Biciklisti i promet

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
Pješčana

Post 06 Mar 2012, 12:50

*jezebel* » wrote:sad bismo mogli otvoriti i temu o ponasanju biciklista, stazama, neimanju svjetla, biciklistima u prometu opcenito, ne?

lastane, ja mislim da tebi prije svega malo pojacano rade obrambeni mehanizmi i da bi se ti zapravo jako htio voziti na biciklu. :raspa: think about it. tako bi mogao i snaznije utjecati na populaciju biciklista. jer si ''jedan od njih''. :o

nego... zanimljivo kako svi kazete ''vozim ponicu''. mi (slavonija) smo uvijek govorili ''ponija''. btw, jednom sam sjela na njega i skoro se razbila koliko je cudan i nesiguran. iako djeluje benigno, taj poni je zapravo bicikl-ubojica. :o
ta tema postoji :o
i kod mene se vozilo ponija.
inače, ja sam u osnovnoj školi u mupu polagala za vožnju biciklom, ne znam jeste li vi to imali. dobili smo fascikl s prometnim pravilima i znakovima i svime, i tamo pred policijom sam se vozila između onih stžaca i sve :o

Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
ombia

Post 06 Mar 2012, 12:58

Lastan » wrote: Posebnosti pojedinog grada? Ma nemoj.
Svugdje je propis da se bicikli voze biciklističkom stazom ili kolnikom; dok sam išao u osnovnu, uredno se učilo da je biciklu mjesto na kolniku te kako signalizirati promjenu smjera i svašta nešto što danas rade tek rijetki biciklisti.

Posebnost je Zagreba što se biciklisti gotovo uopće ne voze kolnikom, fol zbog manijaka za volanom, a zapravo prvenstveno jer ljudi uopće ne znaju voziti.
Neki zakoni u nekim drzavama kazu da je dozvoljeno maloj djeci i onima nizih razreda osnove voziti se po polocniku pa ondaI njihovoj pratnji.
Almost Rosey

Post 06 Mar 2012, 14:16

ombia » wrote:
Neki zakoni u nekim drzavama kazu da je dozvoljeno maloj djeci i onima nizih razreda osnove voziti se po polocniku pa ondaI njihovoj pratnji.
Točno, u Njemačkoj* je tako.
Samo što ti onda ni dijete ni pratnja ne smiju ni na koji drugi način ometati pješački promet, pa čak ni koristiti zvonce.

*edit: u Berlinu zapravo, ne znam za druge gradove.
ombia

Post 06 Mar 2012, 14:44

Ima jos drzava gdje je tako.
I ja sam vozila Ponija.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 06 Mar 2012, 16:48

vrrrlet » wrote: I opet krivo. Razumnoj osobi se ništa neće dogoditi na kolniku. Štoviše, vozeći po pločniku puno je veća vjerojatnost da će pješak naglo promijeniti smjer ili izletiti iz haustora, pri ćemu ćeš sletiti na pod prouzročivši ozljede njemu, sebi i biciklu.
Ja vjerujem da ću prije nastradat vozeći se po kolniku nego pločniku. Po nekakvim sporednim ulicama OK ali po ovim većim, ipak ćemo se morat svi zajedno strpit :D
Imaš pravo. Trebali bi i motore potjerati na pločnik. Ipak imaju samo dva kotača. Dok bi rolere trebalo potjerati na kolnik, jer imaju osam kotača. To je zapravo za autoput već. Ako ne i za pistu.
Motor je veći, masivniji i brži od bicikla. Netko na motoru može bez problema voziti 50km/h, na biciklu prosječan čovjek može jedino pregorit pri tim brzinama. U najboljem slučaju kojih 30km/h.

Pa zato i postoje posebna pravila za bicikliste koja su različita od onih za pješake i automobile. Kako taj "međuprostor" nije adekvatno uređen na biciklistu je da odluči gdje se osjeća sigurnije. :mudri:
ombia

Post 06 Mar 2012, 16:58

e-bike moze bez problema 50 km/h :zubo:
A ne vidis da nije klasican bike.
Beta ženka

Post 06 Mar 2012, 16:59

Karl Jozef » wrote: Ja vjerujem da ću prije nastradat vozeći se po kolniku nego pločniku. Po nekakvim sporednim ulicama OK ali po ovim većim, ipak ćemo se morat svi zajedno strpit :D

Motor je veći, masivniji i brži od bicikla. Netko na motoru može bez problema voziti 50km/h, na biciklu prosječan čovjek može jedino pregorit pri tim brzinama. U najboljem slučaju kojih 30km/h.

Pa zato i postoje posebna pravila za bicikliste koja su različita od onih za pješake i automobile. Kako taj "međuprostor" nije adekvatno uređen na biciklistu je da odluči gdje se osjeća sigurnije. :mudri:
Koji je to zakon, koji članak? :kava:

Ja se npr. ne osjećam sigurno na kolniku niti na biciklu niti cipelcugom, a i kao pješaku mi se ponekad teško progurati na pločniku jer hodam brzo, ne pada mi na pamet to pokušavati na biciklu jer je iritantno i pješacima, a i meni na biciklu bi bilo.
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 06 Mar 2012, 17:14

Beta ženka » wrote: Koji je to zakon, koji članak? :kava:
Pa ne moramo se držati zakona ko pijan plota :cerek:

Razumijem ja da se osjećaš nesigurno i ne zagovaram vožnju po pločniku samo je to trenutno na puno mjesta nesigurno i ne isplati se ni pojedincu ni narodu da netko izgubi zdravlje zbog gluposti.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 06 Mar 2012, 19:17

ombia » wrote:e-bike moze bez problema 50 km/h :zubo:
A ne vidis da nije klasican bike.
..ja bi e bajk. :cheer: ..ali, skupi su. :tuzni: ..mozda da napravim jedan? :cheer: ..ali, kako? :tuzni:

nasao sam jedan taman za mene, moze i pas stat. i tri kola ima. :cheer: ..samo da ne moram pedalavat ko manit uzbrdo. :top: : dalmatinac u meni i crnogorsko nebo nada mnom:

Image
ombia

Post 06 Mar 2012, 19:51

Skupi su da. :crying:
Al u te kosare ti stane hrpa mica. :S
Lastan

Post 06 Mar 2012, 22:05

*jezebel* » wrote:lastane, ja mislim da tebi prije svega malo pojacano rade obrambeni mehanizmi i da bi se ti zapravo jako htio voziti na biciklu. :raspa: think about it. tako bi mogao i snaznije utjecati na populaciju biciklista. jer si ''jedan od njih''. :o
Imaš li slučajno diplomu psihologije ili možda čak psihijatrije?
Ako imaš, reci onom krezubom stričeku na Jakuševcu da ti vrati pare. :kava:

Biciklizam mi sâm po sebi nije posebno privlačan. Ni vožnja kao takva.
Bio mi je gušt kao klincu, ali kako se nakon saobraćajke nikad nisam vratio na bicikl, ne fali mi u životu i bio bi mi žešći davež da ponovno krenem učiti (ne, nije istina da nikad ne zaboraviš).
nego... zanimljivo kako svi kazete ''vozim ponicu''. mi (slavonija) smo uvijek govorili ''ponija''. btw, jednom sam sjela na njega i skoro se razbila koliko je cudan i nesiguran. iako djeluje benigno, taj poni je zapravo bicikl-ubojica. :o :bmx dijete:

edit: (vidi pjescanu) ok, onda nista. :brukica:
Poni ili ponija. Ne znam odakle ponica, ali to nisam sretao prije internetskih pisanija ljudi iz čudnih krajeva. :zubo:
Lastan

Post 06 Mar 2012, 22:08

Karl Jozef » wrote: Pa ne moramo se držati zakona ko pijan plota :cerek:
U trenutu kad na pločniku naletiš na pješaka, bolje ti je da se nečega držiš k’o pijan plota.
Ključna je riječ u terminu “labilna ravnoteža” – “labilna”.
kuki

Post 06 Mar 2012, 23:16

Dobro, kako ti sam sebi ne počneš ić na jetra vlastitom agresivnošću? :D
vrrrlet

Post 07 Mar 2012, 09:44

..a unda » wrote: : dalmatinac u meni i crnogorsko nebo nada mnom:

Image
Kanta. :D

Lastan » wrote: Poni ili ponija. Ne znam odakle ponica, ali to nisam sretao prije internetskih pisanija ljudi iz čudnih krajeva. :zubo:
Lastana nisu vodili na more kao malog jer je bio zloćest.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Nikolajevna

Post 07 Mar 2012, 11:31

vrrrlet » wrote:

Lastana nisu vodili na more kao malog jer je bio zloćest.
Bojali su se da ne nokautira plivača koji ne pliva desnom stranom mora.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 07 Mar 2012, 11:34

kuki » wrote:Dobro, kako ti sam sebi ne počneš ić na jetra vlastitom agresivnošću? :D
Zato su biciklisti na pločniku utjelovljenje defenzive i gandijevskog pristupa prometu, osobito prema pješacima.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
ombia

Post 07 Mar 2012, 11:41

Pa Hrvatska je onda jos raj na zemlji, neke druge drzave sa masama biciklista po gradu bi bile pakao. :zubo:
vrrrlet

Post 07 Mar 2012, 11:55

Nikolajevna » wrote:
Bojali su se da ne nokautira plivača koji ne pliva desnom stranom mora.
Ili istuče ronioca jer je pušio, a on je udahnuo mjehurić.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
kuki

Post 07 Mar 2012, 11:56

ElliQuinn » wrote: Zato su biciklisti na pločniku utjelovljenje defenzive i gandijevskog pristupa prometu, osobito prema pješacima.
Obično nemam problema s njima (doduše, ja se automatski pomičem u stranu kad se s nekim mimoilazim, trebam uložiti trud da to ne učinim, ako je netko baš bahata stoka pa ne želim :D), evo, jučer sam se mimoišla sa ženom na biciklu na ne bogznakako širokom dijelu pločnika, s tim da je ona imala djetetinu u biciklovoj košari a ja djetetinu u kolicima.

Ima idiota, naravno, ali ne primjećujem da ih je išta više od idiota koji ne pomaknu u stranu s ciljem lakšeg mimoilaženja ni kad idu pješke, a ja imam tri oteške torbe u rukama i teško mi je manevrirat, pa mi šutnu jednu od njih, ili idiota u autima, ili idiota u avijonima. :ne zna:

Evo, jučer je nogostupom solidnom brzinom prošao čovjek na skuteru. :lux:
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 07 Mar 2012, 11:57

kuki » wrote:Evo, jučer je nogostupom solidnom brzinom prošao čovjek na skuteru.
Vidi čovjek da idu bicikli, pa zašto ne bi i on. Dva kotača su dva kotača. :D
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Beta ženka

Post 07 Mar 2012, 12:07

Pa motoristi ih ionako ne smatraju motorima. :D

Nego, neka onda meni netko objasni kako se kretati u Ozaljskoj kad ideš nešto obaviti za posao, auti su parkirani na nogostupu i imaš prostor za kretanje širine cca dvije osobe, gužvetina je da se kod mimoilaženja mora paziti da ne poskidaš retrovizore, ususret ti idu dvije babe koje su krenule na plac, a iza njih pristiže i biciklist koji, kad nije uspio zaobići te babe prije nego što sam naišla ja, krene kočiti, hvatati se za zid da ne izgubi ravnotežu, nastaje krkljanac unutar već postojećeg krkljanca... i nije prvi, ima ih još kojima se na nekim mjestima treba micati unutar ulaza u dućane jer su tu kontejneri, parkiran auto, bandera i MJESTA NEMA. Koji je jebeni gušt u tome?! :confused: Razumjet ću jedino ako se radi o retardima. :kava:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Pješčana

Post 07 Mar 2012, 12:10

nemoj ić po Ozaljskoj :D
cijeli taj dio grada je strašan. Selska ima uže trake, prostor za pješake je prekriven autima, svi se gužvaju, plus tramvaji..:rolleyes:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Beta ženka

Post 07 Mar 2012, 12:21

Pješčana » wrote:nemoj ić po Ozaljskoj :D
cijeli taj dio grada je strašan. Selska ima uže trake, prostor za pješake je prekriven autima, svi se gužvaju, plus tramvaji..:rolleyes:
Morala sam jer u Ozaljskoj sam išla obaviti neke stvari za posao. Jedino da sam išla okolo naokolo...
A i nije ti neko rješenje problema. :ne zna:
ombia

Post 07 Mar 2012, 12:32

:gaah: :gaah: :gaah: za sve aute parkirane pa makar i djelomicno na plocniku. Sta ocekuju?! Da osoba sa djecjim kolicima ode na cestu mejdu aute i tako ih zaobdije ili preleti? :gaah: :gaah: :gaah:
I najbolje to cesto dozivimo bas od roditelja koji su se sparkirlai pred vrticem, pa da je i na 15 minuta jel da netko na plocniku ceka da se pojavite da bi mogao dalje?!?
Beta ženka

Post 07 Mar 2012, 12:38

ombia » wrote::gaah: :gaah: :gaah: za sve aute parkirane pa makar i djelomicno na plocniku. Sta ocekuju?! Da osoba sa djecjim kolicima ode na cestu mejdu aute i tako ih zaobdije ili preleti? :gaah: :gaah: :gaah:
I najbolje to cesto dozivimo bas od roditelja koji su se sparkirlai pred vrticem, pa da je i na 15 minuta jel da netko na plocniku ceka da se pojavite da bi mogao dalje?!?
Da.

Ili na ulazu u Vrbik iz Slavonske, preko puta Hypo centra (kad je još bio u izgradnji), onaj restoran s janjetinom, nema parking, bijesni auti parkirani po ionako uskom nogostupu, možeš se ili probati provlačiti kroz šikaru ili hodati cestom po kojoj se, za divno čudo, vozači vole zaletjeti u kvart, ili iz kvarta, bez obzira na zavoj (na kojem se nalazi pješački, btw - nikad mi nisu bili jasni pješački na zavojima)... Pa tako moraš sići i molit nebesa da neka budala ne naleti, a kad je auto udario jednog dečka u invalidskim kolicima (dosta je studenata invalida onuda išlo na faks jer je studentski dom blizu), onda se tek nešto pokrenulo i postavili su stupiće. Ali da - jeeebe se ljudima. Jebe se svima, bili pješaci, biciklisti ili vozači. :rolleyes:

I zašto moderatori ne premjeste ove postove u neku temu o kulturi u prometu?
  • Information