Trebaju li psihički bolesnici znati svoju dijagnozu?

Blago onom tko rano poludi

Imaju li labilni pacijenti pravo da znaju svoju dijagnozu?

Poll ended at 05 Jun 2012, 21:51

Ne, to če ih dotući, bolje da ih se ne uzrujava
0
No votes
Da, čak i ako će ih to uzrujati. Njihovo je pravo da znaju od čega boluju
10
77%
Ne znam
3
23%
Čak i da sam doktor, i liječim ga, to nije moja briga
0
No votes

Total votes: 13
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 26 Feb 2012, 23:45

ex anais » wrote:Pročitaj taj članak. Premalo je uloženo u mogućnost liječenja takvog poremećaja i na kraju ostaje samo da se čovjeka stavi u izolaciju i pod ključ.
Vidio sam članak. Meni se nikako ne sviđa da netko na temelju nekih parametara očitanih nekim uređajem nekoga prisiljava na nešto a on pritome ne čini nikome ništa nažao.
Pod promatranje ne mislim na nešto nehumano nego na primanje psihijatrijske pomoći.
Nema ičega humanog u prisiljavanju nekoga da dođe negdje ma kako to blago bilo. Prvo iz razloga što čovjek dok nikome ne čini nažao treba imati svoju slobodu a drugo jer je pojam dobrog ponašanja jako ovisan o vremenu u kojem se živi.
Mislim da je daleko nehumanije pustiti i čekati hoće li nekom nešto napraviti.
Oni koji pokazuju neke opasne simptome po sebe ili okolinu su ovako i onako pod nadzorom.

ombia

Post 26 Feb 2012, 23:45

Almost Rosey » wrote:Ne nužno. Da se predvidjet hoće li tko napraviti kakvu pizdariju. To što se ne reagira pa o tome čitaš u crnoj kronici je drugi par opanaka.
Kako? Osim ako ne mislis da imaju redoviti monitoring, a za to je izvjesno da znaju svoju dijagnozu.
Vecina ovih sa teskim kriminalnim djelima u zatvorima imaju naknado dijagnosticiranu psihopatologiju, e da je netko njih predvidio kamo srece.

Dakle ako osoba ne zna koja joj je dijagnoza, kako predvidjeti i tko ce to predvidjeti njegovo ponasanje?
ombia

Post 26 Feb 2012, 23:48

Almost Rosey » wrote:Kad ljudima veliš "psihopat", većina pomisli na manijaka sa sjekirom koji po ukletoj kućerini juri mlade polugole curetke. Ja tvrdim da ih ima koji su sasvim prilagođeni u društvu, samo su, eto, takvi. Hladni i proračunati manipulatori. Bokte, pa pogledaj šupendare :ne zna: kad kažem bezopasni, mislim na one koji te neće baš zaklat na spavanju.

Također, psihopatologija je naziv za sve boleštine psihe ikad. Psihopatija je osobina psihopata. Koji ne mora biti opasan za okolinu.
Dobro, krivi termin sam uzela. Psihopatija onda. Pa opet te pitam navedi mi bezopasnog psihopata.
Ne sad ako zivi sam simo tamo ako su ti i ti uvjeti ispunjeni, ako mu nitko ne stane na zivac. Nego jel opasan ili nije?
Ako nije onda bi mu ti dala da ti pricuva bebu?
Eks

Post 26 Feb 2012, 23:51

Karl Jozef » wrote:Oni koji pokazuju neke opasne simptome po sebe ili okolinu su ovako i onako pod nadzorom.
Nisu.
Ti stvarno misliš da psihopat tijekom svog života neće od ranog djetinjstva pokazivati nikakve znakove psihopatije? Pa neempatija se prva primjeti. Zlostavljanje životinja je gotovo standard. Ali to se očito ne smatra činjenjem zla nego dječjim hirom. :facepalm: Svi ti znakovi prođu itekako neopaženo, a samo na temelju toga bi dijete trebalo ići psihologu ili psihijatru.
Da, postoje oni koji su uklopljeni u društvo i postanu vrhunski menadžeri, međutim, pitam se što bi njihove obitelji imale za reći kad bi se usudile ili htjele. Vjerujem da bi tim obiteljima bile potrebne grupne terapije, ali eto, da, u tom se slučaju nitko ne smije miješati. To ti je kao s alkosima, ne možeš ga natjerati na liječenje, a čini štetu.

Ja naprosto ne vjerujem da psihopat čak i kad nikog nije ubio nikom ne čini štetu. A kad ubije to više nije šteta, to je zločin. A mi tretiramo samo zločin, nažalost. I tek onda se te ljude tretira nehumano i baca u nehumane uvjete, a sve bi se to moglo nekako i spriječiti da se više ljudi bavi tim poremećajem. No ti to nazivaš nehumanim. Valjda ih je humanije pustiti da trunu do kraja života umjesto raditi na nekakvom lijeku koji bi taj dio mozga doveo u nekakvu normalu. Šta će trovati čovjeka, ne. Bolje da na kraju skonča na doživotnoj. Jer ono, možda ipak neće, nada umire zadnja.
ombia

Post 26 Feb 2012, 23:53

Karl Jozef » wrote: Oni koji pokazuju neke opasne simptome po sebe ili okolinu su ovako i onako pod nadzorom.
Ma da? :rofl:

No natrag na temu. Vidis upravo govoriti da su likovi s teme supendara psihopati jer neodgovorno ljepljenje dijagnoza okolo. Ono sto cine senzacionalisticke novine. Nikako struka.
A zbog takvih smijesnih, dramaticnih prikaza se onda i pravog psihopatu ne dozivljava kao ozbiljnu opasnost. Ti s teme mozda i imaju neke poremcaje ali psihopatiju vecina nema.
ombia

Post 26 Feb 2012, 23:57

ex anais » wrote: Ja naprosto ne vjerujem da psihopat čak i kad nikog nije ubio nikom ne čini štetu. A kad ubije to više nije šteta, to je zločin. A mi tretiramo samo zločin, nažalost. I tek onda se te ljude tretira nehumano i baca u nehumane uvjete, a sve bi se to moglo nekako i spriječiti da se više ljudi bavi tim poremećajem. No ti to nazivaš nehumanim. Valjda ih je humanije pustiti da trunu do kraja života umjesto raditi na nekakvom lijeku koji bi taj dio mozga doveo u nekakvu normalu. Šta će trovati čovjeka, ne. Bolje da na kraju skonča na doživotnoj. Jer ono, možda ipak neće, nada umire zadnja.
Slazem se.
Tretira se posljedica. Puno prekasno.
Studije pokazuju da oni psihopati koji su jednom pocinili zlocin, da je njih puno teze terapirati nego da se s time prije pocelo. I da su bas takvi onda opetovani pocinitelji.
Cak i kad budu otpusteni iz zatvora jer je struka rekla da vise nisu opasni.
Almost Rosey

Post 26 Feb 2012, 23:58

A sać'mo se jebat dijagnostičkim kriterijima. Ovo za šupendare je upravo to, ne znaš jel e ili nije, po nekim kriterijima može bit, po nekima ne može.
Dobro je onaj rekao, ne postoje zdravi, postoje nepregledani :D
Ono što ja oću reć jest da nemreš psihopata baš liječit. A dok nije počinio kazneno djelo, jebiga, nemreš ga ni u ustanovu strpat. Jednom psihopatu ne vrijedi ni da mu veliš da je psihopat. Odatle je rasprava krenula, kad sam napisala da postoje slučajevi kad netko ne zna svoju psihijatrijsku dg. ali zna medicinsku.
Almost Rosey

Post 27 Feb 2012, 00:00

Jab još samo ovo raščistila. Nisu svi psihopati kriminalci. Nisu svi kriminalci psihopati.
Eks

Post 27 Feb 2012, 00:02

ombia » wrote:
Slazem se.
Tretira se posljedica. Puno prekasno.
Studije pokazuju da oni psihopati koji su jednom pocinili zlocin, da je njih puno teze terapirati nego da se s time prije pocelo. I da su bas takvi onda opetovani pocinitelji.
Cak i kad budu otpusteni iz zatvora jer je struka rekla da vise nisu opasni.
Upravo to. Kao što kaže taj psihijatar u članku, premalo se bavi tim poremećajem jer se svi ostali poremećaji tretiraju kroz prizmu žrtve, a psihopati se (s razlogom) smatraju predatorima.
No koliko je to pogrešan pristup i opasan vidimo po statistici zločina.

Rosey, ne možeš partnere šupendara smatrati psihopatima samo zato što su nekog izvozali. Mi to ne znamo. Neke sličnosti mogu postojati, kao i sa ostalim poremećajima, uostalom bipolarni i bpd mogu imati slične manifestacije u partnerskom odnosu, ali to ne možemo znati ovako.

Da, zasad se ne može baš liječiti, nažalost.
ombia

Post 27 Feb 2012, 00:03

Necemo se Rozi jebati kriterijima. Oni nisu stvar pregovora. Postoje jasni parametri i testovi po kojima se netko dijagnosticira psihopatom. Tako sto je neciji nabrijani bivsi posrao se malo po svojoj bivsoj na nekoj temi ne znaci da ti znas da je ta bivsa psihopat. To je senzacionalizam, to nije profesionalnost.

Nisi mi odgovorila. Ako ima bezopasnih a sluzbeno dijagnosticiranih psihopata, ti bi im dala da ti pricuvaju tvoju bebu?
Eks

Post 27 Feb 2012, 00:06

Almost Rosey » wrote:Jab još samo ovo raščistila. Nisu svi psihopati kriminalci. Nisu svi kriminalci psihopati.
Nisu, ali mogu postati, to ne možeš znati. Netko tko nema empatije nekako to mora manifestirati. Ovo drugo je istina.
ombia

Post 27 Feb 2012, 00:07

Almost Rosey » wrote:Jab još samo ovo raščistila. Nisu svi psihopati kriminalci. Nisu svi kriminalci psihopati.
Naravno. Ali jako velik broj je.
Zapravo me sokira na koji pausalan nacin si u stanju zaljepiti dijagnozu ljudima s teme tamo, a da ih nikad nisi pregledala.
Almost Rosey

Post 27 Feb 2012, 00:09

ombia » wrote:
Naravno. Ali jako velik broj je.
Zapravo me sokira na koji pausalan nacin si u stanju zaljepiti dijagnozu ljudima s teme tamo, a da ih nikad nisi pregledala.
:gaah: jel me jebeš sad ili šta?

I tebi bih paušalno mogla zalijepit. I sebi bih.
Jebote, to je i poanta! Svakome možeš, a i ne moraš.
I to što ja zalijepim ti moš mačku o rep, pogotovo ak ti ja velim nešto s čime se ne slažeš. Zato neš psihopatu reć da je psihopat.
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 00:09

ex anais » wrote: Ti stvarno misliš da psihopat tijekom svog života neće od ranog djetinjstva pokazivati nikakve znakove psihopatije?
Pa to mi i je problem, što je to "dovoljna" psihopatija da nekoga ograničiš. Prije nego vremena su gotovo razapeli neku djevojčicu koja je bacila nekakve psiće u rijeku i prišivali joj tko zna kakve sve dijagnoze ne.

U nekom mjestu na selu valjda 80% ljudi nekad u svom životu baci mladunčad bilo mačića bilo psića, što u vodu što zatvori u neku vrećicu i sl. Rade to jednostavno zato što ne steriliziraju životinje koje žive okolo po selu i naravno dobivaju mlade jednom ili više puta godišnje za koje se je nemoguće birnuti.

Ovakvom dijagnostikom ispalo bi da bi svi ti ljudi trebali biti na neki način ograničeni jer su opasni a u stvarnosti u zadnjih 100 godina dogodilo se valjda jednom ubojstvo i tri pljačke.

Drugim riječima, ta "psihopatija" jako ovisi o vremenu u kojem živimo. Normalno ponašanje nije poznata funkcija barem koliko je meni poznato.
Pa neempatija se prva primjeti. Zlostavljanje životinja je gotovo standard. Ali to se očito ne smatra činjenjem zla nego dječjim hirom. :facepalm: Svi ti znakovi prođu itekako neopaženo, a samo na temelju toga bi dijete trebalo ići psihologu ili psihijatru.
Što znači zlostavljanje životinja. Recimo ako neko dijete sa 10 kolje kokoši ili baca psiće - dali to dijete treba biti poslano psihijatru / psihologu?
Ja naprosto ne vjerujem da psihopat čak i kad nikog nije ubio nikom ne čini štetu. A kad ubije to više nije šteta, to je zločin. A mi tretiramo samo zločin, nažalost.
Ja jednostavno ne vjerujem da čovjeku unaprijed treba oduzeti slobodu zbog sigurnosti, pogotovo ne vjerujem da to trebaju nekakvi liječnici nekakvim umrtvljivanjem čovjeka na temelju trenutne odluke koji model odgovara.
No ti to nazivaš nehumanim. Valjda ih je humanije pustiti da trunu do kraja života umjesto raditi na nekakvom lijeku koji bi taj dio mozga doveo u nekakvu normalu. Šta će trovati čovjeka, ne. Bolje da na kraju skonča na doživotnoj. Jer ono, možda ipak neće, nada umire zadnja.
Apsolutno, svako tjeranje čovjeka koji se do sada ponašao prihvatljivo da uzima ikakve ljekove ili se ikome javlja na bilo kakve raporte je nehumano.

Kako bi točno odredila koliko se tko normalno ponaša. Recimo neka poslovne obveze izvršava zadovoljavajuće za poslodavca, izlaze van samo kad baš moraju i cijelo ostalo vrijeme su u mračnoj sobi i rokću pišući fantasy priče o zločinima i ima recimo 50 kila a očekivalo bi se da imaju 80, recimo osoba ima 40 godina - treba li ga nekako natjerati da ide nekamo?
Almost Rosey

Post 27 Feb 2012, 00:11

Karl Jozef » wrote:Što znači zlostavljanje životinja. Recimo ako neko dijete sa 10 kolje kokoši ili baca psiće - dali to dijete treba biti poslano psihijatru / psihologu ?
Ne bi škodilo.
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 00:16

Almost Rosey » wrote: Ne bi škodilo.
To je mišljenje ovih zadnjih 10 godina ili tako nešto. Mišljenje stručnjaka ne znam recimo 50ih godina bi bilo da dijete živi svoj uobičajeni seoski život.
Almost Rosey

Post 27 Feb 2012, 00:17

Karl Jozef » wrote: To je mišljenje ovih zadnjih 10 godina ili tako nešto. Mišljenje stručnjaka ne znam recimo 50ih godina bi bilo da dijete živi svoj uobičajeni seoski život.
Kao što su prije 50 godina homoseksualnost, a prije 100 histerija bili psihički poremećaji :ne zna:

edit: sad vidjeh anketu, labilni pacijenti :rofl:
Eks

Post 27 Feb 2012, 00:20

Karl Jozef » wrote: Pa to mi i je problem, što je to "dovoljna" psihopatija da nekoga ograničiš. Prije nego vremena su gotovo razapeli neku djevojčicu koja je bacila nekakve psiće u rijeku i prišivali joj tko zna kakve sve dijagnoze ne.
U tom su slučaju ljudi pokazali svoju bestijalnost kao i svaki put kad se iživljavaju grupnim linčem nad bilo kojim zločinom. Meni se želudac svojedobno okretao kad sam čitala opise što sve treba raditi Paravinji i na koje sve načine i to onako podrobno opisano i pitala sam se što su ti ljudi bili u stanju raditi kad su npr. uvjereni da su na pravoj strani, strani pravde. Dovoljno je sjetiti se rata pa ti sve bude jasno.

Ali ako misliš da je njen postupak posve normalan, sorry, nije. Okrutan je i zločin je.
U nekom mjestu na selu valjda 80% ljudi nekad u svom životu baci mladunčad bilo mačića bilo psića, što u vodu što zatvori u neku vrećicu i sl. Rade to jednostavno zato što ne steriliziraju životinje koje žive okolo po selu i naravno dobivaju mlade jednom ili više puta godišnje za koje se je nemoguće birnuti.
Gle, tu gdje ja živim ljudi truju mačke. Još uvijek se ljudi na razne nekreativne i kreativne načine iživljavaju nad životinjama i općenito slabijima, a da to percipiramo kao nešto posve normalno. I kao što rekoh, onda se čudimo kad netko nekoga ubije. Pazi, nekoć je bilo normalno da se ženu sustavno premlaćuje, danas više nije. Napredovali smo. To što je još uvijek normalno da se životinje muče i ubijaju ne možeš opravdati ni običajem ni potrebom, to je jednostavno zlo. Kao što je uvjerenje stare tetke od moje mame da crnci prenose boleštine rasizam iako je kad je ona bila mlada to bilo prihvatljivo. Ropstvo je također skoro nedavno bilo prihvatljivo. Mlaćenje slabijih posebno.

Tako da ne, neće ići pravdanje zla običajima.
Ovakvom dijagnostikom ispalo bi da bi svi ti ljudi trebali biti na neki način ograničeni jer su opasni a u stvarnosti u zadnjih 100 godina dogodilo se valjda jednom ubojstvo i tri pljačke.
Ako ti smatraš terapijski postupak ograničavanjem ljudi onda nemamo zapravo o čemu ni pričati na ovu temu. :ne zna:
Drugim riječima, ta "psihopatija" jako ovisi o vremenu u kojem živimo. Normalno ponašanje nije poznata funkcija barem koliko je meni poznato.
To sam ti već objasnila. Okrutnost je okrutnost, ubijanje je ubijanje. To što bi u nekom plemenu žrtvovali i pojeli čovjeka ne znači da u našem društvo to nije zlo.
Što znači zlostavljanje životinja. Recimo ako neko dijete sa 10 kolje kokoši ili baca psiće - dali to dijete treba biti poslano psihijatru / psihologu ?
Svakako. Treba se utvrditi zašto to radi. I ispraviti mu perpepciju na vrijeme ako je to moguće. A ako dijete nema nikakvu empatiju onda se zna o čemu se radi.
Ja jednostavno ne vjerujem da čovjeku unaprijed treba oduzeti slobodu zbog sigurnosti, pogotovo ne vjerujem da to trebaju nekakvi liječnici nekakvim umrtvljivanjem čovjeka na temelju trenutne odluke koji model odgovara.
O čemu pričaš, kakvo umrtvljivanje, oduzimanje slobode, wtf? Znači, humano je liječiti šizofreničare, ali nije humano pokušati liječiti psihopate? A šizofreničari štete uglavnom samo sebi, dok ovi ne štete sebi nego drugima. Ali je također poremećaj. No nitko ne dovodi u pitanje da šizofreničare treba liječiti (barem nitko priseban). Jel to onda nasilje nad njima?

Ono što ti propuštaš shvatiti jest da to jest poremećaj. A poremećaje treba pokušati liječiti. A to što se u 21 stoljeću još uvijek ne znamo nositi s takvim poremećajem, a jebiga. I to je posljedica mistificiranja zla kroz stoljeća i mišljenja da je netko jednostavno takav ili još žešće da je obuzet demonima i slične pizdarije koje i dan danas slušamo.
Apsolutno, svako tjeranje čovjeka koji se do sada ponašao prihvatljivo da uzima ikakve ljekove ili se ikome javlja na bilo kakve raporte je nehumano.
Ali ja govorim o tome kad se utvrdi da se netko ne ponaša prihvatljivo i zanemarivanju tih signala i puštanju čovjeka na miru da tako hoda svijetom bez ikakvog pokušaja da mu se pomogne. Pa nisam ja vidovita pa da bih izvukla psihopata iz gomile koji nikad nije ništa napravio i liječila ga. Zaboga.
Eks

Post 27 Feb 2012, 00:20

Karl Jozef » wrote: To je mišljenje ovih zadnjih 10 godina ili tako nešto. Mišljenje stručnjaka ne znam recimo 50ih godina bi bilo da dijete živi svoj uobičajeni seoski život.
Tad su se djeca i lupala remenom do krvi.
ombia

Post 27 Feb 2012, 00:21

Almost Rosey » wrote: :gaah: jel me jebeš sad ili šta?

I tebi bih paušalno mogla zalijepit. I sebi bih.
Jebote, to je i poanta! Svakome možeš, a i ne moraš.
I to što ja zalijepim ti moš mačku o rep, pogotovo ak ti ja velim nešto s čime se ne slažeš. Zato neš psihopatu reć da je psihopat.
Ne, ne mogu. Niti ja niti ti. Jer nismo strucnjaci.
Ili, oni koji iz cista mira nepoznatim osobama idu prisivati dijagnoze, lako je moguce da i sami imaju koju. :zubo:
No ako strucnjaku dodje u ordinaciju osoba s problemom xy. I na koncu se ispostavi da je taj problem samo manifestacija psihopatije, da, treba reci i treba osobu uputiti na terapiju.
Ne slazem se u dijelu gdje kazes da ima bezopasnih psihopata.
To su samo tempirane bombe.
Normalno ponašanje nije poznata funkcija barem koliko je meni poznato.
Jozefe naravno da je poznato. Na osnovu toga se onda i odredjuju devijacije.
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 00:22

Almost Rosey » wrote: Kao što su prije 50 godina homoseksualnost, a prije 100 histerija bili psihički poremećaji :ne zna:
Pa da to i hoću reć. Ta "psihopatija" je funkcija vremena a ne realnosti. Netko tko zagovara preventivno umrtljivanje čovjeka koji nikome ne radi ništa nažao je isti kao i oni koji su ponudili Alan Turingu nekakve hormone pokušavajući uskladit njegovo ponašanje s normalnim.

Koja je razlika između tog slučaja i toga da nekoga na temelju nekakvih skenova prisile na nekakve ljekove.
Eks

Post 27 Feb 2012, 00:24

Karl Jozef » wrote: Pa da to i hoću reć. Ta "psihopatija" je funkcija vremena a ne realnosti. Netko tko zagovara preventivno umrtljivanje čovjeka koji nikome ne radi ništa nažao je isti kao i oni koji su ponudili Alan Turingu nekakve hormone pokušavajući uskladit njegovo ponašanje s normalnim.

Koja je razlika između tog slučaja i toga da nekoga na temelju nekakvih skenova prisile na nekakve ljekove.
Jel ti to nazivaš liječenje lijekovima umrtvljivanjem? Kao što rekoh, ova rasprava je onda gotova. :D
ombia

Post 27 Feb 2012, 00:26

Almost Rosey » wrote: Kao što su prije 50 godina homoseksualnost, a prije 100 histerija bili psihički poremećaji :ne zna:

edit: sad vidjeh anketu, labilni pacijenti :rofl:
Anketa je blagi uzas, da.
Jozefe, onaj tko je u stanju ubiti a bez da se lecne, taj je bolestan. Zivio on sad, prije 20 ili 150 godina. Nije to nikakav konstrukt vremena.

Ex dobro pises. :)
ombia

Post 27 Feb 2012, 00:27

Zanimalo bi me kako netko postaje psihopat. Neke teorije tvrde da postaje rodjenjem. Ja sam uvijek mislila da je to posljedica sjebanog djetinjstva i osakacenog odnosa sa majkom/ocem.
Eks

Post 27 Feb 2012, 00:30

ombia » wrote:Zanimalo bi me kako netko postaje psihopat. Neke teorije tvrde da postaje rodjenjem. Ja sam uvijek mislila da je to posljedica sjebanog djetinjstva i osakacenog odnosa sa majkom/ocem.
Ja sam se taman prije ove rasprave to pitala, slučajnost. :zubo:
Taj psihić tvrdi da je dio rođenjem, sjeban jedan dio mozga. Ali da, uglavnom se poklopi jedno i drugo, a poneki možda nastanu i isključivo odgojem. Zapravo mi ima smisla da nastaje i rođenjem jer ako postoje predispozicije za ostale poremećaje onda je logično da postoji i za ovaj. Ali nisam sigurna.
Kako objasniti one koji izrastu u normalnoj obitelji u psihopate. :ne zna: Eventualno primanjem neadekvatne pažnje u prekognitivnoj fazi i tko zna kakvih informacija. Ali onda i ta obitelj nije posve normalna, opet postoji neka devijacija.
  • Information