Kako zovete...ono za ono?

Od kunilingvistike do pravopižđenja
Zekoslawa

Post 19 Jan 2012, 21:52

vrrrlet » wrote:
Vidim da si opet na forumu. Kae, zasitila si ga se, izmoždila ga?
E vrle, kućo stara, di si, šta ima, kako bilo na poslu danas? :kava:

Zekoslawa

Post 10 Feb 2012, 08:28

Sjeti me Niveska ove teme...

Ne toliko zbog tangica, pretpostavljam da ih svi tako nekako zovemo (ako ne tako, a onda barem konopče na šupče)), ali zato za ostalo - hulahopke, ilitiga hulahupke, kaže Niveska, pa zatim tajice, pa čarape svih vrsta, za to mi pada na pamet štošta.
Almost Rosey

Post 10 Feb 2012, 20:31

Ja sam vrištala kad sam prvi put čula za cicnceker :zubo:

Inače su štrample deblje od hulahopki (najlonki) i mogu biti pamučne ili vunene.
Sokne su isto što i čarape, ali finije (premda sam čula i za sportske sokne, to mi je misterij).
Gaće su gaće, a hlače su hlače, Dalmoši pojma nemaju :rolleyes:

Traperice su rifle :cerek: a denim je džins ili teksas, rjeđe traper. Sportska odjeća je trenerka (kao srbijanska trenerica), tenisice su patike.

Papuče su pačmage ili počne (oboje sam, doduše, posljednji put čula od pokojne bake). Prsluk je lajbek, podsuknja su krila :D zatvarač je raj(s)fešlus.

Plisirano je cigovano, rubljenje, odn. opšivanje je endlanje.
Zekoslawa

Post 11 Feb 2012, 14:27

Da mi to malo jednostavnije... :cerek:

Imaš bičve i imaš hulahopke (u Splitu hule :facepalm:). Onda imaš gaće, a ispod njih mudante. Gaće mogu recimo biti i rebatinke ilitiga rebe. Kad dođeš doma, iz njih se presvučeš u trenerku (možda i tutu). I navučeš papuče. I tako dalje... :D
ombia

Post 11 Feb 2012, 14:30

Sta nije tuta ono na sto mala djecu idu raditi pi-pi?
Sokne da, carape nismo govorili doma, sokne i soknice, over druge su bile za na haljine i finije.
Zekoslawa

Post 11 Feb 2012, 14:32

To je tuta s dugouzlaznim naglaskom (kao zima). Tuta, vrčina, kako god. Dočim je tuta s kratkosilaznim (kao kiša). :D
Nikolajevna

Post 11 Feb 2012, 15:07

... a sad po zimi se šotobrage nose ispod brageša. :zubo:
Beau

Post 11 Feb 2012, 15:19

Zekoslawa » wrote:vrčina. :D
:rofl: :rofl: Koja smiješna riječ. Odavno je ne čuh :D

I ja ponekad volim reć za trenerku tuta, ali tuta je zapravo u jednom komadu, zar ne? A la trliš? :D

I da, jel itko kaže rabatinke umjesto rebatinke? Moji tako govore.
Zekoslawa

Post 11 Feb 2012, 15:22

BoDerek » wrote: :rofl: :rofl: Koja smiješna riječ. Odavno je ne čuh :D

I ja ponekad volim reć za trenerku tuta, ali tuta je zapravo u jednom komadu, zar ne? A la trliš? :D

I da, jel itko kaže rabatinke umjesto rebatinke? Moji tako govore.
A evo ja tako kažem tu i tamo. Nekad a, nekad e, ne znam ni ja. :D

A tuta... Ma sve je tuta. Možeš nositi i donji dio od tute i svašta nešto. A u jednom je komadu tutica ili tutić za bebe. :D BTW, kako to zovete?
Almost Rosey

Post 11 Feb 2012, 15:24

Zekoslawa » wrote:Da mi to malo jednostavnije... :cerek:

Imaš bičve i imaš hulahopke (u Splitu hule :facepalm:). Onda imaš gaće, a ispod njih mudante. Gaće mogu recimo biti i rebatinke ilitiga rebe. Kad dođeš doma, iz njih se presvučeš u trenerku (možda i tutu). I navučeš papuče. I tako dalje... :D
Da, daa, i kod mene su hule :rofl:
plavi sat

Post 12 Feb 2012, 09:15

Almost Rosey » wrote:
Plisirano je cigovano, rubljenje, odn. opšivanje je endlanje.
Plisirano je faltano, a cigovano je cigovano. :zubo:
Almost Rosey

Post 12 Feb 2012, 10:47

plavi sat » wrote: Plisirano je faltano, a cigovano je cigovano. :zubo:
A šta je cigovano?
Ja sam mislila da je to isto, nabrano :zubo:

Btw, jesi ti nova ili stara? Ako prvo, dobrodošla :mig:
Emericzy

Post 12 Feb 2012, 11:19

Almost Rosey » wrote: A šta je cigovano?
Ja sam mislila da je to isto, nabrano :zubo:

Btw, jesi ti nova ili stara? Ako prvo, dobrodošla :mig:
Cigovano (u Zagrebu 'cigano' ili češće 'nacigano') je stisnuto na rubu, a materijal se pusti onda da se širi od tog ruba kako hoće. Faltano (u Zagrebu 'faldano') je složeno u pravilne zapeglane preklope (falde).
vrrrlet

Post 13 Feb 2012, 09:52

Petra » wrote:Što je demižon?
Demižon je muž od demižonke. U demižonki se drži vino u stadiju između bačve i čaše. Zapremine je par litara, iako ima i većih. Demižonka je opletena staklena boca, često ima ručku.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Emericzy

Post 13 Feb 2012, 10:55

vrrrlet » wrote:
Demižon je muž od demižonke. U demižonki se drži vino u stadiju između bačve i čaše. Zapremine je par litara, iako ima i većih. Demižonka je opletena staklena boca, često ima ručku.
http://www.merriam-webster.com/dictionary/demijohn

http://fr.wikipedia.org/wiki/Dame-jeanne
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 14 Feb 2012, 20:06

Tristana » wrote:To mi je valer.

A ovo mi je ono za ono

Ne poznajem nikog ko je to nazvao ikakvim imenom bez objašnjavanja na što misli.
Eh, našla sam ovo u katalogu iz Metroa, pa se sjetih teme...to izgleda ipak ima ime, zove se deklamerica. Nije baš maštovito. :zubo:
Zekoslawa » wrote:(...)ali zato za ostalo - hulahopke, ilitiga hulahupke, kaže Niveska, pa zatim tajice, pa čarape svih vrsta, za to mi pada na pamet štošta.
Čarape mi u rječnik dolaze u obliku:
-štrampli (to su one debele što su nam ih mame i tate navlačili kad su mislili da je zima)
-najlonki (zbirna stvar, tu mi spadaju i grilonke i samostojeće i kratke, s likrom, bez stopala...)
-sokni (deblja čarapa koja pokrije skočni zglob, a ne ide do koljena i nije najlonka)
-dokoljenki
-e sad, postoje i ona govanca nedostojna da ih se čarapama nazove, a krste ih ko stopalice. Nije da ih koristim, al, eto, znam da postoje.
-terluci. Mnogo dobra stvar, čuh još i da ih zepama zovu. Ustvari, čula sam još bar jedan naziv, al se sad ne mogu sjetit. To je nešto na po puta od čarape do papuče i jako je toplo ako ga ko čarapu koristite.

Tajice mi mogu bit i elanke. Ako se baš zajuntam ispred stavim h.

Od proizvoda slične namjene spomenula bih još i štucne; te duge gaće (za muškadiju) koje nekad zovem gege.
Serenità

Post 15 Feb 2012, 09:31

nina williams » wrote:
Eh, našla sam ovo u katalogu iz Metroa, pa se sjetih teme...to izgleda ipak ima ime, zove se deklamerica. Nije baš maštovito. :zubo:

-terluci. Mnogo dobra stvar, čuh još i da ih zepama zovu. Ustvari, čula sam još bar jedan naziv, al se sad ne mogu sjetit. To je nešto na po puta od čarape do papuče i jako je toplo ako ga ko čarapu koristite.
Kod mene su zepe i terluci različiti pojmovi. Terluci bi išli na opanke, griju list, ala štucne, zepe su to šta ti pričaš.

@ Zec - I moji imaju drugi naziv za džezvu - koga. To je valjda skraćeno od kogula.

I da, kao prava Vlajna, i meni su pAmidore. :cerek:
Ili pome. Ali to rijetko koristim.
Y es que yo no quiero pasar por tu vida como las modas No se asuste señorita, nadie le ha hablado de boda...
Quiero ser tu medicina, tus silencios y tus gritos...
Tu astronauta, el primer hombre que pise tu luna Clavando una bandera de locura...
Zekoslawa

Post 15 Feb 2012, 18:05

Nađoh na Fejsu grupu "Teruci ilitiga pape". Nemam pojma, ja sam to što bakice ispletu zvala zepe, za terluke sam mislila da je nešto ozbiljnije iz narodne nošnje, odnosno ovo što Serenita' kaže.
Zekoslawa

Post 15 Feb 2012, 19:57

Sad sam išla guglati što je rajsnedla. :rofl: Meni je to puntina.
kukuriku

Post 15 Feb 2012, 20:03

rajsnedla?
je li to isto što i rajsingla?
ono za pikati s širokom plosnatom glavom? :misli:
Nek(v)arljiva.
Zekoslawa

Post 15 Feb 2012, 20:06

Izgleda. Ajme, nemoj, jedva sam i ovo zapamtila. Krenula zaguglati i onda na pola "Kako ono? Rajs? Rajs? Knedla?" :D

Guglaj slike, izađu oni čavlići široke glave.
Beau

Post 15 Feb 2012, 20:20

Zekoslawa » wrote:Nađoh na Fejsu grupu "Teruci ilitiga pape". Nemam pojma, ja sam to što bakice ispletu zvala zepe, za terluke sam mislila da je nešto ozbiljnije iz narodne nošnje, odnosno ovo što Serenita' kaže.
Da zepe :rofl:

Zepe su one super kul školske šlape po kojima smo ziherice (iliti špijede :o ) kačili.
Ne znam kako ste vi doli te šlape zvali.

A terluci su ovo što kaže Serenita. Moja ih je baba plela u majušnoj verziji, za retrovizore od auta :rofl:
Zekoslawa

Post 15 Feb 2012, 21:24

Ček, misliš one socijalističke što su se nosile za tjelesni? One crne? Mi to nismo imali. E sad, je li to bilo zato što nam je škola bila nova pa nije ni imala dvoranu, dakle tjelesni smo imali vani... :misli: A ne, u biti, kasnije je napravljena, pa isto nismo. Ima li kakav naziv za to?

Ajme, da, moja baba je isto imala fazu manijakalnog pletenja mini terluka. :rofl:
Beau

Post 15 Feb 2012, 21:48

Zekoslawa » wrote:Ček, misliš one socijalističke što su se nosile za tjelesni? One crne? Mi to nismo imali. E sad, je li to bilo zato što nam je škola bila nova pa nije ni imala dvoranu, dakle tjelesni smo imali vani... :misli: A ne, u biti, kasnije je napravljena, pa isto nismo. Ima li kakav naziv za to?

Ajme, da, moja baba je isto imala fazu manijakalnog pletenja mini terluka. :rofl:
Ma ne te :rofl: Te sam zvala brusli šlape :D
One crne debele što su nosile i babe samo njihove su bile na petu :lol:

Ma niste vi to nosili biće.
Zekoslawa

Post 15 Feb 2012, 22:06

BoDerek » wrote:
Ma ne te :rofl: Te sam zvala brusli šlape :D
One crne debele što su nosile i babe samo njihove su bile na petu :lol:

Ma niste vi to nosili biće.
:rofl:
Brusfakinli šlape. :facepalm: :D Mislim da su to bile jednostavno "papuče".

Ali crne debele... :misli: Pojma nemam što bi to moglo biti.

A borosane su... borosane. Čak je i Lacoste oduševljen njima. Nu! :cerek:
  • Information