Drugi summit Nesvrstanih

Stare teme i začeci foruma
Eks

Post 20 Feb 2012, 01:08

Ako ne govoriš o odsjecanju glave mački onda definitivno nije svakom isti pojam okrutnosti. Netko nekog može u nekakvom odnosu pošteno preveslati, a da nekom drugom to izgleda kao fer plej. Čitaš li ti forum? :D
Isto je i za sebičnost. Nekom je odluka o neimanju djece sebična, a nekom nije. :ne zna:

Tea Tree

Post 20 Feb 2012, 01:13

nodens » wrote:Evo jednog plavog tipa
Doduše, ima malo čudne uši... :rofl:
Vilenjak, hmmm. Izgleda mi kao da nije prirodna plavuša, samo za potrebe filma.
: oko sokolovo:
nodens

Post 20 Feb 2012, 01:15

ex anais » wrote:Ako ne govoriš o odsjecanju glave mački onda definitivno nije svakom isti pojam okrutnosti. Netko nekog može u nekakvom odnosu pošteno preveslati, a da nekom drugom to izgleda kao fer plej. Čitaš li ti forum? :D
Isto je i za sebičnost. Nekom je odluka o neimanju djece sebična, a nekom nije. :ne zna:
Kako nije? Radi se samo o pitanju, zna li ta osoba da je uzrokovala tu bol, razumije li njen intenzitet i osjeća li se odgovorno. Dakle, ti tvoji primjeri pokazuju da postoje ovakvi nesporazumi u konkretnim okolnostima, no ne pokazuju relativnost samog pojma 'okrutnosti', kao sposobnosti za svjesno nanošenje boli bez posebnih unutrašnjih poteškoća.

Naravno da ako osoba A de facto nanosi bol osobi B, ali nije toga svjesna, da neće misliti da je 'okrutna'. A osoba B npr. može biti 'uvjerena' da je osobi A sve to jasno - i zato osobu A smatrati okrutnom. No, pa očito je iz toga da se radi o situacijskom nesporazumu, a ne o problemu sa samom *definicijom* pojma 'okrutnosti'. S druge strane, ne postoji nikakva suvisla definicija 'loše osobe'. :ne zna:
Eks

Post 20 Feb 2012, 01:17

Nekom taj postupak ne mora biti okrutan, a nekom da. Dakle, kad za nekog kažeš da je okrutan jer je nekom nešto napravio, a da ga pritom nije osakatio i u tom rangu, jel, to je tvoj sud.

Tea, preuzmi ga. :gaah: :D
Eks

Post 20 Feb 2012, 01:18

Tea Tree » wrote: Vilenjak, hmmm. Izgleda mi kao da nije prirodna plavuša, samo za potrebe filma.
: oko sokolovo:
Crn je, jako crn.
Meni se ne sviđa. Ne volim baš tako jake vilice. :o
Tea Tree

Post 20 Feb 2012, 01:20

ex anais » wrote:Nekom taj postupak ne mora biti okrutan, a nekom da. Dakle, kad za nekog kažeš da je okrutan jer je nekom nešto napravio, a da ga pritom nije osakatio i u tom rangu, jel, to je tvoj sud.

Tea, preuzmi ga. :gaah: :D
Ček, ne mogu sad, imam na skypeu frendicu iz druge države. :D Brzo ću.
nodens

Post 20 Feb 2012, 01:20

ex anais » wrote:Nekom taj postupak ne mora biti okrutan, a nekom da. Dakle, kad za nekog kažeš da je okrutan jer je nekom nešto napravio, a da ga pritom nije osakatio i u tom rangu, jel, to je tvoj sud.
Ne, to je moja 'ocjena' - nisam nigdje napisao suprotno - ali nije 'sud'.

To je kao kad npr. ja nekog 'ocijenim' kao nisko inteligentnog - na temelju nečega što je napisao - no ispostavi se da sam npr. pogrešno procijenio. :ne zna: To i dalje nije bio nikakav moralni sud, za razliku od termina 'loša osoba', koji se odnosi upravo na moralnu prosudbu.

I nema tu 'nekom može, nekom ne može'. Napisao sam ti što znači 'okrutnost'; onaj tko neki postupak neće smatrati okrutnim, ili neće misliti da je to osoba svjesno i namjerno napravila, ili neće misliti da je to neka 'bol', ili neće misliti da je ova osoba odgovorna za to. Ništa od toga ne pokazuje relativnost samog pojma 'okrutnosti' - koliko god se ti inatila. :cerek:
Eks

Post 20 Feb 2012, 01:22

A u čemu je relativnost pojma "loš"? Dobar, loš, zao. :D

Idem sušit kosu. :tea tree:
nodens

Post 20 Feb 2012, 01:24

ex anais » wrote:A u čemu je relativnost pojma "loš"? Dobar, loš, zao. :D

Idem sušit kosu. :tea tree:
Pa, probaj *definirati* pojam 'loše osobe', pa ćeš vidjeti što je 'relativno' u tome. :cerek:
Eks

Post 20 Feb 2012, 01:25

nodens » wrote:
Pa, probaj *definirati* pojam 'loše osobe', pa ćeš vidjeti što je 'relativno' u tome. :cerek:
Okrutan, sebičan, podmukao... :D
nodens

Post 20 Feb 2012, 01:34

ex anais » wrote: Okrutan, sebičan, podmukao... :D
To nije definicija nego nabrajanje osobina koje TI smatraš da karakteriziraju 'lošu osobu'. :cerek:
Eks

Post 20 Feb 2012, 01:41

nodens » wrote:
To nije definicija nego nabrajanje osobina koje TI smatraš da karakteriziraju 'lošu osobu'. :cerek:
Aha. Znači okrutan, sebičan i podmukao su zapravo dobre osobine? :cerek:
Tea Tree

Post 20 Feb 2012, 01:46

Ofarbala sam se. :tea tree: :zubo:

Pa trebao bi netko svjesno drugome činiti nažao. Da bi bio "loš" ili kako god se to zvalo.
E, sad može drugome činiti nažao zbog nekog vlastitog profita ili u goroj varijanti, može to raditi samo zato što želi, jer to voli. Voli vidjeti kako se netko "crva."
nodens

Post 20 Feb 2012, 01:49

ex anais » wrote: Aha. Znači okrutan, sebičan i podmukao su zapravo dobre osobine? :cerek:
Ne znači, nisam to rekao, nego samo pristojno molim definiciju 'loše osobe'. :cerek:

Želiš li možda reći da tebi 'loša osoba' znači jednostavno - 'ona osoba koja mi se karakterno ne sviđa'? :zubo:
nodens

Post 20 Feb 2012, 01:51

Tea Tree » wrote:Ofarbala sam se. :tea tree: :zubo:

Pa trebao bi netko svjesno drugome činiti nažao. Da bi bio "loš" ili kako god se to zvalo.
E, sad može drugome činiti nažao zbog nekog vlastitog profita ili u goroj varijanti, može to raditi samo zato što želi, jer to voli. Voli vidjeti kako se netko "crva."
No, pa zato pitam čemu taj mutni termin 'loš' (ili još gore, 'zao') - kad postoje tako jasni termini kao što je 'okrutnost', 'bezobzirnost', 'sadizam', 'beskrupuloznost'. :rofl:
Eks

Post 20 Feb 2012, 01:52

nodens » wrote:
Ne znači, nisam to rekao, nego samo pristojno molim definiciju 'loše osobe'. :cerek:

Želiš li možda reći da tebi 'loša osoba' znači jednostavno - 'ona osoba koja mi se karakterno ne sviđa'? :zubo:
Nećeš opet na pitanje odgovarati protupitanjem. A nekom se sviđa to što sam navela?
Eks

Post 20 Feb 2012, 01:54

nodens » wrote:
No, pa zato pitam čemu taj mutni termin 'loš' (ili još gore, 'zao') - kad postoje tako jasni termini kao što je 'okrutnost', 'bezobzirnost', 'sadizam', 'beskrupuloznost'. :rofl:
Zašto ljudi kažu Nutella kad je to eurokrem. :mama:
nodens

Post 20 Feb 2012, 01:55

ex anais » wrote: Nećeš opet na pitanje odgovarati protupitanjem. A nekom se sviđa to što sam navela?
Pa ti si prva s tim počela? Ja pitam za definiciju, a ti postaviš protupitanje 'sviđa li se to nekome'? Kakve veze ima sviđa li se to nekome? Za definiciju pojma 'okrutnost' nije bitno sviđa li se to nekome ili ne sviđa.

No, da ti odgovorim: nemam pojma. Možda se nekome i sviđa. :ne zna: Beatrix Kiddo se očito sviđao Bill :rofl: Nego kažem, kakve to veze ima. :ne zna:
nodens

Post 20 Feb 2012, 01:57

ex anais » wrote:
Zašto ljudi kažu Nutella kad je to eurokrem. :mama:
:cerek: Ti ozbiljno ne vidiš razliku između jasno definiranih pojmova, i onih mutnih. :cerek:

A reci, jesi li čitala Orwellovu '84-u? Tebi bi se ziher sviđao novogovor - tamo za sve nepoćudne vrste mišljenja imaš termin 'zlodum' (crimethink) - i mirna bosna. Čemu se zamarati detaljima kad svi znamo što je crimethink. :rofl: Tako i ti s pojmom 'loše osobe' od koje očito ne misliš odustati, premda nisi kadra ni definirati što to znači. :zubo:
Eks

Post 20 Feb 2012, 01:58

Ne, ti si prvi počeo. :vrtić:
Ja sam rekla koje osobine se ubrajaju u termin loše osobe, a ti si onda pitao ponovno jedno te isto. :D
Zašto imaš problem s tim terminom? :freud:
Tea Tree

Post 20 Feb 2012, 01:58

nodens » wrote:
A, zavisi. Pojedinac ne mora imati čak ni sve ove osobine koje si nabrojao, može imati samo neke od njih, ali će kolokvijalno biti proglašen "lošom osobom" ili će se smatrati da je "zao".

Oni rijetki istinski zli, koje si spominjao, će imati neki maksimalan broj tih nepoželjnih osobina iako možda ni oni neće imati baš sve.
Kad se za nekoga tako kaže "loša osoba" vjerujem da se većini podrazumijeva da se radi o skupu nepoželjnih osobina.
nodens

Post 20 Feb 2012, 02:02

ex anais » wrote:Ne, ti si prvi počeo. :vrtić:
Ja sam rekla koje osobine se ubrajaju u termin loše osobe, a ti si onda pitao ponovno jedno te isto. :D
Zašto imaš problem s tim terminom? :freud:
:ne zna: Ponovio sam ono što nisi odgovorila. Ako pitam za definiciju pojma 'sisavac', reći 'krava, pas, mačka' NIJE nikakav odgovor. To je samo nabrajanje primjera, u najboljem slučaju, a nije definicija.

To je kao da pitam za definiciju 'željeza', a ti odgovoriš 'zdjela, čekić, žlica..' :rofl:
nodens

Post 20 Feb 2012, 02:04

Tea Tree » wrote:A, zavisi. Pojedinac ne mora imati čak ni sve ove osobine koje si nabrojao, može imati samo neke od njih, ali će kolokvijalno biti proglašen "lošom osobom" ili će se smatrati da je "zao".

Oni rijetki istinski zli, koje si spominjao, će imati neki maksimalan broj tih nepoželjnih osobina iako možda ni oni neće imati baš sve.
Kad se za nekoga tako kaže "loša osoba" vjerujem da se većini podrazumijeva da se radi o skupu nepoželjnih osobina.
Bingo. KOME nepoželjnih? Tebi, meni, susjedu? :cerek:

Upravo na to i ciljam, kad za nekoga kažeš da je 'loša osoba' - ne govoriš samo o njemu, nego ujedno govoriš nešto i o svom odnosu prema tim njegovim osobinama. I to je čak i u redu, dok god priznaš da je to tvoj stav: 'meni je to loše', 'meni se ne sviđa' itd. No ja imam dojam da ljudi često misle da je to nešto imalo 'objektivno' - za nekoga reći da je 'loša osoba'. Zato tupim.
Eks

Post 20 Feb 2012, 02:05

nodens » wrote:
:cerek: Ti ozbiljno ne vidiš razliku između jasno definiranih pojmova, i onih mutnih. :cerek:

A reci, jesi li čitala Orwellovu '84-u? Tebi bi se ziher sviđao novogovor - tamo za sve nepoćudne vrste mišljenja imaš termin 'zlodum' (crimethink) - i mirna bosna. Čemu se zamarati detaljima kad svi znamo što je crimethink. :rofl: Tako i ti s pojmom 'loše osobe' od koje očito ne misliš odustati, premda nisi kadra ni definirati što to znači. :zubo:
Kad sam imala 11 jedno sam ljeto plivala s curicom (mojih godina) koja me svaki dan ispitivala: "Zašto stari ljudi imaju sijede", "Zašto je voda mokra"...

Eto, priznajem, nisam toliko pametna. :ne zna:

Ako ti općepriznati pojam kojeg bi i ta curica razumjela, nazivaš nekom vrstom fašizma, onda si jednostavno podmukao. :cerek: Jer, ja ti nisam kriva što ne razumiješ opće pojmove. :D
nodens

Post 20 Feb 2012, 02:07

BTW, za većinu je nepoželjno i biti bezveznjak ili mrtvo puhalo, pa nećeš reći za takvog da je 'zao'. :rofl:

A evo meni je nepoželjno i kad je netko promiskuitetan, pa svejedno neću reći da je 'loša osoba' (a pogotovo ne 'zla'). Nego jednostavno - da nije po *mom* ukusu. :ne zna:
  • Information