File sharing

Mreža svih mreža
ombia

Post 26 Jan 2012, 22:02

blaze » wrote: zašto bi država isplaćivala honorare???
Valjda zato sto ih je kroz poreze i ubrala. :ne zna:

blaze

Post 26 Jan 2012, 22:30

ombia » wrote:
Valjda zato sto ih je kroz poreze i ubrala. :ne zna:
čekaj malo. ja napišem roman "harry potter poševio voldemorta", to preko nsk posudi & pročita milijun ljudi i onda meni država plati milijun novaca. krasno
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Lastan

Post 27 Jan 2012, 00:10

blaze » wrote: čekaj malo. ja napišem roman "harry potter poševio voldemorta", to preko nsk posudi & pročita milijun ljudi i onda meni država plati milijun novaca. krasno
U konkretnom slučaju, ti platiš milijun novaca J. K. Rowling. :D
Ali da, to je jedno potencijalno rješenje problema. Budući da je književnost jedan od temelja kulture te budući da je trošak proizvodnje elektroničke kopije nula, takav pristup doduše dokida jedan dio tržišne ekonomije u tom području, ali dokida i potrebu za razvijanjem beskorisnih mehanizama zaštite od kopiranja, legislative koja neovlašteno kopiranje proglašava krađom ili čime gorim, a opet osigurava da autori dobiju poštenu naknadu za svoj doprinos pisanoj kulturi te ih potiče da nastave stvarati. A opet, budući da autori lovu u takvom sustavu dobivaju ovisno o tržišnoj prođi, element tržišne vrijednosti nije posve dokinut – samo je ušao u regulaciju države.

Mislim, na kraju krajeva, na isti način (samo lošije izveden) plaćamo za TV produkciju.
slafko

Post 27 Jan 2012, 08:16

ombia » wrote:Davno davno je jedan dan u tjednu bio besplatan upad u muzeje, ponedjeljak ili utorak...toga vise nema?
Slazem se da bi barem u tur. sezoni radno vrijeme trebalo biti duze, ja sad ak idem, idem ionako vikendom.
Noć muzeja je danas.
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
sabaa

Post 27 Jan 2012, 09:52

Mene isto tako ne pece savjest zbog skidanja jer ne vidim razliku da li mi je frendica posudila svoj cd/dvd fizicki ili preko nekog file servera.

Kad kupim cd, dvd ili knjigu to je moje i mogu to posuditi svim svojim prijateljima. E sad ako mi prijatelji zive daleko onda im posudim preko neta.
The planet is fine. The people are fucked.
ombia

Post 27 Jan 2012, 11:15

slafko » wrote:
Noć muzeja je danas.
Meni nije. Meni je bila u ljeti. Sto je mnogo ugodniji termin. Al ako su jedan dan tjedno zamjenili jednom u godini, ono potez stoljeca.
karambol

Post 27 Jan 2012, 11:17

slafko » wrote:
Noć muzeja je danas.
Uvijek je po najvećoj smrzavici..... :gaah:
Morticia

Post 30 Jan 2012, 15:58

MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 30 Jan 2012, 21:29

Image

Prenosim s drugog foruma.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
kuki

Post 05 Feb 2012, 20:41

ombia » wrote: Jedino me zacudila izjava da skidanje stvari s neta zapravo donosi/povecava profit i u svrhu je promidzbe itd.
Što se mene tiče, povećava. Iako, ne puno, jer nemam novac za puno. :D

Prije nego kupim knjigu, pročitam je. Neke koje su mi na wishlisti sam pročitala na kindleu ili kompu, skinute s neta. Neke slikovnice sam pogledala na youtubeu prije nego sam odlučila da ih želim kupiti. Apsolutno ne dolazi u obzir da dam stotinjak kuna za nešto za što nemam pojma hoće li mi se svidjeti, bila to knjiga ili majica.

Muziku i filmove ne kupujem, ali nisam baš neki filmovil ni audiofil, tako da bih, da mi je kupovanje originala jedina alternativa, upalila radio ili sjedila u tišini (kao sad, uostalom :D).

Da idem kupiti film, to bi bio neki koji sam pogledala već hrpetinu puta i obožavam ga. Kad budem kupovala audio knjigu, to će biti Graveyard book koju sam mjesecima slušala opet i opet i znam da ću je slušati još puno puta. Neke knjige koje volim si želim u lijepo dizajniranom tvrdoukoričenom izdanju i kad si to budem mogla priuštiti, kupit ću Fragile things s prekrasnim omotom od paus papira ili tako nečega (iako postoji i jeftinija mekoukoričena verzija koja mi nije toliko lijepa). Recimo. Ovu sam skinula, sviđa mi se, šarena je :D, kupit ću je.
ombia

Post 05 Feb 2012, 20:51

Pa sve mogu vratiti u roku 14 dana, kupujem bez rizika, narucujem online. Amazon rules. :cerek:
(CD i DVD-i su u celofanu i njih se ne moze vratiti raspakirane, osim ako su defektni).
Tam kupim i jeftino rabljene knjige, a imaju i muzicke CD i filmove.
Ako mi je netko omiljeni pisac, ne vjerujem da ce mu bas peta knjiga biti shrot a cetiri su bile super, a neke romane necu ni citati dvaput, tak da ne vidim svrhu kupnje knjige koju sam vec procitala, a nije savjetnik, leksikon, strucna knjiga. Imam neke koje su mi se jako svidjele, pa neke klasike, ali nije mi kupnja procitanog uobicajna radnja.

Dapace kupim knjigu, procitam i ak nije nesto za zadrzati prodam ju opet na amazonu ili ebayu.

Za film se slazem, doma imam samo neke meni omiljene. Ali zato platim gledanje, pa eto nije da ikome ista uzimam.
Jesi citala tu dawkinsovu, jel dobra?
kuki

Post 05 Feb 2012, 20:57

Počela sam, zasad mi se sviđa. :) Koncept mi je divan, i ilustracije. :cerek: :cerek:

Za stvari koje čitam samo jednom ne vidim kako ikome nanosim veću štetu ako ih skinem i pročitam na kindleu nego ako ih posudim u knjižnici, što sam radila većinu svog života. Osim što ovako imam veći izbor.
kuki

Post 06 Feb 2012, 02:02

ombia » wrote: Ako mi je netko omiljeni pisac, ne vjerujem da ce mu bas peta knjiga biti shrot a cetiri su bile super,
Dvije riječi za tebe: John Grisham.

Dobro, nije baš vrhunac književnosti, ali njegove knjige radnje smještene u sudnici sam ko klinka jako jako voljela, a onda je napisao onu stravično dosadnu grozotu o preskakanju Božića. :visi:

Zamisli da sam je kupila! Pa išla bih ga tražit po Amerikama s vatrenim oružjem.
kuki

Post 06 Feb 2012, 03:34

Još jedan primjer. :D

Jedva čekam da rodim jer će mi je tada biti slađe kupiti. :D
Emericzy

Post 06 Feb 2012, 06:52

kuki » wrote:Još jedan primjer. :D

Totalno genijalna slikovnica! :S
ombia

Post 06 Feb 2012, 10:37

kuki » wrote: Dvije riječi za tebe: John Grisham.

Dobro, nije baš vrhunac književnosti, ali njegove knjige radnje smještene u sudnici sam ko klinka jako jako voljela, a onda je napisao onu stravično dosadnu grozotu o preskakanju Božića. :visi:

Zamisli da sam je kupila! Pa išla bih ga tražit po Amerikama s vatrenim oružjem.
Od njega sam procitala jednu i odustala od sljedecih. :zubo:
Hvala za preporuku slikovnice, na mojoj je wish listi. I link je difan. :zubo:
A.P.
Cactus

Post 06 Feb 2012, 13:38

kuki » wrote: Dvije riječi za tebe: John Grisham.

Sjećam se ovog :zubo:
Kad sam tamanila njega i Sheldona iz gracke knjižnice, odjednom sam pročitala sve i onda sam vidjela tu vrlo sumnjivu knjigu s njegovim potpisom u kojoj nije bilo govora o pravu, kriminalu, ubojstvima i slično, pa sam ju preskočila :D
O čem se radi u njoj? :o
kuki

Post 06 Feb 2012, 13:59

O nekoj obitelji kojoj dopizdi Pošić pa ga odluče ne proslaviti i jedini u ulici ne natandrče najgolemijeg kičastog soba na krov i dvjesto ostalih milijuna potrošača električne energije koje viđamo u kičastim pošićnim jameričkim filmovima. I sve šta već ide. I završe kao žrtve totalnog peer pressurea. Tad sam još bila mlađahna djevojčica i čitala knjige do kraja, nažalost.
Lastan

Post 06 Feb 2012, 19:17

kuki » wrote:Još jedan primjer. :D

Kako sam samo znao što je i prije nego što sam kliknuo. :cerek:

Inače, osnivamo Piracku stranku i čini se da ćemo biti u novom Nacijonalu. Tek smo počeli, a mediji su već krenuli.
Trebamo zgodne i lajave članice da ubuduće razgovaraju s novinarima umjesto nas mutavih. :D
elma

Post 08 Feb 2012, 19:15

Dakle, zasad nema šanse da ću završiti u zatvoru/platiti cifru ako skidam torrente? Lijepo je znati. :zubo:
klonka

Post 08 Feb 2012, 19:29

Ima. Ne smiješ shareati. :zubo:
gonj špadi
Ze.

Post 09 Feb 2012, 09:43

Lastan » wrote: Kako sam samo znao što je i prije nego što sam kliknuo. :cerek:

Inače, osnivamo Piracku stranku i čini se da ćemo biti u novom Nacijonalu. Tek smo počeli, a mediji su već krenuli.
Trebamo zgodne i lajave članice da ubuduće razgovaraju s novinarima umjesto nas mutavih. :D
Za šta se zalažete? :D
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 734 times
Been thanked: 1343 times
Post 09 Feb 2012, 12:35

Za zgodne i lajave članice, valjda. :D
Potpisi su za budale.
Ze.

Post 09 Feb 2012, 14:25

Hekatonhir » wrote:Za zgodne i lajave članice, valjda. :D
I da imaju dobre wareze. :rofl: