Biciklisti i promet

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
Lastan

Post 13 Mar 2012, 12:30

aryna » wrote: što s' ti agresivan, bolan, strašno... :hekla:

meni to zvuči stravično, dobro ti istočnjaci svarno imaju poseban senzibilitet, ali opet...
To se kod nas neće uvesti zbog svetosti privatnog vlasništva.

Ali kad vozač mora sâm platiti vuču vozila do servisa (ili kaznu za uključivanje neispravnog vozila u promet), pa onda servis, jako mu dobro dođe do mozga zašto ne treba kršiti propise. I njemu i svima ostalima.

aryna

Post 13 Mar 2012, 12:40

Lastan » wrote: To se kod nas neće uvesti zbog svetosti privatnog vlasništva.

Ali kad vozač mora sâm platiti vuču vozila do servisa (ili kaznu za uključivanje neispravnog vozila u promet), pa onda servis, jako mu dobro dođe do mozga zašto ne treba kršiti propise. I njemu i svima ostalima.
korak do toga mi je, kad ti dođu na ovrhu, što nije rijetkost u današnje vrijeme, da ti porazbijaju sve prozore na kući i npr. s bejzbol palicom smlave prabakin porculan. da te osvijeste. :(
"Čim sam vidio tvoju facu, znao sam da si to ti" (?!?!)
Nikolajevna

Post 13 Mar 2012, 12:42

aryna » wrote: da te osvijeste. :(
Ili da te onesvijeste. Isto s palicom.
aryna

Post 13 Mar 2012, 12:47

Nikolajevna » wrote:
Ili da te onesvijeste. Isto s palicom.
pa kod nas bi bilo korak do toga, odn. vjerojatno bi se ta granica najčešće i prešla. :zubo:

ali, ti singapurci su disciplinirani, vjerojatno poslušno stoje pored auta dok "vlast" razbija šajbu bejzbol palicom. i onda se na kraju još vjerojatno zahvale. :S
JPK

Post 13 Mar 2012, 13:11

aryna » wrote: korak do toga mi je, kad ti dođu na ovrhu, što nije rijetkost u današnje vrijeme, da ti porazbijaju sve prozore na kući i npr. s bejzbol palicom smlave prabakin porculan. da te osvijeste. :(
Ovo zvuči dobro. Istu stvar bi trebalo prakticirati i sa dužnicima u franku, a za teže slučajeve i bičevanje na glavnom gradskom trgu, te katran i perje. Naravno, ta kazna bi bila definirana ugovorom s bankom, jer ne podržavam pravo države na fizičko kažnjavanje.
Biti i mniti svemiropolisno
klonka

Post 13 Mar 2012, 13:13

Lastan » wrote:Ne jer se ne koristiš nepostojećom infrastrukturom nego jer kršiš propise.
Aha, a propisi su dogme pa se ne smiju preispitati?

Propisi zakazuju. Ne kršim ih zato što baš želim da mi netko izvuće par stotina kuna iz džepa nego zato što želim umanjiti mogućnost da doživim fatalnu nesreću.
gonj špadi
kuki

Post 13 Mar 2012, 13:15

Lastan » wrote: Kolnici postoje.

Ako počnu kažnjavati bicikliste jer su na kolniku a nema biciklističke staze, prvi ću zaurlati da je to svinjarija. Ali sve dok se voziš pločnikom, imaju te zašto kažnjavati. Ne jer se ne koristiš nepostojećom infrastrukturom nego jer kršiš propise.
Da, strašno, ljudi kojima je vlastiti život važniji od propisa! Pičke!
Lastan

Post 13 Mar 2012, 13:40

klonka » wrote: Aha, a propisi su dogme pa se ne smiju preispitati?
Naravno da nisu. Ali ti ih ne preispituješ.
Propisi zakazuju. Ne kršim ih zato što baš želim da mi netko izvuće par stotina kuna iz džepa nego zato što želim umanjiti mogućnost da doživim fatalnu nesreću.
A to što povećavaš mogućnost da uzrokuješ nesreću i polomiš nekog pješaka... pa, radije se kockaš s tuđim životom nego sa svojim. :kava:

Bilo je u Zagrebu lijepih primjera kad bi u pješačkoj zoni biciklist naletio na staricu, polomio joj ruku ili nogu, i nestao u vidu magle. Jer bicikli nemaju ni registracije, pa im možeš staviti soli na rep.

I ne, nemaš argumenata za tezu da propisi zakazuju.
Kao i kod mnogih drugih stvari, propisi se ne provode. To ne znači da su loši propisi, već da je loša provedba.
Promjena propisa u takvim uvjetima ne donosi poboljšanja.
Lastan

Post 13 Mar 2012, 13:42

kuki » wrote: Da, strašno, ljudi kojima je vlastiti život važniji od propisa! Pičke!
Meni je moj život važniji. I od propisa i od biciklistova života.
Ali ja zato ne vozim bicikl. Ne osjećam se kompetentnim da se uključim u promet na kolniku; dakle, neću se uključivati u promet na taj način. A neću se zato naguravati s pješacima u prometnoj traci u kojoj mi nije mjesto.
JPK

Post 13 Mar 2012, 13:58

Sinoć je jedan biciklist prošao dosta velikom brzinom 20 cm ispred mene, na pješačkom prijelazu dok mi je bilo zeleno svjetlo. Još uvijek žalim što mu nisam smjestio šaku među rebra. :cerek:
Biti i mniti svemiropolisno
vrrrlet

Post 13 Mar 2012, 14:15

Ja jako volim voziti slalom među ljudima na Trgu. Ali ja idem toliko brzo da se ne stignu niti preplašiti. Vrlo blizu njih prolazim jedino ako su neke vrlo fine pičke, takve jako volim plašiti. To napravim jednom mjesečno. Želim šaku u rebra,onda bih pao, i onda bi u njoj proradila savjest, ja bih se pravio mrtav, i onda bi ona došla do mene i rekla "Nemoj umrijeti :mama:! :eek: ", a ja bih je poljubio... ostalo je stvar rutine.

E da, Klonka i Lastane i ostali koji se bojidu biciklirati po kolniku, zašto se bojite?

Mene na biciklu oblije znoj jer sam mogao poginuti otprilike jednako često kao u autu ili kad pješačim. :ne zna:
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
klonka

Post 13 Mar 2012, 14:21

Ne bojim se biciklirati po svim kolnicima, ali voziti Držićevom ili Savskom po kolniku s ponicom je ravno samoubojstvu.
gonj špadi
Lastan

Post 13 Mar 2012, 14:24

vrrrlet » wrote:E da, Klonka i Lastane i ostali koji se bojidu biciklirati po kolniku, zašto se bojite?
Nisam sjeo na bicikl brat-bratu 20 godina. Dakle, morao bih ponovno učiti voziti, a to mi je tlaka.
vrrrlet

Post 13 Mar 2012, 14:39

klonka » wrote:Ne bojim se biciklirati po svim kolnicima, ali voziti Držićevom ili Savskom po kolniku s ponicom je ravno samoubojstvu.
Negdje sam čuo da se Savskom niti ne smije. S Ponicom je samoubojstvo voziti se i na dječjem igralištu. :cerek: Taj bicikl je nestabilan, neokretan, težak i nikakvih performansi. Zaista ne znam čemu služi. Da imaš montić bilo bi ti puno lakše, mogla bi uzbrdo po svojoj ulici.

Ali divota bicikla je u tome što možeš lagano birati rute, Savskom je blesavo ići po kolniku na dijelovima gdje imaš široki pločnik s tri pješaka na 100 metara. Pa imaš manje ceste koje možda više vijugaju, ali nema toliko semafora i brže si do Save.
Lastan wrote: Nisam sjeo na bicikl brat-bratu 20 godina. Dakle, morao bih ponovno učiti voziti, a to mi je tlaka.
Čovjek uči dok je živ. :raspa:
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
aryna

Post 13 Mar 2012, 14:42

Lastan » wrote: Nisam sjeo na bicikl brat-bratu 20 godina. Dakle, morao bih ponovno učiti voziti, a to mi je tlaka.
bez veze, to ti se nikad ne zaboravi.
ako može munjeni i napušeni vrrrlet biciklirat, možeš i ti trijezan.
Nikolajevna

Post 13 Mar 2012, 14:44

aryna » wrote: to ti se nikad ne zaboravi.
Neeeeee.... ovo je Lastan samo i čekao. :facepalm:
aryna

Post 13 Mar 2012, 14:47

Nikolajevna » wrote:
Neeeeee.... ovo je Lastan samo i čekao. :facepalm:
želim ga samo navest da padne s bicikla. :vidiga:
JPK » wrote:Sinoć je jedan biciklist prošao dosta velikom brzinom 20 cm ispred mene, na pješačkom prijelazu dok mi je bilo zeleno svjetlo. Još uvijek žalim što mu nisam smjestio šaku među rebra. :cerek:
ne mogu vjerovat da se i u švajcarskoj tako ponašaju.
jučer gledam "top gear" (BBC-jeva serija o autima) i kaže tip vozeći po švicarskim cestama: "gdje je dragom bogu bila pamet kad je ovu zemlju dao švicarcima?! ovo je trebalo biti naše (britansko)". :rofl:
Herp
Nikki Gauda

Post 13 Mar 2012, 14:47

Lastan » wrote: Kolnici postoje.
A što s mjestima gdje staza ide, ide, i onda odjednom samo prestane, pa je neko vrijeme nema, a između tebe i kolnika na koji moraš prijeći (valjda levitiranjem? :misli: su živica, 4 vozne trake, živica, dvoje tračnice i živica? :D
(Podsjetimo se, ako postoji biciklistička staza, kolnikom se ne smije voziti.)
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
MightyMe

Post 13 Mar 2012, 14:50

Taj propis u nekim slučajevima jednostavno nema smisla. Za Zagreb ne znam, ali evo primjer za Split. Ulica koja vodi od Jokera do izlaska iz grada(Domovinskog rata) je duga minimalno 3km. Ima 3 trake u oba smjera te pločnik od 2-3 metra sa svake strane. Ograničenje brzine je na nekim djelovima 80 km/h. I sad bi se biciklisti trebali kretati uz desni rub te ceste. :facepalm:
karambol

Post 13 Mar 2012, 14:54

Herp » wrote:
A što s mjestima gdje staza ide, ide, i onda odjednom samo prestane, pa je neko vrijeme nema, a između tebe i kolnika na koji moraš prijeći (valjda levitiranjem? :misli: su živica, 4 vozne trake, živica, dvoje tračnice i živica? :D
(Podsjetimo se, ako postoji biciklistička staza, kolnikom se ne smije voziti.)
Pa to bi bilo zgodno pitati stručnjake u gradskom uredu za promet koji su, pretpostavljam, imali neke uloge u aferi index... :zubo: Takvi stručnjaci su sigurno ubrali po par stotina tisućica kunaca za takve veleumne projekte, a bratići istih veleumova, nadasve snalažljivih, još koji milijun kunaca za besmisleno farbanje tzv. biciklističkih staza po gradskim prometnicama... :zubo:
Glavno je da se u nekakvom prospektu može pročitati kako je u ZG toliko i toliko metara biciklističkih staza i na kojem smo mjestu u statistici europskih gradova. To što su staze manje staze, a više ofarbane trake bez ikakve signalizacije, smisla, održavanja i što u gradu ima mjesta gdje možeš ostaviti bicikl - koliko zapravo??? - uopće nije važno. Sami smo izabrali Banditića i njegovu rodijačku kliku pa imamo staze i urbanizam dostojan poimanja istog u Poskokovoj Dragi.... :zubo:
aryna

Post 13 Mar 2012, 14:56

MightyMe » wrote:Taj propis u nekim slučajevima jednostavno nema smisla. Za Zagreb ne znam, ali evo primjer za Split. Ulica koja vodi od Jokera do izlaska iz grada(Domovinskog rata) je duga minimalno 3km. Ima 3 trake u oba smjera te pločnik od 2-3 metra sa svake strane. Ograničenje brzine je na nekim djelovima 80 km/h. I sad bi se biciklisti trebali kretati uz desni rub te ceste. :facepalm:
a tko te tjera da voziš tom ulicom?
jel nema drugih ulica u splitu?! :neva:
:o
baja

Post 13 Mar 2012, 14:56

vrrrlet » wrote:
Ali divota bicikla je u tome što možeš lagano birati rute, Savskom je blesavo ići po kolniku na dijelovima gdje imaš široki pločnik s tri pješaka na 100 metara. Pa imaš manje ceste koje možda više vijugaju, ali nema toliko semafora i brže si do Save.
hihi, upravo na takvom širokom pločniku, u savskoj, me je pobrao auto
ispred akd-a čiji me je djelatnik i oborio te produžio dalje
kad sam priupitala zaštitara, koji je u trenutku obaranja bio 2m dalje, da li bi mi svjedočio što se dogodilo, rekao je da ništa nije vidio :serek:
ah, tada sam bila mlada i naivna
danas se ne bi digla s poda
Herp
Nikki Gauda

Post 13 Mar 2012, 14:58

aryna » wrote: a tko te tjera da voziš tom ulicom?
jel nema drugih ulica u splitu?! :neva:
:o
I zar nemaš suside i netijake da te vozu? :o
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
MightyMe

Post 13 Mar 2012, 15:02

To je bilo prije Dekreta o dobrosusjedskim odnosiman. :o
Lastan

Post 13 Mar 2012, 15:25

aryna » wrote: bez veze, to ti se nikad ne zaboravi.
U međuvremenu sam ponovo učio i hodati.
  • Information