Karl Jozef » wrote:
Pa to mi i je problem, što je to "dovoljna" psihopatija da nekoga ograničiš. Prije nego vremena su gotovo razapeli neku djevojčicu koja je bacila nekakve psiće u rijeku i prišivali joj tko zna kakve sve dijagnoze ne.
U tom su slučaju ljudi pokazali svoju bestijalnost kao i svaki put kad se iživljavaju grupnim linčem nad bilo kojim zločinom. Meni se želudac svojedobno okretao kad sam čitala opise što sve treba raditi Paravinji i na koje sve načine i to onako podrobno opisano i pitala sam se što su ti ljudi bili u stanju raditi kad su npr. uvjereni da su na pravoj strani, strani pravde. Dovoljno je sjetiti se rata pa ti sve bude jasno.
Ali ako misliš da je njen postupak posve normalan, sorry, nije. Okrutan je i zločin je.
U nekom mjestu na selu valjda 80% ljudi nekad u svom životu baci mladunčad bilo mačića bilo psića, što u vodu što zatvori u neku vrećicu i sl. Rade to jednostavno zato što ne steriliziraju životinje koje žive okolo po selu i naravno dobivaju mlade jednom ili više puta godišnje za koje se je nemoguće birnuti.
Gle, tu gdje ja živim ljudi truju mačke. Još uvijek se ljudi na razne nekreativne i kreativne načine iživljavaju nad životinjama i općenito slabijima, a da to percipiramo kao nešto posve normalno. I kao što rekoh, onda se čudimo kad netko nekoga ubije. Pazi, nekoć je bilo normalno da se ženu sustavno premlaćuje, danas više nije. Napredovali smo. To što je još uvijek normalno da se životinje muče i ubijaju ne možeš opravdati ni običajem ni potrebom, to je jednostavno zlo. Kao što je uvjerenje stare tetke od moje mame da crnci prenose boleštine rasizam iako je kad je ona bila mlada to bilo prihvatljivo. Ropstvo je također skoro nedavno bilo prihvatljivo. Mlaćenje slabijih posebno.
Tako da ne, neće ići pravdanje zla običajima.
Ovakvom dijagnostikom ispalo bi da bi svi ti ljudi trebali biti na neki način ograničeni jer su opasni a u stvarnosti u zadnjih 100 godina dogodilo se valjda jednom ubojstvo i tri pljačke.
Ako ti smatraš terapijski postupak ograničavanjem ljudi onda nemamo zapravo o čemu ni pričati na ovu temu.
Drugim riječima, ta "psihopatija" jako ovisi o vremenu u kojem živimo. Normalno ponašanje nije poznata funkcija barem koliko je meni poznato.
To sam ti već objasnila. Okrutnost je okrutnost, ubijanje je ubijanje. To što bi u nekom plemenu žrtvovali i pojeli čovjeka ne znači da u našem društvo to nije zlo.
Što znači zlostavljanje životinja. Recimo ako neko dijete sa 10 kolje kokoši ili baca psiće - dali to dijete treba biti poslano psihijatru / psihologu ?
Svakako. Treba se utvrditi zašto to radi. I ispraviti mu perpepciju na vrijeme ako je to moguće. A ako dijete nema nikakvu empatiju onda se zna o čemu se radi.
Ja jednostavno ne vjerujem da čovjeku unaprijed treba oduzeti slobodu zbog sigurnosti, pogotovo ne vjerujem da to trebaju nekakvi liječnici nekakvim umrtvljivanjem čovjeka na temelju trenutne odluke koji model odgovara.
O čemu pričaš, kakvo umrtvljivanje, oduzimanje slobode, wtf? Znači, humano je liječiti šizofreničare, ali nije humano pokušati liječiti psihopate? A šizofreničari štete uglavnom samo sebi, dok ovi ne štete sebi nego drugima. Ali je također poremećaj. No nitko ne dovodi u pitanje da šizofreničare treba liječiti (barem nitko priseban). Jel to onda nasilje nad njima?
Ono što ti propuštaš shvatiti jest da to jest poremećaj. A poremećaje treba pokušati liječiti. A to što se u 21 stoljeću još uvijek ne znamo nositi s takvim poremećajem, a jebiga. I to je posljedica mistificiranja zla kroz stoljeća i mišljenja da je netko jednostavno takav ili još žešće da je obuzet demonima i slične pizdarije koje i dan danas slušamo.
Apsolutno, svako tjeranje čovjeka koji se do sada ponašao prihvatljivo da uzima ikakve ljekove ili se ikome javlja na bilo kakve raporte je nehumano.
Ali ja govorim o tome kad se utvrdi da se netko ne ponaša prihvatljivo i zanemarivanju tih signala i puštanju čovjeka na miru da tako hoda svijetom bez ikakvog pokušaja da mu se pomogne. Pa nisam ja vidovita pa da bih izvukla psihopata iz gomile koji nikad nije ništa napravio i liječila ga. Zaboga.