Standard, plaće, klase...

Sve od javnog i tajnog interesa
Herp
Nikki Gauda

Post 08 Feb 2012, 01:00

Pješčana » wrote: slažem se, nestvarni okviri u koje se trpamo su problem.jer povlače za sobom određene odluke i ponašanja koje nisu uvijek financijski najmudrije
I tako dolazimo do kredita na prosječnoj plaći, i ode sve u kurac. :D

It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Pješčana

Post 08 Feb 2012, 01:00

ti imaš oko 3000 kcal ako ne provodiš neki režim prehrane
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
kuki

Post 08 Feb 2012, 01:02

Pješčana » wrote:ti imaš oko 3000 kcal ako ne provodiš neki režim prehrane
U prosjeku, da bi održale poželjnu težinu, žene trebaju oko 2000 kalorija dnevno, a muškarci oko 2700 kalorija. No ove se brojke odnose samo na odrasle ljude koji se malo bave tjelesnom aktivnošću.
http://zena.hr/article.aspx?ID=477

Izvor je članak sa žena.hr, kraljica gugla sam večeras. :facepalm:
Pješčana

Post 08 Feb 2012, 01:05

Herp » wrote:
I tako dolazimo do kredita na prosječnoj plaći, i ode sve u kurac. :D
da. velik pristisak društva vodi krivim ekonomskim odlukama, ne branim ih, ali kod mnogih tih ljudi vidim nedostatak kurcobolje.
pa se povinu i kupe stan. i onda životare i strahuju od švicarca.
takvima i lidl postaje izazov.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Glo

Post 08 Feb 2012, 01:12

dosta je često stvar da ljudi nisu svjesni koji su glavni rizici siromaštva, ne prepoznaju se kao rizična skupina i vjeruju da će se obogatiti na kladionici ili na lotu :zubo:

ili zadnjih nekoliko kuna potroše na cugu, torbu, tv... kao neće me tih, ne znam, 20 -50 (200, 300...svejedno) kn spasiti pa da se barem malo proveselim :zubo:
Morticia

Post 08 Feb 2012, 08:33

Herpe, ajde, ponovno, lijepo te molim pokaži mi post u kojem je netko na ovoj temi za sebe izjavio da je siromašan. :zubeki:
U kojem netko cvili, žali se, plače.

A čak i po ovim tvojim linkovima ispada da su oni s 5 tisuća na granici granice sa siromaštvom tako da mi stvarno nije jasno u čemu je problem. :raspa:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Herp
Nikki Gauda

Post 08 Feb 2012, 08:49

Morticia » wrote:Herpe, ajde, ponovno, lijepo te molim pokaži mi post u kojem je netko na ovoj temi za sebe izjavio da je siromašan. :zubeki:
U kojem netko cvili, žali se, plače.

A čak i po ovim tvojim linkovima ispada da su oni s 5 tisuća na granici granice sa siromaštvom tako da mi stvarno nije jasno u čemu je problem. :raspa:
Nije rekao sam za sebe, rekli su drugi za njih.

5K kuna nije granica siromaštva nego nižeg sloja, ako pažljivije pročitaš članak vidjet ćeš da piše da je jedno polovica tog nižeg sloja siromašna. Znači da druga polovica nije. :D

I još nešto, pripadnost srednjoj klasi ne ovisi samo o brojci na platnoj listi nego i o stupnju obrazovanja i o vrsti posla koji obavlja, te o ukupnoj vrijednosti njegovog domaćinstva i imovine.
Netko s fakultetskom diplomom, ako baš ne kopa kanale za minimalac, opet ni po definiciji ne može biti niži sloj.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Morticia

Post 08 Feb 2012, 08:50

Najsmiješnije od svega je to što je onaj moj izračun totalno realan.
Čak i da sam pretjerala s hranom (a ako govorimo o srednjem sloju on ne bi smio ni u primisli drhturiti nad svakom lipom koju potroši za HRANU) ostaje činjenica da se rijetko nađe stan za manje od 250 eura, da prijevoz (u Rijeci, npr.) košta i više od 300 kuna ako želiš naći takav stan i da u sve te osnovne troškove uopće nisam računala higijenske potrepštine (a samo na uloške se mjesečno potroši cca 40-ak kuna što je kuki i sama napisala na jednoj drugoj temi), odjeću i obuću.

Mislim stvarno, jebete po tavanu. :trio:

Da, jasno da postoje i oni puno siromašniji, ali 5000 kn ne zadovoljava kriterije srednjeg sloja.
Jbte, nisam rekla da umiru od gladi, al' stvarno je glupo tvrditi kako takvi ljudi žive bogovski. :zubo:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Morticia

Post 08 Feb 2012, 08:52

Herp » wrote:I još nešto, pripadnost srednjoj klasi ne ovisi samo o brojci na platnoj listi nego i o stupnju obrazovanja i o vrsti posla koji obavlja, te o ukupnoj vrijednosti njegovog domaćinstva i imovine.
Netko s fakultetskom diplomom, ako baš ne kopa kanale za minimalac, opet ni po definiciji ne može biti niži sloj.
E, i zbog toga se valjda napizdila i ona učiteljica.
Ali ovdje ne govorimo o takvoj podjeli nego čisto o primanjima u odnosu na nužne i osnovne troškove rashoda u Hrvatskoj danas.
Herp
Nikki Gauda

Post 08 Feb 2012, 08:56

Morticia » wrote:Najsmiješnije od svega je to što je onaj moj izračun totalno realan.
A ne znam, bit će da je onda kuki potpuno nerealna.
I moja frendica isto.
Reći ću joj to kad drugi put uzme taksi nakon izlaska jer si ga ustvari ne može priuštiti. Jer je na granici siromaštva. :D
Morticia

Post 08 Feb 2012, 08:57

E, da, a ako nekog zanima ja po svim kriterijima spadam u niži sloj. :zubo:
Imam SSS i plaću debelo nižu od 5 000 kuna. :trio:
Herp
Nikki Gauda

Post 08 Feb 2012, 08:57

Morticia » wrote:
E, i zbog toga se valjda napizdila i ona učiteljica.
Ali ovdje ne govorimo o takvoj podjeli nego čisto o primanjima u odnosu na nužne i osnovne troškove rashoda u Hrvatskoj danas.
Aha, znači izmišljamo podjele; pa šta niste odmah rekli. :D
Morticia

Post 08 Feb 2012, 09:04

Herp » wrote:
A ne znam, bit će da je onda kuki potpuno nerealna.
I moja frendica isto.
Reći ću joj to kad drugi put uzme taksi nakon izlaska jer si ga ustvari ne može priuštiti. Jer je na granici siromaštva. :D
Pa kuki je i sama rekla da stan plaća oko 2100 kn, ako se ne varam (uključujući režije).
Rekla je da se šverca po tramvajima jer si drugo ne može priuštiti.
Rekla je da joj većinu hrane, kao i vlak do Rijeke plaćaju roditelji.

Ok, ona na hranu troši oko 25 kuna dnevno, po njezinom izračunu.
Ali ona ne jede meso, uopće, a nije nigdje navela ni neku ribu ili tako nešto. Također, jede 10 jaja u 5 mjeseci.
Svako jutro jede kornfleks.
Jbga, stvarno ne bih htjela da zvuči glupo, ali ja bih od takve prehrane non stop bila gladna.
Ok, ona je totalno drugačijih potreba i građe od mene, ako se ne varam izuzetno je sitna i potrebno joj je malo hrane.
Ali nisu svi u ovoj državi kuki.
Neki su i neki Jurica od 100 kila koji za 5000 kuna radi težak fizički posao.
Pitaj njega da li mu je 25 kuna dnevno dovoljno da se najede.

Meni ne pada na pamet nekom reći da laže o svojim potrebama, ali hrana pogotovo nije nešto s čime bi se trebalo olako baratati i izjavljivati što je kome dovoljno.

I ponovno, pričamo o srednjem sloju.
Takvom hrana ne bi trebala biti upitna.

Da, kod nas možda i jest.
U Africi je sigurno.
Ali to i dalje ne znači da je to nešto poželjno i da nitko tko tako živi nema prava težiti boljem.

Jbte, postavili ste se kao da itko ovdje pljuje po nekome.
A sve o čemu govorim(o) jest to da bi barem mladi, obrazovani ljudi koji su voljni raditi imali pravo živjeti malo opuštenije.
Morticia

Post 08 Feb 2012, 09:06

Herp » wrote:
Aha, znači izmišljamo podjele; pa šta niste odmah rekli. :D
:confused:
Koji je tebi kurac, jel' ima potrebe za ovako bahatim razgovorom?
Jesam ti skrivila nešto zato što imam svoje mišljenje?

Tko izmišlja?

Jesu li oni tvoji linkovi uključili obrazovanje u podjelu?
Nisu?
Znači i oni izmišljaju podjele?
Ili?

Ili me samo jašiš i jebeš jer ti se ne sviđa ono što govorim i jer je Đepika rek'o što i tko se ima pravo smatrati siromašnim?
Herp
Nikki Gauda

Post 08 Feb 2012, 09:23

Morticia » wrote:
:confused:
Koji je tebi kurac, jel' ima potrebe za ovako bahatim razgovorom?
Jesam ti skrivila nešto zato što imam svoje mišljenje?

Tko izmišlja?

Jesu li oni tvoji linkovi uključili obrazovanje u podjelu?
Nisu?
Znači i oni izmišljaju podjele?
Ili?

Ili me samo jašiš i jebeš jer ti se ne sviđa ono što govorim i jer je Đepika rek'o što i tko se ima pravo smatrati siromašnim?
Naravno da su uključili obrazovanje i vrstu posla, na tome se i temelji podjela; mi kao da nismo čitali isti link. :confused:

Bez obzira na to što Đepika kaže ili bilo tko drugi kaže, ja zbilja mislim da je sramotno reći za nekoga tko kalkulira hoće li kupiti majicu za 150 kuna ili onu za 300 reći da je siromašan u trenutku kad jedno pola milje ljudi razmišlja može li se priuštiti onu za 10 u second handu. :s

To što generalno imamo nerealnu sliku o vlastitim potrebama i što smatramo da zaslužujemo ne znam šta :L'Oreal: nas i dalje ne čini siromašnima.
Morticia

Post 08 Feb 2012, 09:27

Uključili su, ali u kontekstu zarade.

I to je ono oko čega se lome koplja.
Ti misliš da je sramotno.
Ja mislim da nije. Realno je.
Cijelo vrijeme naglašavam da pričamo o srednjem sloju i da to što smatram da netko tko zarađuje 5k kuna po kriterijima koji kod nas označavaju srednji sloj (ono što je kukuriku jako dobro sročila) ne može spadati u isti NE ZNAČI da omalovažavam nečiju istinsku bijedu i siromaštvo.
Možda ti to tako shvaćaš, ali ja to ne činim. :ne zna:
Ponavljam- znam koliki dio svjestskog stanovništa živi u krajnjoj bijedi.
Ali to za ono što ja ovdje konkretno govorim nije presudno.
Glo

Post 08 Feb 2012, 09:34

Morticia » wrote:E, da, a ako nekog zanima ja po svim kriterijima spadam u niži sloj. :zubo:
zaboravila si kriterij bračnog stanja :zubo:
vrrrlet

Post 08 Feb 2012, 09:35

Morticia » wrote:(a samo na uloške se mjesečno potroši cca 40-ak kuna što je kuki i sama napisala na jednoj drugoj temi)
Kae, krpe nam više nisu dovoljno dobre? :o Gospođa mora imati uloške.
Morticia » wrote:E, da, a ako nekog zanima ja po svim kriterijima spadam u niži sloj. :zubo:
:vidiga: Vajt treš!
Morticia » wrote:
Kuki svako jutro jede kornfleks.
Jbga, stvarno ne bih htjela da zvuči glupo, ali ja bih od takve prehrane non stop bila gladna.
Ok, ona je totalno drugačijih potreba i građe od mene, ako se ne varam izuzetno je sitna i potrebno joj je malo hrane.
Kak je meni ovo smiješno. :rofl: Sitna je, ali ima velike sise. :raspa:
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Morticia

Post 08 Feb 2012, 09:36

Zato sam i napisala JA, a ne mi. :zubo:
Morticia

Post 08 Feb 2012, 09:37

vrrrlet » wrote:
:vidiga: Vajt treš!
E pa da, jbga. :zubo:
Tako je kako je, stvarno mi nitko nije kriv. :ne zna: :zubo:
Glo

Post 08 Feb 2012, 09:40

Morticia » wrote:Zato sam i napisala JA, a ne mi. :zubo:
ali i dalje ne spadaš ti u niži sloj, upravo zato jer si udana (dobro) :zubo:
Morticia

Post 08 Feb 2012, 09:41

Glo » wrote: ali i dalje ne spadaš ti u niži sloj, upravo zato jer si udana (dobro) :zubo:
Ma dobro, pisala sam o sebi kad ne bih bila u braku, tj. kad bih bila prisiljena uzdržavati sama sebe. :zubo:
Ali i dalje po obrazovanju spadam. :B :rofl:
Glo

Post 08 Feb 2012, 09:43

Morticia » wrote:
Ma dobro, pisala sam o sebi kad ne bih bila u braku, tj. kad bih bila prisiljena uzdržavati sama sebe. :zubo:
vjerujem da bi se onda i potrudila uzdržavati se već nekako i dogurati koji sloj gore :zubo:
Glo

Post 08 Feb 2012, 09:44

Herp » wrote:To što generalno imamo nerealnu sliku o vlastitim potrebama i što smatramo da zaslužujemo ne znam šta :L'Oreal: nas i dalje ne čini siromašnima.
ovakav način razmišljanja upravo i stvara siromahe
vrrrlet

Post 08 Feb 2012, 09:53

Morticia » wrote:
Ne spadaš po izgledu. :B

Osim što si lijepa, to se da unovčit. Doduše, ti već jesi. :rofl:
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
  • Information