jednokratni klon » wrote:Pričamo o tome da li je moralno biti zločinac i svećenik. Tebi jest. Meni nije. A ja nisam vjernik.
Te dvije stvari nikako nisu povezane daj shvati to. Govoriš kao da pitaš dali je moralno biti zločinac i automehaničar. Sve što mu mogu napraviti je zabraniti mu da djeluje unutar župa s narodom.
Lastan wrote:
U tiskanim člancima iz tog vremena stajalo je da je mijenjao župnika služeći misu i pričešćujući djecu. Oprostit ćeš mi što ih ne čuvam toliko dugo.
Ako se sjećaš iz vremena dok si još išao u Crkvu. Pričest se dijeli tako da dođeš ispred oltara i onda svećenik kaže tijelo Kristovo ti kažeš amen i odeš. Prilikom toga oko tebe je između 5 i 500 ljudi. Kako je on točno mogao istjerati neko dijete koje je bilo tamo.
Ja vidim. Štoviše, ja podržavam i doživotne zabrane upravljanja vozilom u određenim slučajevima, a teksaški sudac koji je čovjeka koji mu je po treći put došao u sudnicu zbog vožnje u pijanom stanju osudio na doživotni zatvor moj je heroj.
Ali ne zato što postoji opravdana sumnja da je pijan
Nebitno. I nastavnik može 45 minuta ići kroz šprancu nastavnog sata, ali osuđeni pedofil neće biti pozvan ni na zamjenu u školu.
Profesor je tamo direktno sa djecom, svećenik koji služi misu nije. Nakon 30 do 60 minuta ode u svoju sobu i to je to. Iako ja ne podržavam da služi misu za opći narod i nadam se da će Crkva to onemogućiti. Opet nije da su te svećenike vratili u redovitu službu nego su ih poslali na kratkotrajnu ispomoć da ostali mogu prisustvovati misi ako već orginalni svećenik ne može.
Iako se s time slažem – zato i nisam glasao za njega iako generalno podržavam njegov program (koji se, uostalom, uvelike i sastoji u odvajanju crkve i države) – ispada da je Crkvi veći zločin izlazak (umirovljenog) svećenika na izbore, i to unatoč tome što su svećenici i ranije sjedili u vladi (nisam siguran za Sabor), nego trivijalnost kao što je pedofilija.
Nije veći nego je očito sličan. Oduzeli su mu mogućnost rada na župi. Svećenik koji je osuđen za pedofiliju i odslužio kaznu, ne mora služiti misu djeci. Može služiti po samostanima, privatne mise za svoje kolege i sl.
Opet s druge strane kad Grubišić odustane od onoga što je Crkvi neprihvatljivo vratit će mu ovlasti.