Standard, plaće, klase...

Sve od javnog i tajnog interesa
Morticia

Post 01 Feb 2012, 13:15

Idi u kurac, rikavam. :rofl: :rofl: :rofl:
Šta je, punica ti dozvolila da jutros posegneš u njezin steš, zato si tako dobre volje, a? :o :zubo:

MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Ze.

Post 01 Feb 2012, 13:18

Morticia » wrote:Idi u kurac, rikavam. :rofl: :rofl: :rofl:
Šta je, punica ti dozvolila da jutros posegneš u njezin steš, zato si tako dobre volje, a? :o :zubo:
Donese svako jutro pa zdimimo. :rofl:
JPK

Post 01 Feb 2012, 13:35

Morticia » wrote:Ne gladuje. Ima mene i sestru.
Da proda ovaj stan mogla bi kupiti garsonijeru i ostalo bi joj EVENTUALNO 10k eura.
Koliko je to više po mjesecu ukoliko bude živjela do npr. 80-e, a sad ima 55?
33,333 eura.
245 kuna.
1900 kuna + 245 kuna = 2.145 kuna

Jeben srednji sloj. :top: :trio:

Evo, neka joj ostane i 20k eura.

490 kuna mjesečno EKSTRA.
BOGATSTVO. :xlux:
Ako prelaskom u duplo manji stan dobiješ 10k, onda je kod tebe cijena kvadrata oko 333 eura po kvadratu?

Osim toga, 55 godina je premalo za ne raditi ništa do kraja života, osim ako se ne radi o nekoj bolesti.
Biti i mniti svemiropolisno
Morticia

Post 01 Feb 2012, 13:38

Ne, nego je cijena kvadrata manjeg stana znatno veća od cijene kvadrata većeg stana.

Radi. Čuva meni dijete.

Imaš neki prijedlog što bi još mogla žena od 55 godina u Hrvatskoj raditi?
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
JPK

Post 01 Feb 2012, 13:57

Morticia » wrote:Ne, nego je cijena kvadrata manjeg stana znatno veća od cijene kvadrata većeg stana.

Radi. Čuva meni dijete.

Imaš neki prijedlog što bi još mogla žena od 55 godina u Hrvatskoj raditi?
E, pa nije ni približno toliko manja, da za 10k možeš kupiti duplo veći stan, nitko ne bi kupovao garsonijere.

Pa u tom slučaju radi, i ti ju, nadam se, plaćaš, što znači da nema 2k nego bar 4k prihoda, a s tim prihodima i vlastitim stanom je vrlo daleko od siromaštva.
Morticia

Post 01 Feb 2012, 13:59

Ne plaćam je.
Pomažemo jedna drugoj, ona meni na ovaj način, ja njoj financijski, a to bih činila i da mi ne čuva dijete.

Što i dalje ne mijenja činjenicu da je mnogi ovdje ne bi svrstali u kategoriju siromašno, čak i da nema te pomoći.
Jer ima krov nad glavom i toplu vodu, a može si kupiti i par krumpira tu i tamo od penzije.

Garsonijeru možeš kupiti za minimalno 45-50 k eura.
Ona za svoj stan od 60 kvadrata trenutno može dobiti oko 60.
JPK

Post 01 Feb 2012, 14:06

Morticia » wrote:Ne plaćam je.
Pomažemo jedna drugoj, ona meni na ovaj način, ja njoj financijski, a to bih činila i da mi ne čuva dijete.
Dobro, da joj ne pomažeš ti, mogao bi joj "pomagati" netko drugi u zamjenu za njenu "pomoć" čuvanja djeteta. Dakle, ipak nema prihode od 1.9k nego znatno veće, pa mi nije jasno zašto spominješ tih 1.9k.
Garsonijeru možeš kupiti za minimalno 45-50 k eura.
Ona za svoj stan od 60 kvadrata trenutno može dobiti oko 60.
Dakle, minimalne cijene garsonijera su 1700 po kvadratu, a normalne cijene većih stanova su 1000 po kvadratu? Ne vjerujem u to. :D
ali

Post 01 Feb 2012, 14:12

klonka » wrote:Propadanje srednjeg sloja počinje s propadanjem keynesijanske države blagostanja i naftnom krizom sedamdesetih ...
Zapravo je propadanje srednjeg sloja počelo odmah onog trenutka kad je nastao, ako ćemo precizno :D

Ma ja govorim o tome zašto je hrvatskom čovjeku koji je fakat jednu-dvije generacije bio srednji sloj ili je barem imao privid da on jest srednji sloj, sad neshvatljivo da je njegov status naglo promijenjen na gore.
Za to mu nije kriv ni Keynes ni nafta sedamdesetih nego trenutak u kojem živimo (govorim o periodu od 10-20-30 godina, prelasku iz egsistencijalne sigurnosti socijalističkog sistema, onda doduše rat i veoma kratko siromaštvo, ali to je stvarno bilo kratko, a onda uletavanje taman kad je blagostanje na vrhuncu, krediti se dijele šakom i kapom, svi glumimo da smo bogati i trpamo kolica.... uljuljkavanje u iluziju sve do puknuća globalne krize).
Ako misliš da je baš to što nam se eto poklopilo da (između ostalog, pogotovo neki :zubo: ) živimo u periodu od jugoslavenskih 1970-tih i osamdesetih do hrvatskih dvijetisućedesetih nebitno za objasniti osobne osjećaje ljudi o vlastitom statusu, onda - da, spinam o neradnim navikama.
Morticia

Post 01 Feb 2012, 14:13

A jbga, vjeruj ili nemoj, al' stvarno je tako nekako.

Spominjem tih 1900 kuna jer po kriterijima siromaštva koji se spominju na temi ona čak ni sa tim prihodima ne bi spadala pod siromašno nego pod srednji sloj.
Što je presmiješno.
ombia

Post 01 Feb 2012, 17:58

Vodena » wrote:Ja da nemam auto, ne bi mogla na posao jer nemam nikakve linije od sela do grada, autobus vozi valjda dva puta na dan.
Ne bih mogla odvesti dijete u vrtić niti doći po njega.
Ne bi mogli na sport dva puta tjedno u grad.
Ne bi mogla nikad otići po djecu u školu, a kamoli ih vozit.
na:
Kak u skolu idu djeca ciji roditeljir ade full time i ne mogu ih voziti?

Za biti srednji sloj trebalo bi moci kupiti komad odjece ili uplatiti ljetovanje a bez da se ide u minuse ili isto placa na rate.
karambol

Post 01 Feb 2012, 18:11

ombia » wrote:
Kak u skolu idu djeca ciji roditeljir ade full time i ne mogu ih voziti?

Za biti srednji sloj trebalo bi moci kupiti komad odjece ili uplatiti ljetovanje a bez da se ide u minuse ili isto placa na rate.
I još štošta...a toga ima sve manje ili jako malo...
A opet, ne mogu ne misliti kako će rijetko tko reći naglas da je sirotinja i da je daleko od srednje klase. Možda unutar obiteljskog ispovjednog trenutka, pogođen bujicom računa koje treba platiti ili u maliganskim ispadima iskrenosti na šanku sa starim frendom usput mu se povjeravajući da i ženu vara ili ona njega, plačući za "starim vremenima" kada su samo pili i nisu morali plaćati račune niti varati žene... :D
Projiciramo si život s jumbo plakata. Uobrazili smo si da nam je "sreća najveća" u izobilju šoping centara naše neotuđivo pravo i kad je novčanik tanak jednostavno optužimo nekoga jer ne sustižemo tu potrošačku sreću. :mama:
klonka

Post 01 Feb 2012, 18:59

Morticia » wrote: Spominjem tih 1900 kuna jer po kriterijima siromaštva koji se spominju na temi ona čak ni sa tim prihodima ne bi spadala pod siromašno nego pod srednji sloj.
Što je presmiješno.
Ne iskrivljujuj, ne možeš reći da je 2 tisuće kuna i manje isto što i prosječna plaća.
gonj špadi
karambol

Post 01 Feb 2012, 19:09

klonka » wrote: Ne iskrivljujuj, ne možeš reći da je 2 tisuće kuna i manje isto što i prosječna plaća.
Ne bih se htio igrati ničijeg advokata, ali mislim da još nitko nije pojasnio definiciju srednjeg sloja. Zato i imamo igranje s ciframa. mojoj staroj je dosta 2000 kunaca za mjesec. Jede k'o vrabac, ne puši, ne drogira se, ne pije, kavu pije doma sa susjedama na bapskim domjencima i nije u nikakvom dugu. čak i stavi koju kunu sa strane.
Dakle, je li to potrošačka košarica? Školarina, odjeća, članarine, izdaci za kulturno uzdizanje...Koliko? Što? :ne zna:
Morticia

Post 01 Feb 2012, 19:23

klonka » wrote: Ne iskrivljujuj, ne možeš reći da je 2 tisuće kuna i manje isto što i prosječna plaća.
Uopce ne iskrivljujem.
Ovdje se siromastvo definira kao kopanje po bajama i zivot u kaljuzi.
Ona eto ne kopa po bajama i ne zivi u kartonskoj kutiji.
Dakle, po tim mjerilima nije siromasna.

Kazes to nije isto.
Al' moja mama je u penziji, ne trosi na gotovo nista i ima rijeseno stambeno pitanje.
Valjda je jasno da su njezini troskovi neusporedivo manji od troskova nekog mladog covjeka koji radi.
I jos ako nema naslijedjen stan... Ajme majko moja.
klonka

Post 01 Feb 2012, 19:41

Morticia » wrote:
Uopce ne iskrivljujem.
Ovdje se siromastvo definira kao kopanje po bajama i zivot u kaljuzi.
Ona eto ne kopa po bajama i ne zivi u kartonskoj kutiji.
Dakle, po tim mjerilima nije siromasna.

Kazes to nije isto.
Al' moja mama je u penziji, ne trosi na gotovo nista i ima rijeseno stambeno pitanje.
Valjda je jasno da su njezini troskovi neusporedivo manji od troskova nekog mladog covjeka koji radi.
I jos ako nema naslijedjen stan... Ajme majko moja.
Ne, ja sam komentirala da nitko tko ima prosječnu plaću ne može kukati da po ekonomskim razredima spada u nižu klasu. I ne može. Čisto statistički.
gonj špadi
elma

Post 01 Feb 2012, 19:42

Đe me nađoše... :D Al' kad se već raspravlja, rekla bih da je srednji sloj od 5000 do 12000, ako ćemo uzeti 3 sloja - niži, srednji, viši, ali naravno da postoje nijanse/podslojevi između 5000 kn i 12000. Jesam fulala? :zubo:
A.P.
Cactus

Post 01 Feb 2012, 19:45

Problem je što smo si tak hoch da više nitko ne bi bio niži srednji ili, nedajmebože, niži sloj. Ne, ono, svi smo srednji sloj.
klonka

Post 01 Feb 2012, 19:54

Ne, problem je upravo obrnut: ovi s pet kukaju da su sirotinja. Jer ne mogu na skijanje ako ne uzmu kredit. :rolleyes:

U zemlji u kojoj je minimalac manji od 3000 kuna, u kojoj je isplata plaća na vrijeme maltene ravna čudu i u kojoj službena nezaposlenost dosiže 20%, onaj od 5700 cendra da je gladan. Samo čekam da se jave ovi od osam da nisu srednja klasa jer nemaju za Nutellu.
gonj špadi
ali

Post 01 Feb 2012, 19:57

klonka » wrote: Ne, ja sam komentirala da nitko tko ima prosječnu plaću ne može kukati da po ekonomskim razredima spada u nižu klasu. I ne može. Čisto statistički.
Prvo treba definirati što bi to bila prosječna plaća :mig:

Prosječna po DZS, prosječna zapravo ili ono što kolokvijalno nazivamo "prosječna"?
Pješčana

Post 01 Feb 2012, 20:02

DSZ veli
http://www.dzs.hr/Hrv/system/first_results.htm
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske
za studeni 2011. iznosila je 5 729 kuna.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske
za studeni 2011. iznosila je 8 131 kunu.

ja sam ovdje prije par mjeseci stavila link gdje se objašnjava kako se manipulira statističkim podacima, pa ovo s 5 i nešto nije stvarni prosjek. nama treba medijan, a on je, nažalost, oko 2 800
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
A.P.
Cactus

Post 01 Feb 2012, 20:03

klonka » wrote:Ne, problem je upravo obrnut: ovi s pet kukaju da su sirotinja. Jer ne mogu na skijanje ako ne uzmu kredit. :rolleyes:
A štajaznam, meni je to drugi aspekt iste stvari. :zubo:
Ovi žele na skijanje onak gro jer briju da su srednji sloj koji si to MORA priuštiti odnosno tak očajnički žele da su srednji sloj da će dizat kredite da to nastave bit. Jer su srednji sloj. Iako nisu. Ne znam jesu li, skijanje i ljetovanje su bogme luksuzi.
Ova profa što je pisala Liniću mi se, inače, gadi. Nadam se da je pred penzijom jer ako je predavala u socijalizmu, mogu i donekle shvatit odakle taj revolt.
schmokljan

Post 01 Feb 2012, 20:07

Ljetovanje luksuz? Da, ako si sirotinja.
karambol

Post 01 Feb 2012, 20:09

Pješčana » wrote:DSZ veli
http://www.dzs.hr/Hrv/system/first_results.htm
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske
za studeni 2011. iznosila je 5 729 kuna.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske
za studeni 2011. iznosila je 8 131 kunu.

ja sam ovdje prije par mjeseci stavila link gdje se objašnjava kako se manipulira statističkim podacima, pa ovo s 5 i nešto nije stvarni prosjek. nama treba medijan, a on je, nažalost, oko 2 800
E,pa ajmo mi pokusati odrediti ono sto kaze m.za, koji je to prosjek. Jer statistika ce me uvijek jebat. Ovi na gornjem gradu imaju najjaci prosjek placa, a i mirovina, ali ne mogu bakicu iz suterenske izbe u opatickoj ulici zato posrat,ako kaze da skuplja plastiku kako bi kupila kruh. Jebiga,bako,vas je prosjek veliki, nema cendranja.
ombia

Post 01 Feb 2012, 20:13

karambol » wrote:
I još štošta...a toga ima sve manje ili jako malo...
A opet, ne mogu ne misliti kako će rijetko tko reći naglas da je sirotinja i da je daleko od srednje klase. Možda unutar obiteljskog ispovjednog trenutka, pogođen bujicom računa koje treba platiti ili u maliganskim ispadima iskrenosti na šanku sa starim frendom usput mu se povjeravajući da i ženu vara ili ona njega, plačući za "starim vremenima" kada su samo pili i nisu morali plaćati račune niti varati žene... :D
Projiciramo si život s jumbo plakata. Uobrazili smo si da nam je "sreća najveća" u izobilju šoping centara naše neotuđivo pravo i kad je novčanik tanak jednostavno optužimo nekoga jer ne sustižemo tu potrošačku sreću. :mama:
Ovi oko mene si nisu nista uobrazili. Skromni su. :S Moja sefica ne zaradjuje malo, puna je titula, ima dvoje male djece i dobro zaradjujuceg muza pa ide biciklom na posao. Da, danas smo imali minus 10. Moze si kupiti novi novcati auto vise klase keshom.
Ide biciklom.
Ne jede u restoranu do posla, koji cak i nije skup. Nosi od doma ono sto je vecer prije skuhala.
I ne uopce nije rijetka pojava. :)
Tako da da, korekcija ponasanja u odnosu na vlastita primanja je nekima nuzno potrebna.

I jos meni je ispod casti otici na odmor i put za koji nemam novaca, nije mi ispod casti ostati doma i reci da nemam.
Pješčana » wrote:jebemu, karambol!
:gaah:

jel rekla definiciju? jel rekla? nije. :rolleyes:
neće žulj pobjeć, nek žena pripomogne malo :D
:rofl:
Morticia

Post 01 Feb 2012, 20:14

Ja bih htjela da mi netko konacno kaze tko je u RH sirotinja.
I jel' moja mama siromasna, a ako jest, zasto onda jedan zaposlen covjek koji nema naslijedjen stan, a zaradjuje 5 000 kn- nije?
Samo zato sto postoje JOS siromasniji?
I zasto netko s prosjecnom placom ne moze biti siromasan? Sto, ne postoje drzave u kojima je veci dio stanovnistva jednostavno- siromasan? :ne zna:
Mislim ono, u prosjeku smo bijeda, pomirite se s tim, gdjo. uciteljice. :zubo:
  • Information