Hrvatski pisci i njihova (ne)djela

Knjigom u glavu
schmokljan

Post 20 Sep 2011, 10:09

Prestanite srat po Krleži!!!

Nije najveći sin našeg naroda, a i šire, kriv što su pretenciozni kreatori nacionalnog kurikuluma odabrali "Povratak Filipa...," umjesto "Na rubu pameti".

A jasno je kao dan zašto su odabrali Povratak... - zato jer je neprohodan, težak, prvenstveno govori o osobnim demonima i otvoreno ne izruguje društvo i politički sustav. Na rubu pametu, pak, je najbolje djelo hrvatskog anarrhizma. Najbolje bi ga bilo definirati kao "promišljeni&pismeni punk". Da ne kažem da je to možda i najduhovitije djelo ikada napisano u Hrvata i šire.

Štaviše, tvrdim da su kreatori nacionalnog kurikuluma svjesno odabrali Povratak... kako bi nam starog zgadii, da nam ne padne na pamet da damo šansu drugim njegovim djelima, pa da otkrijemo da je ovaj bio revolucionar i pozivao na rušenje sustava.

Toliko za sada o Krleži.

..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 20 Sep 2011, 10:41

schmokljan wrote:Prestanite srat po Krleži!!!

..
Toliko za sada o Krleži.
..samo jos malo, mali oftopicic, uvjetni refleks mi je to kad se spomene krleza. :D

nas je profesorica doslovno maltretirala s krlezom. ono, didaskalije smo analizirali. :D

i sad, gdje je tu moj problem razumijevanja krleze i kroz krlezu? lasic krolnologiju zavrsava, tj pred kraj govori o tome da je krleza imao dvije glavne zdravstvene dijagnoze (a i inace bi se u krlezinim djelima mogla skupiti krestomatija dijagnoza :D ). jedna je trazila mirovanje, druga kretanje. i sad, ne zeleci optuzivati nikoga i ici u tim smjerovima, navodim samo kao primjer kompleksnosti krlezine, utjecaja, a cak i prorocanskih vizija..godinama nakon tog maltretiranja sa krlezom, muz od te iste profesorice je bio medju onima koji su vodili razarac split koji je taracao po splitu.

ono, zatvoreni krug, tj rjesena kvadratura kruga. i aj sad ti budi pametan. aj sad ti citaj krlezu. pa njega se ne cita, njega se zivi. :D
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 20 Sep 2011, 12:21

..a unda wrote:ono, zatvoreni krug, tj rjesena kvadratura kruga. i aj sad ti budi pametan. aj sad ti citaj krlezu. pa njega se ne cita, njega se zivi. :D
I zato je Na rubu pameti vrhunski roman.

P. S.
No, dobro, i Alan Ford.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 802 times
Been thanked: 1522 times
Post 20 Sep 2011, 13:44

Ja sam se i kroz Zastave probio, molim lijepo. I volim Banket u blitvi. To je, ono, osam knjiga, zapravo knjižurina, od kojih svaka vrijedi kao stotinu Bespuća povijesne zbiljnosti. :D
Potpisi su za budale.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 20 Sep 2011, 13:50

Hekatonhir wrote:Ja sam se i kroz Zastave probio, molim lijepo. I volim Banket u blitvi. To je, ono, osam knjiga, zapravo knjižurina, od kojih svaka vrijedi kao stotinu Bespuća povijesne zbiljnosti. :D
Tako loše, ha?

Pričuvni moderator.
Stitch
Head Honcho
Post 20 Sep 2011, 13:51

Mislio sam na opseg i hermetičnost. :B
Potpisi su za budale.
schmokljan

Post 21 Sep 2011, 19:10

Hm, htio bih samo naglasiti da naslovna tema nema veze sa sadržajem moga posta. Ovako se tekstovi opremaju u Jutarnjem, a ja mislio ovo ozbiljan forum... :zubo:
Pješčana

Post 21 Sep 2011, 22:09

schmokljan » wrote:Hm, htio bih samo naglasiti da naslovna tema nema veze sa sadržajem moga posta. Ovako se tekstovi opremaju u Jutarnjem, a ja mislio ovo ozbiljan forum... :zubo:
:zubo:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Serenità

Post 22 Sep 2011, 11:41

Ne znam jesam li fulala cilj teme, Krleža me pretjerano ne zanima, iskreno, zgadio mi se i prije srednje.
Samo hoću reći da su meni hrvatski pisci dobri. Možda sam se ovim upisom diskreditirala što se tiče književnosti, ali mahom mi je bilo dobro ono što me dopalo ruku. :ne zna:

A čitala sam Nedjeljka Fabrija (Jadranska trilogija mi je nešto najdraže ikad), Ivu Brešana (dobro, za njega sam baš uočila da su mu u Prokletnicima dijalozi skroz naivni, a to u npr. Pticama nebeskim i Ispovijedima nekarakternog čovjeka nisam primijetila), Zorana Ferića, sad nedavno i Gorana Gerovca (pisala sam već na zasebnom topicu) i svima bih esala.

Neću odmah ulaziti u rad naših nesuvremenika, ali nije mi ni to sami šrot ili ako jest, znala sam uživati u njemu. :ne zna:
Y es que yo no quiero pasar por tu vida como las modas No se asuste señorita, nadie le ha hablado de boda...
Quiero ser tu medicina, tus silencios y tus gritos...
Tu astronauta, el primer hombre que pise tu luna Clavando una bandera de locura...
Stitch
Head Honcho
Post 22 Sep 2011, 13:11

Pa nitko valjda ne pljuje po hrvatskim piscima zato što su naši, bilo bi to pomodno. Da ne velim suludo.

Dakako da ima dobrih. Mene su zabavile Dežulovićeve stvarčice, primjerice Jebo sad hiljadu dinara i Pjesme iz Lore.
Potpisi su za budale.
vrrrlet

Post 22 Sep 2011, 14:12

schmokljan » wrote:Prestanite srat po Krleži!!!

... , pa da otkrijemo da je ovaj bio revolucionar i pozivao na rušenje sustava.

Toliko za sada o Krleži.
Tja, slab je revolucionar onaj nestreljani. Gdje su Krleži rupe od metaka?

Ljeto, žega, sunce upeklo... iznad Krleže ljulja se lijeno mijeh s vodom... A Krleža junački zbori: pucajte u mijeh, majku vam jebem!
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
schmokljan

Post 22 Sep 2011, 14:23

Serenità » wrote:Ne znam jesam li fulala cilj teme, Krleža me pretjerano ne zanima, iskreno, zgadio mi se i prije srednje.
...
A tko te je tjerao da čitaš Krležu prije srednje, i nije li osnovnoškolsko doba malčice premlado da već razviješ gađenje?
Serenità

Post 22 Sep 2011, 21:08

Hekatonhir » wrote:Pa nitko valjda ne pljuje po hrvatskim piscima zato što su naši, bilo bi to pomodno. Da ne velim suludo.

Dakako da ima dobrih. Mene su zabavile Dežulovićeve stvarčice, primjerice Jebo sad hiljadu dinara i Pjesme iz Lore.
E, da, i Dežulović mi je bio dobar, ali samo sam njegove Dinare čitala.
Ok, nadala sam se da ću bar nekakvu diskusiju započet, a vi samo Dobro, nisu svi loši. :bicedobro: Ko malome djetetu. :durica:
schmokljan wrote:
A tko te je tjerao da čitaš Krležu prije srednje, i nije li osnovnoškolsko doba malčice premlado da već razviješ gađenje?
Jesam rekla da sam ga čitala? To su više razlozi osobne prirode, zbog kojih sam imala predrasude kad sam ga čitala za lektiru u srednjoj. Zato rekoh da neću o njemu, bljak mi je i gotovo, ali sam svjesna da uopće nisam objektivna.
I ako sam razvila ljubav prema čitanju, odbojnost prema matematici, ravnodušnost prema klasičnoj glazbi i sve tu u osnovnoj školi, zašto ne i gađenje prema Krleži? Ja sam omnipotentna. :raspa: :D
Y es que yo no quiero pasar por tu vida como las modas No se asuste señorita, nadie le ha hablado de boda...
Quiero ser tu medicina, tus silencios y tus gritos...
Tu astronauta, el primer hombre que pise tu luna Clavando una bandera de locura...
Emericzy

Post 28 Sep 2011, 06:47

Povratak Filipa Latinovicza meni je bio baš odličan. Čitao ga jednoč u srednjoj i onda opet par godina kasnije. Jedan od rijetkih urbanih romana u nas. Jest, malourbani, ali opet... I Zastave su mi bile odlične. Doduše, možda više kao romansirana povijest nego kao roman, ali opet...
Margarita

Post 28 Sep 2011, 08:22

Emericzy » wrote:Povratak Filipa Latinovicza meni je bio baš odličan.
I meni, čak jedno dijete po njemu nazvah. Bilo mi je veliko iznenađenje kad sam skužila da se pola djece u parkiću tako zove.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
ZgSash

Post 28 Sep 2011, 17:08

krleža bi bio odličan hipster da živi i radi danas :)
schmokljan

Post 28 Sep 2011, 18:18

Rob Horning kaže da je problem s hipsterima "way in which they reduce the particularity of anything you might be curious about or invested in into the same dreary common denominator of how 'cool' it is perceived to be."

Istovremeno Christian Lorentzen tvrdi da sve što hipsteri rade je fetižiziranje autentičnih elemenata supkultura i pokreta koje smatraju dovoljno kul, a koje zatim probavljaju i ispovraćavaju nazad svijetu u jednoj pozerskoj neautentičnosti.

Krleža bi, dakle, kada bismo imali hipstere visoke razine koji bi bili u stanju prepoznati pripadajući mu kul, mogao biti tek objekt njihova lažnog obožavanja, a nikako hipster sam po sebi. Krleža je, naime, bio autentičan da autentičniji ne može biti u svojim intelektualnim&srednjoeuropskim neurozama i traumama.
ZgSash

Post 28 Sep 2011, 18:21

schmokljan » wrote:autentičan da autentičniji ne može biti u svojim intelektualnim&srednjoeuropskim neurozama i traumama.
ovo boldano - hipsterluk :)
čak i ovaj tvoj post je hipsterski :)
schmokljan

Post 28 Sep 2011, 18:28

Moj post bi bio hipsterski kada bih ga pisao da prezentiram samog sebe, a meni je to tek sekundarno :zubo: , prvenstveno ne volim da mi se Krležu neprikladno prezentira.

A ono bi bio hipsterluk kada ne bi bilo autentično. Hipsterstvo (hmm) i autentičnost su antonimi.
ZgSash

Post 28 Sep 2011, 18:31

schmokljan » wrote: Hipsterstvo (hmm) i autentičnost su antonimi.
au contraire :derek trotter:
Hroboatos

Post 28 Sep 2011, 18:34

Jedan od problema s Krležom je i u tom što on za srednju školu- nije.
Nije bio ni prije, a pogotovo nije sada, kad je pozornost učenika prosječnika vrlo slaba.
On je pisac tipa (iako zanimljiviji, nu svejedno) poput Musila, Manna, Rilkea (proza), ....

Od njega mogu doći u školi eventualno izvadci, koja novela i to bi bilo to.
Ili da se postavi kao što postoji u SAD AP (advanced placement- odprilike, viši rang).
Mislim da Conradovo "Srce tame" imaju za AP. Nu, i to je preteško.

Ta je vrsta literature za doba 20-25 godina, prije ne ide.
schmokljan

Post 28 Sep 2011, 19:08

Na rubu pameti za gimnazije - to bi bilo to.

I dobro nam došao Hroboatose, napokon pošten desničar na ovom forumu. :D
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 28 Sep 2011, 19:10

schmokljan » wrote:Na rubu pameti za gimnazije - to bi bilo to.
Da, u srednjoj školi sam to pročitala i svidjelo mi se i s više sam volje pročitala Povratak Filipa L. i ostale knjige koje sam imala pri ruci.

Pričuvni moderator.
Emericzy

Post 29 Sep 2011, 14:58

schmokljan » wrote:Na rubu pameti za gimnazije - to bi bilo to.

I dobro nam došao Hroboatose, napokon pošten desničar na ovom forumu. :D
Slažem se.
Emericzy

Post 29 Sep 2011, 17:03

ZgSash » wrote:krleža bi bio odličan hipster da živi i radi danas :)
Krležu treba gledati kao pisca-neimara, kulturnog domoljuba.

On je sagledao tadašnju književnu scenu, napravio inventar onoga što ima i onoga što fali, i onda navalio raditi one stvari koje su falile, e da bi hrvatska književna scena bila potpuna. I u tome je uspio do upravo zaprepašćujuće razine i na sasvim neočekivano visokoj razini.

Da je napisao samo te svoje drame o krizi buržoazije, zaslužio bi već bio svoje mjesto u hrvatskom Panteonu. A on je otišao još puno, puno dalje. Po meni, Balade Petrice Kerempuha, recimo, trebale bi sjati pri samom vrhu europske, ne tek hrvatske, književne baštine.
  • Information