sve svodilo na prepucavanje, jesu-nisu. Izjava da je Crkva kriva za širenje HIVa ili sprečavanje suzbijanja je jednostavno kriva.

Valjda svaka misija koja tamo postoji između ostalog radi na edukaciji i pružanju pomoći po tom pitanju. Kako onima odraslima tako i zaraženoj djeci bilo zbog same zaraze ili zato jer su im roditelji pomrli. Crkva se debelo bori protiv toga. Papa je što je već ovdje spomenuto rekao da je manje zlo koristiti kondom nego nekoga zaraziti itd. itd.
jednokratni klon

Post 25 Mar 2012, 05:03

:upada iz vedrog neba:

Kopka me ovo sve o pedofiliji. Koji je tvoj generalni stav o tome uopće?
Karlinjo

Post 25 Mar 2012, 05:15

jednokratni klon » wrote::upada iz vedrog neba:

Kopka me ovo sve o pedofiliji. Koji je tvoj generalni stav o tome uopće?
Pa da zločince treba prepoznati, uhititi i transferirati u zatvor a onda optužiti i kazniti. Kada odsluže kaznu i tamo propisanu terapiju svladavanja nagona smatram da ne bi smio raditi s djecom na bilo koji način no ipak ne vidim posebni problem u tome da odsluži neku misu za opću populaciju.

Pri svemu tome treba imati osjećaja da se ne narušavaju vjerske slobode. Ispovjed jednostavno ne može biti sa disklajmerom.

Ukoliko svećenik van ispovjedi sazna da je neki njegov kolega možda napravio takvu gnjusobu trebao bi obavjestiti svog biskupa a onda oni to prijaviti a policija istražiti i to po mogućnosti ne objaviti u medijima dok ne dođe makar do pred uhićenje. Ukoliko biskup to odbije prijaviti naravno treba sam otići i to prijaviti a biskupa prijaviti nadređenima. Optuženog svećenika ukoliko radi s djecom svakako treba udaljiti dok se ne razjasni situacija.

Svećenik koji na ispovjedi sazna za takvo zlodjelo treba jednostavno odbiti dati odrješenje odnosno kako to ide za pokoru dati da se mora prijaviti.

Koja te još situacija zanima?
jednokratni klon

Post 25 Mar 2012, 05:34

Onaj pop što se skidao gol na skajpu je na kraju prebačen negdje. Rekao je da u očima dječaka vidi da ga žele.
Ne znam kako on može držati opću misu. Ja bih mu dala da čisti pod. I može propovijedati o moralu pritom.

Dakle, mnogo je tu disklejmera, on treba ovo ono, ali, ali, ali. No, samo je jedan disklejmer isključen- maknuti ga, odriješiti ga, odreći ga se, prijaviti zlodjelo rečeno na ispovijedi. Eto, to nije ok.
Karlinjo

Post 25 Mar 2012, 05:42

jednokratni klon » wrote:Onaj pop što se skidao gol na skajpu je na kraju prebačen negdje. Rekao je da u očima dječaka vidi da ga žele.
Pa dali je i dalje predavao vjeronauk? Dali mu se dopustilo da bude samostalno s djecom?

Kako misliš da bi ga država trebala kazniti? Dali svi znaju da je to govorio i radio, dali je spriječavan ikakav kontakt s policijom i dali su ga optužili za što?

Ja ne znam kako ti to misliš da netko kaže da u očima djeteta vidi da ga žele i da zbog toga završi u zatvoru, na koliko za koje zlodjelo?
Dakle, mnogo je tu disklejmera, on treba ovo ono, ali, ali, ali. No, samo je jedan disklejmer isključen- maknuti ga, odriješiti ga, odreći ga se, prijaviti zlodjelo rečeno na ispovijedi. Eto, to nije ok.
Uopće nisam stavljao disklajmere osim onih nužnih. Ne znam koji ti smeta.

A glede ispovjedne tajne, soory ali ispovjedna tajna je ispovjedna tajna i to je intiman odnos čovjek s Bogom, sakrament i jednostavno ne može biti produžena ruka bilo kakvog tužiteljstva.
  • Information