Koliko je važno ozakoniti vezu?

Kopulacija, masturbacija i nešto malo o ljubavi
Bios
slučajna nakupina stanica

Post 15 Mar 2012, 23:24

Lastan » wrote:
Ako ne formaliziraju vezu, otac mora posebno priznavati dijete i tako neke jebade. Koje i koštaju.
Otkad?

Nas nije ništa koštalo, a postupak je bio isti kao i kod ubračenih parova. :ne zna:

Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.
Pješčana

Post 15 Mar 2012, 23:44

Lastan » wrote: Ima.

Ako ne formaliziraju vezu, otac mora posebno priznavati dijete i tako neke jebade. Koje i koštaju.

Moja se sestra baš nije htjela udati prije nego što rodi, ali je onda civilni obred ipak odradila trudna da bi to izbjegla. :zvrko:
evo moji najbliži prijatelji nisu ubračeni, a imaju djecu, i nisam dosad čula da je on ikoje morao priznavati.

blaze, koliko znam, što se tiče nasljeđivanja, nakon 3 godine zajedničkog života vrijede zakoni kao u braku, ali da, nisam sigurna kako je sa ostavštinom.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 15 Mar 2012, 23:50

Pa logično je da se na neki način posebno priznaje, inače bi majka mogla koga god hoće navesti kao roditelja. :D

Opet možda postoji pravo prigovora neko vrijeme pa se onda računa da ako je netko nešto krivo prijavio ovaj drugi će se žaliti pa će doći do poništenja.
Pješčana

Post 16 Mar 2012, 00:09

kao što sam rekla, nisam sigurna jer ima tu začkoljica.

na primjer, primjer iz moje šire obitelji:bratić i supruga su bili u braku, i u jednom trenutku su se počeli varati. do tada su imali dvoje djece, a onda je ona napustila muža i djecu i prošla s nekim tipom i zatrudnila. nikad se nisu razveli, i beba je službeno imala mog bratića za oca, mada nije bio, jer zakon proglašava muža majke ocem i djece koja se rode, mislim, 9 mjeseci nakon razvoda. tako se štite djeca.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Aurora

Post 16 Mar 2012, 14:57

ombia » wrote: Ima nevjencanih parova po Hrvatskoj i nemaju probleme (vani nemaju nikakve), cak ni prelazeci granicu. Kojih pet papira ti treba?
Koje probleme si imala?
Ima jedna žena koja je morala dokazivati da je majka djeci koja nose očevo prezime. U braku je, ali je zadržala svoje prezime. Mislim da bi ti kreteni pravili probleme i osobi koja nije u braku. Ali poanta je da se Hrvati po gluposti i konzervativnosti razlikuju, može ti probleme praviti i socijalna radnica (bez obzira što joj je dužnost) i policajac i carinik.

Post prije mene :rigo: .
Ovom usranom konzumerističkom društvu fali ljubav, čast, srčanost, suosjećajnost i poštenje, a ne nikakav patriotizam, bogobojaznost, marljivost, spremnost na odricanje i prihvaćanje besmislenih kazni...
blaze

Post 16 Mar 2012, 16:09

ombia » wrote: Uostalom nije li suzivot i zakonski izjednacen nakon nekog vremena?
u teoriji. ako je čak u jednoj švedskoj nevjenčana družica stiega larssona spušila tantijeme na milenijum (dobili ih otac i brat koje larsson žive nije mogao smisliti), možeš misliti koliko se ovdje mogu neka prava ostvariti
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Morticia

Post 16 Mar 2012, 16:12

Lastan » wrote: Ima.

Moja se sestra baš nije htjela udati prije nego što rodi, ali je onda civilni obred ipak odradila trudna da bi to izbjegla. :zvrko:
Koliko znam ovo nije istina.

Moja kuma i njezin sadašnji muž u trenutku kad su dobili dupliće nisu bili u braku, a postupak je, kad su prijavljivali djecu, bio isti kao da jesu.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
blaze

Post 16 Mar 2012, 16:13

Pješčana » wrote: evo moji najbliži prijatelji nisu ubračeni, a imaju djecu, i nisam dosad čula da je on ikoje morao priznavati.
da, mora se, kad dođeš prijaviti dijete. ili vjenčani list ili potpis na priznanje očinstva
Morticia

Post 16 Mar 2012, 16:19

Sad razmišljam.
Od svih mojih frendica samo jedna se udala trudna, a jedna kad su im klinci imali par mjeseci.
Sve druge nisu bile trudne.
A nisu se poudavale sa 20, uglavnom oko 30-e. :ne zna:

Blaze, meni je jasno da mnogo ljudi na brak gleda kao na papir.
Ja nisam gledala.
Meni to uistinu jest bio korak više.
Ne mogu to točno objasniti.
Moguće da sam jednostavno konzervativna, ali ni jedne sekunde nisam na to gledala kao na potpisivanje ugovora ili nečeg što će mi sutra smanjiti papirologiju.
I da, jasno mi je da izjava udala sam se iz ljubavi mnoge ljude tjera na povraćanje, ali ja niti jednog drugog razloga tad nisam imala niti sam tu odluku znala racionalno potkrijepiti. :ne zna:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
blaze

Post 16 Mar 2012, 16:27

kuki » wrote: Jel ima neki posebno jak razlog da ljudi formaliziraju vezu ako ona jest trudna?
pitaš krivu osobu. ljudi se toliko razvode na sve strane da na ljubav kao razlog formalizacije pred ljudima i bogom gledam kao na vrlo kratkotrajan razlog
blaze

Post 16 Mar 2012, 16:32

Morticia » wrote:Sad razmišljam.
Meni to uistinu jest bio korak više.
ma sve 5. samo želim reći da mi nije tako čudno što dolazak djeteta može ubrzati sklapanje braka, (kao i u nekim slučajevima njegov raspad :zubo:)
A.P.
Cactus

Post 16 Mar 2012, 16:38

Morticia wrote: I da, jasno mi je da izjava udala sam se iz ljubavi mnoge ljude tjera na povraćanje
E pa u kurac mene na povraćanje tjera činjenica da ljude na povraćanje tjera ljubav kao razlog za brak! :D
Ako se već razvode čim duge i leptiri prestanu letjeti, a kredit treba plaćat, onda nek bar u brak uđu iz ljubavi. Čovječe ljudi se više ni ne samozavaravaju da ulaze u brak iz ljubavi, već se otvoreno žene i udaju jer je ona trudna, red je jer su toliko zajedno i općenito po inerciji raznih vrsta.
Uništavaju nama beznadnim romanticima :o pojam braka. Kad se udam iz ljubavi, napravit ću pozivnicu samo da mogu napisat da se udajem iz ljubavi, bez reda i da nisam trudna :durica:
Morticia

Post 16 Mar 2012, 16:39

blaze » wrote: ma sve 5. samo želim reći da mi nije tako čudno što dolazak djeteta može ubrzati sklapanje braka, (kao i u nekim slučajevima njegov raspad :zubo:)
Pa to nije ni meni.
I uistinu ne vjerujem da je svaki brak koji se sklapa kad je ona već trudna osuđen na propast.
Morticia

Post 16 Mar 2012, 16:41

A.P. » wrote:
E pa u kurac mene na povraćanje tjera činjenica da ljude na povraćanje tjera ljubav kao razlog za brak! :D
Ako se već razvode čim duge i leptiri prestanu letjeti, a kredit treba plaćat, onda nek bar u brak uđu iz ljubavi. Čovječe ljudi se više ni ne samozavaravaju da ulaze u brak iz ljubavi, već se otvoreno žene i udaju jer je ona trudna, red je jer su toliko zajedno i općenito po inerciji raznih vrsta.
Uništavaju nama beznadnim romanticima :o pojam braka. Kad se udam iz ljubavi, napravit ću pozivnicu samo da mogu napisat da se udajem iz ljubavi, bez reda i da nisam trudna :durica:
:rofl:
Pa, ja se s tobom slažem. :zubo:
Nica

Post 16 Mar 2012, 18:42

Morticia » wrote: I da, jasno mi je da izjava udala sam se iz ljubavi mnoge ljude tjera na povraćanje, ali ja niti jednog drugog razloga tad nisam imala niti sam tu odluku znala racionalno potkrijepiti. :ne zna:
:cerek: :)

Ako par nije u braku, muškarac treba u matičnom uredu potpisati da je on otac djeteta. Ako jesu u braku, pretpostavlja se da je muž i otac pa nije potrebno.
Groupie :cerek:
ombia

Post 16 Mar 2012, 18:53

blaze » wrote: u teoriji. ako je čak u jednoj švedskoj nevjenčana družica stiega larssona spušila tantijeme na milenijum (dobili ih otac i brat koje larsson žive nije mogao smisliti), možeš misliti koliko se ovdje mogu neka prava ostvariti
Za takve stvari valjda sluzi oporuka, nije da se radi o nepismenom liku pa da ne zna za istu.
Ovdje se javilo vise osoba koje znaju parove bas kao i ja koji nikakve probleme nemaju a godinama zive nevjencano.
Zato sam te i pitala kakve si to probleme imala u te dvije godine?
Ispostavilo se da i ono Lastanovo s priznajem djeteta i da to dosta kosta isto nije bas praksa.
I da, jasno mi je da izjava udala sam se iz ljubavi mnoge ljude tjera na povraćanje, ali ja niti jednog drugog razloga tad nisam imala
Kao da ima normalniji razlog za uci u brak od ovoga.
Da udala sam se iz ljubavi.
I opet cu se. :cerek:
blaze

Post 16 Mar 2012, 19:39

ombia » wrote:
Za takve stvari valjda sluzi oporuka
ombia, i na oporuku se može zatražiti nužan dio. a može se i rušiti. evo, meni umro nedavno daljnji rođak (djedov brat), ostavio je oporuku, ali ima 28 (dvadesetosam) pravnih nasljednika koji mogu tražiti nužan dio. sve u konačnici može značiti da će tek treća generacija oporučnih nasljednika ugledati ostavinu (ili dio)

što se tiče djeteta, dovoljno ti je da za nekoliko stvari moraš tražiti tri potvrde više ili čekati tri mjeseca duže, pa da ti dopizdi. možda to nekome ne smeta. napominjem da govorim o situacijama gdje živiš kao u braku, samo nisi vjenčan. drugo je situacija u kojoj izričito ne želiš brak, a postoji zajedničko dijete

u principu, ne kužim što hoćeš postići teoretiziranjem da je sve lako rješivo
blaze

Post 16 Mar 2012, 19:41

Morticia » wrote: I uistinu ne vjerujem da je svaki brak koji se sklapa kad je ona već trudna osuđen na propast.
to ne vjerujem ni ja. zato mi i smeta što se svi tako lako sprdaju s trudnicama na vjenčanju
ombia

Post 16 Mar 2012, 20:09

blaze » wrote: ombia, i na oporuku se može zatražiti nužan dio. a može se i rušiti. evo, meni umro nedavno daljnji rođak (djedov brat), ostavio je oporuku, ali ima 28 (dvadesetosam) pravnih nasljednika koji mogu tražiti nužan dio. sve u konačnici može značiti da će tek treća generacija oporučnih nasljednika ugledati ostavinu (ili dio)

što se tiče djeteta, dovoljno ti je da za nekoliko stvari moraš tražiti tri potvrde više ili čekati tri mjeseca duže, pa da ti dopizdi. možda to nekome ne smeta. napominjem da govorim o situacijama gdje živiš kao u braku, samo nisi vjenčan. drugo je situacija u kojoj izričito ne želiš brak, a postoji zajedničko dijete

u principu, ne kužim što hoćeš postići teoretiziranjem da je sve lako rješivo
A cuj ako tako gledas onda te ni brak ne stiti od svih fishkalovih smisalica.
Je i ja sam nasljedila ocevo a bilo ih je koji bi nuzni dio, samo su izgmizali iz rupa.
Pa su se mogli sljiviti sa nuznim dijelom jer je oporuka bila crno na bijelo.
Da je nije bilo dijelila bih nuzni dio s njegovom sestrom jer se radilo o djedovini itd. I jos s nekima.
Ne znam jel tebi daljni rod direktno ostavio sve, a ti to sad moras dijeliti i kakve su sanse da to sudski rijesite.

Ovo za dijete, pitam koje tri potvrde vise?
Imas takva iskustava? Losih?
Isla sam sa rodbinom preko granice sa malim djetetom (oni su isli u posjet meni) nisu vjencani, isla je samo mama i i dijete i visekratno nikakvih problema.
Ima neki sluzbeni link koji tvrdi da je to jako komplicirano/skupo ako roditelji zive u nevjencanoj zajednici?

Pitas sto hocu postici?
Zelim pojasniti svoje stajaliste da ti brak nije nuzan kad imas dijete i da ne patis birokratski ako nisi u istome. A to je napisalo vise forumasa ovdje. Tocnije barem tri.
I sad svi teoretiziraju a ti ne? :ne zna:
rh4ps0dy

Post 16 Mar 2012, 20:20

blaze » wrote: to ne vjerujem ni ja. zato mi i smeta što se svi tako lako sprdaju s trudnicama na vjenčanju
Nisam primjetila sprdnju (a tam, imam dojam, bome ima dosta takvih), ali mi se čini kao komplikacija ako se vjenčanje priprema dok je žena trudna ili s malim djetetom, pogotovo ako ima želje raditi cirkuse od svadbe. Ne želim se udati trudna. Ak zatrudnim prije braka, radije pričekam 5-6 godina. :D
Beta ženka

Post 16 Mar 2012, 20:24

ombia » wrote:Tebi je blabla. Nekome je to tvoje blabla.
Cak ni ja nisam toliko razocarana brakom da ga svedem na fiskalski ugovor. :facepalm:
Ima nevjencanih parova po Hrvatskoj i nemaju probleme (vani nemaju nikakve), cak ni prelazeci granicu. Kojih pet papira ti treba?
Koje probleme si imala?

Uostalom nije li suzivot i zakonski izjednacen nakon nekog vremena?

Pazi molim te, treba posebno opravdanje za zenit se ako nemas trbuh do nosa. :rofl:
U principu se slažem s tobom, sa svim što si napisala.
Ali nedavno sam baš pričala s prijateljicom koja mi je rekla da se njoj nije udavalo, s dečkom je bila više od 10 godina kad je ostala trudna, ali je birokracija takva da zakomplicira neke stvari, tako da npr. otac mora potpisati svaki put dozvolu da putuje s djetetom preko granice i još neke začkoljice.

Što se tiče vjenčanja i trudnoće - moja kolegica se udala bez trudnoće, i samo zato što to njezinom mužu puno znači - njoj je bilo svejedno.
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
ombia

Post 16 Mar 2012, 20:48

rh4ps0dy » wrote:
Nisam primjetila sprdnju (a tam, imam dojam, bome ima dosta takvih), ali mi se čini kao komplikacija ako se vjenčanje priprema dok je žena trudna ili s malim djetetom, pogotovo ako ima želje raditi cirkuse od svadbe. Ne želim se udati trudna. Ak zatrudnim prije braka, radije pričekam 5-6 godina. :D
Jesi spremna na te komplikacije? :zubo:

Beta to sam i ja cula o potpisivanju, al nije nam trebala u realnoj situaciji. :ne zna:
Mozda ima netko link mupa-a il necega gdje pisu sva ta pravila.
Druga je prica kad tata Arap bez rijesenih papira i boravisne dozvole vodi malo dijete na duze skolske praznike u arapsku zemlju. A zena mu jel Europljanka.
rh4ps0dy

Post 16 Mar 2012, 21:28

Nakon par godina rada u prosvjeti, na neke sam stvari spremnija nego ostali. :zubo:
Beta ženka

Post 16 Mar 2012, 21:46

ombia » wrote:
Jesi spremna na te komplikacije? :zubo:

Beta to sam i ja cula o potpisivanju, al nije nam trebala u realnoj situaciji. :ne zna:
Mozda ima netko link mupa-a il necega gdje pisu sva ta pravila.
Druga je prica kad tata Arap bez rijesenih papira i boravisne dozvole vodi malo dijete na duze skolske praznike u arapsku zemlju. A zena mu jel Europljanka.
Oboje rođeni ovdje, državljani Hrvatske, Hrvati...
I mene je začudilo, i mislim da je debilno.
rh4ps0dy wrote:Nakon par godina rada u prosvjeti, na neke sam stvari spremnija nego ostali. :zubo:

Nakon par godina rada u prosvjeti (moja sućut :zubo:) ti i dalje želiš dijete - svaka čast! :rofl:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
blaze

Post 16 Mar 2012, 23:44

ombia » wrote:
a kako ti je i mogla trebati kad nemaš dijete?
ako ga budeš imala jednog dana, začudit ćeš se o koliko ćeš stvari promijeniti mišljenje. znam da mi sad ne vjeruješ :zubo:
  • Information