Biciklisti i promet

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
ombia

Post 10 Mar 2012, 16:50

Beta ženka » wrote:Mal

Bicikl je dobra ideja, no već imamo opisane probleme na temi o biciklistima - manjak staza, nesigurnost u prometu itd. Meni je draže ipak kad ne moram razmišljati je li mi bicikl na mjestu gdje sam ga ostavila i stalno pogledavati je li tamo (događalo se kad bih bila na kavi s nekim tko je došao biciklom - svako malo ustajanje od stola i navirivanje preko živice je li bicikl tamo - pogotovo nakon neugodnih iskustava s krađama :D).

Što kažete o ovoj akciji?
Kupis si posteni lokot, jest da su od 50 eura nagore ali njih ni bog ne probije. Ne kupis si lokot iz metroa.

Beta ženka

Post 10 Mar 2012, 17:05

ombia » wrote:
Kupis si posteni lokot, jest da su od 50 eura nagore ali njih ni bog ne probije. Ne kupis si lokot iz metroa.
I zederlock isto. http://www.zederlock.com/zederlock/ :D
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
klonka

Post 10 Mar 2012, 17:15

Lastan » wrote:Mislim, da se razumijemo: meni je sasvim jasno zašto većina zagrebačkih biciklista ide pločnikom.
Ne znaju voziti. Ne znaju prometne propise, nemaju kontrolu nad vozilom, a bogme ni elementarne pristojnosti. Nisu ništa drugačiji ni kad sjednu u auto.
Ja sam prljavi ateist i ne čuva me bog. :crying:

A po pločniku vozim zbog automobila, a ne zato što ne znam voziti. I na biciklističkim stazama znaju mi oduzeti prednost.
gonj špadi
ombia

Post 10 Mar 2012, 17:18

Ne znam sta je to i jel ti ima za bicikle, ali tko kupi lokot za 10 eura nek se ne cudi kad ne nadje bajk. :zubo:
baja

Post 10 Mar 2012, 17:27

Herp » wrote:Iznenadnom preobrazbom u vozača imam tendenciju postati fašistom koji bi sve bicikliste strpao na pločnik :zubo:

Da, tamo su povremeno neugodnost ako voze bahato i neodgovorno, ali ne mogu nanijeti preveliku štetu.
Na kolniku se, pak, može desiti puno više tog s kobnim posljedicama.
Tako će biti dok god se ne riješi pitanje biciklističke infrastrukture u Zagrebu.
vi'š, mene je u doba kad sam bila aktivni biciklist, dakle vozila i pločnikom i kolnikom, auto pobrao na pločniku
k tomu, od strane vrlo drskog i bezobraznog vozača
preobrazbom u vozača, nastavila sam suosjećati s biciklistima jer su naprosto višak di god da jesu
a to je sramota čije su posljedice višestruke
trom narod, između ostalog
ombia

Post 10 Mar 2012, 17:31

Karl Jozef » wrote:Primjer danas, ona ulica koja vodi od trga kralja Tomislava do trga bana Jelačića. Biciklist se vozi po kolniku, tramvaj ide s jedne strane, tramvaj s druge strane a u sredini auto. Dečko je skrenuo na jednu stranu odnosno tračnice da izbjegne auto jer nema mjesta za auto i biciklo i skoro ga je udario tramvaj koji mu je išao iza leđa, po pločniku nema biciklističke staze, po kolniku je nemoguće voziti jer nema mjesta za dva tramvaja i automobil a kamoli biciklo ili dva bicikla.

Mislim da je tom dečku bilo pametnije da vozi po pločniku a zvonjavom mu je to signalizirao i vozač tramvaja.
Pjesacana je nedavno pisala da je biciklisticka infrastruktura u Zagrebu dobra. Sorry Pjesacana. :zubo:

Mimo toga, nije nesto pametna ideja skrenuti na tracnice. Zaglavi se guma i spasavas goli zivot. Nekad i sa duplom operacijom koljena poslije.

Nikako nisam za bicikliste na plocniku. Nikako. Da ponovim, nikako.
Obuku i polaganje ispita za vožnju biciklom trebalo bi uvesti u osnovne škole.
Trebalo bi u Hrvatsku uvesti. Druge drzave imaju odavno. Poligon sa semaforom, svim znakovima., ogradjen od prometa, bas smo danas prosli pored njega, lik koji je odrastao u tom kvartu je obasnjavao da je u prvom osnovne tamo polagao za biciklistcku dozvolu. :cerek:
Beta ženka

Post 10 Mar 2012, 18:38

Sjećam se da sam s knjigama za neki razred osnovne dobila papire za polaganje vožnje biciklom i "blank" karticu, odnosno dozvolu - samo nikad nisam išla polagati. No kad se zbroji moja ukupna vožnja bicikla u životu - jaako malo...
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
rh4ps0dy

Post 10 Mar 2012, 22:25

Toga ima u hrvatskim školama, u petom razredu. :D
Herp
Nikki Gauda

Post 11 Mar 2012, 18:51

Lastan » wrote:
Mislim, da se razumijemo: meni je sasvim jasno zašto većina zagrebačkih biciklista ide pločnikom.
Ne znaju voziti. Ne znaju prometne propise, nemaju kontrolu nad vozilom, a bogme ni elementarne pristojnosti.
Erm, ne.
Nego zato jer im se više puta desilo da su, unatoč potpuno propisnoj vožnji, jedva izvukli živu glavu s kolnika. Vlastito iskustvo.
Nema šanse da ću ikada više riskirati vožnju kolnikom na određenim mjestima.

I nikad u životu se nisam zaletjela u pješaka na pločniku, i teško mi je zamisliti da bi mi se to moglo desiti jer ne vozim kao muha bez glave, ne zvonim i uvažavam prednost koju imaju.
Dočim sam se više puta zaletjela u pješaka na biciklističkoj stazi.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Lastan

Post 11 Mar 2012, 19:12

Herp » wrote:
Erm, ne.
Nego zato jer im se više puta desilo da su, unatoč potpuno propisnoj vožnji, jedva izvukli živu glavu s kolnika. Vlastito iskustvo.
Iznimka, ne pravilo. Case in point:
I nikad u životu se nisam zaletjela u pješaka na pločniku, i teško mi je zamisliti da bi mi se to moglo desiti jer ne vozim kao muha bez glave, ne zvonim i uvažavam prednost koju imaju.
Iznimka si, kao što rekoh. Većina su biciklista iste one seljačine koje ti izbjegavaš vozeći pločnikom.
Dočim sam se više puta zaletjela u pješaka na biciklističkoj stazi.
Neka, zaslužio je. :kava:
Takvi su pješaci vrsta kretena slična onoj koja bi se prošetala autoputom.
klonka

Post 11 Mar 2012, 19:18

Lastan » wrote:Iznimka si, kao što rekoh. Većina su biciklista iste one seljačine koje ti izbjegavaš vozeći pločnikom.
Obrnuto. Samo ti je lakše vidjeti pet kretena nego osamsto normalnih ljudi.
gonj špadi
ombia

Post 11 Mar 2012, 20:40

klonka » wrote: Obrnuto. Samo ti je lakše vidjeti pet kretena nego osamsto normalnih ljudi.
Amen.
Jerbo Lastan ima senzor na takve pa valjda naljecu na njega ko... :zubo:
Lastan

Post 11 Mar 2012, 23:06

klonka » wrote: Obrnuto. Samo ti je lakše vidjeti pet kretena nego osamsto normalnih ljudi.
Kad se onaj jedan kreten zabio u mene i skoro završio pod autom, čekali smo policiju oko pola sata dok nismo odustali jer nikako nisu stizali.
U tom vremenu izbrojili smo ne više od dva biciklista koja su se vozila po propisima te dvadesetak njih koji su kršili najmanje po dva propisa (dakle, vožnja pločnikom i još ponešto).

Znam jako dobro koji su većina.
klonka

Post 12 Mar 2012, 10:37

Znaš, znaš... jer svaki primjerak lošeg biciklističkog ponašanja upisuješ u vlastite predrasude kako bi ih potvrdio. Prestani već jednom biti tako samodopadno uvjeren u pizdarije koje pričaš i za promjenu otvori oči.
gonj špadi
Lastan

Post 12 Mar 2012, 12:40

klonka » wrote:Znaš, znaš... jer svaki primjerak lošeg biciklističkog ponašanja upisuješ u vlastite predrasude kako bi ih potvrdio. Prestani već jednom biti tako samodopadno uvjeren u pizdarije koje pričaš i za promjenu otvori oči.
Predrasuda je po definiciji stav koji imaš prije nego što se susretneš s fenomenom o kojemu imaš taj stav.
Moje je mišljenje o biciklistima zaključak izveden iz godina i godina iskustva s njima u prometu.
Gledam ih kako se ponašaju. Kako voze. Kuda voze. Koliko poštuju propise (imaš li pojma koliko su rijetki biciklisti s ispravnim svjetlom? ili ga nemaju, ili je visoko postavljeno i visoko upereno, ili trepće umjesto da svijetli).
Baš zato što sam dobro otvorio oči i vidim koliko užasno, bezobrazno i bahato voze. Kao i vozači koji voze kao da su sami na cesti, biciklisti većinom voze kao da su sami u prometu.
Spomenuo sam ti i priručnu statistiku napravljenu nakon što se jedan biciklist na pločniku zabio u mene. Nisi mi kontrirala nijednim konkretnim argumentom; samo me (opet bez argumenata) optužuješ za predrasude.

Da nemaš ti možda predrasude? Da nisi ti zaslijepljena pokušajima da opravdaš svoju poziciju u prometu?
Razmisli malo o mogućnosti da si sama kriva za ono za što mene optužuješ. :kava:
klonka

Post 12 Mar 2012, 13:23

Napad je najbolja, obrana, ha? :kava:
gonj špadi
Lastan

Post 12 Mar 2012, 13:53

klonka » wrote:Napad je najbolja, obrana, ha? :kava:
To bih ja mogao reći za tvoje postove. :kava:

Case in point: još ni slovca argumenta. :kava:
klonka

Post 12 Mar 2012, 14:08

Pročitao si ih milijun puta na ovom i na onom forumu, i od mene i od mnogih drugih, ali ti i dalje glupavo i tvrdoglavo ustraješ u tome da su biciklisti uglavnom govna jer eto, ti selektivno percipiraš samo takve. Imalo bi ti smisla ponoviti sve argumente kad bi postojala i najmanja mogućnost da promijeniš svoj zatupljeni stav (koji je btw. na razini onog "Cigani su glupi i smrde"), ali budući da tebi rasprave ovog tipa služe samo tome da kinjiš sugovornike dok svršavaš na vlastitu kvaziargumentaciju, ne vidim nikakvu svrhu da se ponovo upuštam u išta slično.
gonj špadi
Morticia

Post 12 Mar 2012, 14:14

Ne želim se previše petljati u raspravu, ali po mom iskustvu, biciklisti su uglavnom puno kulturniji od pješaka i vozača automobila. :ne zna:

Bez obzira na sve, agresiju- tako sam ga gurnuo da je skoro završio pod kotačima jurećeg šlepera :mirko: :mirko: :mirko: , neću nikad moći shvatiti. :ne zna:
Mogu razumijeti trenutnu ljutnju i da čovjek odreagira neprimjereno, ali kasnije se s time hvaliti... :ne zna:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
baja

Post 12 Mar 2012, 14:22

Morticia » wrote:Ne želim se previše petljati u raspravu, ali po mom iskustvu, biciklisti su uglavnom puno kulturniji od pješaka i vozača automobila. :ne zna:
i po mom
ja sam, doduše, kulturna i kao pješak, i kao biciklist, i kao vozač :o :D
Pješčana

Post 12 Mar 2012, 14:27

uopće ideja da su krivi ili jedni ili drugi ili treći nije dobro postavljena. dok god zakoni ne postanu jasni, u svakoj grupaciji bit će osoba koje će pokušati profitirati nauštrb nekog drugog.
ja sam pješakinja i vozačica, i svaki dan doživljavam situacije da mi biciklist upada pred auto, siječući raskršće, ili hodam Vukovarskom, koja ima traku za bicikle, i hodam pješačkim dijelom, i u susret mi idu tri biciklista u grupi, po pješačkom dijelu, dok je u to vrijeme biciklistički dio prazan. ne, ne idu, jure. tako brzo da ja ne znam kud bih.
prihvaćam mogućnost da potezom kojim se ja krećem voze osobe kojima kultura nije jača strana, i možda se jednostavno susrećem s istima, opet i opet.
ne mogu reći za sve da su takvi, jer imam i pozitivnijih primjera. ali imam i zbilja ružnih, poput bicikliste koji me na pješačkom prijelazu pregazio, i još se derao na mene. Pretpostavljam da bi se te osobe slično ponašale i iza volana jednog auta.
zakoni koji bi vrijedili za sve sudionike prometa učinili bi, ako ne već da ljudi postanu svjesni okoline, onda bar da se boje novčane kazne koja bi slijedila.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
ombia

Post 12 Mar 2012, 14:37

krivi su oni koji ne naprave potrebnu infrastrukturu nego gledaju ljude kako se glodju medju sobom.

U drugim drzavama ne do ti bog kao vozac auta nauditi biciklistu. Mozes se odmah pozdraviti sa zivotom.
Lastan

Post 12 Mar 2012, 14:38

klonka » wrote:Pročitao si ih milijun puta na ovom i na onom forumu, i od mene i od mnogih drugih, ali ti i dalje glupavo i tvrdoglavo ustraješ u tome da su biciklisti uglavnom govna jer eto, ti selektivno percipiraš samo takve.
Prvo, koje argumente?
Drugo, argumentiraj tvrdnju da mi je percepcija selektivna. Tim više što moje tvrdnje nemaju univerzalne kvantifikatore, za razliku od tvojih.
Imalo bi ti smisla ponoviti sve argumente kad bi postojala i najmanja mogućnost da promijeniš svoj zatupljeni stav (koji je btw. na razini onog "Cigani su glupi i smrde"),
Postoji mogućnost da promijenim stav ako mi netko dokaže da je moja percepcija pogrešna. Dakle, ako mi predstavi podatke statistički relevantnije od mojih priručnih statistika.
Ako nemaš takve podatke, nije problem u meni što ne mogu ili ne želim promijeniti mišljenje, već u tebi što nemaš argumenata.
ali budući da tebi rasprave ovog tipa služe samo tome da kinjiš sugovornike dok svršavaš na vlastitu kvaziargumentaciju, ne vidim nikakvu svrhu da se ponovo upuštam u išta slično.
A tebi svaki iskorak u tvrdnje koje ne možeš argumentirati predstavlja tek priliku da izvrijeđaš sugovornika, očito. Je li ti palo na pamet da bih i ja mogao tako razgovarati s tobom?
Lastan

Post 12 Mar 2012, 14:41

Morticia » wrote:Bez obzira na sve, agresiju- tako sam ga gurnuo da je skoro završio pod kotačima jurećeg šlepera :mirko: :mirko: :mirko: , neću nikad moći shvatiti. :ne zna:
Ja pišem jedno, ona čita drugo.

Čovjek se zaletio u mene. Punom brzinom. Nisam ga ja gurnuo na cestu; on je od udarca sletio s pločnika.
Nije da ne poželim gurnuti gamad pod šleper, ali nisam baš ubojica. Samo se ne mičem; to što imam daleko niže težište od jurećih biciklista nije moj problem. Kao što nisu moj problem posljedice njihova kršenja prometnih propisa.
Mogu razumijeti trenutnu ljutnju i da čovjek odreagira neprimjereno, ali kasnije se s time hvaliti... :ne zna:
Ja pak ne mogu razumjeti da se primjerenom reakcijom smatra neprestano uklanjanje onima koji su ti uzurpirali prometnu traku.
Volio bih vidjeti reakcije vozača da tako ja uzurpiram traku na kolniku.
Morticia

Post 12 Mar 2012, 14:43

Ma, meni se ne svađa oko toga.
Bez obzira bila u pravu ili ne ja ne bih riskirala svoj i tuđi život samo zato da nešto dokažem.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
  • Information