Trebaju li psihički bolesnici znati svoju dijagnozu?

Blago onom tko rano poludi

Imaju li labilni pacijenti pravo da znaju svoju dijagnozu?

Poll ended at 05 Jun 2012, 21:51

Ne, to če ih dotući, bolje da ih se ne uzrujava
0
No votes
Da, čak i ako će ih to uzrujati. Njihovo je pravo da znaju od čega boluju
10
77%
Ne znam
3
23%
Čak i da sam doktor, i liječim ga, to nije moja briga
0
No votes

Total votes: 13
Almost Rosey

Post 27 Feb 2012, 00:34

Ne slazem se u dijelu gdje kazes da ima bezopasnih psihopata.
A ti se nemoj složit, tko sam ja da te krstim? Samo ono, ima tamo nekih knjiga, čitala ja, koje vele da, dok mu sve ide kak si je zamislio, psihopat vulgaris će bit sasvim fin, šarmantan čak, duhovit... :ne zna:
I proći nedijagnosticiran.
Ako imaš priliku (ne ti, stručnjak) dijagnosticirati psihopatiju, to znači je taj čovjek zbog nečega došao k tebi, ili zbog komorbiditeta ili zbog počinjene pizdarije.

Genetika, fiziologija, odgoj, imaš raznih teorija, najvjerojatnija je interakcija elemenata.

ombia

Post 27 Feb 2012, 00:34

Uf strasna je ta mogucnost da se dijete takvo rodi. Kao rozmaris baby :zubo: .
I da ne mozes uciniti nista, a mozes roditi psihopata.
Zadnji dio tvog posta, da slazem se.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 27 Feb 2012, 00:37

ex anais » wrote:Pazi, nekoć je bilo normalno da se ženu sustavno premlaćuje, danas više nije.
To jednostavno nije istina, nikad nije bilo normalno da se ženu sustavno premlaćuje.
To što je još uvijek normalno da se životinje muče i ubijaju ne možeš opravdati ni običajem ni potrebom.
Nije u pitanju mučenje kidanjem zubiju naživo, nego jednostavno dijete baci neželjene psiće/mačiće ili ode i zakolje kokoš iz dvorišta.
Ako ti smatraš terapijski postupak ograničavanjem ljudi onda nemamo zapravo o čemu ni pričati na ovu temu. :ne zna:
Terapijski postupak na čovjeku koji ne radi nikome ništa nažao je u svakom slučaju ograničavanja.
Svakako. Treba se utvrditi zašto to radi. I ispraviti mu perpepciju na vrijeme ako je to moguće. A ako dijete nema nikakvu empatiju onda se zna o čemu se radi.

To dijete vrlo vjerojatno u isto vrijeme ima psa ljubimca. Dakle nije problem u općenito ematiji.
O čemu pričaš, kakvo umrtvljivanje, oduzimanje slobode, wtf? Znači, humano je liječiti šizofreničare, ali nije humano pokušati liječiti psihopate?
Prihvatljivo je liječiti one koje zbog svog problema štete ljudima oko sebe ali ako se ponaša prihvatljivo onda ne. Ajde reci neke simptome u ljudi koji bi ti bili dovoljni da ga natjeraš na liječenje (tu ne uključujem mučenje životinja, maltretiranje nekoga jer to se ovako i onako spriječava i liječi).
Ono što ti propuštaš shvatiti jest da to jest poremećaj. A poremećaje treba pokušati liječiti. A to što se u 21 stoljeću još uvijek ne znamo nositi s takvim poremećajem, a jebiga. I to je posljedica mistificiranja zla kroz stoljeća i mišljenja da je netko jednostavno takav ili još žešće da je obuzet demonima i slične pizdarije koje i dan danas slušamo.
Ako bolje pročitaš ti radiš baš to, demoniziraš. Govoriš o poremećaju bez ikakvog simptoma, jednostavno neki voltmetar pokaže krivu brojku i ti obvezuješ čovjeka da pije nekakve tablete da možda nekad nebi nekome učinio nešto nažao.

Bili depresivne ljude prisilila da uzimaju lijekove?
Ali ja govorim o tome kad se utvrdi da se netko ne ponaša prihvatljivo i zanemarivanju tih signala i puštanju čovjeka na miru da tako hoda svijetom bez ikakvog pokušaja da mu se pomogne. Pa nisam ja vidovita pa da bih izvukla psihopata iz gomile koji nikad nije ništa napravio i liječila ga. Zaboga.
OK ali to se radi i sada. Ako netko pjeva pod prozorom u krivo vrijeme dođe policija i uhiti ga, ako se pokazuje gol uhite ga ako škaricama rezucka kosu ljudima u tramvaju uhitit će ga i poslat na nekakvo liječenje.

Ovo tvoje zvuči kao preventivni napad na one koji se ne uklapaju u neki kalup. Dapače ako bi poopćila mogućnosti onog članka onda i uklapanje u kalup nije dovoljna sigurnost za to da se bude oslobođen od lijekova jer možda neki liječnik očita na nekoj snimci da ti taj i taj parametar šteka.
:D
Eks

Post 27 Feb 2012, 00:38

ombia » wrote:Uf strasna je ta mogucnost da se dijete takvo rodi. Kao rozmaris baby :zubo: .
I da ne mozes uciniti nista, a mozes roditi psihopata.
Zadnji dio tvog posta, da slazem se.
Pa da, užas. Nekako sam zato sklona sumnjati da je to posve točno. :zubo:
Mislim da navjerojatniji uzrok jest hladna majka. Ali to je uzrok mnogih poremećaja. Nisam sigurna što je s neželjenom djecom, ako majka rodi neželjeno dijete koliko ono ima šanse postati psihopat. Samo nagađam. I koliko osjeća u prenatalnoj fazi. :misli:
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 00:39

ex anais » wrote: Tad su se djeca i lupala remenom do krvi.
I danas se to radi i radit će se za 100 godina. To je bilo zlostavljanje u očima svih i tada i danas i za sto godina, drugim riječima nema veze s psihološkom dijagnozom.
ombia

Post 27 Feb 2012, 00:40

Almost Rosey » wrote: A ti se nemoj složit, tko sam ja da te krstim? Samo ono, ima tamo nekih knjiga, čitala ja, koje vele da, dok mu sve ide kak si je zamislio, psihopat vulgaris će bit sasvim fin, šarmantan čak, duhovit... :ne zna:
I proći nedijagnosticiran.
Ako imaš priliku (ne ti, stručnjak) dijagnosticirati psihopatiju, to znači je taj čovjek zbog nečega došao k tebi, ili zbog komorbiditeta ili zbog počinjene pizdarije.

Genetika, fiziologija, odgoj, imaš raznih teorija, najvjerojatnija je interakcija elemenata.
Citala i ja te neke knjige, iz jedne sam i prepisala malo prije definiciju.
I bas tako, on je bezopasan (mislim :gaah: pa to sam ti napisala par postova ranije i sad ti opet to isto tvrdis i meni objasnjavas) dok su neki kriteriji zadovoljeni. To onda NIJE bezopasna osoba. Nego tempirana bomba.
Sa ostalim se slazem.
Upravo gledam jednu prezentaciju, ima nekih 40-ak folija gdje se lijepo u detalje opisuju karakteristike psihopata. On je po tome stalno latentno opasan.
Almost Rosey

Post 27 Feb 2012, 00:44

ombia » wrote:latentno opasan.
E jebiga sad :D

Rijetko je hladna majka, tj. češće je genetika i suboptimalni razvoj frontalnog korteksa (lijevog, ak se dobro sjećam). I znam da su se spominjala i niža razina pobuđenosti, odnosno treba im jači podražaj. Doduše to je za antisocijalne, ne znam kako je sa psihopatima.
Eks

Karl Jozef » wrote: To jednostavno nije istina, nikad nije bilo normalno da se ženu sustavno premlaćuje.
Dobro, jasno mi je da se tu nećemo složiti jer vjerojatno nikad nisu postojala ni smanjena ženska prava ili nikakva prava itd itd. Stoga, nećemo tamo.
Nije u pitanju mučenje kidanjem zubiju naživo, nego jednostavno dijete baci neželjene psiće/mačiće ili ode i zakolje kokoš iz dvorišta.
Jesam napisala "i ubijanja"? Jesam. To ti je kao da kažeš, a nije ju silovao ni mučio samo ju je ubio i odšetao. :ne zna:
Terapijski postupak na čovjeku koji ne radi nikome ništa nažao je u svakom slučaju ograničavanja.
A ne, nije.
To dijete vrlo vjerojatno u isto vrijeme ima psa ljubimca. Dakle nije problem u općenito ematiji.
Ti ne možeš znati kakav odnos dijete ima prema svom ljubimcu. I ne možeš znati kolika mu je empatija.
Prihvatljivo je liječiti one koje zbog svog problema štete ljudima oko sebe ali ako se ponaša prihvatljivo onda ne. Ajde reci neke simptome u ljudi koji bi ti bili dovoljni da ga natjeraš na liječenje (tu ne uključujem mučenje životinja, maltretiranje nekoga jer to se ovako i onako spriječava i liječi).
Ne sprječava se i ne liječi se. Djeca svakodnevno muče i ubijaju životinje diljem svijeta i nikom ništa. Pa uostalom muče i svoje vršnjake pa nikom ništa. O čemu pričamo?
Ako bolje pročitaš ti radiš baš to, demoniziraš. Govoriš o poremećaju bez ikakvog simptoma, jednostavno neki voltmetar pokaže krivu brojku i ti obvezuješ čovjeka da pije nekakve tablete da možda nekad nebi nekome učinio nešto nažao.
Kakav crni voltametar? Ako je netko došao do tog voltametra pretpostavlja se da je nešto i učinio. Uostalom, sigurno nitko nikom neće napraviti ništa niti dijagnosticirati samo na temelju jednog mjerenja. Banaliziraš.
Bili depresivne ljude prisilila da uzimaju lijekove?
Naravno, ako su opasnost sebi. Nemoj mi samo reći da misliš da se suicidalne depresivne osobe ne smiju natjerati na liječenje? Pliz nemoj. :rofl:
OK ali to se radi i sada. Ako netko pjeva pod prozorom u krivo vrijeme dođe policija i uhiti ga, ako se pokazuje gol uhite ga ako škaricama rezucka kosu ljudima u tramvaju uhitit će ga i poslat na nekakvo liječenje.
Da, ljude mahom uhićuju. Ma šta uhićuju, kad ubiju nekog onda sto posto završe na doživotnoj. Baš to tako funkcionira.
Ovo tvoje zvuči kao preventivni napad na one koji se ne uklapaju u neki kalup. Dapače ako bi poopćila mogućnosti onog članka onda i uklapanje u kalup nije dovoljna sigurnost za to da se bude oslobođen od lijekova jer možda neki liječnik očita na nekoj snimci da ti taj i taj parametar šteka.
Yup. Na temelju jednog mjerenja će čovjeka zatvoriti i raditi pokuse na njemu. I to samo zato jer je škarama odrezao lišće sa stabla.
Karlinjo

ex anais » wrote: Jel ti to nazivaš liječenje lijekovima umrtvljivanjem? Kao što rekoh, ova rasprava je onda gotova. :D
A što točno rade ti lijekovi, što im je cilj nego da osobi koja ima neku opsesiju da je umrtve. Dakle sigurno ne postoji lijek koji će učiniti od zoofila da voli ljubičice, nego će jednostavno umrtviti njegov nagon.

Ukoliko netko voli šamarat ljude bezrazložno i roktat i pritom kidati mački zube, sumnjam da će ga neki lijek učiniti ljubiteljem talijanske poezije :ne zna:, ili možda misliš da da?

Koliko je meni poznato psihološki lijekovi / terapija ili umrtvljuju ili oživljavaju neke osjećaje/potrebe. U svakom slučaju ako tebi smeta da netko ima recimo 3mV na voltmetru a treba imati 1.5mV jedino što možeš napraviti je umrtviti tu regiju na 1.5mV. :ne zna: :D
Eks

Post 27 Feb 2012, 00:45

Karl Jozef » wrote: I danas se to radi i radit će se za 100 godina. To je bilo zlostavljanje u očima svih i tada i danas i za sto godina, drugim riječima nema veze s psihološkom dijagnozom.
Ne, nije. To je bilo zvano odgoj. I dan danas se ponegdje zove. Ako ti ne poznaješ povijest ja ti ne mogu pomoći. Neću se ni truditi pokušavati ti objasniti koliko se djecu maltretiralo i koliko je to bilo smatrano normalnim. Nema svrhe ni smisla.
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 00:46

ombia » wrote: Jozefe, onaj tko je u stanju ubiti a bez da se lecne, taj je bolestan. Zivio on sad, prije 20 ili 150 godina. Nije to nikakav konstrukt vremena.
Kako ćeš ti to znat prije nego krene manifestacija njegove neprilagođenosti?
Eks

Post 27 Feb 2012, 00:47

Almost Rosey » wrote: E jebiga sad :D

Rijetko je hladna majka, tj. češće je genetika i suboptimalni razvoj frontalnog korteksa (lijevog, ak se dobro sjećam). I znam da su se spominjala i niža razina pobuđenosti, odnosno treba im jači podražaj. Doduše to je za antisocijalne, ne znam kako je sa psihopatima.
Ako ne znaš onda kako možeš tvrditi da je rijetko hladna majka? Koliko ja znam u većini poremećaja se ključnim smatra odgoj.
Eks

Post 27 Feb 2012, 00:47

Karl Jozef » wrote: Kako ćeš ti to znat prije nego krene manifestacija njegove neprilagođenosti?
Svaki se poremećaj manifestira ovako ili onako. Tvrditi da se poremećaj nikad neće manifestirati je zbilja smiješno.
ombia

Post 27 Feb 2012, 00:50

Karl Jozef » wrote:

Psihopatija ima simptome. Vrlo konkretne. Nista tu nije proizvoljno.
Slazem se da je problem kako uopce "otkriti" psihopatu. Ali pitanje je bilo jel im treba reci dijagnozu ili ne.

Ova tema me podsjetila na film The cell.

Catharine Deane is a psychotherapist who is part of a revolutionary new treatment which allows her mind to literally enter the mind of her patients. Her experience in this method takes an unexpected turn when an FBI agent comes to ask for a desperate favour. They had just tracked down a notorious serial killer, Carl Stargher, whose MO is to abduct women one at a time and place them in a secret area where they are kept for about 40 hours until they are slowly drowned. Unfortunately, the killer has fallen into an irreversible coma which means he cannot confess where he has taken his latest victim before she dies. Now, Catherine Deane must race against time to explore the twisted mind of the killer to get the information she needs, but Stargher's damaged personality poses dangers that threaten to overwhelm her.

http://www.imdb.com/title/tt0209958/
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 00:58

ex anais » wrote: Dobro, jasno mi je da se tu nećemo složiti jer vjerojatno nikad nisu postojala ni smanjena ženska prava ili nikakva prava itd itd. Stoga, nećemo tamo.
Postojala su dovoljna prava :rofl:, šalim se.

No glede premlaćivanja, ne. Kad je to bilo nekome normalno da se nekoga premlaćuje? To je jednostavno izmišljotina. Ti hoćeš reći da je 1756 neki muž svaki drugi dan tukao ženu i ona stalno bila plavog lica i svima je to bilo normalno?
Jesam napisala "i ubijanja"? Jesam. To ti je kao da kažeš, a nije ju silovao ni mučio samo ju je ubio i odšetao. :ne zna:

Nije isto. Ljudi na selu svake godine nemilosrdno zakolju ovcu, jare, svinju, ... i što oni su sam opasni ljudi bez empatije?
A ne, nije.
Nego što je? Znači neki čovjek u svojoj kući živi isključivo u mraku i jede samo mrkvu i piše suicidalnu poeziju, pritom ne radeći nikome ništa? Ti bi mu odredila neku terapiju - što je to nego ograničavanje njegovih sloboda? Zašto bi društvo bilo briga kakvu on poeziju voli, što voli jest i dali mu je ljepše u mraku ili na svijetlu?
Ti ne možeš znati kakav odnos dijete ima prema svom ljubimcu. I ne možeš znati kolika mu je empatija.
Pa znam jer znam djecu sa sela koja su odrasli u normalne ljude a tijekom djetinjstva a i danas su pod normalno klali životinje ili sudjelovali u tome bez posebnog plakanja za njima :ne zna:
Ne sprječava se i ne liječi se. Djeca svakodnevno muče i ubijaju životinje diljem svijeta i nikom ništa. Pa uostalom muče i svoje vršnjake pa nikom ništa. O čemu pričamo?
I što bi napravila s nekim djetetom koje u 12 ili 13 godini se potuče sa svojim vršnjakom? Tabletica pretpostavljam?
Naravno, ako su opasnost sebi. Nemoj mi samo reći da misliš da se suicidalne depresivne osobe ne smiju natjerati na liječenje? Pliz nemoj. :rofl:
Ako se ne pokušavaju ubiti, od kud ti pravo na to? (U pitanju je punoljetna osoba)
Yup. Na temelju jednog mjerenja će čovjeka zatvoriti i raditi pokuse na njemu. I to samo zato jer je škarama odrezao lišće sa stabla.
Da bar i zbog toga, nego zato što eventualno nekada neki uređaj pokazuje nepovoljne brojeve u čovjeka koji se sasvim uobičajeno ponaša.
Eks

Post 27 Feb 2012, 01:01

Karl Jozef » wrote:I što bi napravila s nekim djetetom koje u 12 ili 13 godini se potuče sa svojim vršnjakom? Tabletica pretpostavljam?
Ne želim na ovaj način raspravljati. Ako si tako shvatio, ja te ne mogu razuvjeriti.
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 01:05

ex anais » wrote: Svaki se poremećaj manifestira ovako ili onako. Tvrditi da se poremećaj nikad neće manifestirati je zbilja smiješno.
I kad je tvoja reakcija - kad se manifestira ili prije kad ti nekim uređajem otkriješ da bi on možda mogao biti opasan?
ombia wrote: Psihopatija ima simptome. Vrlo konkretne. Nista tu nije proizvoljno.
Da i moje razmišljanje je da dok ti simptomi ne štete toj osobi niti okolini nema razloga da se ta osoba tjera da koristi nekakvu terapiju.

Relativno često u tramvaju vidim ljude koji pričaju sami sa sobom. Ja stvarno ne vidim razloga da tu osobu zatvorim ili natjeram da se nekako liječi.

Naravno ako je netko opasan i to pokazuje onda je to dozvoljeno i to oduvijek.
Ali pitanje je bilo jel im treba reci dijagnozu ili ne.
Slažem se, kriv sam :zubo:. Po 101 put sam odveo temu u krivom smjeru.
Eks

Post 27 Feb 2012, 01:07

Karl Jozef » wrote: I kad je tvoja reakcija - kad se manifestira ili prije kad ti nekim uređajem otkriješ da bi on možda mogao biti opasan?
Dobro, jel tebi zabavno ovako iskrivljavati stvari ili zaista ne razumiješ? Odgovorila sam ti već na to. Rekla sam da nisam vidovita i da nikog ne mogu preventivno vaditi iz vrtića, škole, s posla i pregledavati mu mozak. Pa nisam Mengele.
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 01:10

ex anais » wrote: Ne želim na ovaj način raspravljati. Ako si tako shvatio, ja te ne mogu razuvjeriti.
Ako mogu ...

ja sam shvatio na ovoj i na x drugih primjera da ti pokazuješ tendenciju :zubo: da uputiš ljude na psihološko savjetovanje/liječenje vrlo jednostavno. Sada se to povezalo s idejom da se na neki način bezopasne ljude unaprijed liječi bez da oni to žele.

Ti me možeš vrlo lagano razuvjeriti, ali budi konkretna, općenito pišeš pa si ja možda nepravedno svakave scenarije koje proizlaze iz toga sastavljam u glavi. :D
Eks

Post 27 Feb 2012, 01:12

Karl Jozef » wrote: Ako mogu ...

ja sam shvatio na ovoj i na x drugih primjera da ti pokazuješ tendenciju :zubo: da uputiš ljude na psihološko savjetovanje/liječenje vrlo jednostavno. Sada se to povezalo s idejom da se na neki način bezopasne ljude unaprijed liječi bez da oni to žele.

Ti me možeš vrlo lagano razuvjeriti, ali budi konkretna, općenito pišeš pa si ja možda nepravedno svakave scenarije koje proizlaze iz toga sastavljam u glavi. :D
:rofl:

Smatram da savjetovanje s psihologom nije umrtvljivanje ni kljukanje. Nikad nisam nekom tako nešto savjetovala bez da sam imala osnove za to. Ako ti smatraš da se samo bolesni savjetuju i idu na terapiju, to je zbilja samo tvoj problem.
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 01:13

ex anais » wrote: Dobro, jel tebi zabavno ovako iskrivljavati stvari ili zaista ne razumiješ? Odgovorila sam ti već na to. Rekla sam da nisam vidovita i da nikog ne mogu preventivno vaditi iz vrtića, škole, s posla i pregledavati mu mozak. Pa nisam Mengele.
Pa kako ćeš onda istraživati te poremećaje?

Rekla si da bi voljela da se više istražuju takvi poremećaju u svrhu liječenja. Ja ne vidim što bi ta istraživanja proizvela osim protokola za izdvajanje sumnjivih elemenata :rofl: koji bi se onda dalje nekim spravicama istražili i na temelju dobivenih brojeva eventualno liječili.

Pri tome bi taj dotični čovjek jer je na poslu razbio tipkovnicu o glavu bio prisiljen ići na nekakvu terapiju.
Eks

Post 27 Feb 2012, 01:14

Isuse. :facepalm:
Daj molim te pročitaj onaj članak u kojem piše što se radi na tome i prestani lupati gluposti.
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 01:16

ex anais » wrote:Ako ti smatraš da se samo bolesni savjetuju i idu na terapiju, to je zbilja samo tvoj problem.
Ja se savjetujem samo kada postoji velika vjerojatnost da imam neki problem ili je stvarno očit a na terapiju idem isključivo kad stvarno i imam neki problem, bez obzira o čemu se radilo.

Kada bih uzimao terapiju zbog nekog umišljenog problema, onda bih bio .......... :zubo:

Preventivno idem na terapiju isključivo kada sam to odlučim (npr. jer nemam kondicije, vožnja biciklom) bio bih opako ljut da netko umjesto mene odluči da nemam kondicije i natjera me da vozim biciklo.
Eks

Post 27 Feb 2012, 01:19

Trolaš. Nigdje nisam rekla da bi protiv nečije volje išta radila. Ali da bih dijete koje muči i ubija životinje poslala psihijatru, dabome da bih. I ako se kasnije u životu pokaže da je napravilo neko sranje, treba ići na terapiju, sviđalo se to tebi ili ne. Kao što ljudi koji pričaju da se žele ubiti moraju dobiti pomoć. I svaki stručnjak će ti reći da se u slučaju suicidalnosti osobu prisili na liječenje ili ako šteti okolini.

Ovo o umišljenim problemima neću ni komentirati jer nisam sigurna da uopće razlikuješ prave od umišljenih.
Sad idem. :w
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 01:24

ex anais » wrote:Isuse. :facepalm:
Daj molim te pročitaj onaj članak u kojem piše što se radi na tome i prestani lupati gluposti.
Pa članak kaže između ostalo:
It is a controversial vision of a future in which a moral judgement of criminal behaviour is replaced by a view that some criminals have diseased brains that need to be treated.
To je tu u kontekstu da treba oslobađati kriminalce ako su gledajući uređaj bolesni ali u budućnosti vrlo lagano takvo "tvoje istraživanje" može dovesti do toga da se zatvara "kriminalce" jer uređaj pokazuje da su bolesni.

Između ostalog dotični liječnik kaže:
"You could prevent those individuals like Brian from ever developing and escalating into the individual that he is today,"
I sve što ja kažem je da nije na nikome da natjera nekoga da se liječi prije nego je da tako kažem bolesno tkivo društva.
  • Information