Biciklisti i promet

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
Lastan

Post 12 Mar 2012, 14:44

Pješčana » wrote:uopće ideja da su krivi ili jedni ili drugi ili treći nije dobro postavljena. dok god zakoni ne postanu jasni, u svakoj grupaciji bit će osoba koje će pokušati profitirati nauštrb nekog drugog.
Zakoni jesu jasni: ako nema biciklističke staze, biciklistima je mjesto na kolniku. Amen.

Drugo je pitanje provođenje tih zakona, što je općenito daleko veći problem od samih zakona u ovoj zemlji.
ja sam pješakinja i vozačica, i svaki dan doživljavam situacije da mi biciklist upada pred auto, siječući raskršće, ili hodam Vukovarskom, koja ima traku za bicikle, i hodam pješačkim dijelom, i u susret mi idu tri biciklista u grupi, po pješačkom dijelu, dok je u to vrijeme biciklistički dio prazan. ne, ne idu, jure. tako brzo da ja ne znam kud bih.
prihvaćam mogućnost da potezom kojim se ja krećem voze osobe kojima kultura nije jača strana, i možda se jednostavno susrećem s istima, opet i opet.
ne mogu reći za sve da su takvi, jer imam i pozitivnijih primjera. ali imam i zbilja ružnih, poput bicikliste koji me na pješačkom prijelazu pregazio, i još se derao na mene. Pretpostavljam da bi se te osobe slično ponašale i iza volana jednog auta.
Ne, Pješčana. Ti percipiraš samo negativne primjere. :kava:
zakoni koji bi vrijedili za sve sudionike prometa učinili bi, ako ne već da ljudi postanu svjesni okoline, onda bar da se boje novčane kazne koja bi slijedila.
Kao što rekoh, policija ignorira i izravne pozive da iskontrolira promet na nekom pločniku. Jebe im se.

klonka

Post 12 Mar 2012, 14:53

Ne izvrći. Pječana je, za razliku od tebe, svjesna da problem uvelike proizlazi iz neusklađenosti Zakona i stvarnog stanja. A svjesna je i da je kultura ponašanja u prometu problematična kod svih sudionika prometa. I u stanju se staviti u tuđu kožu. Ti pak nisi.
gonj špadi
vrrrlet

Post 12 Mar 2012, 15:01

Da Lastane. Je li bre, a voziš li ti? Tonobile.

Mene ima puno po cestama u sva tri agregatna stanja, i mogu reći da su pješaci najmaloumniji, što je potpuno logično. Za auto treba dozvola, što eliminira iz prometa dio ljudi nesposobnih za suvislo kretanje po ulici. Za bicikl treba nešto malo vještine i nešto malo snage, pa i taj filter čini bicikliste boljima od prosječnog pješaka. Na kraju, debili za volanom, ovim ili onim, ne žive pretjerano dugo, što također povoljno djeluje na statistiku.

Pješaci su najmaloumniji, vozači najopasniji, u ovoj relaciji treba tražiti rješenje problema, treba voditi računa da pješak ima skroz nepredviđeno kretanje, i samo krelac od biciklista uopće želi dijeliti s njima pločnik, a autima treba ograničiti divljanje, pogotovo po gradu.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Nikolajevna

Post 12 Mar 2012, 15:18

I mene ima na sva tri načina, i slažem se s vrletom da su pješaci - ja bih rekla - najopušteniji. Odnosno, znaju da su uvijek u pravu dođe li do suda. :zubo: Kao što Lastan zna da je u pravu i da nije njegova briga što će onaj biciklist, zbog Lastanovog famoznog težišta, sletiti automobilu pod kotače. Na isti se način neki pješaci zapute preko pješačkog iako vide da se nailazeći auto neće tako lako zaustavit, ili će se zaustavit u obližnjem zidiću ili obližnjem prolazniku. Tog se pješaka to, naravno, ne tiče. Jer on slijedi propise.

No svi ti "ne tiče me se" imaju falingu.
A ta je da - kako bi Karambolov otac rekao - ne prate promet. :cerek:
Lastan

Post 12 Mar 2012, 17:46

klonka » wrote:Ne izvrći. Pječana je, za razliku od tebe, svjesna da problem uvelike proizlazi iz neusklađenosti Zakona i stvarnog stanja. A svjesna je i da je kultura ponašanja u prometu problematična kod svih sudionika prometa. I u stanju se staviti u tuđu kožu. Ti pak nisi.
Hvala ti na ovoj nadasve stručnoj i argumentiranoj procjeni moga karaktera. Koja se još uvijek svodi na najobičniji ad hominem. A pravih argumenata za svoje tvrdnje, naravno, nemaš.
Lastan

Post 12 Mar 2012, 17:50

vrrrlet » wrote:Da Lastane. Je li bre, a voziš li ti? Tonobile.
Ne.
Mene ima puno po cestama u sva tri agregatna stanja, i mogu reći da su pješaci najmaloumniji, što je potpuno logično. Za auto treba dozvola, što eliminira iz prometa dio ljudi nesposobnih za suvislo kretanje po ulici. Za bicikl treba nešto malo vještine i nešto malo snage, pa i taj filter čini bicikliste boljima od prosječnog pješaka. Na kraju, debili za volanom, ovim ili onim, ne žive pretjerano dugo, što također povoljno djeluje na statistiku.
Debili za volanom, nažalost, češće ubiju nekog drugog.
Debili od pješaka pak neizmjerno rijetko podlete pod neko vozilo, a i tada ne podlete debilu od vozača. Što je zapanjujuće jer bi se reklo da su debili ipak najbrojniji.
Pješaci su najmaloumniji, vozači najopasniji, u ovoj relaciji treba tražiti rješenje problema, treba voditi računa da pješak ima skroz nepredviđeno kretanje, i samo krelac od biciklista uopće želi dijeliti s njima pločnik, a autima treba ograničiti divljanje, pogotovo po gradu.
Potpis od A do Žnj.
Iako mislim da je manji problem vozačko divljanje, a veći bauljanje. Kad vidim kako se neki parkiraju preko tri trake (iz krajnje desne u parkirno mjesto kraj lijeve), vrludaju amo-tamo, voze se između ležećih policajaca, guraju se u prepuno raskršće… :bonk:
klonka

Post 12 Mar 2012, 17:51

Lastane, to uopće nije procjena tvog karaktera. To je samo sumiranje svega onoga što si napisao o ovoj temi. Uvidi razliku.
gonj špadi
Lastan

Post 12 Mar 2012, 17:54

Nikolajevna » wrote:I mene ima na sva tri načina, i slažem se s vrletom da su pješaci - ja bih rekla - najopušteniji. Odnosno, znaju da su uvijek u pravu dođe li do suda. :zubo: Kao što Lastan zna da je u pravu i da nije njegova briga što će onaj biciklist, zbog Lastanovog famoznog težišta, sletiti automobilu pod kotače. Na isti se način neki pješaci zapute preko pješačkog iako vide da se nailazeći auto neće tako lako zaustavit, ili će se zaustavit u obližnjem zidiću ili obližnjem prolazniku. Tog se pješaka to, naravno, ne tiče. Jer on slijedi propise.
Taj pješak ne slijedi propise jer se i na zebri mora uvjeriti da može prijeći cestu.

Ali da su propisi opako napravljeni u korist pješaka, jesu. Tako je moj praujak podletio pod auto prelazeći Ilicu izvan zebre, usred gužve, kao stari kljakavac. I dobio odštetu.
Jest mi bio rod, ali ne mogu reći da je bio u pravu. Trebao je on biti kažnjen.

Ja ću prvi reći da su svi u prometu idioti, uz časne iznimke. I da se pješaci nerijetko ponašaju kao kreteni.
Ali da je kretenizam moje inzistiranje na tome da se ne uklanjam onima koji uzurpiraju moju traku iako se njome nemaju pravo voziti… e, to ću teško prihvatiti bez jako dobre argumentacije.
vrrrlet

Post 12 Mar 2012, 17:59

Lastan » wrote: Ja ću prvi reći da su svi u prometu idioti, uz časne iznimke. I da se pješaci nerijetko ponašaju kao kreteni.
Ali da je kretenizam moje inzistiranje na tome da se ne uklanjam onima koji uzurpiraju moju traku iako se njome nemaju pravo voziti… e, to ću teško prihvatiti bez jako dobre argumentacije.[/color]
Dovoljno dobra argumentacija bi bila kada bi ti pješačku traku uzurpirao kamion, a ne biciklist. Njega baš ne možeš zbaciti udarcem u rebra. :ne zna:
Nikolajevna

Post 12 Mar 2012, 18:25

Lastan » wrote:
Ali da je kretenizam moje inzistiranje na tome da se ne uklanjam onima koji uzurpiraju moju traku iako se njome nemaju pravo voziti… e, to ću teško prihvatiti bez jako dobre argumentacije.
Evo je: ne ukloniš li se onome za koga jasno vidiš da se neće uspjeti ukloniti tebi, svjesno riskiraš svoj i njegov život i zdravlje. Nije način da ikoga na taj način učiš pameti. Smisli bolji način. :D

PS: Što se tiče tvog ujota... tamo kod gradske place nonice i nonići prelijeću (brzinom nadrogirane kornjače) široku prometnicu pogledavajući u dva smjera (u nebo da vide oće kiše i u cipele da ne ugaze u žvaku). Jasno, mogu ih sakupiti ko boće na jogu ali ipak samo potrubim i to lagano da im ne otkaže dicky ticker.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 12 Mar 2012, 18:39

Ja mislim da statistike pokazuju da više biciklista pogine na pločniku nego kolniku stoga je evolucijski opravdano zaštititi sebe vožnjom po pločniku.

Ukoliko na pločniku postoji kakva druga vrsta i oni se mogu pokušati evolucijski zaštiti, recimo niskim težištem :D
Beta ženka

Post 12 Mar 2012, 19:41

:misli:
Nešto opako ne štima s ovim pokušajem ironije i humora...
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Nikolajevna

Post 12 Mar 2012, 19:51

Beta ženka » wrote::misli:
Nešto opako ne štima s ovim pokušajem ironije i humora...
Tebi se samo ne sviđa ovo ujo...
ombia

Post 12 Mar 2012, 19:55

vrrrlet » wrote:
Dovoljno dobra argumentacija bi bila kada bi ti pješačku traku uzurpirao kamion, a ne biciklist. Njega baš ne možeš zbaciti udarcem u rebra. :ne zna:
U cilju dosljednosti njih valjda barem zagrebe sestarom po vratima. :ne zna:
Beta ženka

Post 12 Mar 2012, 20:11

Nikolajevna » wrote:
Tebi se samo ne sviđa ovo ujo...
Ha? :confused:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Lastan

Post 12 Mar 2012, 21:41

vrrrlet » wrote:Dovoljno dobra argumentacija bi bila kada bi ti pješačku traku uzurpirao kamion, a ne biciklist. Njega baš ne možeš zbaciti udarcem u rebra. :ne zna:
Kad mi pješačku traku uzurpira motorno vozilo, zovem policiju ili pauka.

Naravno, mnogi mi govore da sam pizda kad to napravim. :kava:
zeleni zub

Post 13 Mar 2012, 06:56

Ljudi ne razmišljaju o ljudima kao o nekim tamo drugim živućim organizmima, nego misle da su to valjda figurice na njihovoj biciklističkoj/pješačkoj/automobilskoj stazi :tuzni:.

Naravno da me živciraju i auti i pješaci i biciklisti i svi :zubo: kad se krećem, ali se neću igrati salonskog aktivizma zovući okolo zadužene službe jer u gradu bez korektnog sustava parkirališta, cesti, biciklističkih i pješačkih staza netko funkcionira van propisa.
Lastan

Post 13 Mar 2012, 08:54

zeleni zub » wrote:Naravno da me živciraju i auti i pješaci i biciklisti i svi :zubo: kad se krećem, ali se neću igrati salonskog aktivizma zovući okolo zadužene službe jer u gradu bez korektnog sustava parkirališta, cesti, biciklističkih i pješačkih staza netko funkcionira van propisa.
Salonski je aktivizam onaj gdje gladiš kitu u svojoj fotelji ne radeći ništa korisno.
A grad bez korektnog sustava cesta, biciklističkih i pješačkih staza te parkirališta također nema ni sustav pristojnih vozača koji bi se držali makar kakvih propisa.
Pa kad se parkiraš kao seronja, pauk ti odnese auto. Možda drugi put razmisliš može li to tvoj novčanik podnijeti. :kava:

Inače, čitao sam da su u nekakvom Singapuru prestali dizati aute.
Umjesto toga dođu policajac i jedan ili dva tipa s bezbolnim palicama.
Policajac uslika auto i prekršaj, a tip s bezbolnom palicom ti razlupa farove i, ako je prekršaj posebno gadan, šoferšajbu.
Kad vidim tako bahato parkiranje, poželim da se to uvede i kod nas. :kava:
vrrrlet

Post 13 Mar 2012, 10:11

Lastan » wrote: Kad mi pješačku traku uzurpira motorno vozilo, zovem policiju ili pauka.

Naravno, mnogi mi govore da sam pizda kad to napravim. :kava:
I time daješ policajcima i paukovima razlog za postojanje. Budi direktan, kao što ti u komunikaciji s Bogom zapravo ne treba svećenik, tako i ovdje jednostavno ključem izgrebeš lak i mirna Bosna.
Lastan » wrote: Salonski je aktivizam onaj gdje gladiš kitu u svojoj fotelji ne radeći ništa korisno.
Poput recimo vožnje bicikla.
Lastan

Post 13 Mar 2012, 11:27

vrrrlet » wrote:
I time daješ policajcima i paukovima razlog za postojanje. Budi direktan, kao što ti u komunikaciji s Bogom zapravo ne treba svećenik, tako i ovdje jednostavno ključem izgrebeš lak i mirna Bosna.
I onda otvaram dripcu mogućnost da on mene prijavi pa ja plaćam novo lakiranje njegove kante?
Jesam lud, al nisam baš blesav. :kava:

Policajci i paukovi postoje neovisno o meni. Ja ih barem natjeram da zarade svoju plaću.
vrrrlet

Post 13 Mar 2012, 11:54

Lastan » wrote: I onda otvaram dripcu mogućnost da on mene prijavi pa ja plaćam novo lakiranje njegove kante?
Jesam lud, al nisam baš blesav. :kava:

Policajci i paukovi postoje neovisno o meni. Ja ih barem natjeram da zarade svoju plaću.
Pa ne moraš se potpisati ispod izgrebanog. :ne zna:
klonka

Post 13 Mar 2012, 12:06

Načelno mi se ne sviđa podržavanje postojećeg sustava ako sustav ne funkcionira.

Vrijedi i za ovo. Uzmimo prošlotjedno kažnjavanje biciklista u prometu. Infrastruktura je praktički nepostojeća, a isti onaj subjekt koji bi je trebao uspostaviti ide okolo i kažnjava ljude zato što je ne koriste. Ako je red, neka bude red u svim segmentima, ako je kaos, nek represivni organi reda odjebu. Ajbok.
gonj špadi
aryna

Post 13 Mar 2012, 12:26

Lastan » wrote:
Inače, čitao sam da su u nekakvom Singapuru prestali dizati aute.
Umjesto toga dođu policajac i jedan ili dva tipa s bezbolnim palicama.
Policajac uslika auto i prekršaj, a tip s bezbolnom palicom ti razlupa farove i, ako je prekršaj posebno gadan, šoferšajbu.
Kad vidim tako bahato parkiranje, poželim da se to uvede i kod nas. :kava:
što s' ti agresivan, bolan, strašno... :hekla:

meni to zvuči stravično, dobro ti istočnjaci svarno imaju poseban senzibilitet, za razliku od nas debelokožaca, ali opet...
"Čim sam vidio tvoju facu, znao sam da si to ti" (?!?!)
Lastan

Post 13 Mar 2012, 12:28

klonka » wrote:Načelno mi se ne sviđa podržavanje postojećeg sustava ako sustav ne funkcionira.

Vrijedi i za ovo. Uzmimo prošlotjedno kažnjavanje biciklista u prometu. Infrastruktura je praktički nepostojeća, a isti onaj subjekt koji bi je trebao uspostaviti ide okolo i kažnjava ljude zato što je ne koriste. Ako je red, neka bude red u svim segmentima, ako je kaos, nek represivni organi reda odjebu. Ajbok.
Kolnici postoje.

Ako počnu kažnjavati bicikliste jer su na kolniku a nema biciklističke staze, prvi ću zaurlati da je to svinjarija. Ali sve dok se voziš pločnikom, imaju te zašto kažnjavati. Ne jer se ne koristiš nepostojećom infrastrukturom nego jer kršiš propise.
  • Information